Niebezpieczna ul.Nowy świat w Osowej

Temat dostępny też na forum: Rowery
Cześć,
Czy ktoś jeździ tą ulicą i ma dużo sytuacji "prawie" wypadkowych? Ja jeżdżę codziennie w obu kierunkach i nie ma tygodnia, abym nie musiał ratować się przed kierowcami wymuszającymi pierwszeństwo na wysepkach zwężających ulicę.
Interweniuję w tej sprawie w ZDiZ w Gdańsku oraz na policji. Obiecali przyjrzeć się sprawie.
Moim zdaniem (i chyba nie tylko) te wysepki tylko pogarszają bezpieczeństwo i trzeba koniecznie coś z tym zrobić. Jeżeli macie podobne odczucia, to proszę również pisać maile do ZDiZ oraz dzwonić na policję. Im więcej głosów, tym większe szanse na zmiany. Tak to niestety działa.
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 0

Re: Niebezpieczna ul.Nowy świat w Osowej

musisz koniecznie zmienić technikę jazdy

zbliżaj się do tych wysepek tak, jak do wrednego skrzyżowania,
tj. sporo przed każdą obejrzyj się, sprawdź czy droga wolna, a potem jedź środkiem, blokując wyprzedzanie. tuż za zwężeniem jedź bliżej krawężnika, umożliwiając wyprzedzenie cię.

miejsca nie znam, ale kiedyś podobnie musiałem się od nowa nauczyć jeździć po Czyżewskiego
popieram tę opinię 5 nie zgadzam się z tą opinią 2

Ja tak właśnie jeżdżę:) No i wczoraj np. wypadł zza wysepki prosto na mnie kurier UPS. Na szczęście on i ja zdążyliśmy zahamować. Złożyłem na niego skargę, ale co to da, jak zaraz pojawi się inny geniusz za kierownicą?
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 1

Może zamiast wysepek powinno się zastosowć rozwiązanie warszawskie?
http://warszawa.wyborcza.pl/warszawa/1,34862,18436572,ogrodki-na-nowym-swiecie-coraz-szersze-zajmuja-prawie-caly.html
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 0

Dobre:) W zasadzie i tam Nowy Świat i tu Nowy Świat, więc można by skopiować rozwiązanie;)
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 0

zakup tania kamerę rowerową i nagrywaj te sytuacje - może to coś pomoże
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0

Właśnie taką opcję ustaliłem z policją gdańską. Muszą mieć coś w ręku, aby zacząć działać, pomimo że statystyki komendy wojewódzkiej jasno pokazują, że 95% kierowców nie przestrzega tam żadnych ograniczeń.

Generalnie problem jest z zarzadzajacymi drogami w pomorskiem.... chyba nie zrozumieli ze drogi buduje sie po to aby jezdzic plynnie i w miare mozliwosci bezkolizyjnie. Rozwioazania stosowane przez Zarzad Drog sa co najmniej nie z tej epoki.... po co budowac drogi skoro zaraz postawimy na nich pelno szykanow i siwatel . Szkoda pieniedzy. Lepiej zostawic piach bez utwardzenia. Dziury zwolnia ruch i tyle....
Ale jesli juz budujesz drogi to buduj tak aby poruszac sie po nich PLYNNIE.

*szykan (ta szykana, te szykany)

płynnie==szybko?
Jak ktoś zna tylko dwie pozycje pedałów:
-gaz w podłodze
-hamulec w podłodze
i tylko jedną prędkość poruszania +20 do ograniczenia, to o płynnej jeździe nie ma mowy.

Gdyby ludzie potrafili się kontrolować, to nie trzeba by stawiać szykan i progów.
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 1

Smutne jest to co napisałeś.
A jeszcze smutniejsze jest to, że jest to szczera prawda.

W Rajchu taki fotoradar to szanowana instytucja i żyła złota.

A tu dzicz. A posły bronią tej dziczy, bo im z nią dobrze. Kolejny powód do wyjazdu. Oj nie wyszła nam ta Polska, nie wyszła.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 1

No zaraz. Jak mam dizla w automacie to tak jeżdżę i wtedy jest płynnie :))
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Inne tematy z forum

Oszuści z gdanska Osowa (...) psy Niby z rodowodem (59 odpowiedzi)

GdanskUwaga na mopsy i buldogi francuskie pseudohodowla ... z gdanska Osowa oferują psy niby z...