Nie idę na wybory! Kto jescze?

Nie idę na wybory i postanowiłem się podzielić z wami tą informacją.
Zwyczajnie po przejrzeniu list wyborczych i kandydatów, nie ma ugrupowania, ani kandydata na którego mógłbym oddać głos z czystym sumieniem.

Mam dość wybierania mniejszego zła!*

Mam również nadzieję, że frekwencja będzie jak najniższa. A co za tym idzie, legitymacja wyłonionej władzy również będzie jak najmniejsza!**

Zachęcam do dyskusji. Proszę tylko nie podawajcie banalnych
(i głoszonych przez mainstreamowe media i populistycznych polityków) frazesów typu:
- "głosowanie to obywatelskie obowiązek" głosowanie to prawo, z którego można skorzystać lub nie; nie pójście na wybory jest również wyborem, wg mniej bardziej sensownym niż głosowanie wbrew sobie
- "kto nie głosuje, ten nie może późnieij krytykować" - w ustach polityków brzmi to, co najmniej bezczelnie; prawo do krytyki polityków bierze się ze sprawowanej przez nich funkcji i wybory nie maja tu nic do rzeczy

....

* "mniejsze zło" to nie to samo, co "większe dobro"; wybór większego dobra byłby wtedy, gdyby co najmniej dwóch kandydatów spełniało moje oczekiwania.
** frekwencja wyborcza w demokracji jest pewną wartością, pod warunkiem jednak, że jest sczera, tj. wynika z realnego i ugruntowanego przekonania ludzi, że należy iść na wybory; frekwencja nabijana na siłę, np. reklamami telewizyjnym, nawoływaniem celebrytów, tanimi hasłami - to niestety fałszowanie rzeczywistości.
popieram tę opinię 5 nie zgadzam się z tą opinią 6

Re: Nie idę na wybory! Kto jescze?

> płatne wybory = zapzeczenie instytucji wyborow

Nie widzę związku.
Art 96 ust 2 Konstytucji RP:
"Wybory do Sejmu są powszechne, równe, bezpośrednie i proporcjonalne oraz odbywają się w głosowaniu tajnym."
Czy gdzieś jest napisane w Konstytucji, że darmowe?

> - a poza tym co to zanczy "zainteresowanie polityka?"
= ogladanie stacji informacyjnej, sluchanie papki medialnej i plastusiowatych politykow uprawiajacych mowe trawe?

To raczej zniechęca do głosowania

> chce tylko unacznnic ci, ze kryterium ZAINTERESOWANIE POLITYKA jest płynne, a jezeli miara ma byc TWOJA OSOBA albo łaskwie pozwolisz, ze troche glupsi od ciebie tez moga glosowac

Zgadzam się. Mogą głosować i głupsi i mądrzejsi ode mnie.
Dla mnie jest istotne, aby byli to ludzie, którzy CHCĄ głosować i wiedzą na kogo (obojętnie czy ich wybór jest wg mnie mądry czy głupi)

Zależy mi na odsianiu z wyborów:
- żulików, którzy głosują w zamian za np. piwo
- osób (szczególnie Pań), które głosują na kandydata X, bo jest przystojny
- dowcipnisiów, którzy idą na wybory, żeby np. dopisać do listy Chucka Norrisa
- osób, które wychodząc w domu jeszcze nie wiedzą, na kogo głosować. Skreślają nazwisko, które brzmi znajomo

I jeszcze jedno:
Wprowadzenie płatnych wyborów drastycznie obniży frekwencję.
Dzieki temu nasi (pożal się Boże) mężykowie stanu nie będą mogli się podpierać protezą, że "Naród ich wybrał"
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0

> jak przyjdzie dzien wyborow, latwiej bedzie wydac 50 zł komus kto zarabia 10 i wiecej tysiecy miesiecznie, niz komus, kto zarabia 1200-2000 miesiecznie

Nawet dla osoby zarabiającej 1200 zł kwota 50 zł wydana raz na kilkanaście miesięcy nie jest nadmiernym obciążeniem.
Problemem może być dla osób naprawdę najuboższych - ale nic nie stoi na przeszkodzie, aby wprowadzić zwolnienie z tej opłaty. Takie zwolnienie mógłby wydawać np. MOPS.

Oczywiście - uzyskanie takiego zwolnienia oznacza dodatkową fatygę (pójście do MOPS-u po kwitek).

Jeśli komuś się nie będzie chciało, to trudno - nie zagłosuje.

Zresztą, czy naprawdę ktoś poważnie uważa, że 50 zł to jakaś drakońska bariera?

Dzięki kolejnym "rządom przeciętności" dług publiczny przyrasta już w templie 55,8 mln zł na dobę - czyli jakieś 70 zł/m-c na każdego dorosłego Polaka.
I to jest rzeczywisty problem a nie głupie 50 zł za udział w wyborach.

Poza tym kwotę 50 zł "strzeliłem" dla przykładu. Równie dobrze mogłoby to być 20 zł (czyli równowartość flaszki - dla częsci społeczeństwa taki przelicznik będzie wystarczającym argumentem, aby na wybory nie iść).
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Dziwisz się ludziom, że mają wszystkiego dość? Na kogo mają głosować? W nieskończoność składa im się obietnice bez pokrycia. Te wybory to fikcja. Mamy 2 partie, które będą miały najwięcej głosów, reszta sobie może pogadać. Ktokolwiek wygra, zadba o swoje interesy, a przeciętny obywatel zostaje do maksimum wydojony z kasy, bo przecież rządzący muszą wieść godne życie. Co zmienią wybory? Kilka dobrze znanych gęb z plakatów będzie musiało szukać innych intratnych posad? Reszta zostanie. I dlatego m.in. żaden darmozjad nie dostanie mojego głosu.
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 2

@miłego dnia Dostanę rozrusznik, jeżeli NFZ da wystarczający kontrakt dla szpitala, na chemię poczekam 3 miesiące - jeżeli przeżyję, o kolejce na zabieg z powodu zaćmy pisać nie trzeba. Masz rację państwo oferuje bardzo dużo za ciężko zarobione pieniądze przez NAS. Emeryci-żebracy, 8-miogodzinne czekanie na SOR-ze. My żyjemy w tym samym kraju, czy korzystasz tylko z prywatnej służby zdrowia? Moja sąsiadka czeka na rehabilitację po ciężkiej operacji. Jedna z placówek już nie ma wyczerpany kontrakt do końca roku. To dostajemy... Satysfakcjonuje Cię to? Termin do onkologa dla pacjenta z widocznym już pod usg rakiem - koniec października. Mamy opiekuńcze państwo. Chwała mu za to!
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 0

Bojkot wyborów parlamentarnych to zwykła anarchia i brak dojrzałości
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 7

przeczytaj wszystko jeszcze raz z gory na dol

zwlaszcza sformułowania, ze

NIE POJSCIE NA WYBORY JEST JAK NAJBARDZIEJ DEMOKRATYCZNYM WYBOREM!!!

a to ile moze jeden głos jest nieistotne, problem jest taki, ze nie ma kandydatow sensownych - tylko partyjna sitwa

a stworzenie własnej partii?
tylko jak masz kilkadziesiat mln złotyc na zbyciu

bo tyle otrzymuje banda czworga z budzetu rok rocznie

w zasadzie w zyciu placimy za wiele takich rzeczy

cała tzw. konsumpcja potrzeb wyzszego rzedu

np. nowy samochood tylko dla luksusu

jak juz wyjedziesz z salonu to stracil 5% na wartosci...

ja Was nie rozumiem ... chcecie płacić za coś co i tak się Wam nie zwróci ?
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 1

Niestety większość z nas myśli podobnie jak Ty. Na wybory nie pójdę bo mój głos jest guzik warty. Jeden głos? Co on może? Prawda?
A ja tu stanowczo zaprzeczę i odpowiem, że skoro wywalczyliśmy sobie prawo głosu to korzystajmy z tej przychylności :)
Ruszmy więc tyłki i przyczyńmy się do zmiany władzy.
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 4

http://tiny.pl/h5b29

Człowiek jest tak zbudowany, że w kazdej większej grupie samoczynnie tworzą się jakieś hierarchie i struktury.
Anarchistą można być w małej grupce innych anarchistów, żyjących w odizolowanym miejscu, bez interakcji z resztą społeczeńśtwa.
W innym przypadku nie jest się anarchistą tylko osobą, krtóra ma w d... system.
Niestety - nie obowiązuje zasada wzajemności - isystem nie ma w d.. anarchistów. Czy się chce, czy nie, podlega się pod prawo i struktury państwowe.
Zatem tym bardziej, mając system w d.. z przyczyn ideologicznych, nalezy iść na wybory i głosować na partię, która dązy do redukcji państwa do obszarów rzeczywiście niezbędnych (bezpieczeństwo wewnętrzne i zewnętrzne + opieka nad budżetem) - całą resztę działań społecznych pozostawiając wolnej woli obywateli.
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 1

ja też nie idę. Kiedyś chodziłem na wszystkie wybory, aż zrozumiałem że mój głos nie ma wpływu na nic. Politycy nie ponoszą konsekwencji swoich czynów, są wręcz poza prawem. Głupi naród wybiera ciągle te same (od 20 lat) twarze. Politycy z lewa, prawa czy z środka dbają o własny interes, a szarego człowieka mają za nic. Obiecują cuda na kiju, a wyborcy łykają to jak pelikan.
popieram tę opinię 4 nie zgadzam się z tą opinią 0

@anarchista

od na pyt co oferuje ci panstwo:

poczekaj az podrosniesz do tego momentu, gdy zaczniesz miec problemy z sercem i beda potrzebne bipasy albo rozrusznik

wtedy staniesz sie soscjalistka i milosniczka panstwa pelna geba

no chyba, ze stac cie na operacjee za 300 tys albo w imie odrzucenia systemu umrzesz

anarchizm był modny w XIX wieku i troche w latach 70 tych ubieglego wieku

teraz anarchisci to dinozaury, chcesz byc cooool musisz byc: LGTB
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 1

zasmiecone miasto to nie argument zeby nie isc

ale fakt, ze cos by warto z tym zrobic

najprosciej gdyby włodarze miasta milosciwie nam panujacy ustawili platformy,, na ktorych komitety moga wieszac plakaty

a karac bezwzglednie za zasmiecanie wszytskich kandydatow co stosuja jakis partyzancki marketing i oblepiaja wszystko co popadnie

hm... to wolnym ptakiem jestes i pewnie zyjesz na walizkach lub z torba wedrowca co dzien pod innym mostem

bo tak sie sklada, ze jak przebywasz w jednym miejscu powyzej 3 dni to powiniennes sie zameldowac

a i spojz jeszcze w dowod czy tam nie masz wpisanego miejsca zamieszkania

....

no i pochwal sie co wymysliles
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 1

dobre i to

jest takie ludowe kaszubskie przyslowie

"smieje sie jak glupi do sera"

płatne wybory = zapzeczenie instytucji wyborow

...

"Skoro większość tak naprawdę nie jest zainteresowana polityką, to dlaczego miałaby wpływać na nią"

- a kim ty jestes zeby to oceniac?

- a poza tym co to zanczy "zainteresowanie polityka?"
= ogladanie stacji informacyjnej, sluchanie papki medialnej i plastusiowatych politykow uprawiajacych mowe trawe?

dla mnie zainteresowanie polityka, to aktywne poszukiwanie wiedzy w wielu obszarach - sprawdzmy czy spelniasz MOJE KRYTERIA - na poczatek rzecz prosta:
- dokładna znajomosc obowiazujacej konstytucji oraz wazniejszych ustaw ustrojowych (np odzialach administracji rzadowej, o finansach publicznych, samorzadowych)
dalej:
wiedza politologiczno-socjologiczna, takze z zakresu teorii komunikacji, psychologii spolecznej itp - taka czysto akademicka
dalej:
wiedza historyczna
dalej:
aspekty porownawcze: ustroje i systemy innych panstw i ogolnie pojeta wiedza o swiecie - ot chocby znajomosc polozenia wszystkich panstw i ichy stolic (no powiedzmy, ze min 95%)
dalej:
wiedza ekonomiczna, czyli regularne sledzenie zagranicznych portali,
dalej:
polityka zagraniczna: regularne czytanie prasy zagranicznej

pewnie jeszcze cos bym dopisał,
chce tylko unacznnic ci, ze kryterium ZAINTERESOWANIE POLITYKA jest płynne, a jezeli miara ma byc TWOJA OSOBA albo łaskwie pozwolisz, ze troche glupsi od ciebie tez moga glosowac

to niestety jestes dla mnei egotykiem i zagrozeniem dl demokracji

głupis jak but

pewnie student na garnuszku rodzicow

50 zł i tak płaci sie jednorazowo, nikt nie bedzie odkladal do swinki skarbonki co miesiac 2,90

a co za tym idzie, jak przyjdzie dzien wyborow, latwiej bedzie wydac 50 zł komus kto zarabia 10 i wiecej tysiecy miesiecznie, niz komus, kto zarabia 1200-2000 miesiecznie

....

poza tym jedyna rzecza, ktora chcesz osiagnac odplatnoscia, to to zeby ludzie byli bardziej zaangazowani w wybor

rownie dobrze moglbys ustawic tor przeszkod w lokalu - jakis malpi gaj, tak ze tylko najwytrwalsi dotra do urn - ale hola hola - wtedy bedziemy mieli rzady wysportowanych

no to inna propozycja...
moze zostawimy na karcie pole, na ktorym wyborca musi uzasadnic swoj glos, a komisja bedzie oceniala, czy jest dobre uzasadnienie czy złe
tez nie pasuje?

to moze test wiedzy o kandydacie pod kazdym kandydatem
glos bedzie wazny jak wyborca zda test

tez nie?

...

tak sie sklada, ze demokracja na tym polega, ze glosowac moze kazdy, kto osiagnal okreslony wiek... w pl 18 lat (ja bym obnizyl do 16 lub 17 - skoro 17 latek odpowiada karnie jak dorosly, to czemu nie moze glosowac?), kazdy tzn. rolnik, prezes, nauczyciel, bezrobotny, osoba zaangazowana, jak i kompletnmy ignorat

wynik wyborow jest pewna srednią przekroju spoleczenstwa, mozna powiedziec, ze jest ststystycznie przecietny

i na tym polega maestria demokracji
to sa rzady przecietnmosci
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 0

Myślisz, że autorem postu jest małolat? Niedojrzały jeszcze emocjonalnie człowiek mówiący, że jest anarchistą? Widzisz, ja już dawno mam dowód osobisty. Do swoich poglądów dojrzałam, a nie wchłonęłam je jak gąbka, bezmyślnie, będąc członkiem jakiejś młodzieżowej grupy. Co oferuje Ci tzw. państwo? Co oferują ludzie, których wizerunkami z nic nie znaczącymi hasłami jest zaśmiecone miasto? Obietnice bez pokrycia? Taa, należy głosować, aby zapewnić tym ludziom wygodne życie. Za nasze pieniądze. A oni zrobią wszystko, aby zadbać o swoje interesy. No więc, chwała bohaterom!
popieram tę opinię 5 nie zgadzam się z tą opinią 0

Inne tematy z forum

Vibracje (25 odpowiedzi)

Au revoir, Alain Delon... http://www.youtube.com/watch?v=_ifJapuqYiU

Najlepszy broker forex w Trójmieście (16 odpowiedzi)

Jak w temacie. Czy ogólnie ma znaczenie gdzie broker ma siedzibę? Z tego co widzę, to wszystkie...

Jakie dobre męskie perfumy (8 odpowiedzi)

Jak w temacie. Tak do 100 zł.