Niebezpieczna sygnalizacja świetlna przy estakadzie

Temat dostępny też na forum: Na drogach Trójmiasta Motoryzacja
Na Obłużu przy zajeździe z estakady Kwiatkowskiego jest bardzo niebezpieczne przejście dla pieszych. Gdy wysiada się z autobusu i chce iść w stronę kościoła, praktycznie nie da się bezpiecznie przekroczyć jezdni, ponieważ kierowcy zjeżdżający z estakady dostają zielone światło wcześniej, niż piesi i skręcając w ul. Unruga często nic sobie nie robią z tego, że zaraz pojawia się zielone światło dla pieszych, którzy chcą przejść. Kilka razy o mało co mnie nie rozjechano, bo przejść na zielonym trzeba, a nikt nie raczy przepuścić pieszego, który przecież ma pierwszeństwo w takim wypadku. Kierowcy autobusów robią dokładnie to samo. Czy ich wszystkich zbawi te 20 sekund, które stracą na przepuszczenie pieszych?

Może dałoby się z tym coś zrobić i zamienić kolejność wpuszczania na jezdnię pieszych i samochodów, tak, żeby to piesi pojawili się na niej pierwsi i nie byłoby wątpliwości, kto powinien kogo przepuścić?
popieram tę opinię 7 nie zgadzam się z tą opinią 0

Re: Niebezpieczna sygnalizacja świetlna przy estakadzie

Jestem kierowcą i rzeczywiście to przejście jest niebezpieczne.Sama juz parokrotnie o mały włos nie przejechałabym tam pieszego....
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 0

Masz całkowitą rację, jakiś czas temu było jeszcze wszystko ok, a teraz strach przechodzić tamtędy, nie dość, że piesi mają zielone gdy z góry pędzą samochody, to światło zielone świeci się zbyt krótko.Omijam to skrzyżowanie szerokim łukiem, czasem nadrabiając drogi, bo po prostu się boję.
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 1

U góry przy stawku jest jeszcze bardziej niebezpiecznie(nowe przejście zaraz przy przystanku) jako kierowca nauczyłem się tam uważać lecz z doświadczenia wiem iż oślepia tam słońce i g.. widać Prośba do kierowców i pieszych uważajcie
popieram tę opinię 4 nie zgadzam się z tą opinią 1

Inne tematy z forum

Terminal Kontenerowy w Gdyni (ten, gdzie parkuje prom Stena). (480 odpowiedzi)

Jeśli ktoś potencjalnie zainteresowany pracą w tym Terminalu (nie mylić z GCT z naprzeciwka),...

Przeróbki krawieckie Gdynia Obłuże, Pogórze Dolne- gdzie? (13 odpowiedzi)

Witam, mam do wymiany zamki w spodniach i kurtce jesiennej macie jakieś namiary na osobę...