Nasz Kraj

"Tak się boję - ta myśl dobija się do mnie z każdą informacją, obrazkiem i słowem. Mam się bać, bo tak chce władza. Taki jest ich pomysł na Polskę. Wiecie, kim jestem, znacie mnie, codziennie mnie mijacie i słyszycie. Rozmawialiśmy. Gniew, złość, bezradność. Tyle we mnie niezgody na kraj, który nam stworzyli. Nie chcę takiej Polski. Boję się jej. Nie chcę w niej żyć. Zabierają mi kraj, moje bezpieczeństwo. Mogą ze mną zrobić wszystko. Wiem to. Czytam, słucham, oglądam, uczestniczę, żyję, zadaję pytania, uczę.się i drążę. Pracuję, nie jestem obojętna, protestuję, nie stoję obok. Taka jestem, chcę wiedzieć, co dobre, co złe. Co jest prawdą, co kłamstwem. Nie mówię: nie mam na to wpływu. To dzięki ojcu. Nigdy nie znalazł grobu swojego taty, wieś we krwi, są-siedzi, wojna, głód, zamknięci w wagonach, wywiezieni z Polski do Polski. Władza wskazała palcem i wydała wte-dy na niego wyrok. Zadecydowali o życiu mojego ojca, wtedy dziecka. Jednak przetrwał to wszystko i dał mi siłę. Masz być dobrym człowiekiem - zawsze mówił. Wiedziałam - trzeba zrobić wszystko, by nigdy nie poczuć dziecięcego strachu oj-ca. Nie godzić się na zło. Wczoraj poczułam się tak, jakby coś dotknęło mojego ser-ca i wspomnienia o ojcu. Nie wiem, co jeszcze zrobią. Gdzie jeszcze uderzą? Tato, pierwszy raz się boję. Boję się tego, co będzie. Co oni zrobili z naszym krajem? Jutro mnie spotkacie. Powiedzcie, że nie jestem sama. Że damy radę".
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 3

Wypadałoby wskazać źródło tego duszoszczypatielnego wpisu:
https://wyborcza.pl/7,162657,27461824,jutro-mnie-spotkacie-powiedzcie-ze-nie-jestem-sama-ze-damy.html
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0

Nie ty jedyna się męczysz z tą kwestią. Niestety, ale dużo osób nie jest świadomych problemu dopóki ich samych nie dotknie dyskryminacja itp.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Inne tematy z forum

Święta Bożego Narodzenia - czy ateiści mają moralne prawo mieć w tym czasie wolne? (73 odpowiedzi)

Poprzez pryzmat szeregu dyskusji na tym forum pomiędzy osobami wierzącymi, a zagorzałymi...

Psychologia wskazuje wzór człowieka. (13 odpowiedzi)

Psychologia wskazuje wzór człowieka. Według której człowieka, który nie ma empatii, pasji i...

Rzetelny adwokat do rozwodu (3 odpowiedzi)

Po 15 latach żona mnie zdradziła. Jeszcze bym był w stanie jej to wybaczyć, ale kompletnie...