Napraw i jedź - w Gdańsku powstał warsztat samoobsługowy

Opinie do artykułu: Napraw i jedź - w Gdańsku powstał warsztat samoobsługowy.

Uwielbiasz majsterkować przy własnym aucie, jednak niespecjalnie masz ku temu możliwości? Nieopodal gdańskiej PGE Areny powstał nowy warsztat samoobsługowy, który udostępnia swoim klientom stanowiska wyposażone w niezbędne narzędzia i podnośniki. Dodatkowo, pomocnych rad udzieli nam miejscowy mechanik. Każdej zmotoryzowanej osobie przynajmniej raz w życiu zdarzyło się skorzystać z usług mechanika w warsztacie samochodowym. Nie zawsze jednak tego typu wizyty kończą się szczęśliwe. Zdarza ...
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Mój Boże.
W kraju cebulaków to grozi kolejnymi tragediami na drodze.
Tu przecież każdy zna się na samochodach, terez zaczną je sami naprawiać na częściach z alegro albo szrotach - to w lepszym wariancie.
Raczej skończy się na drutowaniu i reanimacji trupa.
popieram tę opinię 79 nie zgadzam się z tą opinią 410

Zdaję sobie z tego sprawy i nie podniecam się tym.
JEstem za biedny by kupować nowe porządne samochody i serwisować je np. w Niemczech, pieniądze wolę inwestować w coś innego.
Dlatego jeżdzę starym, sprawnym samochodem i nie myślę o tym.
To tylko pudło do jeżdzenia.
popieram tę opinię 41 nie zgadzam się z tą opinią 7

Oprócz tego, że jesteś biedny to jesteś sfrustowany.

Pomyśl o jakiejś grupie terapeutycznej.
popieram tę opinię 21 nie zgadzam się z tą opinią 39

Sam jestes cebulakiem

na pewno nie ja, i nie nazywaj tak mojego kraju
popieram tę opinię 42 nie zgadzam się z tą opinią 5

Tak ci napisali w GPC

I powielasz wyrwane z kontekstu zdanie, jatrz na niezależnej...
popieram tę opinię 5 nie zgadzam się z tą opinią 5

A kupiles ten kraj, ze nazwyasz go swoim, gdzies podpisales?
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 2

stolec prawda

lepiej naprawiać w takim miejscu niż pod blokiem !!!! Nie każdegostać na serwisowanie w ASO !!!
popieram tę opinię 16 nie zgadzam się z tą opinią 2

Tragedia,ze masz internet i prawo glosu...
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 4

Polecam program "Bedzie Pan zadowolony".

Mozna tam zobaczyc jak pracuja i za co kasuja wspaniali mechanicy.
popieram tę opinię 15 nie zgadzam się z tą opinią 0

Dopa

Lewackie patrzenie na świat?
Nożyka też trzeba zabrać bo ktoś zrobi sobie kuku w paluszka
W bardzo wielu krajach nawet nie ma świateł syg., nie ma prawa jazdy a potrafią się zorganizować. Można, ale jak się jest oszołomem... (ostatnie zdanie nie było do ciebie, jak coś)
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 2

Odpowiedz na Mój Boże

Ten kto napisał tą wypowiedz nie ma bladego pojęcia o mechanice,albo ma warsztat prywatny z kosmicznymi cenami i boi się że kilijętów będzie mniej.Mieszkam w niemczech i w tak rozwiniętym kraju takie warsztaty są i niektórzy niemcy sami naprawiają usterki,oczywiście.chodz mają opinie bezmuzgich.
popieram tę opinię 4 nie zgadzam się z tą opinią 3

Burak

..odezwal sie inteligent literat! Buc:)
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 1

cebulak

jak sie ma dwie lewe ręce to takie bzdury się pisze a pózniej blokuje jezdnie bo zabrakło paliwa nie wie co pokazuje kątrolka

cebulakowi

trzeba było się uczyć buraku coś byś wiedział przynajmiej wkturą stronę się odkręca a w kturą dokręca

Skończ z hejtem, i doceń starania i chęci innych.

O co ci chodzi cebulaku? Ludzie mają swoją pasję, ogrom ludzi woli samemu zmienić części, zamiast jeździć kotem w worku, bo to nie jest żadna filozofia, ani magia, więc wyluzuj i skończ z pisaniem czarnych scenariuszy dotyczących tragedii na drodze. Mieszkam w Niemczech i sam naprawiam samochód od zawsze, zawszę przechodzę Tüvy, i jak podążasz za sztuką, i nie oszukujesz sam siebie, podczas naprawiania fury, nic Ci się nie stanie. Nie ma różnicy, czyja ręka dokręca torxa, jak dokręca go prawidłowo. A jak masz dwie lewe ręce, to jeździj sobie dalej do warsztatów starym trupem i wydawaj na niego kasę u mechaników.

Nie mierz wszystkich swoją miarką

Wina mechaników

Nie jest to kraj cebulaków, tylko pokazuje jak dobrzy są mechanicy ! Wole sam sobie zmienić olej chociażby, ostatnio prosiłem o zlanie, a wyssali. Zamiast wlać 4,5 l oleju to wlał nie całe 4 l.
Coraz ciężej o dobrego i rzetelnego mechanika. Sam korzystam, bo nie ufam. Jak w serwisie AUDI wymienili mi pasek rozrządu i napięli to wałek rozrządu się utarł i do dziś się sądzę. wole zrobić sam i mieć pewność !
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 0

Sam naprawiam!..

Kto kogo wyzywa ten się tak sam nazywa. Coraz więcej jest takich co nie mają zdolności tylko pieniądze i ubliżają tym co zdolności mają . Jestem za taką opcją naprawy.
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0

pomysł fajny na wymiane klocków czy tarcz albo na konserwacje podwozia na pewno podjadę
popieram tę opinię 272 nie zgadzam się z tą opinią 5

Chyba za wcześnie dla Polski

Był już taki warsztat w Gdańsku, ale się nie sprawdził - chyba jeszcze zbyt mało osób potrafi sobie samemu coś naprawić lub po prostu nie chce Im się i oddają samochód do mechanika. Za granicą takie warsztaty to norma, w Polsce mają sens chyba tylko takie stanowiska jako dodatkowa usługa w warsztacie.
popieram tę opinię 6 nie zgadzam się z tą opinią 8

to nie jest tak, ze "chyba jeszcze mało osób potrafi sobie samemu cos naprawic"

to jest tak, ze teraz rosnie pokolenie "wszystko mi sie nalezy, najlepiej za darmo" i " to niewazne, ze jestem lewusem, ale za to pyskowac potrafie" oraz "nie pobrudze sobie rąk smarem, niech sie brudzi mechanik".

I rosnie sobie takie pokolenie gimbusów przekonanych w swoje boskie mozliwosci z przerostem formy nad trescią, nie potrafiących nawet samodzielnie wyprac sobie skarpetek czy gaci bez pomocy pralki automatycznej czy gosposi, ze juz nie wspomnę o jakiejkolwiek manualnej zdolnosci do naprawy czegos bardziej skomplikowanego niz młotek ślusarski.
popieram tę opinię 27 nie zgadzam się z tą opinią 2

Nie każdy musi się na wszystkim znać.

Widzisz, ja jestem informatykiem i do tego jeszcze elektronikiem. W swoim samochodzie nie zmienię klocków hamulcowych, nie wymienię płynów (poza dolaniem tego do spryskiwaczy), ale jak wyświetli mi się komunikat "autodiagnostyka silnika", to wiem jak sobie podłączyć komputer samochodowy pod laptopa i zobaczyć co to za usterka. Wymiana bezpiecznika czy żarówki w podświetleniu w zegarze też nie stanowiła dla mnie dużego problemu. Jednym słowem są rzeczy, które sam zrobię, a są takie, z którymi od razu idę do warsztatu, bo wiem, że sam mogę coś bardziej zepsuć, niż naprawić.
popieram tę opinię 25 nie zgadzam się z tą opinią 4

no a widzisz

ja jestem ogrodnikiem, a potrafie naprawic sobie samochód, a do tego jeszcze nie potrzebuję Twojej pomocy, jesli trzeba bedzie sie podłaczyc do magistrali CAN w nowoczesnym samochodzie.
Jednym słowem, kiedy czegos nie potrafie zrobic dzisiaj to nie poddaję się i staram sie tego nauczyc. Nie idę na łatwiznę, bo jak przyjdzie wojna ;-) to ja będę górą, a reszta łajz polegnie ;-)
popieram tę opinię 17 nie zgadzam się z tą opinią 0

ja bym sie bał

ale dla tych co sie naprawdę nieźle znają na autach, to na pewno super sprawa. A ci, co się znają "średnio" czyli wcale, nie powinni nawet próbować, dla swojego i innych bezpieczeństwa!
Na mechanice się znam, ale na elektronice w ząb, więc wolę nie psuć mojej beemki i jeżdżę do chłopaków u Zdunka ;)

Ja również skorzystam. Nie naprawiam sam bo nie mam podnośnika ani nawet kanału. brakowało mi takiego miejsca
popieram tę opinię 18 nie zgadzam się z tą opinią 1

Ostatnio super mechanik sciągał tarcze hamulcową tłukąc w nią bezpośrednio młotkiem , na pytanie co z tymi dołkami co porobił od uderzeń odpowiedział że to się zetrze podczas hamowania.
popieram tę opinię 142 nie zgadzam się z tą opinią 6

Jak jedziesz w Alpy

na pewno miał rację
popieram tę opinię 37 nie zgadzam się z tą opinią 0

hahahahahaha - masz tarcze z plasteliny czy jak?
popieram tę opinię 6 nie zgadzam się z tą opinią 9

Jak miałeś zardzewiała tarczę to czemu się tu dziwić
popieram tę opinię 5 nie zgadzam się z tą opinią 12

głupi jestes

dobre i DROGIE tarcze od wierzchniej strony są nieutwardzone i galwanizowane by za szybko nie rdzewiały. I to nic dziwnego,z e jak jakis tłumok wali w nie od zewnątrz stalowym młotkiem, ze robią sie zagłebienie od uderzeń.
Ale ty najwyraźniej jakies chinski stolec do swojego ładujesz, bo najwyraźniej DOBREJ tarczy na oczy nie widziales. Myslisz, ze jak się tarcza dała u ciebie pomalowac szprajem na różowo to juz dobrą masz tarczę? A niby taki młody i bogaty :-)))
popieram tę opinię 19 nie zgadzam się z tą opinią 2

Bardzo dobra wiadomośc

częsc osób zmieniających olej na parkingu osiedlowym może pojedzie do wymienionego warsztatu.
popieram tę opinię 130 nie zgadzam się z tą opinią 4

Ci akurat tam nie pojadą:)
popieram tę opinię 23 nie zgadzam się z tą opinią 1

szkoda 25 zł. stary olej wyleją na trawnik albo do studzienki kanalizacyjnej.
popieram tę opinię 28 nie zgadzam się z tą opinią 1

starym olejem to sie zabezpiecza drewno i betoniarki

oczywiscie jak sie je ma
popieram tę opinię 10 nie zgadzam się z tą opinią 2

Ja pojadę na pewno, właśnie muszę wymienić olej od dłuższego czasu i się zabrać za to nie mogę, bo umawiać się do mechanika, jechać, zostawiać samochód, odbierać, za dużo roboty i kasy, a samemu na parkingu to ciężko, jeszcze samochód na łeb spadnie. Z olejem podjadę na pewno. Fajny pomysł, pozdrawiam.
popieram tę opinię 15 nie zgadzam się z tą opinią 2

opłaca się?

Wynajęcie stanowiska to ok 20-25 zł. Olej i filtr musisz mieć swój. Wymiana oleju u mechanika to ok 30 zł. Mówimy tu o robociźnie. Takie miejsce jest bardziej dla osób, które lubią same sobie w aucie pogrzebać a mają dużą ilość wolnego czasu
popieram tę opinię 6 nie zgadzam się z tą opinią 0

debilny pomysł, bez racji bytu na dłuzszą metę

szybciej zamkną niż otworzyli ten hangar ze złomu
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 14

Pomysł jak najbardziej na plus

zastanawia mnie jednak przy okazji, dlaczego nie możnaby odblokować będącymi dziś już reliktem PRL betonowych najazdów do majsterkowania, które jeszcze na niektórych osiedlach stoją zapomniane. Fajna sprawa - i za darmo. Pewnie wyświechtana ekologia i ekoterroryści mają tu kluczowe zdanie.
popieram tę opinię 160 nie zgadzam się z tą opinią 11

po części ekologia bo widziałem kilka takich najazdów i było tam dużo porozlewanego oleju bo jakiś "geniusz" przy wymianie nie zlał go do pojemnika tylko wylał na ziemię :(
popieram tę opinię 33 nie zgadzam się z tą opinią 0

bo Polacy to lumpy i niechluje

narozlewa oleju i nie sprzatnie. Potem słusznie ktos sie sadzi, ze w kanale syf. Nad polakacmi to trzeba z batem stac i pilnowac jak zlodzieja.
popieram tę opinię 27 nie zgadzam się z tą opinią 1

i bomba

często jakiś drobiazg możemy naprawić sami , ale brak nam podnośnika - a tu jest - super !
popieram tę opinię 85 nie zgadzam się z tą opinią 5

dobry pomysł

teraz czas w Gdyni cos takiego zrobić
popieram tę opinię 42 nie zgadzam się z tą opinią 6

Oczywiście

Ale zawsze jest pole do negocjacji ;)
popieram tę opinię 8 nie zgadzam się z tą opinią 0

25zł za dniówkę

byłoby chyba lekko nieekonomiczne dla właścicela warsztatu
popieram tę opinię 29 nie zgadzam się z tą opinią 0

20/25 zł za h to dużo w sumie. Zwłaszcza, że jeszcze trzeba dopłacić do narzędzi specjalistycznych. Przy drobnych naprawach może okazać się ze taniej i mniej kłopotliwie będzie oddać samochód do mechanika.

Pomyślcie Panowie może o abonamencie na np 6 miesięcy 10h ? Albo pakiecie dniowym godzin. Np 1h 25 zł, 2h 45 zł, 4h 80 zł.

Pomysł ogólnie bardzo fajny na pewno przetestuję was :). Pozdrawiam i życzę powodzenia.
popieram tę opinię 24 nie zgadzam się z tą opinią 6

20zł za drogo - matko jedyna, a ile chciałbyś płacic czy za darmo byś chciał ?
popieram tę opinię 9 nie zgadzam się z tą opinią 8

Podnośnik, oświetlenie, ogrzewanie, podstawowe narzędzia za 20zł to drogo ?
popieram tę opinię 11 nie zgadzam się z tą opinią 2

duzo nie duzo.... zalezy kto co chce zrobic.....

jak chcesz pomodzic auto, zrobic swap albo inne grube rzeczy to pewnie sie nie oplaca ale jak chcesz np wymienic koncowy tlumik co trwa z reguly 15 minut to jak najbardziej - w warsztacie kasuja za to 40-50 zl.... a w miedzy czasie wymienic olej albo wymienic tarcze i klocki to placac za 2 godziny mozesz zaoszczędzić pare stowek
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 2

Cena najmu i opłat za media, amortyzacja sprzętu

itd. itp.
Mechanik zrobi w 10 minut to, co ty tam zrobisz w godzinę, ale zapłacisz 10xdrożej. Dalej się nie opłaca ?
popieram tę opinię 4 nie zgadzam się z tą opinią 5

chyba żle sie wypowiedziałem. Chciałbym aby tego typu miejsca funkcjonowały. Bo sam lubie naprawiać swoje samochody. Ale cena usługi powinna być tak skonstruowana że bedzie się opłacać samemu robić. Jeśli niewprawny naprawiacz ma zapłacić za naprawę samochodu podobną cene jak u mechanika to chyba sie to nie opłaca.
popieram tę opinię 5 nie zgadzam się z tą opinią 1

Rozumiem..

..ale może to i lepiej, że "niewprawny naprawiacz" będzie wolał oddać auto do mechanika. Ale na podstawowe naprawy i serwis, 20/25 zł/h to nie jest wygórowana cena. Zobacz ile mechanik bierze za wymianę oleju, czy klocków hamulcowych, a ile cię wyjdzie robiąc to samemu na miejscu. I dochodzi pewność, że masz wsadzone/wlane to, za co zapłaciłeś. Same plusy :)
popieram tę opinię 9 nie zgadzam się z tą opinią 5

za tydzien

Czy ktoś ma numer telefonu do tego warsztatu w Nowym Porcie .bardzo dziękuję .pozdrawiam

bardzo dobry pomysł
popieram tę opinię 8 nie zgadzam się z tą opinią 3

a co z fachowością napraw?

czy to bezpiecznie samemu wymieniać klocki hamulcowe?
popieram tę opinię 4 nie zgadzam się z tą opinią 18

a co? zakazali ci fachowcy z autoryzowanego pod groźbą utraty gwarancji na padline na raty?? to masz pecha

cokolwiek by zrobic przy samochodzie to trzeba UMIC, jak sie ma łapy jak dwa bochny chleba to mozna co najwyzej robic za koparke na budowie a nie wymieniac cylinderki w hamulcach - to raz
a dwa kiedys nie było takiej masci szarlatanów od mechanizacji i tez sobie ludzie radzili, zyli i jezdzili. znaczy mozna?
popieram tę opinię 9 nie zgadzam się z tą opinią 2

Jesli juz pierwszego dnia nie ukradna narzedzi,

to moze sie sprawdzic...
popieram tę opinię 24 nie zgadzam się z tą opinią 0

A czy będę mógł samodzielnie zamontować lampki LED w swojej Vectrze '97. W Lidlu u nas były po 9,99 za komplet, super wyglądajo można jeździć bez świateł nawet wieczorem albo jak pada, jo. Na żarówkach jaka oszczędność. Jak w stoczni dostanę wypłatę to za miesiąc montuję CB radio. Dobra, lecę bo stara na bigos woła...
popieram tę opinię 19 nie zgadzam się z tą opinią 9

taaa, bigos....

bardzo postny bigos bo na twoim rozumku...:))
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 4

Roczniki '97

tjuninguje się na polu
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 1

Stary muszem ciem zmartwic

przekaźnik jest droższy od tych lampek chinkowych.

nie chce pisać reklamy

ale to nie ma sensu w takim razie ja za wymienę oleju płacę 25 zł, konserwację podwozia mogę zrobić na morenie jest najazd 5 zł za godzinkę i mam za 15 zł a nie za 75 :P
popieram tę opinię 7 nie zgadzam się z tą opinią 4

No tak

ale na morenie ten najazd blokuje np. dostęp do kół, a na takim podnośniku masz pełne spektrum możliwości grzebania pod autem

ty wez sie naucz po polsku

cebulaku i przestan "pisac reklamy"

Hehe

Proponuję jeszcze doposażyć warsztat w specjalistyczne narzędzia do Diesel'a typu wyważarka do turbin, stoły do wtryskiwaczy to dopiero będzie wesoło :D

odezwał się szyderca z firmy wywazajacej turbiny

za 1500 zeta od sztuki
popieram tę opinię 13 nie zgadzam się z tą opinią 2

Hehe

Dla Ciebie 1500 netto od sztuki. Zregeneruj i wyważ sobie sam, najlepiej na chińskich gratach. Latają jak złoto.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 4

obniz ceny, to nie bedziesz musiał sie pultac, ze ktos podbiera ci klientów

i nie sap, że wywazarka cie kosztowała. nikt ci nie kazal jej kupowac.
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 3

"...a dodatkowo, usterka nie zostaje prawidłowo naprawiona..."

I całe szczęście! Jakby usterka została naprawiona prawidłowo, to by została już na całe życie. A tak jest szansa, że ktoś ją usunie.
popieram tę opinię 12 nie zgadzam się z tą opinią 0

fajny pomysł

sam nie tak dawno szukałem jakiegoś podjazdu żeby sprawdzić bo coś tarło - oczywiście wiechałem do warsztatu i naprostowali osłonę ręką w 5min = 20pln (za zawracanie głowy)
popieram tę opinię 5 nie zgadzam się z tą opinią 2

swietny pomysl !!!

w tym zakichanym miescie nie raz szukałem miejsca by cos samodzielnie zrobic. Rzygac mi sie chce jak widze ceny za wymiane hamulców czy wymiane oleju i filtra oleju. Żeby jeszcze tam naprawde trzeba bylo sie naszarpac albo pobrudzic to rozumiem, ze mechanik potrzebuje kasy na skuteczna paste do rąk - ale to jest prosta robota, brakuje tylko narzedzi i odpowiednio wyposazonego stanowiska. No i oczywiscie kogos kto potrafi uzywac ręce do czegos wiecej niz trzymanie widelca przy grillu czy klepanie po klawiaturze.
Swietny pomysł. Naprawdę dobry. I najpewniej bedę Waszym wiernym klientem.
popieram tę opinię 23 nie zgadzam się z tą opinią 5

fajny...

do klocków, tarcz czy oleju nie potrzeba stanowiska za 20 zeta, wystarczy trochę miejsca i lewarek.
To z podnośnikiem fajna sprawa jakby sprzęgło itp

Kolega chyba ma jakas odraze do mechanikow a moze do zycia najlepiej to zadarmo i jeszcze zeby zatankowac do pelna takich klientów niepowinien nikt obsługiwać na czarną liste choleryka@#$%^&*+ i web

Hm 2 mechaników do jednego wozu.
A 2 samochody dla jednej osoby żeby wyjechać też jednym?
Ale dobrze zespawanym?
Wlaśnie, a spawarka jest czy mam ramę na nity łączyć?
popieram tę opinię 8 nie zgadzam się z tą opinią 2

Aha.
i jeszcze do wszystkich malkontentów:
Jak robię z 2 szrotów jednego, to w jakimś sensie 1 szrot eliminuję z rynku.

Trzeba widzieć pozytywy no nie:-)
popieram tę opinię 14 nie zgadzam się z tą opinią 1

Jak dla mnie super

Przynajmniej będę miała gdzie chłopa wywalić, a nie tylko siedzi i "a bym chciał, a nie ma gdzie...", będzie miał co robić ;)
Powodzenia i nie dajcie się zdołować ludziom co to młotka porządnie złapać nie potrafią.
popieram tę opinię 9 nie zgadzam się z tą opinią 3

Daj znać jak wywalisz chłopa.
Wpadnę i wyremontujemy Ci podwozie ;-)

A czy będzie jakiś strzeżony parking/plac ?

Bo niektórych rzeczy nie da rady zrobić za jednym posiedzeniem a składanie za każdym razem auta żeby je przetransportować na jakiś parking może być uciążliwe...
popieram tę opinię 8 nie zgadzam się z tą opinią 1

Żarówka

W niektórych modelach aut tylko do wymiany żarówki konieczny jest "kanał" lub podnośnik, długie ręce i zgrabne dłonie....:), super pomysł. Powodzenia

No tak, bo polski Janusz nie może jak cywilizowany człowiek jechać do ASO czy nawet do normalnego, porządnego warsztatu. Nie, on musi sam, bo przecież on wie lepiej niż fachowiec z wieloletnim doświadczeniem. Jeszcze rozumiem ludzi obytych z mechaniką, ale większość z nas nie potrafiłaby wymienić żarówki we współczesnym samochodzie, a jeśli już to zajęłoby to nam o wiele więcej czasu niż fachowcowi. A co dopiero mówić o jakichś większych naprawach. Stawiam, że klientelą tego obiektu będą wyłącznie Janusze w 15-letnich Skodach i im podobne Cześki w 20-letnich Fiatach Uno.
popieram tę opinię 14 nie zgadzam się z tą opinią 30

Coś Ci to przeszkadza? Ty zapewne swoją BMW jeździsz do serwisu, Twoja sprawa...
A co do wymiany żarówek, nie jest to zbyt trudna czynność. Problemem zazwyczaj jest dostęp do reflektora lub lampy.
Naprawdę nie potrafisz wymienić żarówki?
popieram tę opinię 6 nie zgadzam się z tą opinią 4

Nie przeszkadza mi dopóki nie dojdzie do tragedii spowodowanej czyjąś niewiedzą lub niedbalstwem. Nawet w warsztatach ludzie podczas wymiany np. tarcz hamulcowych mimo zaleceń serwisu potrafią domagać się od mechaników założenia starych klocków hamulcowych, bo niby jeszcze są dobre. Mechanik zaleca przy okazji wymianę okresową płynu hamulcowego? "Panie, przecież jakoś tu przyjechałem, więc samochód hamuje". Strach pomyśleć na jakie inne durne pomysły wpadną kiedy będą sami grzebać w samochodzie.

Jeśli chodzi o żarówki - powodzenia w wymianie LED-ów i ksenonów :) W niektórych pojazdach trzeba zdemontować w tym celu pół przodu łącznie ze zderzakiem. Pewnie w końcu bym to zrobił samodzielnie, ale nie mam czasu się babrać i wolę oddać samochód w ręce specjalistów. Inne żarówki? Jakoś nie kojarzę gdzie mógłbym je mieć, bo nawet z tyłu są teraz LED-y i raczej nie ma potrzeby ich wymiany.

I ostatnie - tak, jeżdżę do autoryzowanego serwisu, bo poruszam się samochodami będącymi na gwarancji, a ponadto często nawet nie jestem świadomy, że coś należałoby wymienić czy wyregulować, a serwis to wie. I właśnie dlatego powinno się korzystać z usług fachowców, a nie udawać, że jest się alfą i omegą w każdej dziedzinie.
popieram tę opinię 6 nie zgadzam się z tą opinią 16

marudzisz jak stara baba...

zapewne nawet do wymiany żarówki w domowym żyrandolu wzywasz ekipę elektryków z renomowanej firmy i oceniasz wszystkich dookoła swoimi kryteriami gryzipiórka z dwiema lewymi do manualnych.
Chcesz robić za gamonia to płac i przestań się chwalić.
popieram tę opinię 9 nie zgadzam się z tą opinią 2

Do wymiany "żarówki" u siebie w domu nie muszę wynajmować jakiejś hali czy podnośnika. To, że wolę coś komuś zlecić nie oznacza, że nie potrafiłbym tego zrobić samodzielnie. Po prostu wolę w tym czasie zająć się czymś przyjemniejszym. Poza tym pieniędzy do grobu nie zabiorę, więc lubię je wydawać m.in. na fachowców, którzy oszczędzają mój czas. Nazywanie mnie gamoniem świadczy jedynie o twojej hipokryzji wszak też jesteś gamoniem, bo płacisz komuś za zrobienie np. butów, w których chodzisz. Przecież mógłbyś/mogłabyś zrobić je sam/sama, nieprawdaż? Tak więc daruj sobie przytyki o gamoniach, bo podejrzewam, że gdybyś miał/miała trochę więcej środków na koncie to tez byś lał/lała ciepłym sikiem na tego typu atrakcje jak możliwość wynajęcia podnośnika, żeby coś samodzielnie pogrzebać przy samochodzie.
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 8

i tu jest roznica frustracie

niekotryz za pienaidze zaoszczedozne u mechanika

kupiua sobie cos przyjemnego

tobie polecam naprawic samochod sam i isc do burdelu cos wydymac to moze przestnaiesz frustrtacje na forum wylewac

Kierowca BMW...pol dnia spedziles piszac negatywne komentarze do tego artykulu.Znaczy,zes frustrat seksualny i nudzisz sie na potege.Przestan farmazonic.Zjedz snickersa bo strasznie gwiazdorzysz.
popieram tę opinię 7 nie zgadzam się z tą opinią 2

Ale dużo wniosłeś do dyskusji swoją kretyńska wypowiedzią na poziomie 6-latka.

frajer z ciebie

Nie, on musi sam, bo przecież on wie lepiej niż fachowiec z wieloletnim doświadczeniem.

coz dam ci przyklad moja znajoma ktorej auto odmowilo poslusznestwa na drodze uslyszala od tych fachowcow z wieloletnim doswiadczeniem ze za naprawe wybuli 3000 zlotych z placzem poejchala do janusza i janusz powiedizal ze wystarczy filt paliwa wymienic bo sie zapachal

zamaist 3000 zaplacila 50 zlotych
auto jezdzi do tej pory

alez ona glupia ze nie skorzystala z rady tych fachowcow

nie kazdy lubi byc dymany jak ty
popieram tę opinię 4 nie zgadzam się z tą opinią 0

Super.

Tylko cena mogłaby być bardziej elastyczna, nie wszystko da się zrobić w godzinę/dzień. A zostawiać auto w warsztacie, bo akurat jest "w proszku", kiedy musimy np. coś załatwić i płacić 20zł/h, hmmmm.. Może wyjść drożej niż u mechanika. Może na zasadzie - pierwsza godzina najdroższa, każda następna coraz taniej ?
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 3

Tak, jasne, a po 2 dniach właściciel garażu będzie ci dopłacał za to, że trzymasz swojego złoma u niego na stanowisku.
popieram tę opinię 6 nie zgadzam się z tą opinią 2

W końcu coś dla szarej strefy

W końcu będzie można mechanika wynająć na czarno. Zapłacisz mechanikowi stówkę, za warsztat 50, części z allegro i trupa zreanimujesz po taniości. Polacy to jednak zdolny naród. Czekamy teraz na szpitale bezzałogowe!!!
popieram tę opinię 16 nie zgadzam się z tą opinią 5

Dokładnie, miałem podobne przemyślenia. Ponadto Polak, żeby oszczędzić 5zł poszukałby w Google informacji nt. przeszczepu serca i sam się zoperował, bo przecież nie od dziś wiadomo, że Janusz jest specjalistą w każdej dziedzinie i co mu tam jakiś lekarz czy mechanik będą radzić, on zrobi najlepiej i najtaniej. Trzeba położyć glazurę? Po co wezwać ekipę remontową skoro Janusz zrobi "to samo" w 5 minut. Trzeba porady prawnej? Po co iść do prawnika, przecież wystarczy 10 minut lektury forum w internecie. Problem z komputerem? Po co wezwać informatyka, przecież siostrzeniec żony szwagra siostry miał w gimnazjum 3 lekcje informatyki, więc powinien dać radę. Aż dziwne, że chodzą do sklepu i kupują bułki i pomidory wszak sami pewnie by upiekli/wyhodowali lepsze i przecież byłoby taniej. Nie wiem jak można funkcjonować z takim podejściem do życia.
popieram tę opinię 8 nie zgadzam się z tą opinią 8

kierowco BeeMWu

A Ty gdzie się nauczyłeś tego pier....nia farmazonów?? Sam nie jesteś lepszy więc morda w kubeł.
popieram tę opinię 4 nie zgadzam się z tą opinią 4

Farmazonów? Koleś napisał rzeczowo jak to widzi. Farmazony to właśnie twój bełkot pozbawiony merytorycznych argumentów. Idź zbierać szczaw szmaciarzu.
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 5

Kolega z firmy szeptanego

Marketingu kierowcy Bmw?

rzeczowo?

ja tam nic rzeczowego nie widze
to ze kierowca BMw to jest niekumaty ciul i jego znajomi pewnie te zi do byle czego musi wzywac fachowca to juz jego problem
ale zeby robic z siebie lepszego bo to robi to juz frustracja

"Trzeba położyć glazurę? Po co wezwać ekipę remontową skoro Janusz zrobi "to samo" w 5 minut."

kierowca bmw to tkai ciul ktory woli przpelacac niz zlecic to januszowi ktory np przez kilka lat tkaie glazury kladzie

" Problem z komputerem? Po co wezwać informatyka, przecież siostrzeniec żony szwagra siostry miał w gimnazjum 3 lekcje informatyki, więc powinien dać radę. "

jak nie da rady to komp sie nie zepsuje wiec po co placic 100 informatykowi?

kierowca bme pewnie wzywa informatyka jak mu komp sie zawiesi bo boi sie cokolwiek zrobic bo przeciez komp wybuchnie

zabawne jak tkai nieudolny typ co nic nie potrasfi i nie zna nikogo co cos potrafi twierdzi ze jest lepszy
bo z aakzdym razem wzywa "fachowca"
a czasem ten fachowiec wie mniej niz ten siostrzeniec z gimnazjum

blisko...

w zasadzie to już są a część personelu sprawia wrażenie przerzuconych z marketu.

Pomysł dobry, ale 10 lat temu

dużo łatwiej byłoby pozyskać im klientów. Jednak sam pomysł oceniam pozytywnie i życze im szczęścia. Ponadto wiele osób doskonale się zna na mechanice pojazdowej a nie ma warunków do samodzielnych napraw. Takie rozwiązanie jest bardzo dobre. Tym bardziej ze za małe pieniądze sami możemy zrobić przegląd w swoim aucie i nie płacić za diagnostykę. Tylko dać do zrobienia auto i na starcie zdefiniować problem oszczędzając czas i pieniądze.
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 1

Super sprawa!

Na pewno będę korzystać, uwielbiam własnoręczne naprawy :)
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 4

juz to widze...

bedzie ciekawie jak np spadnie autko z podnosnika,albo komuś rączkę urwie koło pasowe...na ulice wyjade świetnie naprawione auta..lepiej przygotowac wiecej worków na trupy i pozostawic w pogotwiu wiecej firm pogrzebowych.
popieram tę opinię 12 nie zgadzam się z tą opinią 14

:)

Dodatkowo cena jest z kosmosu, a narzedzia yato rozpadna sie po miesiacu

I ciekawe jak bedzie sie grzebac w -15 stopniach zima, a latem w + 50 :D

następny malkontent..

czytaj cały teks, jest napisane o ogrzewaniu a co do mrozu to widocznie sam nigdy nie robiłeś przemarzniętego podwozia samochodu.
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 2

Pudło, naprawiałem auta przy -18 i żyje, ale szanuje swoje zdrowie i zrozumiałem, że to kretynizm

Ogrzej budę z blachy trapezowej, powodzenia :) Olejem przepracowanym ? Czy może legalniej, ale to wtedy nie zarobi zimą na samo ogrzewanie, a gdzie zus, prąd, paliwo itd.

Pomysł dobry, ale za drogo, jedyny solidny temat to podnośniki, jak już coś leasingować, to porządnego, choć później jest coś warte.

Ale latem będzie tam sajgon, a zimą zero chętnych, w ogólnym rozrachunku nie zarobi to tyle latem, by zimą do tego dopłacać...

Genialne.

Co tu dużo pisać, jak się komuś nie podoba niech nie korzysta. Mam nadzieję że się utrzyma, z pewnością nie zagrozi porządnym, fachowym warsztatom - uderzy raczej w te cwaniackie, co na byle GUANie chcą zedrzeć z klienta...

Pomysł może i dobry.. ale...

Jakie naprawy będzie się opłacało tam wykonywać? Wymianę oleju ? Wszędzie jest darmowa... Wymianę opon? To ja wolę fachowcom zapłacić za wymianę 4 kół 50 zł pijąc kawę. Sam babrałbym się nie mniej niż godzinę... Świece, przewody, wycieraczki, żarówki wymienię wszędzie. Bezpieczeństwo to kolejna kwestia... Skończyły się czasy przewracania malucha na bok i malowania mu podwozia :D
popieram tę opinię 8 nie zgadzam się z tą opinią 4

pomysł na czasie

podjadę wymienić koła na zimowe, tyle jako kobieta potrafię zrobić.
popieram tę opinię 7 nie zgadzam się z tą opinią 1

Super:)

Dla mnie bomba:) Dłubię w swoich samochodach pod chmurką a tu taka niespodzianka :)
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 2

fajny pomysł

Pomysł jest bardzo dobry. Pytanie czy cena nie jest za duża. Kilka godzin za miejsce z podnośnikiem i wyjdzie więcej niż za części średniej naprawy w starym aucie. Restauracja starszego auta, która trwa tygodniami też raczej w takim miejscu okazałaby się dużo większą inwestycją niż wynajęcie garażu z kanałem.
popieram tę opinię 5 nie zgadzam się z tą opinią 2

Rabaty

Dla fanów klasycznej motoryzacji mamy przygotowane niższe ceny a przy dłuższych pracach indywidualną wycenę ;)
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 1

A ja sotzystam

Właśnie wybieram się wymieniać olej w sierze - tej samej co widać na zdjęciach - następny w kolejce na podnośnik będzie combo i stanie na nim w tym samym celu .... nie mam swojego kanału a u mechanika trzeba dużo więcej zapłacić
Poza tym miła atmosfera aż zachęca do odwiedzin.

Coś nie tak...

przecież twoja sierra pali tyle oleju że jak dolewasz to przed każdym wyjazdem masz nowy :))

no i rewelacja, mam audi a4 no i wiadomo jak jest z wahaczami... ile razy przydałby się garaż z kanałem. z pewnością odwiedze to miejsce

Jak jest z wahaczami ? No tak szajs wymienia się co kilka miesięcy, a dobre na 2-3 lata kosztują 1500 :)

Komu drogo niechaj nie je... Nie wszyscy kumają

powodzenia w wymianie wahaczy w A4 samemu:) pozdrawia posiadacz A4

moj znajomy wymienial wahacze

i nie potrzebowal kanalu
wystarczylo tylko auto na koziolku postawic

genialnie

Genialnie, pomysł trafiony - choć już odgrzany i ta lokalizacja :) zaledwie kilka metrów i już jesteśmy w IC, a tam części ile trzeba :) zawitam tam wkrótce...
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 3

jaki nowy???

ponad rok jest ten warsztat wielkie mi to odkrycie

Pytanie

skoro godzina wynajęcia stanowiska według poniższych postów to koszt 25zł to nasuwa mi się pytanie, gdzie tu ekonomia? kolejne pytanie to co z pozostałościami po takiej np: wymianie oleju? gdzie zużyty olej i filtry? dalej, jeżeli wymiana klocków w warsztacie kosztuje 40-50zł to czy naprawdę widzicie sens ekonomiczny, czy tylko mowa jest o samozadowoleniu? jestem mechanikiem, lubię pracować przy autach, ale jakoś nie do końca przy tej stawce godzinowej widzę sens tak ekonomiczny jak i mentalny. myślę, że pomysł z pakietami godzinnymi całkiem zmieniłby na korzyść tą ideę samonaprawy auta... pozdrawiam serdecznie wszystkich zapaleńców i życzę powodzenia :)
popieram tę opinię 5 nie zgadzam się z tą opinią 1

ale to bardzo proste

ja - gdybym miał samochód - pojechałbym tam chociażby dla dokonania prostszej naprawy i satysfakcji ze zrobienia tego.

a dla wlascicieli to tez interes - ilu ludzi popsuje swój samochód bardziej przy próbie gmerania? A jeśli wlasciciel doprowadzi samochód do staniu niejeżdzącego, to przynajmniej mechanik i zaklad jest na miejscu.

i wtedy mechanik zarobi. I bogu swieczkę i diabłu ogarek.

3 miechy i po narzędziach

rozkradną wszystko i po biznesie

po co bic piane

Kto bedzie chcial to przyjedzie, kto uwaza, ze za drogo bedzie omijal szerokim lukiem...
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 0

Dobry pomysl.

W Niemczech sa takie warsztaty i sa dosyc popularne. Fakt ze klijenci w wiekszosci to wlasciciele rozpadajacych sie zlomow ktozy lataja progi i myja silnik przed przegladem ale zdaza sie ze ktos kto sie zna cos grzebie. Sam mimo ze pracuje w warsztacie jezdze do samoobslugowego bo i tak wychodzi mi taniej. W samym Berlinie jest takich warsztatow ok 5 i daja rade wiec i w Gdansku poradza.
popieram tę opinię 7 nie zgadzam się z tą opinią 0

koksu

Fest profesjonalne narzedzia warsztatowe firmy Yato hehe

a mozna samemu sobie przeglad podbić?

I kto będzie narzędzi pilnowal?
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 2

Podbij se w domu

nie musisz z tym lecieć na kanał

Dobry pomysł wbrew złym opiniom wielu malkontentów.

Chciałem sobie kupić najazdy ale w tym momencie to była by bezsensowna inwestycja.A tak nawiasem w mojej Zafirze chcąc dolać płynu do wspomagania to jedna wielka sztuka odkrywcza,ale dzięki google dałem radę.A tam w tym warsztacie jak czytałem jest internet.

fajna mysl

szkoda ze tak daleko od gdyni, osobiscie wole sam wymieniac takie rzeczy jak wachaacze klocki tarcze czy płyny w samochodzie przynajmniej wiem co mam w nim zalane a nie jak to zwykle bywa placisz za olej syntetyczny 180zl a wlewaja ci do młodego auta poł syntetyka czy cos innego.

super sprawa taki warsztat.

ja skorzystam

Wielu pisze że lepiej zlecić prace przy samochodzie fachowcom, ja im nie wierzę. W autoryzowanym serwisie wymieniano mi obudowę skrzyni biegów (pękała po najechaniu na kamień na leśnej drodze) wymienili jedną połówkę, bo tylko ona była uszkodzona i założyli do niej stary uszczelniacz!!! Za dwa dni znowu wyjmowali skrzynię bo ciekła, w zeszłym roku, banalna czynność, wymiana oleju, mechanik najpierw wyjął wkład filtra oleju, zachlapując cały silnik. potem dopiero spuścił olej, gdybym nie zwrócił uwagi założyłby starą uszczelkę pod korek spustowy, nowa była z filtrem. Potrafię wiele rzeczy zrobić sam przy samochodzie i wtedy jestem pewien że jest to zrobione jak należy. Gdy ktoś ma jakieś pojęcie i trochę zdolności manualnych, nie ma problemu z drobnymi naprawami, a do tego w internecie na forach są opisy tych czynności a nawet filmiki jak to zrobić.

I dobrze, może wreszcie sąsiad przestanie zajmować 3 miejsca na parkingu co 2, 3 dni gdy próbuje kolejny raz reanimować swoją Golfinę.

Prawda panie Zdzisiu, przestanie pan ?

Podzialaja pare miesiecy, cebulaki pod...la wszystkie narzedzia

i zaklad bedzie do zamkniecia. Tak to widze.
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 3

popieram

niestety w naszym kraju na jednego mechanika godnego polecenia przypada 20 partaczy którzy nie umieją bezbłędnie nawet tłumika zmienić. Kiedyś dawałem mechanikom robić samochód, za kazdym razem bralem drogich ale polecanych przez wszystkich. Na 10 napraw 9 z tego wracało na poprawkę bo ktoś czegoś nie dokręcił albo usterka nie została usunięta. Obecnie sam naprawiam "hobbistycznie" bo nie jestem zawodowym mechanikiem ani elektrykiem ale umiem sam zlutować moduł diagnostyczny warty kilkaset zł, sam wymieniam silnik w samochodzie,skrzynię biegów. Z mechaniki pojazdu umiem wszystko i jak na razie po mnie poprawiać nie muszę, a sama naprawa zajmuje mi tyle czasu co mechanikowi. To po co ja mam tym debilom dawać samochód jak oni biorą np 400zł za 1 dzien naprawy w 1 osobę i auto wraca do mnie zepsute! to biorę wolny dzień z pracy i sam eliminuję usterkę w 4 godziny i 400zł zostaje w kieszeni i mam resztę dnia wolnego(żadnego podwieszania na druty-tylko nowe części lub regenerowane jeśli jest to ekonomicznie uzasadnione)Ten udostępniony warsztat to dobry pomysł tylko szkoda że lobby starych wyjadaczy i ASO jest takie silne

Szałowy ten biały Scirocco w hali!

kurcze

Miałem taki pomysł.. 11 lat jeździłem Renówką hehehe, ale wtedy byłem po studiach i bez kasy...
TEN POMYSŁ CHWYCI. Są jeszcze "Qmaci" faceci, którzy potrafią "dłubać"!
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 1

wracam do tematu wyscigów na ćwiartkę

I zbierania się ludzi ze swoimi maszynami.Tak patrzę na informacię i widzę że szybko zostały usunięte. Zato jak wyglądzją modelki i która nagości się nie wstydzi ,tego zawsze pełno.Tak jak by normalnych tematów brakowało,lecz cóż czym ludziom trzeba robić maślane oczy by nie myśleli jak wysadzić tych co ich okradają z resztek kasy i Polskości. Pozdrowienia dla TUSKO-LANDI

63% zna się doskonale na naprawie aut

Ludzie... trochę samokrytyki by się wam przydało

Dobry pomysł.

Uważam że nie wszystko można zrobić przy samochodzie ze względu na brak odpowiednich narzędzi,chociażby podnośnika warsztatowego ,kanału.Będąc byłym mechanikiem nie raz mam problem przy naprawie samochodu.Byłem kiedyś w USA spotkałem się z takim warsztatem,ba nawet kupując części zamienne można było w sklepie pożyczyć bezpłatnie narzędzia potrzebne do wymiany tych części.W razie potrzeby z chęcią skorzystam z tego warsztatu.Gratuluję pomysłu

Zaputanie

Jest ten warsztak jeszcze?

Tylko trochę drogo :-(

Jak ktoś bierze się za podnośnik to musi się liczyć z naprawą 2-3 godz. A to już jest 75 zł

super

super! super :0 pojadę napewno:)

Prosze o adres i jakis numer tel. do tego warsztatu. Z gory dzieki

warsztat

Bardzo super

EXTRA POMYSŁ ale...

skorzystam gdy będę potrzebował naprawy z podnośnikiem. Bez podnośnika mogę w garażu naprawić auto.

Myslę że wiele z wypowiedzi adresowanych jest do chłopców którzy naprawy traktują jak wydłużenie agonii swojego ciągnika, ale jest wiele osób które znają doskonale budowę i naprawę aut, są mechnicy pracujący w ASO, którzy po godzinach mogą sobie dorabiać, i dla takich osób jest to super opcja.
Osobiście w swoim aucie robię wszystko za wyjątkiem grubych tematów jak rozrząd, wymiana 2masa itp., z uwagi na brak specjalistycznych narzędzi.

Proponuję dla malkontentów obejrzeć program na TVN Turbo "Będzie Pan zadowolony" - tam pokazują dlaczego ludzie z mechanicznymi umiejętnościami uciekają z "fachowych napraw"

Adres

Jaki adres tego warsztatu?

SUPER Opcja!

Jestem zadowolony...jest to miejsce w sam raz dla takich osób jak np. ja. Uwielbiam majstrować przy aucie..... np. wymieniałem zawieszenie w swoim e46 u kolegi na kanale... wiem doskonale jak się to robi... wiec takie miejsce to coś dla mnie. Nie mowie o ludziach którzy nie maja pojęcia o mechanice, no i fakt że jest tam ktoś kto może doradzić decyduje się na samodzielna naprawę rzeczy o których nie ma zielonego pojęcia i liczy na szczęście. :)

zarąbiscie

Ostatnio wymieniłem rozrzad w audi a3 2010 w garażu,na podnośniku na pewno poszłoby sprawniej

Spoko

Spoko pomysł, choć ja i tak mam swojego stałego mechanika w Auto Serwis Wadowicka, który serwisuje mi wóz od lat i samemu nic nie muszę robić, jako stały klient wymianę oleju czy opon mam darmowe, więc po co mam sam dłubać i tracić czas.

nie potrzeba tu nachalnej reklamy

warsztat z artykułu i tak zakończył już swoją działalność

zainteresowanu

dobrego dnia ,moge prosic dokladny adres ((

Pytanie

Ten warsztat chyba już nie istnieje?

Otwarte?

Czy warsztat jeszcze działa?