Młody Straszyn

Osiedle położone jest niedaleko od obwodnicy. To zapewnia dojazd do Gdańska, pozostałych miast trójmiejskiej aglomeracji oraz wyjazd na autostradę A1.
W otoczeniu Młodego Straszyna nie brakuje miejsc do uprawiania sportów i rekreacji (rzeka Radunia, lasy, jezioro Straszyńskie). W samym Straszynie znajduje się infrastruktura niezbędna do komfortowego życia: szkoła, przedszkole, przychodnia ...
przeczytaj więcej o inwestycji
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 1

Re: opłaty

Witam być może przyszłych sąsiadów bardzo serdecznie :)

Interesujemy się z mężem jednym z mieszkań na tym osiedlu i szczerze mówiąc jestem przerażona wysokością opłat za ogrzewanie, które są tutaj przedstawiane przez mieszkańców. W biurze miła pani wyliczyła że średnio 120-150zl nam wyjdzie za metraż który nas interesuje a tutaj czytam o opłatach rzędu 500-700zl :/ czy ktoś ma nad tym kontrolę? Czy może administracja sobie sama ustala ile się płaci? A może to ja już nic nie rozumiem ;)
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 0

Administrator pisze że 11 będzie na osiedlu-ale gdzie? przecież na oczy człowieka nie widziałam,nie będę chodziła po osiedlu i wszystkich napotkanych panów pytała czy jest administratorem.
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0

Drodzy lokatorzy dostałam na pocztę wiadomość od administratora na tem ogrzewania z dokładnym rozliczeniemKoszt 1 GJ dostarczany przez właściciela kotłowni gazowej,
(Pruszczańskie Przedsiębiorstwo Energetyki Cieplnej) wynosi 73,27zł
brutto. Aktualna ilość zużytych GJ w poszczególnych lokalach jest
widoczna na indywidualnych licznikach ciepła usytuowanych w
sąsiedztwie wodomierzy.
Do tej kwoty należy doliczyć:
- Straty na wewnętrznej instalacji wynoszące ok 10%.
- Opłata stała za tak zwaną moc zamówioną, która w chwili obecnej
wynosi 0,30zł/m2 od metra powierzchni użytkowej lokalu, natomiast
docelowo ma wynieść 1,41zł/m2 (przy pełnym zasiedleniu budynku).
Wyliczenie wysokości zaliczki za centralne ogrzewanie;
0,45 GJ/ m2 przeciętne zużycie energii cieplnej w sezonie grzewczym na
1 m2 powierzchni ogrzewanej.
W pierwszym sezonie grzewczym przyjmujemy wartość 0,55 GJ/m2.
Przyczyną większego zapotrzebowania na energię cieplną są mokre mury i
wyziębiony budynek.
(0,55 GJ/ m2 * 73,27zł) : 7 = 5,76zł.
gdzie: 7 - liczba miesięcy w których jest pobierana zaliczka na C.O.
(październik kwiecień).
Do powyższej kwoty wliczamy opłatę stałą (pobieraną przez cały rok) za
tak zwaną moc zamówioną. Otrzymujemy zaliczkę w wysokości 7zł/m2 .
Wyliczenie wysokości zaliczki za moc zamówioną (opłata stała liczona od
metra powierzchni użytkowej lokalu).
Z uzyskanych przeze mnie informacji telefonicznych od Pruszczańskiego
Przedsiębiorstwa Energetyki Cieplnej;
15.847,59zł/MW * 96KW * 1,23 = 15.847,59 * 96 * 1,23 (1000/1000000)
= 1.871,28 zł.
gdzie:
15.847,59zł/MW koszt wytworzenia energii cieplnej o mocy grzewczej 1
MW (według cennika 3 taryfa piece gazowe)
96KW moc grzewcza kotła gazowego który obsługuje naszą
nieruchomość
1,23 podatek vat
1.871,28 zł. - miesięczna opłata za moc zamówioną dla całego budynku.
Powierzchnia użytkowa lokali mieszkalnych wynosi 1.330 m2
otrzymujemy 1.871,28 : 1330 = 1,41zł/m2 wysokość miesięcznej
zaliczki za moc zamówioną.
W dniu 11 października (w czwartek) o godzinie 17:30 będę obecny na
osiedlu Młody Straszyn. W tym czasie istnieje możliwość osobistego
spotkania w celu wyjaśnienia pojawiających się wątpliwości dotyczących
pozostałych zaliczek na poczet utrzymania części wspólnych.
Z uszanowaniem
(...)
popieram tę opinię 4 nie zgadzam się z tą opinią 0

Mi nie pasuje, że mam 700 zł do zapłaty, nie chce tyle płacić na zaliczki.
Również jestem za spotkaniem.

Ja też wolę teraz płacić więcej niż potem sporo dopłacać,a co do zebrania to by się przydało chociażby poto aby poznali się lokatorzy .
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 0

spokojnie, po pierwszym akcie notarialnym sie zawiazuje wspolnota i mozemy ewentualnie tego bimona wywalic i wziac innego zarzadce. byle z najblizszej okolicy byl... bo z trojmiasta to pewnie sobie jeszcze wiecej za administrowanie licza...

oplaty

no jak nie chce zrobic zebrania ??? bez sensu - a co on ma niby do gadania ?? i co maja akty notarialne do tego ?? nie robi zebrania wspolnoty tylko lokatorow... w poniedzialek dzwonie rowniez i robie awanture. albo moze inaczej - ustalmy zebranie na np. srode na godzine 18 i przekazmy panu bimonowi, ze MA BYC bo jest zebranie. i tyle jak dla mnie w temacie. tak na marginesie - moze to i lepiej, ze wyzsza zaliczke bierze? moze rzeczywiscie bedzie mniej bolalo po zimie ? jak zawsze - sa za i sa przeciw. w sumie, w ostatecznym rozrachunku to wole jednak chyba placic lekko wiecej niz pozniej z tysiaka wyskoczyc naraz :)

Re: ruszylo

Ja też za 44m2 płacę prawie 500 zł,dla porównania moja mama na Morenie gdzie wiadomo nie jest tanim osiedlem płaci za 49 m2 -400zł tylko że przez cały rok ,a my tylko tak w sezonie grzewczym, a potem powinno być o połowę mniej-dla przykładu koleżanka która mieszka także w spólnocie w sezonie płaci 370-400 za 45m2 ,po -180-210.mam nadzieję że u nas będzie tak samo.Szanowni lokatorzy a może by tak cisnąć zarządcę ,aby zrobił spotkanie i to wyjaśnił,dzwoniłam dzisiaj do niego i tłumaczył się tym że celowo jest więcej naliczone aby przy rozliczeniu końcowym nie było dużych dopłat i tym że jak zrobi spotkanie wspólnoty to się ustali z lokatorami zasady rozliczania.
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 0

że za 44 m2, płacę ponad 500 zł....
paranoja. ustalają sobie wszystko sami

a co z rachunkami? z czym ich tak pogięło?

No właśnie mnie to też zdziwiło,mam zamiar to wyjaśnić skąd takie ceny za ogrzewanie i podgrzanie wody.Mam pytanie do lokatorów -co sądzicie o tym, że zarzadca nie chce zrobić spotkania tłumaczy się tym że nie mamy jeszcze aktów notarialnych( co mają do tego akty?- aby się nam przedstawić i mogli się poznać lokatorzy)Z tego wynika że takie spotkanie może się dopiero odbyć najwcześniej w grudniu lub styczniu.

czy dostaliście już rachunek z Bimon do zapłaty?
widzieliście .....

chyba ich pogięło.....

obudz sie Polsko :))

he he he trusty i kartele i wszechpotezna wladza kapitalu :))))

to chyba dobry znak, że coś się dzieje:)

ruszylo

ja bylem dzis, stoja nowe baraki i sie juz jakies ludki kreca tzn. robotnicy, plotow pomiedzy 1,2 a 3,4,5 juz nie ma, sa zrobione parkingi wzdluz 3,4,5. i chyba cos z dachami robia.

Re: Młody Straszyn

no właśnie, też jestem ciekawa, czy coś się dzieje na budowie...

Re: Młody Straszyn

Co tam słychać na budowie? Był ktoś?

Re: prace na budowie

Niestety informacje jak twierdzisz od żródeł są nieprawdziwe. Jestem jednym z podwykonawców biorących udział w tej realizacji i nie potwierdzam tych informacji. Płatności wszyscy podwykonawcy otrzymywali od Rybaka w terminie na co Inwestor otrzymywał co miesiąc nasze oświadczenia o terminowym regulowaniu wszystkich bieżących należności. Inwestor poprostu wymyślił sposób na zaoszczędzenie kilkuset tysięcy albo i więcej kosztem wszystkich firm pracujących na budowie. Bo łatwiej jest wyrzucić kogoś pod koniec budowy i nie zapłacić mu sporej kasy, następnie wziąć kogoś innego, któremu na końcówce również można nie zapłacić i takim soposbem developer ma 30% zyski. A ludzie którzy dla niego pracowali zostaną z długami, bez pensji. W chwili obecnej na rynku zrobiło się to praktyką developerów.
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 5

w soboty biuro jest nieczynne wiec z kim rozmawiałaś?
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 1

biuro sprzedażny przedstawiło ci jakieś dokumenty?
ja znam wersje od strony rybaka ,właściciel rybaka ma inna wersje.

na ta chwile jest juz opoznienie 2 tygodniowe zanim zakoncza inwentrayzacje wystapia do przetargu na nowego podwykonawcy to mozemy pomarzyć o wprowadzce w grudniu!

co do wersji dewelopera to mam sceptyczne nastawienie co innego moga robic tylko mydlic oczy
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 3