Napoleon i Gdańsk. Pierwsze Wolne Miasto Gdańsk 1807 – 1814

Muzeum Historyczne Miasta Gdańska z okazji zbliżającej się dwusetnej rocznicy powstania Pierwszego Wolnego Miasta Gdańska zorganizowało wystawę historyczną poświęconą temu okresowi z dziejów miasta „Napoleon i Gdańsk. Pierwsze Wolne Miasto Gdańsk 1807 – 1814”Wystawa prezentowana będzie w następujących salach Ratusza Głównego Miasta Gdańska:- I sala wystawowa: POWSTANIE ...
więcej
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Nareszcie!

Bardzo długo czekałem na tego typu wystawę.
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0

chyba kirem należy przystroić drzwi

Piękne, zamożne, tolerancyjne i utrzymujące szerokie kontakty hadlowe miasto dostało się pod okupację wojsk Napoleona, który wykończył je podatkami, daninami na rzecz jego wojny, dekretami zabraniającymi handlu i wogóle wszystkiego.
Te małe to zawsze muszą jakieś kompleksy leczyć kreujac się na wodza.
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 2

Czy to byli sojusznicy Polski?

Mam wątpliwości co do tego "świetnego okresu" a to z przyczyny nieszczęść i zniszczeń i martyrologi narodu jakie przyszło nam znosić przez okupację napoleońską.

A jaka jest wasza opinia?
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 2

ja juz tam byłam

wystawa bardzo ładna i fajna ale nie zrozumiała dla dzieci mi się podobało i wszystko ok ale moje dzieci nie rozumiały treści wystawy

WYSTAWA PRZEDŁUŻONA!!!!!!!

Wysatwa została przedłużona do końca 2007 roku

Inne tematy z forum

Pomorska Miss Scania (73 odpowiedzi)

Pomorska Miss Scania 2025 - największy festiwal tuningowanych ciężarówek i święto 30-lecia Scania...

Be Active Tour 2025 powered by Reebok Ewa Chodakowska   (35 odpowiedzi)

Przed Tobą siedem godzin fantastycznych warsztatów na żywo, które przygotowała Ewa Chodakowska...

27 Wielki Przejazd Rowerowy 2025 (14 odpowiedzi)

Pierwsza zapowiedź XXVII Pomorskiego Wielkiego Przejazdu Rowerowego, który odbędzie się 8 czerwca...