NIEPODLEGŁOŚĆ

Jestem zbulwersowana słowami pana Frasyniuka wypowiedzianymi kilka dni temu w jakimś programie TV, że nie rozumie dlaczego 11 listopada świętujemy zakończenie I wojny światowej, a nie ma święta odzyskania niepodległości po roku 1980, wyzwolenia się spod jarzma ZSRR. Może rzeczywiście powinno być takie święto, z pewnością tak, ale jest przecież niemożliwe, żeby pan Frasyniuk nie wiedział, że 11 listopada świętujemy, bo wtedy Polski nie było na mapie, nie było państwa. Ono właśnie wtedy się odrodziło, wyzwoliło, skonsolidowało. Pan tego nie wie? A po roku 1980 wyswobodziliśmy się już jako państwo właśnie z objęć mocarstwa wschodniego.
popieram tę opinię 4 nie zgadzam się z tą opinią 1

Re: NIEPODLEGŁOŚĆ

> 11 listopada świętujemy, bo wtedy Polski nie było na mapie, nie było państwa. Ono właśnie wtedy się odrodziło, wyzwoliło, skonsolidowało.

Nie jest to prawdą.
Powrót Polski na mapę nastąpił już w 1916 roku, po utworzeniu Królestwa Polskiego.
http://pl.wikipedia.org/wiki/Kr%C3%B3lestwo_Polskie_%28regencyjne%29

Rada Regencyjna 7/10/1918 ogłosiła niepodległość Królestwa Polskiego - i ta data powinna być świętowana jako Dzień Niepodległości.

25/10/1918 Rada Regencyjna powołała rząd (premierem został Józef Świerzyński)
28/10/1918 Rada Regencyjna powołała gen.Tadeusza Rozwadowskiego na szefa Sztabu Generalnego WP.
11/11/1918 Rada Regencyjna przekazała Józefowi Piłsudskiemu dowództwo nad wojskiem, a 14/11/1918 rozwiązała się, przekazując Mu swoje uprawnienia

Od 1916 Polska jest zatem na mapie.
Z niepodległością bywało różnie.
Utraciliśmy ją w 1939 na kolejne 50 lat.
Po czym, po 20-letnim okresie ponownej niepodległości - utraciliśmy ją znowu, po podpisaniu przez śp. Lecha Kaczyńskiego Traktatu Lizbońskiego.
popieram tę opinię 6 nie zgadzam się z tą opinią 1

Czy te fakty znajdują się w podręcznikach historii?
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

a ja czysto samolubnie i z checi piknikowania i swobodnego swietowania poza domem ,optuje za zmianę terminu tego swieta na jakikolwiek chwalebny dzien w lato!!!!
ja sie nie zastanawiam kiedy i dlaczego taka data ,bo zastalam juz tę date na swiecie i nie myslalam o jej zminie , jednak z czystego egoizmu wolalabym zebybylo latem
;)
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 1

22 lipca był zdecydowanie lepszym terminem na święto państwowe.
Niektórzy jeszcze pamiętają te festyny podmiejskie, piwo i kiełbaski z rożna (bo grilli jeszcze podówczas nie było ;)
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 3

hehe poczytałam se o tym 22 lipca i to taki srednio chwalebny dzien...

pomijam sprawe ze sie troche bardzo odmlodzilam, bo okazuje sie ze nie zastalam 11 listopada jako swieta panstwowego, choc moze dziadkowie i rodzice pielegnowali 11listopada w prl?

Dzień absolutnie nie jest chwalebny - ale za to latem ;)

Z wypowiedzi p. Frasyniuka wynikało, że święto z tamtego okresu jest zbędne.
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0

bo 'tamten okres' trwa nadal...

Jeżeli święto 11 listopada na wyglądać jak ostatnio i rok temu to faktycznie lepiej jak jego nie będzie.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 1

przez 200-500 chcacych sie pobic (i to pewnie w kazdym srodowisku byli chętni) wszyscy mamy sie schowac do muszli?

ja i tak uwazam ze jest to nikly odsetek - ci zadymiarze, nadmuchane przez media ... poranne komentarze marszu prezydenckiego byly w tonie "no (niestety) było spokojnie i rodzinnie, nie bylo zadnych ekscesow"
na popoludniowym przez 10 minut na 24h trwaly jakies przepychanki, a oni potem 48h o tym nadaja...

Bardziej 20-50
Na kilkadziesiąt tysięcy osób uczestniczących w pochodzie.
Ale tych tysięcy telewizor nie pokazał, bo i po co?
Przekaz ma być jasny: Gajowy i jego pochód: cacy
Narodowcy i inna patriotyczna hołota to wyłącznie kibole i zadymiarze

Sam sobie sadyl odpowiedziałeś. Wsparcie kiboli przez jarka zbawiciela zobowiązuje, przecież to on prosił podczas wyborów o poparcie, to ta organizacja poręczała za starucha

A co temu jest winne święto?

Noo noo noo Szacunek a myślałem że ktoś kto wspiera trola jest bezwartościowym osobnikiem a tu o ho ho.

Szkoda tylko ze tak sarkastycznie o zmarłym. Bo wiecie towarzyszu aby prezydent cos podpisał to wcześniej parlament coś zatwierdza a parlament wybierają ludzie z list utworzonych przez eee

A tak na koniec czy wiesz że podawanie jako źródła wikipedii to otwarte przyznanie się TAK ŚCIĄGAŁEM NA MATURZE I MIAŁEM ZAŚWIADCZENIE O DYSORTOGRAFII itp...

no ale BRAFOOO za fakty które przywołałeś z gazety wyborczej :-)
która cytowała taką inną faszystowską prasę :-)

Rozumiem (tak mi się przynajmniej wydaje, sądząc po geometrii drzewka wątku), że komentarz odnosi się do mojego wpisu?

> sarkastycznie o zmarłym

O zmarłym nie pisałem ani słowa. Pisałem tylko o tym, co zrobił.

> wcześniej parlament coś zatwierdza

To, że stado głupków coś zatwierdzi, nie oznacza, że ktoś stojący w tym stadzie wyżej i mający takie uprawnienia, musi do tej głupoty przykładać swoją rękę

> ŚCIĄGAŁEM NA MATURZE I MIAŁEM ZAŚWIADCZENIE O DYSORTOGRAFII

Kiedy pisałem maturę, pojęcie dysortografii (zresztą nijak tu nie przystające) nie istniało, tak zresztą jak i wikipedia i Internet (w powszechnym użyciu)
Podałem link do wiki - żeby nie być gołosłownym. Nie zamierzałem pisać rozprawy naukowej nt genezy polskiej państwowości, tylko przytoczyć fakty, jak widać, nieznane Młodym, Wykształconym z Wielkiego Miasta

Znalazłem pewną nieścisłość :-)

20 letnim okresie niepodległości ??? Dobbre sobie!
Praca w tanim dyskoncie za 1500zł brutto to niepodległość.
Wyjazd do podłej pracy za granicę to niepodległość.
Jazda samochodem który ma 15 lat to niepodległość.
Nauka w szkole która według centalnej komisji egzaminacyjnej określana jest szkołą wymagająca pomocy lub szkołą straconych szans (95% gdańskich szkół publicznych) jest niepodległością.
Oddychanie dymem ze spalarni rakotwórczych odpadów i smrodem z wysypiska śmieci to niepodległość?
Tworzenie spółek miejskich tylko po to aby zasiadać w ich radach nadzorczych za wielokrotność 1500zł brutto zamiast przekazywania kompetencji już zatrudnionym urzędnikom w istniejących działach to objaw niepodległości?
Podwyższanie cen wywozu śmieci 3x tylko dlatego ze jest ku temu okazja pomimo że od powstania okazji będą płacić za wywóz wszyscy a wysypisko należy do miasta czyli do mieszkańców dla których powstało to niepodległość.
Likwidacja oświaty kosztem wspierania organizacji i akcji nic nie mających wspólnego z kulturą i sztuką to niepodległość?
itd...

a zapomniałęs o tym ze głód- to straszne zniewolenie trzeba jesc... chyba sie od tego uwolnie i bede w koncu wolna!!!!
nnajpierw przestanmy oddychac bo trzeba! wale to nic nie trzeba nie oddychaj.
po co ci samochod? mozesz chodzic pieszo - jak pragniesz takiej wolnosci to w lesie jest mnustwo ambon mozesz tam zamieszkac i wrocic do epoki kamienia lupanego

wszystko co opisales to nie wolnosc/niewola tylko cywilizacja - chcesz kozystasz z jej dóbr ponosisz konsekwencje - nie chcesz to nie masz tych konsekwencji. masz wolny wybór mozesz ale nie musisz.

kraj nigdy nie bedzie doskonały i nie ma co o tym nawet marzyc. utopii nikomu sie nie udalo stworzyc.
rzady moga Ci sie podobac albo nie ok... ale nie pitol glupot ze jestes zniewolony, a jak chcesz zobaczyc jak zyja ludzie bez podatkow itp to pojedz do afryki na wioski i spytaj jak im sie zyje i czy przypadkiem nie odwiedzaja ich wataszkowie ponad prawem.

Utopia ?

O wolnośći i niepodległośći nie decydują poglądy oceniającego, lecz namacalne fakty i analiza strukturalna systemu władzy. Od tego jest nauka właśnie by móc stwierdzić, w jakim systemie żyjemy. Wolność i niepodległość są gwarantowane przez demokrację a demokracja to ustrój w którym główną rolę odgrywa obywatel. Obywatel to nie facet, to instytucja polityczno-prawna wypsażona w broń a ta broń jest gwarantem, że niepodległości i wolności nikt obywatelowi tak łatwo nie odbierze. Numer 1 to obywatel, nie władza.

Więc proszę nie truć d..., drodzy Państwo, tylko się douczyć. Nie ma w Polsce demokracji, nie ma w Polsce obywatela, nie ma wolności, jeżeli do księdza przychodzi milicja i przepytuje na okoliczność homilii albo zatrzymuje autokar jadący do W-wy trzykrotnie, tym samym i niepodległość jest problematyczna.

Używajcie ludzie słów zgodnie z ich znaczeniem, bo na innym portalu palant opowiada, że Michnik to nazwisko a Szechter to przezwisko, gdy tymczasem jest odwrotnie.
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0

Inne tematy z forum

Grajdołki (115 odpowiedzi)

A gdyby kiedyś mieć taki strzał, ażeby wąska grupa znawców tematu nie mogła uwierzyć w...

Święta Bożego Narodzenia - czy ateiści mają moralne prawo mieć w tym czasie wolne? (74 odpowiedzi)

Poprzez pryzmat szeregu dyskusji na tym forum pomiędzy osobami wierzącymi, a zagorzałymi...

Czy mężczyźni mogą chodzić w spódnicy? (29 odpowiedzi)

Tu i ówdzie kreatorzy mody zachęcają mężczyzn do założenia spódnicy. Chodzi o spódnicę szytą dla...