Nowa porodowka. UCK. Opinie

Witam, prosiłabym o opinię kobiety które urodziły w nowej porodówce. Najfajniej by było gdzy np wypowiedziała się mamusia która rodziła w "starej" i "nowej klinicznej". Rodzilam dwa razy na Zaspie. Trzecie też tam chciałam ale przyznam że kusi mnie trochę wysoki standard i miałabym ciut bliżej.
popieram tę opinię 10 nie zgadzam się z tą opinią 5

Dziewczyny, naprawdę nie rozumiem po co te złośliwości.. Wszystkie jesteście w ciąży- po co się nawzajem nakręcacie? Ja też jestem przerażona przepełnionymi szpitalami, ale nie jestem w stanie nic z tym zrobić. Kobiety, które jadą rodzić do Gdańska wykorzystują po prostu brak rejonizacji. Dla mnie to też nic fajnego, bo dla kobiet, które mieszkają na miejscu i tutaj prowadzą ciąże, brakuje miejsc. Jednak staram się spojrzeć na to z perspektywy tych przyjezdnych kobiet. Każda chciałaby rodzić w "ludzkich" warunkach. Nie ukrywajmy, że standard UCK nie jest jakiś luksusowy- dostęp do łazienki czy małe sale powinny być normą. A dobrze wiemy jak jest. Każda przyszła matka boi się porodu i powikłań. Chciałaby jak najlepszej opieki dla siebie i dziecka. Wiem, że jesteście zdenerwowane i zestresowane tą całą sytuacją (tak jak ja), ale nie wyżywajcie się na innych kobietach.
popieram tę opinię 21 nie zgadzam się z tą opinią 0

Jakie trzeba mieć kompleksy w związku z miejscem zamieszkania, żeby zwracać uwagę jaką miejscowość dzieci mają wpisaną... Jestem w szoku :D
popieram tę opinię 37 nie zgadzam się z tą opinią 8

Dokladnie!
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 1

Re: Nowa porodowka. UCK. Opinie

A niby jakim prawem ja mam jedmzdzic i szukać skoro mieszkam blisko a ktoś jedzie 1.5h żeby urodzić w Gdańsku? Najpierw powinno się rodzic w szpitalu do którego ma się najbliżej a dopiero po pisemnej odmowie szukać następnych szpitali...
popieram tę opinię 25 nie zgadzam się z tą opinią 3

A dlaczego nie mają mięć szansy na to osoby mieszkające w Gdańsku i płacące tu podatki , mają one szukać szpitalu poza bo całe pomorze się tu zjeżdża do uck jak do hotelu nie do szpitala
popieram tę opinię 25 nie zgadzam się z tą opinią 5

to ja Ci powiem czemu nie skorzystam, moja ciąża jest patologiczna i muszę wybrać albo UCK albo Zaspę. Gdyby jednak nie była również bym wybrała Gdańskie szpitale ponieważ jestem rodowitą Gdańszczanką a wyprowadzka za miasto podyktowana była tylko kosztami zakupu domu wzgl. małego mieszkania w Gdańsku i chcę aby moje dzieci miały miejsce urodzenia wpisane w dowodzie Gdańsk...
popieram tę opinię 9 nie zgadzam się z tą opinią 24

To dlaczego sama tam nie pojedziesz? :p Bez paniki, nikt nie odeśle Cię z dużym rozwarciem. Na ulicy nie urodzisz.
popieram tę opinię 6 nie zgadzam się z tą opinią 10

Dokladnie. Powinna być jakaś rejonizacja a nie jadą nie wiadomo gdzie. Przez to my musimy jeździć i szukać miejsc bo ktoś zamiast do Kartuz czy Kościerzyny jedzie do Gdańska. To by wiele ułatwiło. Czytałam bardzo dużo dobrych opinii o tych szpitalach więc nie wiem dlaczego kobiety z nich nie korzystają pomimo tego że maja blisko?
popieram tę opinię 7 nie zgadzam się z tą opinią 8

Tylko wtedy gdzie mają rodzić gdańszczanki , w drodze do szpitala w innym mieście ? Porażka powinna być rejonizacja i tylko ciężkie przypadki w szpitalach w dużym mieście gdy tego wymaga sytuacja , jak ktoś jest w stanie z Lęborka do Gdańska na poród dojechać to musi czuć się super
popieram tę opinię 22 nie zgadzam się z tą opinią 5

Wczoraj rozmawialam z lekarzem z Zaspy i ten boom to zdecydowanie po otwarciu nowego UCK. Tak jak pisalyscie wyzej, zjezdzaja kobiety z calego wojewodztwa i brakuje miejsc dla nas z Trojmiasta. Urodzin wg dr jest mniej niz analogicznie rok temu czy nawet jesienia i poczatkiem zimy
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 0

Nie ma się co dziwić. Mamy XXI w o każdą z nas chciałaby rodzic w przyzwoitych warunkach. Ja do Wojewódzkiego na 100% nie pojadę. Choćby nie wiem co.
Mam nadzieję że moje beznadziejne wyniki krwi mnie uratuj przed odesłanie do innego szpitala i przyjmą mnie mimo wszystko. Już mi wiele nie brakuje żeby mieć mniej niż 100tys płytek krwi a to nie jest dobre. W poprzedniej ciąży miałam 88tys w dniu terminu i przyjęli mnie na patologie ciąży. Niestety żadne leki nie pomagają.
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 2

Dziękuję, Luna!
Osobiście myślę, że rodzący obecnie wyż demograficzny to jedno, ale i przeniesienie Klinicznej to drugie, co wpłynęło na taką sytuację z porodowkami u nas. Tak, jak mówi Princessa- dziewczyny zjeżdżają z Lęborka, Tczewa, nawet z Pasłęka jakaś mama leżała (koleżanka rodziła 2 tyg temu właśnie na UCK), bo nowy oddział z małymi salami i dobrym węzłem sanitarnym...
popieram tę opinię 4 nie zgadzam się z tą opinią 0

Ja zaobserwowałam, ze ten tłok wyjątkowo się nasilił po przenosinach UCK. Prawdopodobnie dziewczyny z całego województwa tu napierają- bo nowe, bo ładne .. a przez to ze tam się przepełnia to i wszystkie trójmiejskie szpitale :(
popieram tę opinię 10 nie zgadzam się z tą opinią 0

Mówią że teraz wyż demograficzny rodzi i dlatego problem z porodówkami. dobrZe że mam to.juz za sobą.;). Choć w moim przypadku zawsze patologia wchodziła w grę tylko.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Ja rodziłam w wojewodzkim. Nie było źle. Jedyne co mi się nie podobały to łazienki i straszny nacisk na karmienie piersią. A poza tym opieka naprawdę była dobra !!
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 0

Ja nie sądzę, że przenosiny mają jakiś związek z tym tłokiem. Teoretycznie na UCK jest teraz więcej miejsc niż było, a i tak wszystko jest zajęte i Zaspa też zapchana. Nawet Wojewódzki nie świeci pustkami. Moim zdaniem mamy jakiś "baby boom" lub za duży napływ pacjentek spoza Gdańska
popieram tę opinię 8 nie zgadzam się z tą opinią 1

Mila swego czasu byłam na fb grupie mam 1/3 z nich rodziła w wojewódzkim i żadnych negatywnych przeżyć nie kojarzę.
Ja też wolałabym rodzić w UCK lub na Zaspie...ale też bez przesady, szpital to szpitalu tysiące dzieci się tam rodzi rocznie
Życzę Ci szczęśliwego rozwiązania, zdrowego dzidziusia i abyś trafiła na samych dobrych, oddanych lekarzy i położne obojętni do którego szpitala traficie!
popieram tę opinię 4 nie zgadzam się z tą opinią 0

Potwierdzam, na Klinicznej pacjentki lekarzy stamtąd były "lepiej" obsługiwane, na patologii spędzały mniej czasu - tak jak wyżej szybsze decyzje, nawet na drugi dzień od przyjęcia. Inni lekarze nie podejmowali decyzji w sprawie pacjentki swojego kolegi.Cc wykonywane przez "swojego" lekarza, lepsze szycie.
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 3

Dziewczyny, jestem przerażona tym, co piszecie... :( Mamy termin na 3 marca, ale od kilku dni coraz mocniej boli mnie spojenie, podbrzusze, czop śluzowy już odszedł tydzień temu, od dwóch dni mam biegunkę i obawiam się, że na dniach wyląduję na porodówce. Tylko teraz jestem pełna strachu, że na Zaspie mnie nie przyjmą, bo nie będzie miejsca, a na Redłowo nie zdążę dojechać i urodzę w samochodzie... :( :( :(
Boję się panicznie Wojewódzkiego, poród tam nie wchodzi nawet w grę.
Teraz pluję sobie w brodę, bo trzeba było wybrać Swissmed. Nie myślałam, że będą takie cyrki po przeniesieniu Klinicznej na Smoluchowskiego. :(
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 5

Ja też nie miałam lekarza prowadzacego w żadnym że szpitali, ale widziałam jak podchodzili do swoich pacjentek, informowali o wszystkim, szybkie decyzje. Mówię tu bardziej o patologii, bo t spędziłam najwięcej czasu, ale na poporodowym np na Klinicznej lekarz osobiście przyszedł do dziewczyny i mimo wcześniejszego obchodu jeszcze ja przepadał. Miała umówiona cesarkę i przyszła kilka godzin przed cięciem, sam ją operował i była całkiem inaczej traktowana
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 2

Inne tematy z forum

Co na prezent dla babci na 80lat?? (40 odpowiedzi)

dajcie jakies pomysly na 80 ur dla babci, max do 100zl.

Dr Małgorzata Błędzka (4 odpowiedzi)

czy może ktos chodzi do pani doktor? chciałabym poznac opinię o niej.

NEUROLOG dziecięcy -PILNIE!!! (65 odpowiedzi)

Cześć! Mam pytanie czy wie ktos może gdzie przyjmuje neurolog dzieciecy???Mam skierowanie ,ale na...