Oddychalność plecaka

Czy systemy zwiększające oddychalność plecaka (chodzi mi o tę gąbkę na plecach) są skuteczne, czy to tylko taki bajer? Czy będę się w takim plecaku pocił?
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Re: Oddychalność plecaka

będziesz się pocił, choć przy porządnym "systemie" będziesz szybko sechł ;)

te które ja przerabiałem były nic nie warte

Polecam gąbkę przedzieloną w połowie rowem wzdłuż pleców.

(aby zrozumiec o co chodzi, najlepiej ogladac z czcionka o stalej szerokosci)

| PLECAK |
-----------------------------
\_GABKA_/ \_GABKA_/
-------------------------
/ PLECY \
/ UZYTKOWNIKA \

Pozdrawiam

wiesia

no własnie takie gąbki przerabiałem, nie zdały w moim przypadku egzaminu pociłem się jak wcześniej tylko na tym rowku pomiedzy gąbkami szybciej schło ;)

Z gąbkami nie mam doświadczeń, natomiast mój plecak z systemem typu "siateczka na stelażu" ;) - konkretnie Fjord Nansen Bike Air 30 - naprawdę działa. W porównaniu ze zwykłym plecakiem jest to niebo a ziemia, jeżeli chodzi o wilgotność koszulki po ostrzejszej jeździe. ;)

Dużo zależy od ubrania i od wydajności produkcji potu.
Ja jestem zadowolony z wersji gąbka z rowkiem, na ubraniu z membraną oddychającą.
PS: stosuję tylko małe plecaki rowerowe.
Janusz

W moim przypadku plecak miał już kilka razy zastosowanie prawdopodobnie nieprzewidziane przez producenta. Ochraniał mnie podczas zaliczania gleby pochłaniając energię hamowania. Ciekawe czy plecak ze stelażem jest bezpieczny w takich przypadkach.

Kontynuując wątek ...
chcę kupić plecak na rower do 30L - Vaude, Deutera może Himountain.
Ale gdzie w 3mieście mogę takie obejrzeć/kupić?

Może jakieś sugestie jaki i gdzie?
Mi podoba się Deuter Bike I i Deuret Cross Air.

HiMountain jest w Geant i w centrum, ul. Św. Ducha chyba to jest (albo któraś równoległa kolejna, patrząc w stronę Gdyni). Do 30l możesz obejrzeć Fjorda Nansena Bike Air 30 w Horyzoncie na Grunwaldzkiej we Wrzeszczu (blisko skrzyżowania z Do Studzienki), polecam ten plecak. W sklepach HiMountain znajdziesz HiMountain, Vaude i F7, w Horyzoncie Fjorda Nansena, Jacka Wolfskina i jakieś tam jeszcze.

Podoba mi się Deuter - Cross Air.
Znalazłem go na http://e-pamir.pl/?p=productsList&iCategory=225
Ale przed wydaniem kasy w necie, albo zamiast chętnie bym go obejrzał w realu.
Czy w 3mieście gdzieś mają takie coś?

Skoro ktoś kontynuuje ten wątek to...
http://forumrowerowe.jgc.pl/plecak-oddychalnosc-t15827.html
...wyjaśnia co wybrałem.

Nie no, Stary! Uznanie! Czy to nie Ty czasem robisz gadżety do filmów o J. Bondzie? :-) Szeleczki super! Wyglądasz w tej uprzęży jak mały konik, ale, tak jak piszesz, na pewno rzecz jest superwygodna! Na Twoim miejscu dybnąłbym się z tym do urzędu patentowego, zanim zrobi to ktoś inny. Mówię zupełnie poważnie!!! Opatentuj to, a potem poszukaj producenta, który będzie trzaskał masówkę. Oczywiście topowy model będzie nosił nazwę "Mundia XC Marathon Extreem Challenge"! :-) Jak jestem negatywnie nastawiony do plecaków, to taki bukłaczek-biodrówkę chętnie bym przetestował. Pomyśl też o wersji "piersiówka", ew. wersji "U" - bukłak w kształcie rury wygiętej w literę "U", ułożony po bokach i na dole pleców, wzdłuż naturalnej linii szelek - na tyle wąski, że nie powoduje pocenia pleców, a jednocześnie pojemny i wygodny.

Pozdrawiam ciepło i serdecznie,
Yary (który ręcznie przerobił niejedną koszulkę kolarską).

Są skuteczne. Pocisz się tylko tam gdzie jest gąbka. Jak jedziesz dłużej to i tak będziesz miał całe mokre plecy. Zmiana zwykłej bawełnianej koszulki powinna trochę pomóc.

Rzeczywiście koszulka jest ważna. Zmiana na coolmaxa to jest to.
No i wreszcie kupiłem. Niestety Deutery w Gdańsku są niedostępne - tj. można zamówić w ciemno bez oglądania.
Za cenęjednego kupiłem więc dwa inne: Fjorda Nansena bike air 30 (siatka oddzielająca plecak od pleców w połączeniu z koszulką - super!) i f7 pro triton z bukłakiem 2l (też f7). Obie firmy polskie - ciekawe czy jakość będzie przyzwoita? - zwłaszcza f7.

Aha, zaskoczeniem były także ceny. W większości ceny były wyższe niż na dronach sklepów producentów. Wyjątkiem był Horyzont we Wrzeszczu (dostałem nawet 5% rabatu + miła obsługa) i URIM w Alfie (tu kupiłem f7 po cenach jak na stronach f7 - w innych małych sklepikach, np. w plecakowni na wysepce było ok. 20% drożej :(

qubek

Inne tematy z forum

Czy są jakieś prowizje i haczyk? (3 odpowiedzi)

Szukam kasyna, które nie będzie miało ukrytych opłat i problemów z wypłatami. Skąd mam wiedzieć,...