Obniżenie /wypadanie macicy

Dziewczyny, które macie obniżenie /wypadanie macicy jak sobie radzicie? Ćwiczycie czy operujecie czy pessar, leki? Jak u Was z wyproznieniem? Ja pomimo mojego dość młodego wieku, 3 porodów, chyba coraz bardziej skłaniam się ku operacji. Ćwiczenia mięśni nie pomagają. Kto Was leczy? Podzielcie się doświadczeniami? Z góry dziękuję
popieram tę opinię 4 nie zgadzam się z tą opinią 13

Beata , został mi dobrany właśnie kostkowy rozmiar 4. Ja nigdy nie cierpiałam tamponów a ten pessar to jeszcze taki ogromny. Pewnie kwestia przyzwyczajenia .
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 0

Poporodowa a gdzie byłaś teraz, u jakiej dr? Tak jak pisałam, z opisu wynikało że to szyjka. Ja szukam kogoś kto nie używa żadnych syntetyków, tylko tkanki własne, Rozważam Lublin albo Warszawę o ile ktoś się tego podejmie.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Co do laserów mi tak samo 2 dr i fizjoterapełtka mówili że to pic na wode, nabijanie komuś kieszeni i nic to nie pomaga. Tyle wiem od lekarzy ale sama też to miałam za namową innego lekarza i ani nie pomogło ani nie zaszkodziło. Wiadomo każdy ratuje się jak może żeby sobie pomóc tylko najgorsze jest później rozczarowanie i żal wydanych pieniędzy.
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 0

Jl właśnie dlatego o nim pomyślałam . No nic , jak już będę mogła wziąć się za to to na pewno pojadę do niego na konsultacje.
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 0

Oooo - nie wiedziałam,że dr M.Jó... operuje na NFZ.Tak jak pisze JI ,razem z dr Sz wspólnie operowali w Krak.,nawet jak ja szłam na pierwszą operację to myslałam,że też będą razem ,ale niestety , widocznie w tym właśnie czasie przeniósł się ,co mi było żal.Tez myślę,ze jest b.dobry , że lepszego chyba się nie znajdzie/ a że jeszcze na NFZ - to ,,piękna ,,wiadomośc . JI- no szkoda że takie odczucia ,chyba że jeszcze czas poprawi coś/choć ten ból/ . Mnie nic nie boli ,ale wieczorami czuję się bardziej w pochwie pełniejsza - nie lubię tego.Myślę ,że póki nie wypada,to lepiej nie operować. Poporodowa-współczuję też,że tak młodziutkim wieku takie problemy,ale lepiej nie robić operacji póki się nosi dziecko.Proszę jakoś walczyć z tym pessarem żeby bardziej się nie obniżało/ mysle że kostkowy,ja miałam nr 4,5 ciężko wchodził przez kośc,ale ja byłam przyzwyczajona ,bo dawno,dawno używałam tamponów/. Teraz kupiłam sobie nr 2,5(cm) to jest mały ,leciutko wchodzi ,ale sporadycznie zakładam jak czasem prawie cały dzień na nogach - z 2-3 razy na miesiąc,tak ,to nie używam. No ,ale ja już jestem starsza,to chciałabym tak się utrzymać jak mam,żeby tylko nic nie wypadało. Marta - dr mówił i czytałam na innych forach dużo- lepiej nie laser - bo nawet ,to tylko podobno na dwa lata- ale są to niszczone tkanki,obkurczają się itp. no i tez b.drogo. Nie wiem - najlepiej jeszcze czytać opinie po tych laserach.
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0

Jeżeli mogę coś zasógerować to myślę że prof będzie dobrym wyborem tym bardziej że wykonuje operacje na nfz. Współpracował z lekarzem który mnie operował. Bym wcześniej wiedziała to do niego bym poszła chociaż i tak do niego będę się wybierać. Jeżeli chodzi o współżycie nie jest najgorzej. Masakra była przy pierwszym razie po operacji bo jednak krocze trzeba było porozciągać (myślałam że za mocno mnie zszyli) no i za długo stosunek nie może trwać bo po jakimś czasie zaczyna szczypać. Może po pewnym czasie przejdzie niewiem narazie testuje:)) po dłuższym czasie zobaczymy jak będzie. Zauważyłam też że jak za często się nie współżyje to później znów trzeba trochę potrenować żeby krocze się rozciągło. Z początku najlepiej próbować z jakimś żelem.
Nie dziwię ci się że pesar Cię obżydza ja też nie mogłam do tego się przemuc żeby tego używać. Ale jeżeli obniżenie jest bardzo dokuczliwe to może jednak warto spróbować do czasu operacji żeby nie było gorzej.

Dziewczyny, a jeszcze jedno pytanko : czy któraś ma jakieś doświadczenie po operacji u profesora Jóźwika z Olsztyna ? Na znanylekarz jest dużo dobrych opinii po operacjach obniżeń

Jl dzięki . Marta , No u mnie tylko operacja bo to są drugie stopnie wypadania wiec mi się nic nie cofnie , ze tak powiem . Ale ja nie mogę teraz tego operować bo synek ma 9 msc wiec jeszcze go noszę, w prawdzie o wiele mniej ale i tak muszę poczekać aż podrośnie bo po operacji nosić już nie powinnam . Poczekam może z rok i się za to zabiorę aczkolwiek myśl , ze mam z tym żyć jeszcze conajmniej rok jest przerażająca i mnie osłabia . Może się przyzwyczaję do pessara ale na samą myśl robi mi się niedobrze . Jl , jeśli mogę spytać - współżyłaś już po operacji ? Bo doktor mi powiedziała , że trzeba się liczyć po operacjach z tym , ze i życie seksualne nie będzie już takie samo .
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 1

Poporodowa szukaj informacji pod hasłami : cystotele, rektocele, enterocele oraz obniżenie macicy. Macicę podwieszają na taśmach laparoskopowo (uteropeksja boczna lub histerosarkopeksja- podwieszenie do więzadeł krzyżowo macicznych ) gdzieś ktoś pisał że własne więzadła skracają ale nie wiem gdzie takie zabiegi. Ewentualnie do tych operacji robią plastykę pochwy z użyciem materiałów syntetycznych lub na własnych tkankach. Jest dużo artykułów. Jeszcze zobacz na stronie towarzystwa uroginekologicznego.

Czy któraś z Pań korzystała może z zabiegu ultradźwiękowego Hifu lub laseroterapia laserem Fotona?

Poporodowa jak dawno temu rodziłaś? Ja dopiero po roku od porodu poczułam się w miarę dobrze. Przez ten rok zamiast cieszyć się macierzyństwem wylałam morze łez. Przez ponad 4 lata było nieźle. Chociaż jeżeli masz już wypadanie nie czekałabym z operacja.

Ja dzisiaj byłam u lekarza żeby dobrać pessar i generalnie jestem załamana . Oprócz wypadania przedniej ściany pochwy okazało się , ze to o co Was pytałam to szyjka macicy , która tez jest bardzo obniżona . Rozmawiałam na temat operacji i doktor powiedziała , ze lekarze nie chętnie wykonują je osobom w moim wieku (31lat) ze względu na ryzyko ciąży . Doktor mowila , ze tak na prawdę w każdym szpitalu można to zoperować , pozostaje kwestia jakimi metodami . W moim przypadku mowila , ze trzeba byłoby się zastanowić jaki rodzaj operacji i żebym tez sama sobie poczytała na ten temat . W związku z tym mam pytanie : polecicie jakieś źródło , w którym znajdę sposoby operacji? W moim przypadku doktor coś wspominała o materiałach syntetycznych na których podwiesi narządy. Generalnie jestem załamana , dla mnie pessar jest okropny , wielkie to cholerstwo , ja nigdy nie nosiłam tamponów bo się brzydziłam , nie mam pojęcia jak to włożę i wyjmę . Czuję się fatalnie z tym obniżeniem , żyć się nie chce...

Dodam że podczas kucania szyjki nie czuć tak jak to było wcześniej tylko tą przednią ścianę i szew na tylniej.

Też chyba do wniosku dochodzę że za słabo podciągneli macicę do góry. Objawy na to wskazują. Przed operacją szyjka była nisko bo przy parciu dochodziła do wejścia A normalnie bez parcia była tak ok 2 cm od wejścia do pochwy. Niby teraz różnica jest bo szyjka jest tak właśnie ok 5 cm od wejścia ale coś cały czas nie gra i uwypukla się pęcheż. Nie obniża się mocno tak jak to było ale jednak i daje objawy wypełnienia pochwy. Nietrzymania moczu nie mam. Jak dłużej pochodzę to nawet gdzieś tam od szczytu pochwy na tylniej ścianie czuję jakby mi coś ciążyło i parło w dół -to napewno macica tak przypuszczam(boję się że co gorsza mogą to być jelita). Kurczę wcześniej przynajmniej wiedziałam co mi dokucza A teraz nie wiem. Myślę że po operacji nie powinnam czuć nic w pochwie A tu dalej to samo. Na dodatek odczówam nadal taśmy też przy dłuższym chodzeniu (niewiem czy to taśmy czy jakieś zrosty się nie porobiły i dlatego ten brzuch boli) gdzieś na forum dziewczyny pisały że operatorzy macicę podciągają do 1 stopnia, ja miałam stwierdzone wszystko w 2 stopniu . Nie wiem co mam robić. Poradźcie coś dziewczyny bo nie chcę zostać w takim stanie jakim jestem. Niewiem może trzeba będzie zrobić jeszcze plastykę tej przedniej ściany albo całość od początku. A lekarz badał mnie na stojąco podczas parcia i pęcheż nadal jest obniżony na 1 stopień ale nie rozumie czemu mi to przeszkadza.

Jl Szyjka 5 cm od wejścia do pochwy to jest obniżona macica, stopień na oko 1/2, a gdy masz na pół palca, to pewnie jest ja ok 2-3 cm, stopień 2/3 wg skali 4 stopniowej, czyli nadal masz problem z obniżaniem się macicy i to nie jest ok, po prostu powinien cię zbadać po długim spacerze albo wieczorem po całym dniu na nogach to by zobaczył, bo jak leżysz na fotelu to ta szyjka wraca na miejsce przy tym stopniu. Pęcherz może nie opróżniać się do końca zarówno z powodu obniżenia przedniej ściany jak i naporu macicy na niego, też mam raz problem z wysikaniem a innym razem lece bo się zesikam, z nietrzymaniem moczu w trakcie wysiłku czy kucania.

Ja też myślę że lepiej poczekać jak dziecko trochę podrośnie bo nie wyobrażam sobie podnosić dziecka po operacji napewno znów by wszystko diabli wzięło. Ja już jestem ponad 3 miesiące po operacji ale jeszcze dochodzę do siebie. Ja od porodu po 6 latach dopiero zdecydowałam się na operację i jest lepiej ale czy idealnie to napewno nigdy chyba już nie będzie. I napewno trzeba już do końca życia uważać na to co się robi aby obniżenie nie powróciło. Chociaż 30% jest takie ryzyko bo jest już uszkodzony cały aparat podtrzymujący narządy. Przy podnoszeniu czegoś ciężkiego to wiadomo że bardziej czuć jak się obniża, ja kiedyś myślałam że mi wszystko wypadnie jak coś dzwigłam. A przy chodzeniu miałam i zresztą mam do dziś ból krzyża i kości ogonowej i to chyba nie minie. Ale myślę że nie warto do menopauzy męczyć się z obniżeniem.
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 1

Dzięki za info . Zabiore się za to jak synek podrośnie bo wprawdzie już go tak często nie noszę jak kiedyś ale mimo wszystko go podnoszę i wtedy czuję jak mi jeszcze bardziej się obniża .

W Poznaniu na Polnej, w Łodzi dr Surkont, Olsztyn Szpital miejski zespolony. Musiałabyś poszperać w Internecie i poczytać. W Poznaniu na Polnej są nawet wizyty konsultacyjne na nfz tylko nie wiem czy teraz w dobie koronawirusa. U dr Surkonta wizyta prywatna A w razie operacji na nfz. Ale zanim podejmie się decyzję o operacji to najlepiej objechać kilku specjalistów co każdy z nich powie.

A gdzie takie operacje robią na NFZ ?

Ja zrobiłam operację prywatnie ale dopiero po operacji dowiedziałam się że tą samą operację miałabym na nfz( niepotrzebnie pośpieszyłam sie). Tylko że musiałabym przejechać z jednego końca Polski w drugi.

Inne tematy z forum

Pomocy! Jaka pralka najlepsza? (222 odpowiedzi)

Witam. Dziewczyny doradzcie jaka pralke wybrac? Obecnie mam whirpoola ktora ma 4 lata i była juz...

odbiór mieszkania - na co zwracać uwagę? (15 odpowiedzi)

witam:) (piszę na tym forum, bo więcej osób zagląda, więc może Ktoś mi doradzi) za kilka dni...

szkoła Montessori - ktoś miał styczność? (57 odpowiedzi)

Chciałam poprosić o opinie osoby, które mają/znają dzieci uczęszczające do szkoły (nie...