Na co komu laptop Apple MacBook?

Opinie do artykułu: Na co komu laptop Apple MacBook?.

Drogie, luksusowe, hipsterskie, prestiżowe - laptopy Apple MacBook określane są na wiele sposobów. Często uważane za przepłacone, a mimo tego coraz bardziej popularne. Po co w ogóle powstały MacBooki i kto powinien zainteresować się ich kupnem?

Sprzęt komputerowy w Trójmieście
Zauważam coraz więcej laptopów z logo Apple w całym Trójmieście. MacBooków przybywa na uczelniach, w miejscach pracy, nawet w kawiarniach jest ich jeszcze więcej, obok legendarnej już sojowej ...
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Posiadam 10 letniego Della z 8GB RAM - do dzis dziala swietnie

Nie dam sobie wmówic ze Apple jest wyjątkowy - podoba się to proszę go sobie kupic ale nie wciskać mi ze robi cuda

Kicad

Choćby Kicad

mam ale nie namawiam

jestem zadowolony, koszt owszem był wysoki ale kupiłem maca dla stabilnego systemu, dużo pracowałem w ruchu, odpalenie kompa na kolanie w kawiarni oto około 15 sekund, na windowsie potrzebowałem 90 sekund zanim miałem zacząć pracować, jest lekki i nie trzeba go ciągle ładować, wychodząc z domu z naładowanym kompem wraca do domu po południu z baterią na poziomie 50%, tak jak napisane w artykule nie jest do komp dla graczy, owszem kosztuje więcej ale starcza na wiele dłużej, jeden mac to żywotność 2-3 innych kotów głownie ze względu na stabilny system i dobre wykonanie
jeśli kupię nowego kompa to tylko maca, w życiu nikt mnie nie zaciągnie do windowsa, ale nie mam zamiaru tez nikogo namawiać na maca, niech każdy wybiera co chce, to trochę tak jak z samochodem typu SUV, wszyscy na nie psioczą bo ich nie mają ale jak już ktoś siądzie za kierownicą SUVa to ciężko mu będzie wrócić do sedana
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 1

...i tak masz myślec :-P

i tak masz myśleć :-P ...boli ze niektórzy mają intelekt w głowie i nie musza go ukazywac masie lemongów :-)...
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 1

Co to jest "pilotarz"?

Prawdopodobnie uzywa kompa do pracy a nie tylko do przegladania netu. Moglbym wymienic podobna litanie, chociaz mnie najbardzie denerwuje ze skroty klawiszowe sa inne w kazdym programie.

Mit - kilkuletnie MacBooki pracują bardzo dobrze

Niestety, to jest tylko częściowo prawda.
Jest to prawda w jednej tylko sytuacji - kupujesz nowego MacBooka, nie ważne czy Air czy Pro. W chwili kupna ma system w eseju n. Jeśli z biegiem czasu podniesiesz system do wersji, mniej więcej n+4, to nie będzie już ten sam komputer... Jasne, mozna nie aktualizować systemu. Tylko, ze wtedy zaczynaja odpadać kolejne usługi ekosystemu Apple. Laptop nie dogada się z iPhonem, przestanie działać AirDrop itp.

Dalej - spróbuj zainstalować aktualny system na 10 letnim sprzęcie....
Raczej się nie da bez sztuczek. Na 12 letnim Dellu postawienie aktualnej wersji Windows to żaden wyczyn. I co ciekawsze działa bardzo sprawnie. Przy MB, w ekstremalnej sytuacji może cię spotkać sytuacja, że nie zaktualizujesz nic, bo Apple wycofa wsparcie dla twojego modelu.

Żeby nie było - prawie od zawsze tj. od ok. 1996r używam komputerów Apple. I bardzo je lubię. Jednak jak mówił Ryszard Ochudzki, prezes klubu sportowego Tęcza - chodzi o to by plusy nie przesłoniły nam minusów. A cały artykuł jest tendencyjny ;)
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 0

A w moim aplu spuchla bateria i to tak, ze sie bujal. No i co upgrade to jakieś problemy. Od 6 lat chyba tylko raz upgrade poszedł bez problemów. W sumie sprzęt porownywalny z innymi. Nie jest ani szczególnie lepszy ani gorszy.
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 1

Normalna gwarancja

"Sprzęt można oddać na naprawę gwarancyjną w każdym autoryzowanym serwisie Apple, nie tylko w tym, w którym dokonało się zakupu - tłumaczy Joanna Czuba, store manager w iDream Forum Gdańsk."
Każdy jeden sprzęt, każdego jednego producenta można serwisować ny gwarancji w każdym jednym kraju UE.

Twój umysł to produkt masowy ze średniej półki

Domyślam się, że mieszkasz w Bieszczadach zgodnie z naturą i wszystko na swój użytek produkujesz samodzielnie. Bez logo.

Brawo...sensownej opini brakowalo..

...Wśród opini dzieciaków.. Ta opinia ewidentnie przekazuję do czego nadaje się a do czego nie nadaje się nadgryzione jabłko....w sumie to sprzęt dla dzieci.... Co oprócz social mediów i oglądania filmów nic na nim nie są wstanie zrobic
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0

3 paski to taki sam styl jak nadgryzione jablko

Śmieszni są wyznawcy jednej z firm...niezłych slugusow sobie z Was zrobiły....Ja wybieram to co dobre niezależnie od marki....unikam jednak 3ech pasków, nadgryzionego jabłek, samochodów audi, bmw( poza x1), VWnow... Za to mój prestiż i towar premium to mój umysł:-P
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 0

Linux Is Not UniX

"Najważniejszą cechą wyróżniającą MacBooka jest jego system MacOS, będący tworem Apple. Znajdziemy go tylko i wyłącznie w komputerach tego producenta. Bazuje na silniku UNIX, z którego korzystają również wszystkie dystrybucje Linuxa."

Błagam, za tego typu "twierdzenia" w świecie IT (zwłaszcza wśród użytkowników UNIX'a) dostaje się dożywotniego bana na Internet. Zmieńcie to proszę, bo to po prostu historyczne jak i technologiczne kłamstwo.

Czy to problem choćby zerknąć i pobieżnie przeczytać artykuł na Wikipedii (inne źródła także wskazane)?

P.s.1 A już na pewno nie żaden silnik (to nie samochód) a kernel (lub jądro jak ktoś jest językowym purystą).
P.s.2 Z powyższego wynika również, że UNIX jako OS jest autorstwa Apple, co jest oczywiście nieprawdą, bo powstał w Bell Labs.
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 1

U jednego styl życia to dresy z 3 paskami, u drugiego laptob z jabłkiem :) - kżdy tak jak lubi

Apple udało się zdobyć rzesze wyznawców - jasna sprawa. Ale jak mam na czymś polegac to wybieram odpowiedniego laptopa - najlepszego w danym okresie.
popieram tę opinię 6 nie zgadzam się z tą opinią 1

Ok

Prawda. Amen.

co ty za glupoty piszesz? To w moim maku wymienialem dysk HDD na dysk SSD... kupilem pierwszy z brzegu z odpowiednim zlaczemi dziala. Wymiana byla banalna (jest opis na portalu ktory zajmuje sie opisem makow - chetni pewnie znajda).

Nie ma to jak kupic maca aby potem zainstalowac na nim windowsa... NIe latwiej kupic laptop dell i naklic na nim jablko? Bedzie taniej.
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 0

Mozna tez miec ladna zone i brzydka zone... obie zupe ugotuja.

to prosze podaj mi oprogramowanie do projektowani obwodow drukowanych na maca. Moze tez byc Autocad... hmm nie ma? Dziwne nie?
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 0