Na domówkę w kapciach czy butach?

Opinie do artykułu: Na domówkę w kapciach czy butach?.

Mamy karnawał, a wraz z nim szał imprez, także tych domowych. I to właśnie te domowe zaczynają mnie coraz bardziej drażnić. Nie ze względu na grającą do rana muzykę czy stosy pustych butelek do posprzątania. Męczy mnie inny problem: proponować gościom kapcie czy pozwalać im chodzić po domu w butach? - pyta nasza czytelniczka, pani Karolina z Sopotu.Temat kapci wypłynął właśnie teraz, kiedy szykuję imprezę karnawałową w swoim mieszkaniu. Dodam, że mam nowe mieszkanie, dopiero co urządzone. Co ...
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

U Japończyków wynika to z tradycji siedzenia wprost na podłodze i spania kilka centymetrów nad nią. Wyciągasz z innej kultury wyrywkowo elementy, które Ci akurat pasują. Jak będę w Japonii, to będę chodziła w domu boso, w meczecie też zdejmę buty. A w Polsce nie chodzi się w skarpetkach ani w bamboszach, bo to jest śmieszne, chyba że u cioci czy u bliskich znajomych, jeśli obie strony to akceptują. W Polsce zasady inaczej wyglądają niż w Japonii. Nie odpowiada Ci to, nie stosuj się do zasad. Ale autorka listu pytała chyba o zasady stosownego zachowania na imprezie czy ja czegoś nie rozumiem?
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 1

totalny brak obycia

dokładnie. co za wiocha. to po co zapraszac gosci? jak widze takich ludzi to mi sie smiac chce... jeszcze im kazesz moze wychodzic na balkon na papierosa w tych kapciach co ? i pewnie pija wina z plastykowych kubeczkow, bo przeciez moga sie pobic kieliszki za 12zł ? gratulacje!
popieram tę opinię 17 nie zgadzam się z tą opinią 4

wyobraźnia

A nad ranem.... wszyscy wstawieni, część przysypiająca, ale w BUTACH ;) Pewnie to niepotrzebne rozważania, zdejmujemy buty u kogoś, jeśli ktoś nam nie wskaże by ich nie ściągać.

Ja ostatnio pojawiając się jako osoba towarzysząca u nieznajomych mi właścicieli mieszkania, zapytałam jakie są zwyczaje domu. Powiedziano mi bym butów nie ściągała, ot co. To nie miałam dylematu.
popieram tę opinię 4 nie zgadzam się z tą opinią 3

Do mnie kiedyś przyszły lachony w szpilach i gdyby nie to,że miałem dobrze

zrobiony parkiet to by mi go zryły na amen :( i tak jak wyszły były czarne ślady od butów i dziury :((( jestem za kapciami od tamtego momentu albo zmianą znajomych/ odfrajerowane laski ze szpilami 15cm juz nie dla mnie i mojej podłogi
popieram tę opinię 10 nie zgadzam się z tą opinią 3

Dlaczego pejoratywnym? Polak nakazujący gościowi ściągać buty - "polactwo". Japończyk nakazujący gościowi ściągnąć buty - "łał, ale z nich czyściochy co za cywilizowany kraj!" To samo zjawisko, a zupełnie inne spojrzenie.
popieram tę opinię 4 nie zgadzam się z tą opinią 1

nie o czymś typowym, tylko o czymś pejoratywnym

No moi rodzice maja sąsiadkę, kupila mieszkanie, a wlasciwie rodzice jej kupili. blachy z cywilizacji ZK :) ostatnio zaprosila pół roku ze studiów "bo to młoda d*pa jest" 20 par butów na klatce, się zastanawiałem czy nie wywalić przez okno, 4 piętro to by sobie trochę goście pomarzli -5 wtedy było. To jest to przywiązanie do polskiej gościnności, u mnie będzie super, a za drzwiami może być smród i brud. Ale następnym razem buty poleca przez okno , tak dla funu, nie lubię smrodu, a i jeszcze jeden ma fajny zwyczaj, wystawia worki ze śmieciami za drzwi. Tego nie wyrzucę , bo by bałagan był na podwórku, ale coś jej wymyśle jak będzie się tak dalej bawić.
popieram tę opinię 8 nie zgadzam się z tą opinią 6

pomysł

Zrób sprytne zaproszenia, napisz w nich w sprytny sposób o zasadach imprezy, wpleć w te zasady oczekiwanie co do obuwia np. 1. dziesięć minut siedzimy, jeśli 30 wcześniej tańczymy, 2. drogie panie na imprezie nad podłogą fruwamy lub płaskie buty zakładamy, 3.jeśli muzyka nie odpowiada, wysyłamy do sąsiada, 4. (podaj numer tel.) na ten numer przed imprezą telefonujemy jeśli punktów powyższych nie rozumiemy ;) itd.

A dla obuwia panów wycieraczka.
popieram tę opinię 7 nie zgadzam się z tą opinią 4

no pewnie! przecież podłoga pani Karolinki jest ważniejsza od ludzi!!!
popieram tę opinię 9 nie zgadzam się z tą opinią 0

ps

1 Osika 20 Bardzo miękkie
2 Topola 27 Bardzo miękkie
3 Świerk 28 Bardzo miękkie
4 Sosna 28-30 Bardzo miękkie
5 Lipa 30 Miękkie
6 Jodła 31 Miękkie
7 Modrzew 40 Miękkie
8 Olcha 43 Miękkie
9 Brzoza 48 Miękkie
10 Jawor 63 Średnio twarde
11 Dąb 66-67 Średnio twarde
12 Orzech 72 Twarde
13 Klon , wiąz 73 Twarde
14 Jesion 74-76 Twarde
15 Buk 78 Twarde
16 Grusza 79 Twarde
17 Robinia akacjowa 88 Bardzo twarde
18 Grab 89 Bardzo twarde
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0

A nie lepiej sandały i skarpetki białe?

Taki kompromis. Trochę jak elegancki but, a jeszcze nie kapcie:)
popieram tę opinię 31 nie zgadzam się z tą opinią 0

znam ten ból

Mielismy ten sam problem w sylwestra- część gości chciała być w szpilkach (no bo jak to sukienka i na boso lub kapcie?). Ale to jednak DOMÓWKA- więc swojski klimat przede wszystkim. Jak ktoś chce się bawić w szpilkach to kluby stoją otworem. Jednak własność gospodarza rzeba uszanować...
popieram tę opinię 16 nie zgadzam się z tą opinią 8

ciekawe, co ma powiedzieć ankieter, hydraulik, ubezpieczyciel czy urzędnik, który z jakiś powodów składa Ci wizytę w domu
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 0

W butach na wybieg lub na pole

chatka - buty z nóg
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 3

Tylko burak ładuje się w butach do domu

czy swojego, czy w gości. Ja mam to we krwi - szanuje gospodarza i ściągam buty. Pomijam temat, że skarpety komuś śmierdzą itp. Jak ktoś jest brudas, to niech siedzi w domu, a nie do ludzi. Masz szacunek - buty zostaja w korytarzu !!!
popieram tę opinię 11 nie zgadzam się z tą opinią 6

Mnie chodzi o to, że Polacy mają jakieś straszne kompleksy na punkcie swojej narodowości, bo kiedy mówią o krajach w których je się palcami to nazywają to kulturą, jeśli mówią o czymś typowym dla Polski, to nazywają to pogardliwie "polactwem". Bardzo smutne jest to zjawisko.
popieram tę opinię 6 nie zgadzam się z tą opinią 1

u mnie dąb, u znajomych inna

hmm...

Cóż za interesujący artykuł. Ja od Trojmiasto.pl oczekuję raczej informacji z lokalnych wydarzeń a nie kopiowania pudelka czy innego plotka tudzież bravo.pl. No ale rozumiem że skoro twórcy tego tekstu są z Trójmiasta to wszystko gra.
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 4

bingo

można pożyczyc na czas imprezy od sąsiadów lub cioci

Japonia to ma być argument? W krajach o innej kulturze je się palcami i to też jest kulturalne.
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 1