Obsługa spinki s**** :p

Witam.

Ostatnio kupiłem łańcuch s**** Pc-971 ze "spinką". Jako że nie posiadam imadełka, pozwoliłem skrócić i spiąć go facetom w serwisie. Ale przyszedł czas okresowego czyszczenia ;) i mam problem - jak ją rozpiąć? Próbowałem w różne strony, ale ani drgnęła :|

Pytanie być może banalne, ale cóż... nie każdy potrafi...

Dodam jeszcze, że będzie ona rozłączana pierwszy raz :)

Pozdro :)
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Re: Obsługa spinki Sram :p

pierwszy raz zawsze ciężko się rozpina... trzeba mocno ścisnąć boki spinki i starać się przesunąć złączone ogniwa ku sobie - w końcu się uda!

A jak by to dokładniej wytłumaczyc.. hmmm..

Chyba sie nie da.. jednym palcem 3mac tylną spinke ( mi najlepiej to wychodzi wskazującym) a przednią ( blizej Ciebie) w prawą strone (to najlepiej mi wychodzi kciukiem :). Na spince widać powiększone "otwory" w ktore spinki mają wiejsc, zeby dało sie je zdjąc :))

Powodzenia :)

A tak A.D. spinki - dzięki :) Nie chciała iść, ale ją scisnąłem kombinerkami i wyskoczyła :)

Kiedyś też tak zrobiłem i potem spinka się rozpięła w czasie jazdy... Na szczęście miałem przy sobie zapasową. Na przyszłość postaraj się ruszać spinką (a raczej okołospinkowymi fragmentami łańcucha) na boki podczas ściskania jej "do wewnątrz", powinno zadziałać...

Lu napisał(a):

> Kiedyś też tak zrobiłem i potem spinka się rozpięła w czasie
> jazdy... Na szczęście miałem przy sobie zapasową. Na przyszłość
> postaraj się ruszać spinką (a raczej okołospinkowymi
> fragmentami łańcucha) na boki podczas ściskania jej "do
> wewnątrz", powinno zadziałać...

Ja kombinerkami rozpinam od paru lat i nic mi się sama nie rozpina, należy to robić delikatnie a nie na siłę.

Brooce napisał(a):

> A tak A.D. spinki - dzięki :) Nie chciała iść, ale ją scisnąłem
> kombinerkami i wyskoczyła :)

po dłuzszej przerwie w rozpinaniu klapcęgi są niezbędne. Po krótkiej niepotrzebne.
N A J W A Ż N I E J S Z E
to aby przed sciśnięciem obejrzeć i pomyśleć przez chwilę, aby nacisk był tylko tam gdzie jest potrzebny i tylko tam i w tylko takiej ilości, w jakiej jest to niezbędne ! ! !

Re: Obsługa spinki s**** :p

Mam jeszcze jedno pytanie (a nie chcę zakładać osobnego tematu) - czy gdzieś na przerzutkach tylnych s**** jest napisana data produkcj? Jeśli tak, to gdzie?

na x to chyba na wozku ale nie widze przed soba przerzutki wiec glowy nie dam :-)

Dzieki :)

Mam jeszcze jedno pytanie AD. łańcucha...

znacie jakieś domowe sposoby na rozkucie takiego?

Niestety, w pobliskim sklepie rowerowym sprzedały się wszystkie "imadełka". Dostawa będzie w poniedziałek - a ja nie mam tyle czasu.

Chodzi mi o rozkucie łańcucha 9-rzędowego s**** (! nie będe go skuwać !). Próbowałem "na brudno" młotkiem i gwoździem - ale tylko gwóźdź zgiąłem...

Znajdą się jakieś sposoby typu "Polak potrafi" ?

Pozdro

Jeździj po lesie tak długo.. aż Ci sie tam urwie.. " przez przypadek" :)) polecam jakies krzaki ;]

piłka do metalu?

Młotek i gwóźdź to dobra metoda, ale gwóźdź musi być bardzo krótki, żeby się nie wygiął. Miałem raz ten sam problem, ale gwóźdź, który u mnie zadziałał, był tak krótki, że musiałem go trzymać szczypcami. ;)

Brooce napisał(a):

> Chodzi mi o rozkucie łańcucha 9-rzędowego s**** (! nie będe go

> skuwać !). Próbowałem "na brudno" młotkiem i gwoździem - ale

> tylko gwóźdź zgiąłem...

> Znajdą się jakieś sposoby typu "Polak potrafi" ?

zamiast gwoździa użyj wąskiego wybijaka, ew. może jakiś wąski, niepotrzebny śrubkowkręt krzyżak podejdzie. Tylko pamiętaj o zostawieniu pod spodem miejca na wychodzący sworzeń, inaczej to możesz tak sobie tłuc do u.ś. ;-)

Inne tematy z forum

Czy są jakieś prowizje i haczyk? (3 odpowiedzi)

Szukam kasyna, które nie będzie miało ukrytych opłat i problemów z wypłatami. Skąd mam wiedzieć,...