Młody Straszyn

Osiedle położone jest niedaleko od obwodnicy. To zapewnia dojazd do Gdańska, pozostałych miast trójmiejskiej aglomeracji oraz wyjazd na autostradę A1.
W otoczeniu Młodego Straszyna nie brakuje miejsc do uprawiania sportów i rekreacji (rzeka Radunia, lasy, jezioro Straszyńskie). W samym Straszynie znajduje się infrastruktura niezbędna do komfortowego życia: szkoła, przedszkole, przychodnia ...
przeczytaj więcej o inwestycji
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 1

Re: artek: prace na budowie

grzybów ponoć w tym roku że hohooo ;)))
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0

Re: artek: prace na budowie

masakra jakaś:( a wycofać się ciężko,ja już myślami urządzam mieszkanko i spaceruję zwiedzając stare kąty (kiedyś tu mieszkałam,jakieś 13 lat temu haha) zmieniło się sporo,na plus,rozrasta się nam ten Straszyn ale czy nie będziemy żałować tej decyzji z mieszkaniem od NexBud-a? :( póki co trzymam kciuki za terminowość i mam nadzieję że te "zielenie" na ścianach wybieleją w porę ;) a zieleń będzie dookola nas ale troszkę dalej ;))

re: młody straszyn

witam... a w którym bloku ma mieścić się kotłownia....nic na piśmie nie dostałem o sprzedaży pomieszczenia

artek: prace na budowie

witam...choć mam mieszkać w czwórce to na grzyby wolę chodzić do lasu....to na pewno odbije się na całym bloku ....nie wspomnę o trójce która cała zaczyna zielenieć.....mam mieszane uczucia....a ten drugi etap do chyba przejdzie do hitorii

Re: Młody Straszyn

Witam, chciałam zapytać Was co sądzicie o pomieszczeniu kotłowni?doszły mnie słuchy,że pomieszczenie zostało sprzedane PEC-owi. Sam administrator p. Marcin potwierdził, mówiąc, że teraz PEC narzuci sobie stawki by zwrócił mu się owy zakup i że po zawiązaniu wspólnoty będziemy próbowali odkupić to pomieszczenie bądź próbowali zorganizować jakieś inne. Czy to nie absurd? Uważam że kotłownia to pomieszczenie techniczne, którego nie mogli ot tak sobie sprzedać, że jest to część wspólna budynku. Jeśli nawet mogli je sprzedać, dlaczego nie dali nam możliwości pierwokupu?teraz do końca naszych dni będziemy związani z PEC-em czy jak?Proszę o Wasze zdanie, bo ta kwestia trochę mi się nie podoba. Pozdrawiam wszystkich
popieram tę opinię 4 nie zgadzam się z tą opinią 1

Re: prace na budowie

Witam, właśnie, co z tą czwórką? Ze ścianami dokładnie. Widziałam ostatnio i choć to "nie mój budynek" to niepokojące są te zielone zacieki na pustakach,ciekawe czy to ten jedyny budynek,wszystko wyjdzie w praniu ale niechże się śpieszą jeśli chcą zdążyć do końca roku ;)

prace na budowie

witam dzisiaj odwiedziłem budowę ...w piątce brak balustrad ...czwórka zielenieje po zalaniu ścian...trójka bez zmian.....klamoty zabrali i nic tam po za małymi pracami wewnętrznymi się nie dzieje.....a idzie zima...pozdrawiam

Re: opłaty

Witam być może przyszłych sąsiadów bardzo serdecznie :)

Interesujemy się z mężem jednym z mieszkań na tym osiedlu i szczerze mówiąc jestem przerażona wysokością opłat za ogrzewanie, które są tutaj przedstawiane przez mieszkańców. W biurze miła pani wyliczyła że średnio 120-150zl nam wyjdzie za metraż który nas interesuje a tutaj czytam o opłatach rzędu 500-700zl :/ czy ktoś ma nad tym kontrolę? Czy może administracja sobie sama ustala ile się płaci? A może to ja już nic nie rozumiem ;)
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 0

Administrator pisze że 11 będzie na osiedlu-ale gdzie? przecież na oczy człowieka nie widziałam,nie będę chodziła po osiedlu i wszystkich napotkanych panów pytała czy jest administratorem.

Drodzy lokatorzy dostałam na pocztę wiadomość od administratora na tem ogrzewania z dokładnym rozliczeniemKoszt 1 GJ dostarczany przez właściciela kotłowni gazowej,
(Pruszczańskie Przedsiębiorstwo Energetyki Cieplnej) wynosi 73,27zł
brutto. Aktualna ilość zużytych GJ w poszczególnych lokalach jest
widoczna na indywidualnych licznikach ciepła usytuowanych w
sąsiedztwie wodomierzy.
Do tej kwoty należy doliczyć:
- Straty na wewnętrznej instalacji wynoszące ok 10%.
- Opłata stała za tak zwaną moc zamówioną, która w chwili obecnej
wynosi 0,30zł/m2 od metra powierzchni użytkowej lokalu, natomiast
docelowo ma wynieść 1,41zł/m2 (przy pełnym zasiedleniu budynku).
Wyliczenie wysokości zaliczki za centralne ogrzewanie;
0,45 GJ/ m2 przeciętne zużycie energii cieplnej w sezonie grzewczym na
1 m2 powierzchni ogrzewanej.
W pierwszym sezonie grzewczym przyjmujemy wartość 0,55 GJ/m2.
Przyczyną większego zapotrzebowania na energię cieplną są mokre mury i
wyziębiony budynek.
(0,55 GJ/ m2 * 73,27zł) : 7 = 5,76zł.
gdzie: 7 - liczba miesięcy w których jest pobierana zaliczka na C.O.
(październik kwiecień).
Do powyższej kwoty wliczamy opłatę stałą (pobieraną przez cały rok) za
tak zwaną moc zamówioną. Otrzymujemy zaliczkę w wysokości 7zł/m2 .
Wyliczenie wysokości zaliczki za moc zamówioną (opłata stała liczona od
metra powierzchni użytkowej lokalu).
Z uzyskanych przeze mnie informacji telefonicznych od Pruszczańskiego
Przedsiębiorstwa Energetyki Cieplnej;
15.847,59zł/MW * 96KW * 1,23 = 15.847,59 * 96 * 1,23 (1000/1000000)
= 1.871,28 zł.
gdzie:
15.847,59zł/MW koszt wytworzenia energii cieplnej o mocy grzewczej 1
MW (według cennika 3 taryfa piece gazowe)
96KW moc grzewcza kotła gazowego który obsługuje naszą
nieruchomość
1,23 podatek vat
1.871,28 zł. - miesięczna opłata za moc zamówioną dla całego budynku.
Powierzchnia użytkowa lokali mieszkalnych wynosi 1.330 m2
otrzymujemy 1.871,28 : 1330 = 1,41zł/m2 wysokość miesięcznej
zaliczki za moc zamówioną.
W dniu 11 października (w czwartek) o godzinie 17:30 będę obecny na
osiedlu Młody Straszyn. W tym czasie istnieje możliwość osobistego
spotkania w celu wyjaśnienia pojawiających się wątpliwości dotyczących
pozostałych zaliczek na poczet utrzymania części wspólnych.
Z uszanowaniem
(...)
popieram tę opinię 4 nie zgadzam się z tą opinią 0

Mi nie pasuje, że mam 700 zł do zapłaty, nie chce tyle płacić na zaliczki.
Również jestem za spotkaniem.
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 0

Ja też wolę teraz płacić więcej niż potem sporo dopłacać,a co do zebrania to by się przydało chociażby poto aby poznali się lokatorzy .
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 0

spokojnie, po pierwszym akcie notarialnym sie zawiazuje wspolnota i mozemy ewentualnie tego bimona wywalic i wziac innego zarzadce. byle z najblizszej okolicy byl... bo z trojmiasta to pewnie sobie jeszcze wiecej za administrowanie licza...

oplaty

no jak nie chce zrobic zebrania ??? bez sensu - a co on ma niby do gadania ?? i co maja akty notarialne do tego ?? nie robi zebrania wspolnoty tylko lokatorow... w poniedzialek dzwonie rowniez i robie awanture. albo moze inaczej - ustalmy zebranie na np. srode na godzine 18 i przekazmy panu bimonowi, ze MA BYC bo jest zebranie. i tyle jak dla mnie w temacie. tak na marginesie - moze to i lepiej, ze wyzsza zaliczke bierze? moze rzeczywiscie bedzie mniej bolalo po zimie ? jak zawsze - sa za i sa przeciw. w sumie, w ostatecznym rozrachunku to wole jednak chyba placic lekko wiecej niz pozniej z tysiaka wyskoczyc naraz :)

Re: ruszylo

Ja też za 44m2 płacę prawie 500 zł,dla porównania moja mama na Morenie gdzie wiadomo nie jest tanim osiedlem płaci za 49 m2 -400zł tylko że przez cały rok ,a my tylko tak w sezonie grzewczym, a potem powinno być o połowę mniej-dla przykładu koleżanka która mieszka także w spólnocie w sezonie płaci 370-400 za 45m2 ,po -180-210.mam nadzieję że u nas będzie tak samo.Szanowni lokatorzy a może by tak cisnąć zarządcę ,aby zrobił spotkanie i to wyjaśnił,dzwoniłam dzisiaj do niego i tłumaczył się tym że celowo jest więcej naliczone aby przy rozliczeniu końcowym nie było dużych dopłat i tym że jak zrobi spotkanie wspólnoty to się ustali z lokatorami zasady rozliczania.
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 0

że za 44 m2, płacę ponad 500 zł....
paranoja. ustalają sobie wszystko sami

a co z rachunkami? z czym ich tak pogięło?

No właśnie mnie to też zdziwiło,mam zamiar to wyjaśnić skąd takie ceny za ogrzewanie i podgrzanie wody.Mam pytanie do lokatorów -co sądzicie o tym, że zarzadca nie chce zrobić spotkania tłumaczy się tym że nie mamy jeszcze aktów notarialnych( co mają do tego akty?- aby się nam przedstawić i mogli się poznać lokatorzy)Z tego wynika że takie spotkanie może się dopiero odbyć najwcześniej w grudniu lub styczniu.

czy dostaliście już rachunek z Bimon do zapłaty?
widzieliście .....

chyba ich pogięło.....

obudz sie Polsko :))

he he he trusty i kartele i wszechpotezna wladza kapitalu :))))

Inne tematy z forum

Silva (6 odpowiedzi)

W bezpośrednim sąsiedztwie osiedla Silva, które powstaje w Straszynie u zbiegu ulic Bocznej i...