Młody Straszyn

Osiedle położone jest niedaleko od obwodnicy. To zapewnia dojazd do Gdańska, pozostałych miast trójmiejskiej aglomeracji oraz wyjazd na autostradę A1.
W otoczeniu Młodego Straszyna nie brakuje miejsc do uprawiania sportów i rekreacji (rzeka Radunia, lasy, jezioro Straszyńskie). W samym Straszynie znajduje się infrastruktura niezbędna do komfortowego życia: szkoła, przedszkole, przychodnia ...
przeczytaj więcej o inwestycji
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 1

Re: re

My również niedługo odbieramy klucze i z chęcią się do tego dorzucę jeśli będzie trzeba. To jest zwykłe okradanie ludzi i czas najwyższy zrobić z tym porządek...
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0

Niedługo odbieramy klucze. Bezposrednich bliskich znajomych nie posiadamy, ale posrednio mam jakies kontakty... Mysle, ze warto podzialac cos w tej sprawe. Baaa! Nalezy podzialac!
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 0

Nex bud oddał kotłownię pecowi, aby nie ponosić kosztów wstawiania pieca itp.....

Jeśli sprzeda- wszystko na to wskazuje, to zostaje nam odkupienie naszego pomieszczenia lub droga sądowa.....

może wśród przyszłych lokatorów jest ktoś kto się zna na tym? jakiś prawnik co może doradzić?

Re: artek na budowie

Tak, nie powinniśmy płacić skoro nie jesteśmy właścicielami. ale trzeba mieć dobrego zarządcę, a nie takiego co chce wszystko kupować, za wszystko płacić. i takim oto sposobem nakłada na nas już opłaty, za administrację, za sprzątanie, zaliczki na wode, ciepło, śmieci, Jak mu się mówi, że my nie mamy aktu notarialnego i nie może od nas kasy brać-- jedna odpowiedź od niego: ale państwo mieszkacie i korzystacie z tego i trzeba być uczciwym itp... takie bajki, Słuchać się już nie chce.

Kotłownia powinna zostać nasza- wspólnoty. Wtedy opłaty za gaz będa tańsze. A deweloper chce sprzedać pomieszczenia PECOWI. My dopiero możemy wnosić sprawę do sądu jak będziemy mieli akty notarialne, teraz nie jesteśmy stronę. Dlatego Nex Bud może sobie robić co chce.

re

To w jaki sposób można zablokować sprzedaż kotłowni?
U notariusza? w gminie?
Koszt budowy nowej kotłowni nie jest duży. W porównaniu do cen jakie oferuje Nex Bud to i tak się opłaca.

Bardzo dziekuje, faktycznie interesujace. Warte przemyslenia.

Witam,

polecam: http://www.zarzadca.eu/dyskusja/3001/koniec-z-haraczem-za-kotlownie-i-wezly-cieplne/, a dokładniej chodzi o wyrok SN:
"Kotłownia, węzeł cieplny i inne pomieszczenia techniczne związane z funkcjonowaniem budynku stanowią część składową nieruchomości wspólnej. W wyroku z dnia 3 listopada 2010 r., sygn. akt: V CSK 139/10, Sąd Najwyższy orzekł, że ani na gruncie ustawy o własności lokali, ani ustawy o spółdzielniach mieszkaniowych nie jest możliwe pozostawienie tych pomieszczeń jako mienia dotychczasowego właściciela"

Może to coś pomoże.

Pozdrawiam i życzę powodzenia.

Mi szczerze mowiac rece opadly zupelnie... Jak kupowalismy z mezem mieszkanie w Młodym Starszynie, a bylo to pod koniec grudnia zeszlego roku, to taka piekna bajke nam sprzedali, mianowicie, ze to ma byc osiedle dla Mlodych, przystepne cenowo itp. itd. Wychodzi ni jak w stosunku do rzeczywistosci... Te ceny ktore placicie w bud. 1 i 2 to nic innego jak zlodziejstwo. Sa takie jakby to bylo osiedle strzezone, w Jelitkowie przy linii brzegowej morza-zenada.

Co do PEC - to jaki inny wybor moglby byc w naszej okolicy, jesli chodzi o dostawce ciepla ??

No i jeszcze te nieszczesne akty notarialne, rozumiem, ze bud 1 i 2 ma juz prawo do uzytkowania swoich mieszkan, i gmina odebrala budynek?? ile czasu w takim razie ciagnie sie ta procedura z aktami wlasnosci i wpisem do ksiegi ??

I tak zupelnie na marginesie czy prawne jest to, ze jesli nie macie jeszcze aktu notarialnego, a wiec na mocy prawa wlascicielami jeszcze nie jestescie, aby pobierac od Was te wszystkie oplaty ??

Ale co mamy zrobić? Nex bud wybrał takiego administratora ze ręce opadają. Możemy go zwolnic dopiero jak akty not będą. Do tej pory nie wiemy czemu są tak duże zaliczki.. I tak z 7 zł za metr za ogrzewanie zeszliśmy do 3,5 zł... I tak wychodzi 400 zł za 64 m2 bez wody, prądu śmieci, jak to dojdzie to pewnie z 600 zł wyjdzie. Nas juz nex bud nie słucha, umywają ręce.
tak jak do tej pory nie ma info o kotłowni, zapewne grają na czasie abyśmy się znudzili tym tematem i pocichczu pchna kotłownie Pecowi.
przyszli mieszkańcy pytajcie kto jest właścicielem kotłowni w waszym bloku innaczej będziecie płacić takie rachunki jak my w 1 i 2...

Taka ciekawostka-własnie rozmawialam z kolezanka. Remontuje mieszkanie (ponad70m2) w Gdyni. I to nie na obrzezach, zapomnialam ulicy. W tej chwili przyszedl za listopad czynsz 350zl-z ogrzewaniem. Jest roznica, 77 m 350zl w centrum Gdyni, a nie na wsi. Ja jestem zdruzgotana i oburzona! Mieszkancy bud. 1 i 2 nie podniesliscie w tej sprawie jakiegos protestu???

380 zl za 44 m2?? Porazka! Co jest wliczone w ten czynsz ?

Witam remontowałem tam 2 mieszkania szopki były więcej na emeil witek.remonty@go2.pl

Zapytanie do dzina:
W bloku nr 2 czynsz za 45m2 wynosi 280zł???
ja też jestem mieszkanką tego bloku, mieszkanie o metrażu 44m2 i czynsz za listopad (po obniżce oczywiście) to 380zł, nie wspominając już że pierwszy czynsz jaki opłaciłam (przed rzekomą obniżką) to 560zł-przerażająco dużo.
Pozdrawiam przyszłych mieszkańców.

Mala poprawka, faktycznie, nie jest napisane ze przez gmine(choc dl mnie to wlasnie to znaczylo) napisane jest ze odbior lokali, a to moze miec wiele znaczen -)

A skad info ze, 14. 11 to termin oddania do celow wykonczeniowych. Zajrzalam do umowy. Pierwonie zapis jest na 31.10. mamy 2tygodniowe opoznienie. Ale napisane jest, ze byl to termin odbioru przez gmine, tak wiec z mozliwoscia uzytkowania.

no właśnie też próbuję się dowiedzieć. Podobno "za jakiś czas"...

No to jeszcze wiecej niz wynika z mojej prostej proporcji:( a co wchodzi w sklad tych 500zl ?

za 64 m2, wychodzi ok 500 zł miesięcznie

A kiedy ma byc pozwolenie na uzytkowanie ?

A mam pytanie, macie może informację co z odbiorami?
Podobno odbiór ma być 14.11. ale bez pozwolenia na użytkowanie
tylko do celów wykończeniowych.

Inne tematy z forum

Silva (6 odpowiedzi)

W bezpośrednim sąsiedztwie osiedla Silva, które powstaje w Straszynie u zbiegu ulic Bocznej i...