Na co komu laptop Apple MacBook?

Opinie do artykułu: Na co komu laptop Apple MacBook?.

Drogie, luksusowe, hipsterskie, prestiżowe - laptopy Apple MacBook określane są na wiele sposobów. Często uważane za przepłacone, a mimo tego coraz bardziej popularne. Po co w ogóle powstały MacBooki i kto powinien zainteresować się ich kupnem?

Sprzęt komputerowy w Trójmieście
Zauważam coraz więcej laptopów z logo Apple w całym Trójmieście. MacBooków przybywa na uczelniach, w miejscach pracy, nawet w kawiarniach jest ich jeszcze więcej, obok legendarnej już sojowej ...
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Szpan nie komfort

Zaden komfort - ciezki, grzeje sie wkurzajacy system zamiatajacy wszystkie wyjatki pod dywan i jeszcze ta klawiatura w macbooku nie wiem dla kogo stworzona ale chyba zeby wygladala - bo ergonomii to ona nawet nie widziala. Sprzet dla snobow ktorzy maja wszystko z jablkiem
popieram tę opinię 9 nie zgadzam się z tą opinią 9

Programowanie?

No chyba zartujesz - Ubuntu wciaga osxa pod wzgledem ergonomii nosem - ja wlasnie niestety obecnie zmuszony jestem do pracy na osx i zdecydowanie dla mnie liczac od najlepszego 1.Ubuntu, 2.OSX, 3.Winda
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 11

IT

13 lat w branzy it - to pierwszy laptop ktorym mialem chec rzucic o sciane - do powaznych zadan lepszy lenovo czy dell na linuchu - taniej, lepiej, wydajniej. Jedyne co to bardzo dobry jak na laptopa dzwiek.
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 4

Też mam wrażenie, że najczęściej działa to w tą stronę. I nie jestem żaden apple fan.
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 2

Pierwsze Iphony

To był bajer znajomi zastanawiali się jak to działa bez klawiszy ? Wtedy to był szpan każdy się na mieście gapił a nikt nie gadał ze Apple to lans .
A teraz jak co drugi ma iPhona to wielkie halo się robi .
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 0

Tak to jest, że...

.... znam sporo osób które zmieniły telefon samsunga na iPhona i są zachwycone i nigdy nie wrócą do starych telefonów,
Ale nigdy nie słyszałem żeby ktoś zmienił iPhona na samsunga Lub inny koreański cud techniki .
popieram tę opinię 5 nie zgadzam się z tą opinią 3

A ja bym jednak z puntu A do B Mercem wolał .

Nigdy nie rozumiałem ludzi których zadowala byle co.
popieram tę opinię 5 nie zgadzam się z tą opinią 4

Styl życia

Co by nie pisali różni ludzie Apple to coś więcej niż marka i żadna inna firma technologiczna tego nie osiągnęła.
Sporo kosztuje i dobrze nie każdy musi go mieć ale każdy go pożąda.

Sprzęty są sliczne, wykonane idealnie.
popieram tę opinię 28 nie zgadzam się z tą opinią 43

Od trzech lat mam "przyjemność" pracować na stacjonarnym sprzęcie Apple, część rozwiązań systemowych jest przyjemna i intuicyjna, ale z wydajnością to ma niewiele wspólnego, a mam wrażenie że każdy update systemu pogarsza sprawę. Jest do wyboru multum bardzo wydanych systemów Unixowych, dużo lepszych i mniej ograniczonych niż MacOS
popieram tę opinię 6 nie zgadzam się z tą opinią 1

Agresywne podejście do klienta i złośliwe utrudnianie napraw w innych miejscach niż autoryzowane serwisy, gdzie przywrócenie komputera do sprawności kosztuje tyle, co kupno nowego laptopa ze średniej półki.
popieram tę opinię 5 nie zgadzam się z tą opinią 0

Materiał sponsorowany jak krypto reklamy ogryzka

Tak naprawdę MacBook nikomu nie jest potrzebny marne parametry techniczne kiepski ekran długi czas pracy na baterii system który nie współpracuje sorry fajny chiński sprzęt tylko 4razy za drogi jak na to co oferuje
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 3

ja po siaomi albo hułałej
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0

nie są drogie

porównaj do ThinkPad X1, czy Dell Precision.

..za to np. ten artykuł robi wokół Apple aurę niesamowitości ...
to jest religia powoli..
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 1

Opinia starego linuksiarza ;)

Używam od 15 lat Debiana z chwilową przesiadką na Maka i Windę (wymagania pracodawcy) po kilkanaście godzin dziennie. Mówię z pełną świadomością i przekonaniem. System operacyjny Apple nie jest czymś wyjątkowym. Zwykle używasz kilku aplikacji i każdy z systemów by Ci pasował na której one działają. Jeśli jednak o jakość sprzętu chodzi, to MacBook nie jest droższy od innych komputerów tej jakości - porównaj sobie ceny np. Lenovo ThinkPad X1, Dell Precision, czy HP EliteBook.

..inna sprawa, to ten artykuł tworzy wokół produktów aurę niesamowitości i ma niestety chorobliwych zwolenników. Mnie stać, ale nie kupię sobie MacBooka, bo wg. mnie to wiocha straszna (przez tych z przykrótkimi spodniami w brodach) i żałosny sposób dowartościowania się.
popieram tę opinię 11 nie zgadzam się z tą opinią 0

Bn

Nic, po prostu trzeba być odpowiednio indoktrynowany ;)
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0

eJpyl

nie "epyl" a "eJpyl" ;)
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Nie mam brody i za krótkich spodni a mam takiego laptopa :(
popieram tę opinię 4 nie zgadzam się z tą opinią 7