Młody Straszyn

Osiedle położone jest niedaleko od obwodnicy. To zapewnia dojazd do Gdańska, pozostałych miast trójmiejskiej aglomeracji oraz wyjazd na autostradę A1.
W otoczeniu Młodego Straszyna nie brakuje miejsc do uprawiania sportów i rekreacji (rzeka Radunia, lasy, jezioro Straszyńskie). W samym Straszynie znajduje się infrastruktura niezbędna do komfortowego życia: szkoła, przedszkole, przychodnia ...
przeczytaj więcej o inwestycji
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 1

co niektórzy przesadzają,okna trzeba regulować -to normalna rzecz jak budynki osiadają,jest budowa i do zakończenia trzeba się liczyć z niektórymi problemami.Co do drogi to już przesada jeździ ciężki sprzęt i co za sens ją ukończyć ? po to aby zaraz była zniszczona!!!!!Co do długów to na dzień dzisiejszy zalega jeszcze tylko jednemu blokowi w kwocie 9 tyś.Ja jestem bardzo zadowolona ,wcześniej mieszkałam na nowym osiedlu na Ujeścisku i tam to dopiero były problemy przez kilka lat ,a wykończenie mieszkań to była tragedia -więc mam porównanie.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 3

Mieszkam od trzech lat i niezauwazylam nowej drogi z naszym 5ciu bloków!bo to chyba nie chodzi o te płyty na chwilę .pozdrawiam
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Dziękuję za odp.

Nowa droga już jest wybudowana z tego co widziałem. Dziękuję za spostrzeżenia

Odradzam zakup mieszkania w nowo powstających blokach na osiedlu młody straszyn

Przestrzegam przed kupowaniem mieszkań w nowo powstających blokach na osiedlu młody Straszyn. Może i ceny są przystępne , rozkład mieszkań też ciekawy ale deweloper to wilk w owczej skórze. Po sprzedaży mieszkania traktuje mieszkańców jak nie swoj problem. Po nabyciu lokalu już nic z nimi nie można załatwić.  Od czterech lat deweloper zalega z płatnościami wspólnotom mieszkaniowym . Źle osadzone , nieszczelne okna w kilkunastu mieszkaniach,  czego skutkiem jest wilgoć w mieszkaniach. Problemy z kominami ( woda i kamyczki przy odrobinie wiatru wpadają do wentylacji )  tragiczna droga dojazdowa a deweloper przed sprzedażą zapewniał że niedługo po zakupie mieszkań zostanie zrobiona - minęły 4 lata a droga jest tylko w gorszym stanie i nie zanosi się na poprawę.  Deweloper przy budowie nowych bloków ma gdzies mieszkańców którzy już mieszkają. Koparki pod oknami , kurz , hałas i zniszczonyche trawniki oraz chodniki. Można by wymieniać jeszcze długo.  Deweloper potrafi mydlić  oczy a potem jest już za późno. Stanowczo nie polecam !
popieram tę opinię 9 nie zgadzam się z tą opinią 1

Tik tak to nazwa przedszkola jak cos
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 0

Rybami nie śmierdzi,codziennie towar przywożą z zakładu w Chojnicach. Jest jeszcze przedszkole przy kościele i na osiedlu tik tak. Stacja też jakoś mega upierdliwa nie jest. Komórki lokatorskie są.
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 0

Dziękuję za odpowiedzi, dobrze wiedzieć, że ktoś tu zagląda. Może ktoś będzie tak miły i odpowie mi na następujące pytania lub chociaż na kilka z nich.

1. Deweloper
- czy jest solidny?
- czy są problemy z terminami, odbiorami itp?

2. Opłaty eksploatacyjne:
- ile wynoszą opłaty eksploatacyjne (jest o tym trochę w starych komentarzach, ale może udało się zmienić zarządcę i opłaty zmalały)?

3. Budynki:
- jak z trwałością i usterkami?
- czy w budynkach etapu I były komórki lokatorskie?
- jeżeli nie (w nowym etapie nie ma komórek), to czy korytarze są zagracone rowerami, wózkami itp.?
- czy na osiedlu funkcjonuje lub jest planowana wózkarnia/suszarnia?
- dlaczego nowe budynki mają inną architekturę (pewnie nikt tego nie wie)?

4. Dojazdy:
- czy w godzinach szczytu ronda mocno się korkują?
- czy około godziny 16 korek na Obwodnicy przy zjeździe na Straszyn sięga za wiadukt na Obwodnicy Południowej (czy trafiłem na sytuację wyjątkową)?
- czy w godzinach szczytu korkuje się most nad Kanałem Raduni na ul. Starogardzkiej w Lipcach?

5. Komunikacja:
- czy autobusy jeżdżą w miarę punktualnie (na tym osiedlu pewnie i tak będę skazany na samochód)?
- czy są jakieś plany dotarcia do Straszyna autobusów ZTM?
- czy są plany odbudowy linii kolejowej do Pruszcza Gdańskiego?

6. Edukacja:
- czy w przedszkolach w Straszynie są miejsca (z tego co wiem są dwa przedszkola, jedno publiczne przy szkole i jedno prywatne na osiedlu Modrym)?
- jak poziom szkoły w Straszynie?

7. Zagospodarowanie terenu:
- czy jest dość miejsca na parkingach przy założeniu 2 samochody/mieszkanie?
- czy powstanie budynek handlowo-usługowy?
- czy wiadomo już konkretnie co będzie w lokalach handlowo-usługowych na parterze budynku I
- czy powstanie drugi plac zabaw?
- czy wiadomo jaka zabudowa otoczy osiedle (podobno to tereny dewelopera)?
- czy powstaną jakieś bloki poza blokami II etapu (podobno 2 mogą powstać)?
- czy staw będzie zagospodarowany (podobno nie należy do dewelopera)?
- do kogo należy budowana droga dojazdowa?

8. Inne:
- czy czuć "zapachy" ze stacji benzynowej i hurtowni ryb (najważniejsze, że nie czuć Szadółek)?
- czy hałas z ulicy Starogardzkiej jest uciążliwy np. nocą?
- czy wiadomo coś na temat likwidacji ujęcia wody Straszyn?
- czy dozwolone są kąpiele w Jeziorze Straszyńskim?
- czy możliwe jest uzyskanie zezwolenia PZW na łowisko Zbiornik Straszyn (podobno przyznają tylko 2 zezwolenia/koło)?
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 0

dla mnie to super -okolica piękna możliwość uprawiania sportów -jak rower ,biegi ,kajaki ,siłownia na powietrzu ,konie ,dzieci mają na Pocztowej wspaniały ,bardzo duży plac zabaw (park integracyjny),coraz więcej sklepów w tym roku kolejne nowe powstały przy Lidlu(Pepko,Rossmann,Gazela, i inne) oraz mamy ok.200 m od budynków samoobsługowy sieci Groszek .No cóż co do drogi to jeszcze trzeba poczekać przecież trwa budowa i ciężki sprzęt by to zniszczył ale widziałam już na stronie Urzędu że jest już uwzględniona.Nie rozumiem tych co piszą wioska -po co się tu wprowadzali chyba nikt im nie kazał ,ja właśnie dlatego to miejsce wybrałam że jest to bardzo piękna miejscowość,uwielbiam spacerować w stronę jeziora i jeździć na rowerze mamy masę pięknych ścieżek rowerowych.
popieram tę opinię 4 nie zgadzam się z tą opinią 0

Chyba zaczynam się przyzwycziac do tej wioski.tylko droga do d*py od trzech lat obiecują i nic nie robią same blocisko

Jak się mieszka na osiedlu Młody Straszyn?

na plus

2 z 5 budynków ustawionych jest bokiem do stacji, ok. 50-100 m odległosci. Uważam więc, że stacja jest tutaj wartością dodaną, gdy mamy sklep z m.in zimnym piwkiem dostępny całą dobę ;)
popieram tę opinię 8 nie zgadzam się z tą opinią 0

Re: ..........

Witam, czy istnieje możliwość płacenia wg. wskazań licznika? bez zaliczek? Administrator się na to zgadza?

Re: Telewizja i inne

Panie Piotrze co do anteny satelitarnej to najlepiej byłoby zapytać fachowca np nc+ ale mój mąż twierdzi, że jest to kwestia ustawienia kąta anteny w kierunku nieba, wzgórze nie jest aż tak wysokie aby nie można było tego ustawić.

Co do kaloryferów to my mieszkamy z 111 i nie mieliśmy takiego problemu.

Naprawy niestety potrafią trwać bardzo długo, my na samą regulację okien czekaliśmy ponad 2 miesiące ;) także cierpliwości życzę.

witamy w 5tce:)

Niestety nie ma anteny zbiorczej:( mym mamy antenę DVB-T wewnętrzną pokojową i wszystkie dostępne kanały "zbiera" :)

2. Aj tam zaworki źle dokręcone sąsiedzie nie wymagaj za wiele ;) ;)

3. Wyjścia są dwa albo trzeba mieć anielską cierpliwość albo być bardzo nie miłym do tego zawracać cztery litery i upominać się o swoje.
Z autopsji sugeruję drugie rozwiązanie bo to jedynie dawało jakieś efekty. Do tego wszystko po kilkanaście razy sprawdzać czy oby napewno dobrze zrobione.

4. Administrator złożył wypowiedzenie, mieszkańcy również go odwołali (były zbierane podpisy) z racji okresu wypowiedzenia obecny administrator swoją funkcję będzie pełnił do końca lipca.

Telewizja i inne

Witam!

1. Niedawno wprowadziliśmy się z żoną do "piątki". Zastanawia nas jak jest rozwiązana kwestia anteny zbiorczej? Czy takowa (DVB-T) jest na dachu? W naszej puszce brak sygnału, nie mam pewności, czy przyczyną jest instalacja czy może rzeczona puszka. Na osiedlu rozpościera się las anten różnej maści (głównie satelity, ale są również dookolne DVB-T), stąd moje pytanie czy również musimy zaopatrzyć się w antenę. Problem jest w tym, że Chwaszczyno (stamtąd przypuszczam byłby najsilniejszy sygnał) jest na północ, a my mamy wystawę południowo-wschodnią. Satelity z kolei powinny być (proszę mnie poprawić jeśli się mylę) na południe, a z naszego 1-go piętra na południe rozpościera się jedynie widok na sporą górkę. Proszę o radę jak rozwiązać problem z telewizją.

2. Czy ktoś z Państwa miał problem ze źle podłączonymi (za słabo dokręconymi bądź za płytko osadzonymi) zaworami odcinającymi od kaloryferów? Bardzo mnie zdziwił wczoraj strumień wody spod kaloryfera, na szczęście szybko z żoną zareagowaliśmy i udało się uniknąć zalania. Gdyby nie było nas w domu zalanie murowane.

3. Też tak długo czekali Państwo na naprawy po odbiorcze? Drugi miesiąc od odbioru niedługo się kończy a my wciąż bez odpowiedzi.

4. Czy wyjaśniła się kwestia zmiany administratora? Otrzymaliśmy dziś zaległe rachunki, zastanawiamy się z żoną jak podejść do kwestii płatności. Jeśli w najbliższym czasie zarządca ma się zmienić, to czy warto jest nam opłacać zaliczki na ogrzewanie i za wodę, czy jedynie wpłacić kwotę zgodną z bieżącym zużyciem? Oczywiście bieżące zużycie jest nieporównywalnie niższe. Pozostałe należności uregulujemy zgodnie z rachunkami (datą odbioru). Pytam, ponieważ przypuszczam, że może być później problem z odzyskaniem pieniędzy od bieżącego zarządcy Zaliczki na poczet zużycia chętnie wpłacimy, ale już do docelowego administratora.
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0

Re: ..

Na stronie ofert mieszkan przybywa w sprzedazy juz nie bylo zadnegoa teraz sie pojawiaja

No teraz jest większe zainteresowanie i jak nie ma się rezerwacji pieniężnej to właściwie tak jak by się nie miało wcale :( szkoda ale mieszkania teraz idę jak ciepłe bułeczki, spuścili trochę z ceny i się ruszyło :)

to chyba jakis pech,bo nam trzymali mieszkanie bardzo dlugo,no ale jak my sie wprowadzalismy to malo kto tu mieszkal i mieszkan bylo pełno- teraz jak zostaly resztki to chcą jak najszybciej opchnąć. Głupia sytuacja- nic nie mozna z tym zrobic? Kupliscie jakies inne na ms? a co do p.magdy to nigdy nie mielismy zastrzezeń.

Inne tematy z forum

Silva (6 odpowiedzi)

W bezpośrednim sąsiedztwie osiedla Silva, które powstaje w Straszynie u zbiegu ulic Bocznej i...