Nowa Kadencja - Nowa Gmina?

Naszła mnie pewna refleksja patrząc na rozkład głosów. Czy to nie jest trochę tak, że wybierają nam Wójta typowo rolnicze wioski po paręset mieszkańców? Gdzie Kalkowski ma duże poparcie bo nie mają oni zbyt wielkich wymagań. Bojano to zupełnie inny charakter miejscowości i mamy inne potrzeby co do zarządzania miejscowością. Niestety bez podziału administracyjnego będziemy tkwić w letargu.
popieram tę opinię 9 nie zgadzam się z tą opinią 11

Re: Nowa Kadencja - Nowa Gmina?

Wyprowadź się z powrotem do Gdynia , masz blisko Wiczlino . Mi si podoba charakter Bojano , to że jestem w gminie Szemud . Ja nie chce do Gdyni, po drugie nigdy nie będzie samej gminy Bojan.
popieram tę opinię 5 nie zgadzam się z tą opinią 13

A może najpierw naucz się pisać po polsku. Nie napisałem powyżej o przyłączeniu do Gdyni tylko wyodrębnieniu Nowej Gminy. Nawet z sąsiednimi miejscowościami. Ja mieszkam w Bojanie od urodzenia więc nie mam się gdzie wyprowadzić.
popieram tę opinię 13 nie zgadzam się z tą opinią 3

Sprawdź najpierw co trzeba zrobić aby wyodrębnić gminę z dwóch/trzech miejscowość - . Już widzę jak zostaje wyrażona zgoda , to są koszta administracyjne itp - ale co tam Rada ministrów przychyli się do wniosku pana/ pani z Bojano, które ma wygórowane ego i uważa się za lepszego od innych ludzi mieszkających w oddalanych sołectwach. Na marginesie te mieszkam w Bojanie od urodzenia , przepraszam że moja polszczyznę widocznie będzie trzeba nieuków i biedotę eksmitować z Nowej Gminy Bojano- nie będą spełniali norm
popieram tę opinię 6 nie zgadzam się z tą opinią 6

To prawda, nie spełnia Pan
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 3

Biedoty nie, ale nieuków tak.
popieram tę opinię 5 nie zgadzam się z tą opinią 0

Jeżeli tego nie zauważyłeś, to wprowadziłeś się właśnie do rolniczej wioski która od kilku lat , przez jakieś dziwne decyzje , przekształca się w nie wiadomo co . Wprowadziłeś się także do wiejskiej gminy Szemud z typowo rolniczymi wioskami, jak to nazwałeś. I te wioski będą wybierać radę , wójta . Jak się nie podoba to trzeba było się tu nie wprowadzać . Albo nie zostawać i się wyprowadzić . A... i nie jestem rolnikiem , jak by co .
popieram tę opinię 8 nie zgadzam się z tą opinią 10

Ale ja tu mieszkam od urodzenia. Więc weź ten argument o przyjezdnym schowaj wiesz gdzie.
popieram tę opinię 6 nie zgadzam się z tą opinią 1

Gmina Bojano TAK
popieram tę opinię 7 nie zgadzam się z tą opinią 4

Po pierwsze należy zmienić podział obwodów do głosowania.
Cząstkowo uprawnionych do głosowania 645 1 radny
Grabowiec uprawnionych do głosowania 708 1 radny
Donimierz uprawnionych do głosowania 769 1 radny
Koleczkowo uprawnionych do głosowania 1478 1 radny
Bojano uprawnionych do głosowania 3231 3 radny

Aby było sprawiedliwie Koleczkowo powinno mieć 2 radnych a Bojano 5.
popieram tę opinię 6 nie zgadzam się z tą opinią 5

Nawet nie umiesz znaleźć informacji o tym jakie wsie obejmują poszczególne obwody głosowania. Żadna z tych wsi mniejszych nie jest sama w obwodzie. W naszej gminie obwody zawierają od 1 do nawet 4 wsi.
Proszę odrobinę się najpierw z czymś zapoznać zanim się w roli eksperta postawisz.
popieram tę opinię 9 nie zgadzam się z tą opinią 4

Z czego wysnułeś takie wnioski że nie umiem znaleźć?
A na jakiej podstawie stwierdziłeś że stawiam się w roli eksperta?

To czy w obwodzie jest samo Cząstkowo czy razem z Głazicą nie zmienia faktu że razem z tych dwóch wiosek jest 645 osób uprawnionych do głosowania.
A Koleczkowo samo na 1478 osób.
Podział jest nie uczciwy tak samo jak twój komentarz.

Jako "miastowy" mieszkaniec Dobrzewina - jak najbardziej ZA nową gminą, skupiającą te miejscowości, gdzie ludność napływowa stanowi już większość. Zachodnia i wschodnia część gminy Szemud to obecnie dwa różne światy - wystarczy porównać wyniki do sejmików w poszczególnych okręgach. Dokonująca się obecnie suburbanizacja dotychczas typowo wiejskich obszarów to naturalne zjawisko występujące w całym zachodnim świecie i naprawdę nie trzeba być profesorem demografii, żeby to stwierdzić. Ale widzę, że wielu tu komentujących wolałoby dostosowywać ludność do kresek narysowanych w głębokim PRL, a nie kreski do ludności.
popieram tę opinię 5 nie zgadzam się z tą opinią 7

To prawda może dlatego że ludzie boją się zmian. Jednak młode pokolenie z czasem to zmieni, bo zmiany dokonują się już od kilku lat i że pewnym osobom to się nie podoba to mamy demokrację i każdy ma wybór.
popieram tę opinię 4 nie zgadzam się z tą opinią 2

Tu nie chodzi o to, że ludzie boją się zmian. Tylko, że nasze miejscowosci to dojne krowy podatkowe dla Gminy. Pod przykrywką suburbanizacji będą zezwalać na gęstsza zabudowę.
popieram tę opinię 5 nie zgadzam się z tą opinią 4

Obejrzałem live Pana Dolkowskiego i mam mieszane uczucia. W Leśnie wśród pol nie chciał suszarni zboża. A przy alejki brzozowej jako rozwiązanie do ogromnych hal której mają powstać w sąsiedztwie widzi wal lub nasadzenia
popieram tę opinię 5 nie zgadzam się z tą opinią 1

Opowiedzial sie ze to kwestia uzgodnien, ze napewno czesc przemyslowa nie moze byc bezposrednio przy mieszkaniach i musi byc w jakis sposob oddzielona. To chyba dobre myslenie. A kwestia ostatecznego rozwiazania to kwestia konsultacji spolecznych. Mysle ze jest to kwestia wypracowania wspolnego rozwiazania, przede wszysykim nalezy sluchac zainteresowanych stron.
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 5

Czyli setki tirów w nocy jeżdżących przy alejki brzozowej to nie będzie problem. Sprawdź sobie jakie halę stawia Panattoni. A tiry na lesno to juzbproblem ?proszę się wczytać dwie inwestycje i dwa różne podejścia. Tam można to zrobić a tam nie bo nie. A Pan Hirsch od początku widywany jest na zdjęciach pana Dolkowskiego. Druga sprawa to chyba w wyborach widać że Pan Hirsch już nie jest radnym powiatowym ludzie chyba rozliczyli jego podejście do ludzi.
popieram tę opinię 4 nie zgadzam się z tą opinią 1

Bo hale powstać mają na ziemi wspierającego go byłego już radnego powiatu Hirsza

Prosze nie straszyc mieszkancow Panem Wladyslawem Hirszem. Nie wspiera pana Pawla po to by na swojem ziemi postawic hale ktore beda gwozdziem do trumny Pana Pawla, nie o to chodzi zeby wygrac, a potem zrobic na zlosc ludziom, nie tedy droga, taka droga jest krotka. Ludzi trzeba sluchac. A radna tego okregu napewno bedzie walczyc o konsensus w tej sprawie.
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 6

Przecież to kalkowski razem z kolegą deweloperem uzgadniał co może być na tych ziemiach i deweloper to zataił przed ludźmi. Hirsz miał możliwość sprzedania swojej ziemi wiec sprzedał to chyba normalne że ktoś samemu decyduje o sprzedaży ziemi. Myślicie że Panatoni powiedziało Panu Hirszowi że walną ścianę koło budynków których na etapie uzgodnień sprzedażowych jeszcze nie było? Łykacie narrację kalkowskiego a to on tu jest winny razem z deweloperem
popieram tę opinię 5 nie zgadzam się z tą opinią 7

Wojt sam sobie ustalał bez właściciela ? Coś tu nie gra. A pan Hirsch też był kiedyś wójtem
popieram tę opinię 7 nie zgadzam się z tą opinią 2

No jasne.... A Panatoni to niby parki stawia!? Miała powstać kolejna aleja dębowo brzozowa? Hirsz chciał to sprzedał, kasę zgarnął i spoko... jakby miał jakieś, ale to by nie sprzedawał.... ale kasa zrobiła swoje :) . Za to wójt obrywa :) że zachęcił inwestora, że chciał dodatkowego przychodu do gminy ok 1mln rocznie... Kufa... ludzie ogarnijcie się.
popieram tę opinię 7 nie zgadzam się z tą opinią 1

Pan Hirsch wszędzie szuka dobra ogólnego a sam sąsiadom zgotował halę.
popieram tę opinię 13 nie zgadzam się z tą opinią 1

Ja myślę, że te hale to nic w porównaniu do tego co może powstać obok na polu zięcia Dolkowskiego. Nie dziękuję.
popieram tę opinię 10 nie zgadzam się z tą opinią 3

A świstak siedzi i zawija je w te sreberka.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 6

Przeczytałem post Pana Hirscha na grupie bojano. I ten Pan nie potrafi przeżyć porażki. I wszędzie szuka winy tylkonie w sobie. Wini obywateli gminy, braku 1 na liście czy nawet wójta nie wiem w jaki sposób to łączy. A Zdobył mniej głosów niż 5 lat temu. A ja mu pomogę : Panie Władysławie ludzie Pana nie wybrali nie z powodu braku 1 czy wójta ale Pana polityki obecnej. Chciał Pan zmian to Pan ma. Nie zawsze są dobre jak widzi Pan sam.
popieram tę opinię 7 nie zgadzam się z tą opinią 1

Zmiany zobaczymy za kilka dni i to o 360°
Mieszkańcy mają dość tej władzy i obalimy te układy układziki.
popieram tę opinię 4 nie zgadzam się z tą opinią 3

Jak cos to 180st, bo o 360 to bylibysmy w punkcie wyjscia ;-)
popieram tę opinię 14 nie zgadzam się z tą opinią 0

To trzeba zacząć od wójta. Rychu już tyle narobił złego, że w gminnej polityce nie ma dla niego miejsca
popieram tę opinię 5 nie zgadzam się z tą opinią 3

Pan Hirsch to nie jest były Wójt Bojana z lat 90? Co to ludzie się starali o doprowadzenie linii telefonicznej do Bojana, a on potem sobie te zasługi przypisywał. Czekajcie, czekajcie... skąd ja to zam.
popieram tę opinię 7 nie zgadzam się z tą opinią 0

Mamy 34 lata pozniej. W latach 90tych ludzie rozne rzeczy robili, inne czasy, inne zycie.
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 4

Aha czyli w latach 90 można było robić co się chce ? A ktoś Pamięta jak swoją kadencję zakończył, dlaczego nie rządził dalej ?
popieram tę opinię 6 nie zgadzam się z tą opinią 0

Ale kretyński kontrargument :D Może zaczniesz holocaust wybielać, bo już minęło prawie 100 lat a ludzie kiedyś różne rzeczy robili :D
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 4

Pan Dołkowski odmówił debaty w nord fm. Wszystkie gminy z okolicy naszych nawet miasto Gdynia wzięły udział tylko nie nasza szkoda gadać.
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 0

Pytanie dlaczego zgodził się na debatę w gminie czyżby znał już pytania i mógł się lepiej przygotować ??? Moze taki był warunek z jego sztabu . Śmiechu warte - widać już że człowiek szuka sobie miejsca na 5 lat bo w Renku jest na wylocie . I tym samy gminna stanie w miejscu bo ten człowiek nie ma zielonego pojęcia o niczym nawet te jego obietnice bez pokrycia .
popieram tę opinię 5 nie zgadzam się z tą opinią 5

On chce rozmawiać jak mówi w swoich filmikach a jednak nie chce rozmawiać ktoś kto odmawia debaty pokazuje że się boi ale czego ?

Wczesniej czepialiscie sie ze wogole nie chce debaty, teraz czepiacie sie ze wzial w jednej, w drugiej nie, lub ze na terenie gminy. Ciagle Wam cos nie pasuje. Jest debata to ja ogladajcie i nie marudzcie. A jezeli macie juz swoj typ, to po co sr*cie tak po gaciach, debata jest w tym przypadku dla was zybteczna, bo i tak nie zmienicie zdania. A zdaniem innych sie nie przejmujcie, nie wasza w tym brocha.
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 4

I cieszcie sie ze Rychu wam sklada obietnice, spiewajcieu dalej hymn. To kazdego indywidualna sprawa na kogo odda glos, a debata jest dla nuezdecydowanych, a nie dla trolli, ktorzy maja juz swoj typ. Takze jedna wystarczy, co zmieni kolejna? Nic. Chyba ze tylko dalsze wylewanie szamba.

Dla mnie debata dwoch kandydatow to zadna rozmowa. Chyba ktos nigdy nie ogladal debat, ze tak twierdzi i od razu zarzuca niewywiazanie z obietnicy. Obiecal rozmowy z mieszkancami i radnymi, sluchanie i wspolne rozwiazywanie problemow i potrzeb, a to roznica.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 5

RK to też mieszkaniec. A dwa od początku był widać że pierwsze ogłoszona debata w Nord FM i TTM nie pasuje Panowi D. Więc nagle ruszyła się z Szemud 24. Który Owczarz nagrał jego konferencję prasową - podkreślam konferencję ale bez pytań dziennikarzy. To wtedy nie jest konferencja tylko nagranie wypowiedzi sztabu.

Poczekam do wieczora , zobaczymy poziom debaty , czy jest równie dobrze przygotowana na poziomie jak w nord fm,
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 0

To nie jest opener festiwal. Liczy sie merytoryka. Mam nadzieje tylko, że rychu nie nawpuszcza swoich do Urzędu i nie będą odstawiać chamówy.

Chamowa i przeprosinami to błyszczą z Czasu zmian.
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 1

Pan Dolkowski o inwestycjach nie będą decydować miejsca która najwięcej wpłacają do budżetu - pięknie podsumował to że Bojano nie będzie jednym z najważniejszych miejsc

Po obejrzeniu debaty Głos dla pana Kalkowskiego . Przynajmniej odpowiadał konkretnie na pytania a nie wymijająco pan Dolkowski .
popieram tę opinię 5 nie zgadzam się z tą opinią 8

Dokładnie bezpieczeństwo drogowe i szersze pan Dolkowski mówił o kanalizacji

Po obejrzeniu debaty. Głos na Pana Dołkowskiego. Odpowiadał na pytania a nie cwaniakował jak Kalkowski.
popieram tę opinię 10 nie zgadzam się z tą opinią 6

Kalkowskiego się już słuchać nie da. Te same frazesy od 10 lat. Podziękował łaskawie mieszkańcow, że się zrzucają na płyty jomb xD sam se wylał asfalt dom. Mógł jeszcze radzie gminy podziękować, że mu prezent zgotowała.
popieram tę opinię 9 nie zgadzam się z tą opinią 3

RK to stary krętacz. Miał dosyć czasu, mial swoja rade, olał Bojano totalnie. Mój glos ma PD i dlatego by RK już więcej nie robił w ch...a
popieram tę opinię 10 nie zgadzam się z tą opinią 3

No właśnie, tym przekonał mnie do tego by go nie popierać

Odmówił debaty bo RK siedzi przy korycie od lat i ma wtyki w lokalnych mediach, a to przeklada sią na to ze debata nie moze byc szczera skoro RK ma swoich dziennikarzy! Widać od dawna jaką propagande sieje na stronie Gminy Szemud, ze blokuje konta, kasuje komentarze. Dość tego. Miał swoj czas. Teraz czas na kogos nowego. Najwyzej się go wymieni za 5 lat, ale uwazam ze dosc tego wywlaszczania i robienia swoich interesow kosztem mieszkancow
popieram tę opinię 8 nie zgadzam się z tą opinią 4

A Szemud24 to nie lokalne media? Skoro Ryszard ma niby wtyki to i w tych by miał... I to jakiea jednak P.D. się zdecydował na debatę tutaj. Zabawne. Gdyby chodziło o stronniczość to zrezygnowałby od razu a nie czekal tyle czasu z rezygnacją z tej drugiej, którą zresztą pierwszą zaproponowano. Zwyczajnie się przestraszył. Co do "znajomości" to gdzieś na fb chwalili za to P.D. ze ma i na pewno sobie "poradzi".

napisz ze nie posiada kompetencji -wczorajsza debata pokazał przede wszystkim brak klasy na koniec. U Dołka jest tylko atak brak konstruktywnej odpowiedzi . Moim zdaniem po debacie nie zdecydowani już podjęli decyzje i te wasze wypociny na forum są już zbędne- wałkowane przez 5 osób z Kielna . POczekajmy do niedzieli.
popieram tę opinię 4 nie zgadzam się z tą opinią 5

Jak są obraźliwe i sieją zament to się nie dziwie ze blokuje - podobnie jak na grupie Bojano są blokawane wpisy . Jakbym był właścicielem czy zarządca to również tak bym postąpił .
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 3

Sledze facebook. PD od rana wraca do debaty. RK przedstawia co chce robic i projekty. Widac kto czuje sje przegrany. I merytoryka...

Gdyby R.K był taki mocny, wygrałby w 1 turze. Wynik pokazał że ludzie mają go dość.
popieram tę opinię 6 nie zgadzam się z tą opinią 3

Gdyby Bubacz była w drugiej turze to żaden z tych Panów nie miałby szans.

Dokladnie. Tak jak Szczurka w Gdyni, mimo ze tez chwalil sie tym czego to nie zrobil i jakie ma wizje na najblizsza kadencje, mimo ze bylo mnostwo filmikow promujacych poczynania, mimo ze przez chwile pracowali jak mrowki przed wyborami, mimo ze codziennie mnostwo filmow, ludzie nie dali sie juz wkrecic i powiedzieli dosc wiekszosci Samorzadnosci. Pogonili ich w diably, i nie bylo im straszne KPO czym zaslania sie wojt, ze nie ma czasu na zmiany. Jak dzis wspomnial co roku wydaje ok 1000 zezwolen na przekszalcenie roli pod mieszkaniowke, byl z tego taki dumny. A ja mowie NIE, dosc tego.

Aha czyli chcesz blokować ludzi którzy kupili dzialke od rolnika i wyjdą po warunki ? Nie tylko deweloperka buduje. Ty tu mieszkasz i co koniec ma być ? Porównywanie Gdyni do Szemuda jest śmieszna.
popieram tę opinię 4 nie zgadzam się z tą opinią 4

Dokładnie! To co się dzieje z tak ekstensywną rozbudową Bojana to tylko i wyłącznie jego wina. Wcale nie musiał do tego dopuszczać. Prawie całe Bojano jest objęte MPZP podczas gdy inne miejscowości tylko skrawkami, a wydawanie WZ to już dowolność w działaniu i pozostaje wiele miejsca do popisu. Już nie wspominając o tym, że te hale panattonii powstają w oparciu o WZ. To jest dopiero kpina. Jak ktoś sobie morde planowaniem przestrzennym wyciera to nalezy go pogonić ze stołka. To oddziaływuje negatywnie na nasz komfort życia. Ja się z tym nie zgadzam i będę próbował to zmienić. Co z tego, że Bojano blisko Gdyni?? Czy ktoś z pistoletem nad Wójtem stoi i każe rozbudowywać Bojano, bo Gdynia za miedzą? Głupie tłumaczenie to jest i tyle.

Porównujesz budowe powiedzmy przykładowo 50 domów jednrodzinnych przez prywatnych inwestorów na własny użytek w perspektywie 5 lat z budową 100 bliźniaków i szeregów przez inwestorów gdzie zamieszka 200 lub więcej rodzin. Jak ty sobie to wyobrażasz? Już teraz ledwo wody starcza, nawet jak postawią 3 stacje pompy to i tak będziemy w punkce wyjścia. Deweloperka buduje dla własnego zysku, nie dając w zamian kompletenie nic. Prywatny inwestor buduje swój dom.
popieram tę opinię 6 nie zgadzam się z tą opinią 0

A jak odróżnisz dewelopera ? Jak wielu prywatnie buduje tak i sprzedaje ?

Nikt nie mowi o blokawaniu ludzi, ale zeby zapanowal lad. A nie ze deweloperowi nie odpowiada dom na 1000m2 i chce zmienic warunki zeby moglo byc na 750 bo wiecej wcisnie i wiecej zysku. Gdyby nie naglosnienie sprawy, to by po cichu swoje przecisnal. Tak sie to u nas odbywa. Nalezy dobrze przysiasc nad rozmieszczeniem budow (domki, blizniaki, szeregi, czy inwestycje pod firmy), nie moze to byc mieszanka, tzw widzi mi sie i robienie wlasnych interesow i wciskanie 8-paka miedzy pojedyncze domki.
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 1

Całe szczęście że tak się nie stało. To by była porażka
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0

Jak osoba prywatna stawia 5 bliźniaków to chyba łatwo mozna wywnioskować, że nie dla dzieci i rodziców.
Druga sprawa to to, że prawnie powinni zblokować możliwość podziału działki na mniejsze niż 1000m2. Teraz stawiają bliźniaka i potem to notarialnie dzielą na działki po 500mkw to też nie jest czyste zagranie a omijanie dziurawych przepisów.
popieram tę opinię 5 nie zgadzam się z tą opinią 0

A mi szkoda dzisiejszej debaty fajne pytania prowadzącego. Kandydaci mogli bardziej poszaleć z pytaniami dla siebie. A mówienie że woli się spotkać z mieszkańcami niż debata. No ale taka debata trafi to większego grona których nie ma w domu aby czekać na pana Pawła

Ile ma być tych debat? Na fotel prezydenta jest jedna, a na fotel Wójta 5? Ta dzisiejsza farsa to nie jest debata tylko wywiad.

Ciekawe pod postem dotyczącej debaty jest jeden komentarz dotyczący kontroli w rennku i z początkiem maja nowy zarząd ??? Jakby nie było Dolkowski szuka jedynie kolejnej posady PiS nic mu nigdzie nie załatwi. Zastanawia mi tylko fakt że przez ostatni rok i nawet więcej nie słyszałem o tym człowiek nic dopiero jak PiS przegrał wybory to znalaz się szary społecznik który. Che ratować gminę Szemud . Jeśli faktycznie zależało by mu na naszej społeczności to angażowałby a nie dopiero ostatnie pół roku . Proszę przykład brac z Bubacz czy Grubba . Kalkowski ostatnie 5 lat a panie niech się przyglądają jak pozyskiwać fundusze
popieram tę opinię 10 nie zgadzam się z tą opinią 2

Poprostu pytania były o wielu trudniejsze niż wczoraj z którymi Pawełek nie porodziłby sobie chociaż i wczoraj to kiepsko mu wyszło a dzisiaj byłaby kompromitacja jednym słowem
popieram tę opinię 8 nie zgadzam się z tą opinią 3

Ma glosy zalatwione u czarnych za dotacje koscielne. Koleczkowo i Kielno dostaly od PiS po 1.5 mln... i taki nikt do drugiej tury...
popieram tę opinię 6 nie zgadzam się z tą opinią 4

A jak poznasz najlpiej wójta ? Bo ja jako wyborca Bubacz nie mający czasu siedzieć w domu wyłącznie przed debaty z zapisem.

Tak czytam i nie wierzę. Wszyscy dobrze wiedzą jaki Rysio to krętacz i chcą na niego głosować. Jak chcecie zmian to po pierwsze trzeba RK odspawać od wójtowania a nie mędrkować! Odwagi Panie i Panowie
popieram tę opinię 8 nie zgadzam się z tą opinią 6

Sam kretacz jestes jak Twoj wodz Dolkowski. Najpierw akcja dofinansowac do kosciolow , pozniej chryzantemy z plakatow, same oszczerstwa i pyk na wojta taki tak... jak Pis rozjkradl Polske to taki przypadkowy "finansista" dopiero z nami pojedzie. Kultury zero i sloma z butow. Wojt dostal juz klapsa i po lapach Rade mu zabralismy, ale przebieranca nie damy wstawic na wojta.
popieram tę opinię 7 nie zgadzam się z tą opinią 7

Klapsa dostał to fakt, ale dostanie kopniaka i zleci że stołka.

Deweloper możliwe że się trochę rozpędził z budową 5 budynków na 4000m²
Jak nie zmieni WZ będzie miał problem z podziałem działki i uzyskaniem samodzielności budynku. Dlatego tak wspiera obecną władze żeby dokonać podziału działki po 750m 1 budynek.

Kogo wspiera glowny Bojanski developer w zlotych oprawkach.... Pana Pawla. Jak to powiedzieli maja plan na Bojano.... czyli wiecej blizniakow!
popieram tę opinię 10 nie zgadzam się z tą opinią 6

Dokładnie brawo za spostrzegawczosc- tez to zauważyłem jak deweloper=radny powiatowy wspierają dolkowskiego. Coś za coś każdy kto zna tą rodzinkę to wiedzą że za darmo nic nie robią
popieram tę opinię 9 nie zgadzam się z tą opinią 5

To ja już wole Siewerta dewelopera, który tu od urodzenia żyje niż tych napływowych cwaniaków od MDR co to sobie z Bojana folwark do zarabiania kasy zrobili.

To prawda, ja kilka miesięcy rozmawiałem z p. Siewiertem na temat zabudowy, to sam mówił że wie iż Bojano będzie się rozbudowywać ale dobrze żeby była zachowana jakąś jednolitość i estetyka, tam gdzie są większe puste tereny mogłyby powstawać bliźniaki..... ale co będzie czas pokaże...
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 2

Dzisiejszy spot na gminie szemud to jest obrzydliwe jak wojt lansuje sie z nasza Soltys. Smierdzi mi to z daleka jakims ukladem i nie tego sie spodziewalem po Pani Soltys, ktora tak deklarowala niezaleznosc i nie popieranie zadnego z kandydatow, a tu oglaszanie tryiumfu wojta. Obrzydliwe i mam nadzieje ze da do myslenia.

I widac jak profil gminny jest narzedziem reklamy indywidualnej wojta, jego kampanii. A to wszystko w obliczu prawa, bo przeciez jest wojtem i pokazuje co sie w gminie dzieje, jak niektorzy sadza. Tyle ze ostatnimi czasy nagminnie i perfidnie jest to jego reklama za pieniadze gminne.
popieram tę opinię 5 nie zgadzam się z tą opinią 4

Żenada, pewnie ugrupowanko religijne z Bojana sprzedało się Wójtowi za ułożenie płyt jomb i patronat nad jakimś festiwalem religijnym w Hali. A to wszystko nie dla dobra Bojana a dla realizacji prywatnych interesów.

Jest jak jest. Trudno. Pani Sołtys wie co robi. A odnośnie reklamy.... a czy forum Bojano to nie narzędzie reklamy radnej Antosik...nie ma dnia żeby tam czegoś nie umieszczalała. Sama pisała do kandydatow zeby sie wstrzymali z publikacjami a tu taka hipokryzja... .

A co takiego wrzuca Pani Antosik? Informacje urzędowe albo wydarzenia z Bojana. Rzeczywiście, agitacja pełna parą XD Każdy może takie treści na grupę wrzucać, tylko nikomu się nie chce.
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 3

Jej twarz ukazuje się w kazdym wpisie na iko ce. A wiadomo to druga twarz pana Pawła Dołkowskiego vel developer PiS, król lewoskrętu, chryzantema złocista...
Parafrazując Twoja wypowiedź można powiedziedzieć że Wójt tylko informacyjne filmiki kręci bo nikomu sie chce.... Powtarzam czysta hipokryzja. Próba obrony jest daremna...

Układy są niebezpieczni dla demokracji i równości praw. Wyłudzone za zgodą "poddanych chłopów" - radnych zwrotu kosztów kształcenia w celu uzyskania dyplomu MBA ( czy to w Colegium Tymanum?" jest perfidnym oszustwem swoich wyborców, to nasze pieniądze( podobno około 47 tyś. zl) i nie na taki cel płacimy podatki. Nie wiem jakim wójtem będzie p. Dołkowski ale dotychczasowy powinien trafić na banicję z torbą na plecach..

Droga Jago, ale jestes w bledzie i piszesz nieprawdę czyli kłamstwo. Obecny wójt skorzystał i miał prawo do dofinansowania na doszkolenie pracownicze miał do tego prawo i nie na lewym uniwerku jak sugerujesz. W przypadku pana Pawła który wg pracowników Renk kończy tam karierę jest złożone zawiadominie do prokuratury w sprawie nadużyć finansowych. Pani posłanka Agnieszka Pomaska zawiadomiła prokuraturę o nielagalnym finansowaniu kampanii.

dla mnie brak słów, czuję się oszukany tym, że P. Bubacz teraz jest na filmikach z P. Kalkowskim. Najpierw oswiadczenie, że nikogo nie popiera a teraz to. Nikt mi nie powie, że przypadkowo się tam znalazła.

Widzę, że mamy powtórkę z rozrywki.

Tu nic nie pomoże, tylko nowy wójt. paweł Dołkowski nie jest moim faworytem, ale dam szansę. Najwyżej go odwołamy.

Próba dyskretytowania każdego, kto zagraża układzikowi jest daremna. Frazesy powtarzasz bez ładu i składu.
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 2

Może i miał prawo ale ja się na takie coś nie godzę. Wojt nie jest pracownikiem etatowym. Po za tym na to szkolenie poszedł na sam koniec kadencji. Więc jakbyśmy go nie wybrali to by miał za friko z naszych pieniędzy inwestycje w siebie. Po za tym mylisz szkolenie pracownicze z studiami. Chłop nie poszedł na kurs BHP w Wejherowie tylko na całe studia Krakowie...
popieram tę opinię 6 nie zgadzam się z tą opinią 2

Do czego miał prawo. Prawem demokracji jest prawo do odmiennego zdania i to szanuję. Natomiast mowa ze wyłudził, jest oszustem to więcej niż nadużycie.
popieram tę opinię 4 nie zgadzam się z tą opinią 0

Ja poprostu nie pojme co wybory czynia z tymi co na stolkach siedza. Nagle dzieje sie totalnie wszystko. Czyszczone znaki na wybickiego. Czyszczenie Warszawskiej od 2 dni pelna para. Teraz rusza sw. jozefa. Poprostu szok. I nie wazne ze od 2 dni pada deszcz i pogoda nie sprzyja takim pracom, lepiej zbiera sie suchy piach niz bloto z asfaltu. Ale coz przed niedziela trzeba pokazac jakim to jest sie dobrym. Moze pare lat olewactwa ludzie zapomna. Otoz blad - pamietamy wszystko i nie dziala sie na chwile przed wyborami tylko cala kadencje!!!!

A może to radni nie potrafili nic zrobić bo jak widać pani Bubacz nie śpi działa i ciśnie.

Pani Antosik nie lansuje sie ani z jednym, ani z drugim kandydatem na profilach ogolnych np. Bojano. Wrzuca neutralne informacje, dotyczace Bojana, co czynila zawsze od paru lat. Tak jak byla aktywna, tak jest nadal. Kazdy z nas moze byc. A Pani Soltys - nie byloby dyskusji, gdyby oficjalnie nie napisala ze jest niezalezna i nie wspiera nikogo. A jednak wspiera. Moj glos stracila takimi zagrywkami.

Oczwiscie przypominam sobie ze Warszawska jest czyszczona pi zimie co roku... ze dolozono plyty Majora Bojana, ze wynegocjowano od gdkia dojazd do czynu tysiaclecia za wiaduktem... i wile innych. Ty nagujesz wszystko co zwiazane z gmina, masz prawo ale nie pisz nie prawdy ze nic nie zrobiono i nierobiono bo to kłamstwo jest. Być może zrobiono za mało, i ten błąd naprawiają pozyskali środki finansowe i działają.
popieram tę opinię 6 nie zgadzam się z tą opinią 2

Co to jest "syndrom sztokholmski"?
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 2

Nie używaj zwrotów ktorych znaczenia nie znasz... prawda bywa frustrująca , Ciebie nawet zabolało.

Dokladnie, zrobiono za malo, a najwiecej dzieje sie teraz przed wyborami. Jak tak to wyglada, to prosze o wybory co roku, alez mielibysmy piekne drogi. I nikt nie urastalby w piorka, bo czulby ciagle oddech ludu.

I tu się z Tobą zgodze :) pozdrawiam

Niejaka pani Bubacz nigdy nikogo nie popierała i zawsze była kandydatem niezależnym ... ;-);-) Jak by ktoś nie wiedział o co chodzi to może by uwierzył ;-)

Pani Antosik występuje w filmach pana D czy komentuje mnóstwo na FB. A Pani Bubacz zero komentarzy na fb tylko informacje.

Do czego miał prawo.... i znowu to samo. Facet cwaniakuje na granicy prawa, a Wy mu jeszcze klaszczecie. Z takim podejściem w tym kraju nigdy nie będzie lepiej....

Nie rozumiem dzisiejszej nagonki na pabią Bubacz. O filmiki z budowy dróg? Przecież jest soltysem, wnioskowała o utwardzenia... i co tylko wójt ma spijać śmietankę? Zaznaczam pełni funkcję Sołtysa Bojana i zapewne występuje tam pełniąc taką funkcję.
Przypisywanie jej związku z RK jest bezzasadne... rozumiem że Ci co chcą Pana Pawła za wójta mają ból du.y, zalecam maść, specjalnie do tego typu dolegliwości ...do nabycia w aptekach.

W granicy prawa, to różnica. Podejście jest oczywiste, nikt nie klaszcze ale oddziela prawde od fałszu. To Ty go chcesz na siłę dyskredytować, nie ja. Ja go nawet nie wybielam. Piszę jak jest. Ty wypaczasz ogląd.

No jak Tobie cwaniakowanie odpowiada to nie będe kontynuował dyskusji, Z krętaczami nie rozmawiam.
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 3

Nieładnie tak oskarżać bezpodstwnie. Wiem, brak argumentów boli, można to zmienić godząc się z faktami, przeprosić. Nie jest ujmą zrozumieć swój błąd, ale w nim tkwić.
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 2

może spotkacie się gdzieś przy kawie, wymienicie swoje poglądy, raptem jest was kilkoro. produkujecie się na forum, to nic już nie zmieni.
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 6

Dokładnie. Kalkowski i tak już przegrał te wybory.
popieram tę opinię 4 nie zgadzam się z tą opinią 6

Moze i przegral kto wie, ale zakłamania jest tu sporo. Odkłamywanie zaklętej tu rzeczywistości to czysta przyjemność.

Tak wszedzie panuje zaklamanie, to fakt. Dzis/wczoraj soltys chwalila sie sprzataniem wzdluz wybickiego na jej (jak to podkreslila) wniosek do powiatu, a dzis ta role przypisal sobie wojt na stronie gminy szemud, ze gpk dziala w porzadkowaniu drog. Az sobie wyrywaja te wszystkie zaslugi, jeden, drugiemu. Jedyne co cieszy, ze ktos wkoncu ta droga sie zajal. A ze teraz sa dni cudow, co cud nastal.
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 3

Z calym szacunkiem, pomyśl kiedy mają sprzątać, jak nie na wiosnę?! W zimie? Jak duża jest gmina? mniejsza czy większa niz np.: Gdynia? Robią to jaki każdą rzecz jedna po srugiej w całej gminie ... żaden cud. Ty to tak odbierssz bo tak Cię nastawiono. Bojano nie jest same w gminie są 23 sołectwa i w każdej należy remontować i sprzątać . To ze u nas nic sie dzieje to znaczy ze robia to gdzieś indziej...
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 6

Ale projekt nowej hali w Bojanie piękny :)

I ten komentarz na tej wrzutce, z zdjęciami ze sprzątania Warszawskiej że prace są robione terminowo. Nigdy takich komenatrzy nie było a teraz nagle się pojawiają. Robienie z ludzi idotów.
popieram tę opinię 6 nie zgadzam się z tą opinią 4

Tak masz racje, oczywiście że na wiosnę, oczywiście, że się cieszę z tego tytułu, ale nie wiem komu podziękować czy sołtysowej (bo to na jej wniosek), czy wójtowi. I oczywiście notoryczny deszcz od kilku dni to akurat idealna pora na takie porządki. Szkoda, że jak chcieliśmy równania dróg, to ciągle było echo i odpowiedź, jak warunki pozwolą. To taki mały szczegół.
popieram tę opinię 4 nie zgadzam się z tą opinią 0

Takiej aktywności to dawno nie było w naszej pięknej miejscowości.

Ani Sołtysowi ani Wójtowi. To obowiązei gminy. A ze robią sobiw przy tym zdjecia... cóż oni sie promują tak jak inni ...jedni jeżdzą z plakatmi po wsi inni zarzucają internet pierdołami... taki czas
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 2

Co roku jest... co roku. Tylko nikt tego nie fotografował jak teraz.

Wprowadzajac sie do Bojana 2 lata temu jedna z pierwszych mysli bylo zeby odsunac Kalkowskiego od wladzy. Stan drog oraz brak inwestycji jasno to pokazal. Natomiast aktualnie nie potrafie znalezc powodu aby glosowac za Pawlem Dolkowskim. Kompletnie niczym mnie nie przekonal, nie ma wogole charyzmy. Dobil mnie zreszta informacja ze jak zostanie wojtem to nie beda dzielone pieniadze wzgledem ilosci mieszkancow wiec dla Bojana nic sie nie zmieni zbytnio. Wybor jest beznadziejny i nie wierze, ale chyba moj poglad sprzed 2 lat sie zmienil. Przy tym ukladzie rady gminy moze nie bedzie tragedi.
popieram tę opinię 10 nie zgadzam się z tą opinią 2

Polecam wejść na przeglądarkę. Tutaj to rozmawia że są 4 max 5 osób pewnie jeszcze nie z Bojana. Szkoda czytać to wszystko to kabaret. Dobrze że już cisza i wybory zaraz.
popieram tę opinię 6 nie zgadzam się z tą opinią 3

Inne tematy z forum

Przyłączenie Bojana do Gdyni (153 odpowiedzi)

Patrząc na obecny kształt gminy, przynależność Bojana do gminy Szemud wydaje mi się przestarzała....

Nowy Sołtys (76 odpowiedzi)

Czytam i nie wierzę. Nowy Sołtys to zrobił nowy Sołtys tamto wsparł. Można można. A stary sołtys....

Dzieci na quadach, muza czyli urocze Bojano. (24 odpowiedzi)

Cześć, niedawno przeprowadziliśmy się do Bojana i jestem w szoku co tu sie dzieje. Mieszkamy...