Na co komu laptop Apple MacBook?

Opinie do artykułu: Na co komu laptop Apple MacBook?.

Drogie, luksusowe, hipsterskie, prestiżowe - laptopy Apple MacBook określane są na wiele sposobów. Często uważane za przepłacone, a mimo tego coraz bardziej popularne. Po co w ogóle powstały MacBooki i kto powinien zainteresować się ich kupnem?

Sprzęt komputerowy w Trójmieście
Zauważam coraz więcej laptopów z logo Apple w całym Trójmieście. MacBooków przybywa na uczelniach, w miejscach pracy, nawet w kawiarniach jest ich jeszcze więcej, obok legendarnej już sojowej ...
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Co to znaczy miejski laptop? Są jakieś inne np. wiejskie?
popieram tę opinię 36 nie zgadzam się z tą opinią 2

a ja mam starego acera 7720ZG

i dalej jestem zadowolony - jak 15 lat temu. Mam 2 dyski, dwa systemy operacyjne i w pip możliwości. Matryca Crystal Brite, dźwięk Dolby, pełnowymiarowa klawiatura, kamera.. - wymieniać dalej?
aaaa - jak kogoś nim zdzielę po łbie to wiem, że laptop dalej będzie działał, a zdzielony poczuje "wagę argumentów"
popieram tę opinię 18 nie zgadzam się z tą opinią 4

Programowanie

Tak jak napisano w artykule - MacOS jest najlepszy dla programistów. Używałem Windows, Linux, ale MacOS bije na głowę nawet Linuxa pod względem wygody programowania
popieram tę opinię 38 nie zgadzam się z tą opinią 41

Nawet nie dają najlepszych

podzespołów. Ale jakoś jest tu się zgodzę. Tylko ekran jest ekstra.
popieram tę opinię 6 nie zgadzam się z tą opinią 2

nigdy nie mialem problemu z zasiegiem w iphone od 1 modelu, a kabelek mozesz kupic na allegro za 5zl i porownac, dlaczego apple kasuje >100zl i zrozumiesz to. po prostu cie nie stac i szukasz wymowki, kupujesz Skode, bo to jest ten sam koncern co Audi,Porsche czy Lamborghini i uwazasz pewnie ze to te same auta, ta sama osoba projektuje i ta sama osoba je sklada, a czesci to te same. Pewnie uwazasz, ze piers z kurczaka rowna sie wolowinie wagyu i ludzie po prostu przeplacaja..
popieram tę opinię 7 nie zgadzam się z tą opinią 33

MacBook to przede wszystkim płuapki prducenta - nie wymienisz dysku SSD na inny, nie zmienisz procesora, nie dołożysz ramu....

na YT jest kanał na temat napraw serwisowych, ujawniono w nim że np. w MacBookach często pada układ ładowania ( koszt podobnych układów to kilka $) którego NIE DA się kupić od apple, trzeba wymienić całą płytę główną za 1500$ i to w autoryzowany serwisie Apple (za amerykańskie roboczogodziny, pomimo że w Polsce). Dramat. To jest powód, dla którego zrezygnowałem z sprzętu tej firmy, zbyt ostro naciągają na pieniądze (podstawka pod moinitor za 1000$)
Poza tym ten ich nachalny marketing - niby wszystko jest 'emejzing' a potem wychodzą te ich 'emejzingi' - problemy z klawiaturą, układami ładowania, iPhone tracące zasięgi, kableki za 100 złotych i inne 'emejzingi'

Nie wspieram, nie kupuję
popieram tę opinię 116 nie zgadzam się z tą opinią 24

Kupujesz Paralleisa i przesuwasz dwoma palcami w bok....

raz masz na ekranie MACOS a raz Windowsa . Genialne rozwiązanie jeżeli pracujesz na aplikacjach WIN. Zawsze podchodziłem z dystansem do produktów Apple i np do telefonu się nie przekonałem mimo że najlepszy był Windows Phone w Nokiach , ale za to mam od 6 lat MacBooka i nie zamienię na żaden inny . Trochę się grzeje przy video konferencja i multitablu a pamiętajcie nie kupujcie tych cienkich ...to tylko do przeglądania netu służy
popieram tę opinię 26 nie zgadzam się z tą opinią 7

Nie byłam fanką, aż

Nie byłam fanką Maca. Zastanawiałam się co ludzie w nich widzą. Gdynpopsul mi się Asus stanęłam przed wyborem i oto jestem szczęśliwa posiadaczką kombajnu mieszczącego się w torebce. Odpukać w niemalowane, śmiga jak złoto i bardzo usprawnił moją pracę. Mimo wymienionych wad, zalet jest zdecydowanie więcej . Dla mnie to typowo miejski laptop i pozwala mi załatwiać wszystkie sprawy zawodowe.
popieram tę opinię 30 nie zgadzam się z tą opinią 45

wiele lat temu na zachodzie pracowałem (jak wielu) na macach (tylko w Polsce sa tak mało popularne)

od lat używam windowsa (bo tu chodzi o system), bo niestety apple kiedyś zdecydował - bardzo głupio - że nie b będzie udostepniał systemu dla innych producentów komputerów, stąd CENA apple duzo wyzsza niż windowsów

nie wiem na ile teraz system apple/mac odstępuje od windowsa, ale kiedyś to było bardzo widoczne (na plus dla apple oczywiście)

ale z windowsem jest całkiem inny problem, microsoft to firma i**otów kierowana przez i**otę, a żarty od zarania dziejów z tego systemu nie są przypadkiem

mam to nieszczescie (pewnie jak juz wiekszość osób) miec win10 - pomijam skandaliczne ograniczenia, kłamstwa o jednolitym systemie czyu zmuszanie do ładowania poprawek nawet na łączach mobilnych (bo na to TERAZ nie ma się wpływu), ale system chodzi wyraźnie gorzej od starszych

mam też laptop z XP (chyba najbardziej udany sytem windowska), otwieranie głupiego folderu, programu czy nawet wzbudzanie z hibernacji (bo załadowywanie systemu to całe wieki), trwa na jednym chwilę, an drugim parę minut - oczywiście z korzyścią dla XP

i dziwić się ze Putin ponoć używa XP? przecież głupi nie jest
popieram tę opinię 49 nie zgadzam się z tą opinią 26

Za jakoś i technologię zapłaciłem kupując biznesowego Della.
Ale oczywiście nie bronię Ci dopłacić za marketing i hipsterstwo.
popieram tę opinię 47 nie zgadzam się z tą opinią 10

Ja zawsze kupowałem nowe laptopy i używałem ich jako podkładek pod talerz, gdy jadłem obiad. Teraz już wiem, że chyba robiłem coś źle.
popieram tę opinię 55 nie zgadzam się z tą opinią 8

Za jakość i technologie sie płaci

Jw.
popieram tę opinię 48 nie zgadzam się z tą opinią 84

Tak jak ze wszystkim :niech bedzie solą w oku "somsiada".

Pierwszy musi mieć "merca" za 300k ,drugiem wystarczy np 10 letni opel za 15k - oba samochody "służą" do przemieszczania się z punktu "a" do punktu "b".
popieram tę opinię 86 nie zgadzam się z tą opinią 31

MacBook to przede wszystkim oprogramowanie.

Do tego dobre wzornictwo i dobre materiały. Cena? Jest wysoka, ale jak na polskie warunki, także nowe samochody są dla nas drogie.
popieram tę opinię 111 nie zgadzam się z tą opinią 29