Nowy sprzęt a napęd na siódemke

Mam takie pytanie, zamierzam zakupić tylną przerzutkę oraz korbe i suport. Jest jednak pewien problem, na tylnej piaście mam wolnobieg niestety :( tylko 7-biegowy. I tu się pojawia problem, bo wszędzie gdzie czytam to nowe przerzutki tylne oraz korby są robione podnapęd z 8 lub 9 rzędową kasetą. Miałem zamiar zakupić tylną przerzutke s**** 7.0 lub 5.0 oraz korbe Shimano Deore lub Alivio, jednak nie chce kupić czegoś co potem nie będzie poprawnie działać. Prosze o pomoc w roztrzygnięciu tego problemu. Za wszystkie wypiedzi z góry thx.

pozdROWER
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Re: Nowy sprzęt a napęd na siódemke

otoż mogę coś powiedzieć w temacie - kasety/wolnobiegi na 8 i 7 to to samo - regulujesz przerzutke normalnie - ograniczeniem doł góra, reszta w gestii manetek.

mialem nieco podobny problem - kupowalem zmiane napedu i rozwazalem kupno 9 zamiast 8 rzedowej kasety - koniec koncow pozostalem przy 8 bo powiedzialo kilka autorytetow, ze kasete i lancuch zmienic zawsze moge, zasieg przerzutki to nie problem, a po co wydawac kase na manetki

grisza napisał(a):

> otoż mogę coś powiedzieć w temacie - kasety/wolnobiegi na 8 i 7

> to to samo - regulujesz przerzutke normalnie - ograniczeniem

> doł góra, reszta w gestii manetek.

>

> mialem nieco podobny problem - kupowalem zmiane napedu i

> rozwazalem kupno 9 zamiast 8 rzedowej kasety - koniec koncow

> pozostalem przy 8 bo powiedzialo kilka autorytetow, ze kasete i

> lancuch zmienic zawsze moge, zasieg przerzutki to nie problem,

> a po co wydawac kase na manetki

Zgadzam się że zmiana na 8 lub 9-rzędową kasete (zwłaszczaw moim przypadku) to dość duży wydatek, zwłaszcza że musiałbym wtedy wymienić jeszcze klamki hamulcowe, bo aktualnie mam zintegrowane (s**** MRX). Do tego doszedłby jeszcze koszt nowej piasty tylnej, no bo przecież trzeba to na czymś osadzić, a na piaste do wolnobiegu 7-rzędowego nie wejdzie. To wszystko wiąże się z dużymi pieniędzmi, a jako człowiek młody takowych oczywiście nie posiadam. Dlatego wracam do kwesti czy części wymienione przeze mnie powyżej będą działać poprawnie z kasetą 7-rzędową???

tóż - stan mojej wiedzy pozwala napisać co następuje - korba nie gra tu większej roli więc to zostawiamy,
poszczególne przełożenia regulowane są przez ilość linki wyciąganej/wypuszczanej przez mmanetkę, więc w przypadku kasety/wolnobiegu 7 i 8smio trybowego to jeden pies (mają te same odległości pomiędzy trybami) dopiero przy dziewiątce jest problem, ale to też zależy od manetek i łańcucha

jedyne co może przeszkodzić to regulacja zasięgu przerzutki - jeżeli nie da się go mocno skrócić to łańcuch może spadać u góry - o to musisz zapytać się w sklepie, jednak wydaje mie sie że byłoby głupotą ze strony producentów sprzętu pożałować kilku milimetrów śrubki...

Wielkie thx za odpowiedź. A jak już mowa o tylnych przerzutkach to co jest lepsze Shimano Deore, s**** 7.0 czy s****(dawny Sachs) Quarz. Pisze to bo zastanawiam się nad wyborem jednej z nich, wcześniej miałem s**** Centere i byłem bardzo zadowolony z tego jak działała, zwłaszcza w błotnych warunkach oceniam ją wyżej od Shimano Acery którą kiedyś miałem. Co sądzicie o tych przerzutkach, co mi polecacie? Jeżdże XC, rocznie około 6-7 tysięcy kilometrów.

no to tu nie pomoge - uzywam centery i tez jestem zadowolony, jakbym zmienial to na wyzszy model tej samej firmy (tzn z serii dirt nie cośtam.0), jedna rzecz - zapytaj czy s****y z serii cośtam.0 beda wspolpracowac z Twoimi manetkami - z tego co sie orientuje to tam jest inny stosunek dlugosci linki do przelozenia niz w systemie shimano - wychodzi na to ze quartz... a niby nic nie wiem ;)

W moich manetkach jest system SRS czyli taki jak w Shimano. Nie zmieniając manetek mogę więc sobie założyć albo coś z dawnego Sachsa albo coś z Shimano. Szukam więc czegoś z D.I.R.Tem a więc najlepiej Quarza. Jednak te przerzutki bardzo ciężko dostać, widziałem dzisiaj co prawda Plasme na placu kaszubskim ale była za 270zł a to troche za dużo jak dla mnie. Chciałbym cene przerzutki zamknąć w 180zł maxymalnie.

P.S. Musze cię skorygować ponieważ wszystkie przerzutki s****a z seri od 3.0 do X.0 mają system D.I.R.T. Nie miały go za to modele sprzed bodajże 2001 roku.

pozdROWER

No to kupiłem przerzutkę tylną Shimano Deore za 153 zł u Żuchli.

Chciałem kupić coś z D.I.R.Tem, ale nie mogłem nic tańszego dostać oprucz s**** Plasmy za 259zł, a to już za dużo jak na tylną przerzutke jak dla mnie, więc kupiłem Shimano.

W jakim miejscu na PLacu Kaszubskim w Gdyni jest sklep rowerowy można prosić o numer lokalu jeżeli co?

Czy w tym sklepie w Gdyni można zaopatrzyć się w części do rowerów szosowych?

Ja obenie mam w swoim rowerze szosowym z tyłu piaste Shimano z wolnobiegiem nakręcanym (najmniejsza zębatka ma 13 zębów) chciałbym zmienić swoje przełożenie bo na ulicy wydaje mi się że trochę za wolno jade wątpie czy dostane wolnobieg nakręcany siedmiorzędowy o najmniejszej liczbie zębów 11.

Dlatego mam pytanie czy w przypadku zakupu piasty tylnej na kasete 7 rzędową mam możliwość dopasowania kasety ośmio lub dziewięciorzędowej (chodzi mi o odjęcie dwóch największych zębatek i pozostawienie siedmiu rzędów)?

Czy może ktoś mnie podratuje i powie gdzie można kupić wolnobieg nakręcany 7 rzędowy (najmniejsza liczba zębów 11) na piaste Shimano współpracujący z łańcuchem s**** lub Shimano strona sklepu internetowego lub adres w Trójmieście?

Żywy czas przejsc na 9. pozdro

dbig napisał(a):

> W jakim miejscu na PLacu Kaszubskim w Gdyni jest sklep rowerowy

> można prosić o numer lokalu jeżeli co?

> Czy w tym sklepie w Gdyni można zaopatrzyć się w części do

> rowerów szosowych?

> Ja obenie mam w swoim rowerze szosowym z tyłu piaste Shimano z

> wolnobiegiem nakręcanym (najmniejsza zębatka ma 13 zębów)

> chciałbym zmienić swoje przełożenie bo na ulicy wydaje mi się

> że trochę za wolno jade wątpie czy dostane wolnobieg nakręcany

> siedmiorzędowy o najmniejszej liczbie zębów 11.

> Dlatego mam pytanie czy w przypadku zakupu piasty tylnej na

> kasete 7 rzędową mam możliwość dopasowania kasety ośmio lub

> dziewięciorzędowej (chodzi mi o odjęcie dwóch największych

> zębatek i pozostawienie siedmiu rzędów)?

> Czy może ktoś mnie podratuje i powie gdzie można kupić

> wolnobieg nakręcany 7 rzędowy (najmniejsza liczba zębów 11) na

> piaste Shimano współpracujący z łańcuchem s**** lub Shimano

> strona sklepu internetowego lub adres w Trójmieście?

Namiary chciałeś? Sprawdzilem na jakimś tam starym rachunku: Gdynia, ul. Jana z Kolna 2, tel. 6613169

Odnośnie części szosowych to nie wiem czy coś tam dostaniesz. Jednak nie licz na to że jest to jakiś super zaopatrzony sklep, jest mały sklepik, ale czasem można tam znaleść coś ciekawego(mają np. nową, całkowicie nei używaną korbę STX RC - nie produkowaną już od kilku dobrych lat).

Nie wiem, czy dostaniesz jakiś wolnobieg tak zestopniowany, gdyż raczej już wszyscy rezygnują z wolnobiegów na rzecz kaset.

Dalej pytałeś czy na piaste 7 rzędową da się założyć kasete 9-tke lub 8-ke z wyjętą 1/2 zębatkami. 9-tki na pewno nei możesz tak założyć, bo 9 ma inne odległości między poszczególnymi kołami zębatkowymi, natomiast 8-kę może i się da, ale nie ówię bo nie wiem. Natomiast radzę takie roziwązanie, aby zakupić piaste pod kasete 9-kę, i założyć tuleje i kasete 7-kę. Ja tak mam, i mam nawet zestopniwaną kasete tak jak byś chciał, tzn. 11-28 i wszystko choci pięknie. Ten temat jest tutaj na forum regularnie wałkowny, także poszukaj bo w zeszłym miesiącu chyba nawet o tym było(a może i w tym...?).

P.S Krzyżak - no chętnei bym sobei przeszedł na 9-tkę, ale narazie mam bardziej bierzące wydatki, tzn. amor, SPD... ale masz racej, czasem przydaje się mięc trochę więcej z tyłu, bo na niektórych podjazdach bym wolał mięć coś większego niż te 28 zębów...

Pozdrawiam:)

Re:

oznaczenie to MF-HG507128L

Inne tematy z forum

Rowery na chodniku-kurcze czy to tak trudno zrozumieć? (71 odpowiedzi)

Czy to tak trudno zrozumieć że rowerom (poza wyjątkami opisanymi w KD) nie wolno poruszać się po...