Najwyższe współczesne budynki Trójmiasta

Opinie do artykułu: Najwyższe współczesne budynki Trójmiasta.

Wieżowce, wysokościowce, drapacze chmur - jest ich w Trójmieście zaledwie kilka, ale emocje wzbudzają ogromne. Wysoko budować chcieliśmy i potrafiliśmy już kilkaset lat temu, wszak wieża bazyliki Mariackiej ma 82 metry. Dziś, tak jak wtedy, wysokie sylwetki budynków są synonimem prestiżu i nowoczesności. I chociaż nasze "drapacze chmur" to karły w porównaniu z tym, co buduje się w Azji i na Bliskim Wschodzie, to w panoramie wybrzeża wyglądają imponująco. Przyjrzyjmy się "koronie ...
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Bazylika Mariacka na Głównym Mieście. (82 metry)

Dla mnie to najpiękniejszy "drapacz chmur" w Trójmieście.
Za bilet 4 zł można wejść na mały taras widokowy zlokalizowany na dachu wieży kościoła.
Można za 1 zł wypożyczyć lornetkę. Widoki wspaniałe!
popieram tę opinię 5 nie zgadzam się z tą opinią 0

budynek jednopiętrowy ma co dwie kondygnacje. Budynek jednokondygnacyjny to inaczej parterowy
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 3

a w Polsce wieżdżasz windą na dziesiątą kondygnację wciskając przycisk "9" czyli dziewiąte piętro
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 3

W Krakowie na rynku stoi. U nas Jest Bazylika Mariacka.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 2

Błąd

Zielenią powstawał ok. 5 lat wcześniej niż to podaje autor artykułu. W 65 r konczyłem pobliskie liceum i budynek już wtedy stał w całości (dwie wieże i wszystkie pìętra)
popieram tę opinię 7 nie zgadzam się z tą opinią 0

Wydaje mi się, że tam nie należy iść wyżej.

Wyżej na terenach postoczniowych.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 2

Właściciel nie ma kasy na remont, a

nikt go nie kupi, aby wyremontować, taniej nowy postawić. Brak parkingów.
Będzie stał dopóki się nie rozsypie.
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 1

Piękny Gdańsk!

Miałem już okazję podziwiać piękną panoramę Gdanska z ostatnich pięter wieżowca Olivia Star .Warto ze sobą mieć w tym czasie jakiś dobry aparat fotograficzny lub lornetkę.
popieram tę opinię 7 nie zgadzam się z tą opinią 1

Ten budynek nie nadaje się do remontu.

Brak możliwości technicznych, znam temat, nieopłacalne.
Wyburzyć i postawić o podobnej architekturze większy, wyższy z podziemnymi parkingami
popieram tę opinię 4 nie zgadzam się z tą opinią 2

Zapomnieliście o Ratuszu Głównego Miasta z 1457 roku ? Ma 83 metry !

A
popieram tę opinię 7 nie zgadzam się z tą opinią 0

Na całym świecie ilość pięter podaje się jako ilość kondygnacji ( floors lub storeys ) gdzie parter również jest piętrem

( ground floor ). Parter jest więc piętrem, ale nie w takim rozumieniu które zwyczajowo stosujemy, np. w budynkach z kondygnacjami podziemnymi wchodząc na parter wchodzimy na kolejne piętro, nieprawdaż ?
popieram tę opinię 4 nie zgadzam się z tą opinią 2

Taka Twoja wena, że wszędzie widzisz Svena. Współczuję :)
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0

Super następny hotel

Hotel no dobrze ale gdzie będą parkować autobusy, dziś jak jest piątek podjeżdża 8 autobusów pod hotel Merkury i wszystko staje pod hotelem. Ciekawe jestem jak powstanie nowy hotel to gdzie będą parkować autobusy. Policji nie ma , straż miejska nie reaguje a one zanieczyszczone nam środowisko. Może ktoś pomyśli gdzie one będą parkować te pojazdy.
popieram tę opinię 5 nie zgadzam się z tą opinią 1

Wielkość miasta liczy się ilością mieszkańców, ich zasobnością a nie wysokością budynków.
popieram tę opinię 4 nie zgadzam się z tą opinią 5