Nie polecam

Mam na myśli podejście notariusza do klienta zero informowania o ogólnych założeniach aktu notarialnego, suche odczytanie treści aktu. Nie zostały wyszczególnione najważniejsze rzeczy na które należy zwrócić uwagę. Notariusz mało rozmowny, na pytania odpowiadał bez żadnego zaangażowania, generalnie zero empatii jest w tej osobie. Kwestie związane z pieniędzmi chciałem wynegocjować cenę aktu notarialnego, natomiast notariusz stwierdził iż i tak już otrzymałem najniższe ceny co było nie prawdą. Do tego nie z mojej winy tylko z winy notariusza i z jego braku kompetencji w tej kwestii zostałem narażony na dodatkowe koszty, które poniosłem i nie otrzymałem zwrotu. Sprawa dotyczyła wydzielenia nieruchomości rozmawiałem z dwoma innymi notariuszami i jeden oraz drugi powiedział, że wyodrębnienie lokalu powinno został wpisane od razu w akcie notarialnym przed wstępnym. Natomiast Pan zadał mi pytanie czy chce czy nie chce wyodrębnienia lokalu ja oczywiście, żeby było taniej zrezygnowałem, gdzie później okazało się, że Bank tego wymaga. Końcowy efekt strata czasu i pieniędzy, brak rekompensaty...
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 5

Re: Nie polecam

No jak notariusz dostał tak chaotyczne informacje, jak te tutaj to się nie dziwie, że nie zrozumiał.
popieram tę opinię 5 nie zgadzam się z tą opinią 1

Re: Nie polecam

Również byłem w tej kancelarii notarialnej i mam skrajnie różne zdanie.
Notariusz pyta się oczywiście co ma wpisać do aktu, a co nie ponieważ to MY jesteśmy klientami i to MY decydujemy... Cenę aktu można wynegocjować, ale proponują to zrobić PRZED podpisaniem aktu. W recepcji panie informują o wszystkich kosztach oraz na o postępowaniu sprawy (gdzie wysyłają pisma ile mniej więcej to trwa). Sam notariusz odczytuje akt mechanicznie to fakt. Jednak jeśli zadać mu konkretne pytanie udziela rzeczowej informacji oraz mówi o konsekwencjach danego postępowania. Dzięki temu zaoszczędziłem dużo pieniędzy oraz czasu (za opłatą wysyłają pisma do sądów w bardzo szybkim terminie). Polecam.
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0