Oferta pracy z Urzedu Pracy

Temat dostępny też na forum: Praca
Dostalam oferte pracy na która odpowiedziałam. Tzn. wyslalam mailem cv. Dostalam odpowiedz. Wzbudzila moje podejrzenia, poprosiłam o więcej szczegolow i miałam pewność ze chodzi o pranie brudnych pieniedzy za co grozi wiezienie.
W UP mieli się zajac, ale nie dostałam odpowiedzi. Poszlam na policje, żeby ktoś zaopiniowal. Pokazalam oferte i odpowiedzi jakie dostałam. Policjant przeczytal i powiedział tak : jego kuzynka miała podobna oferte-chodzilo o zalozenie własnej działalności co się nie oplacalo bo wysokie koszty. Upewnil się, ze nic z ta firma nie podpisałam i poradzil żeby się z nimi nie kontaktować. ALE skserowal oferte która wydrukowano mi w UP (chociaż chciał oryginal).
ODP.1
Uprzejmie dziękujemy za CV nadesłane przez Pana(nią) w odpowiedzi na naszą ofertę pracy.

Poszukujemy sumiennych, obowiązkowych pracowników, którzy będą rzetelnie wykonywać swoje obowiązki służbowe. Ze swojej strony proponujemy umowę o pracę na okres 12 miesięcy i stabilne wynagrodzenie w wysokości 4500 zł netto. Możliwe są również różne dodatki i premie.

Nasza firma specjalizuje się na udzielaniu szybkich kredytów online i w związku ze wzrostem popularności tej formy pożyczek zwiększamy liczebność naszych pracowników pierwszego kontaktu z klientem. Niezależnie od nazwy zakres obowiązków służbowych pracowników na proponowanych przez nas stanowiskach (konsultant kredytowania, doradca finansowy, ekspert ds. kredytowania ) jest zbliżony, a w części kontaktów z klientem wszyscy mają jednakowe zadanie: namówić klienta aby skorzystał właśnie z naszych usług.

Nasza działalność nie ogranicza się tylko terytorium Polski, a rozprzestrzenia się również na obszar krajów nadbałtyckich: Litwy, Estonii, Łotwy, oraz Ukrainy, Białorusi i Rosji. Sporadycznie zdarzają się przypadki, że na życzenie naszego klienta zachodzi konieczność wysłania do niego gotówki za pomocą systemu Western Union. W takich przypadkach niezbędna kwota jest przelewana na konto pracownika, który powinien podjąć pieniądze w banku i wysłać do klienta.

Zakładamy, że tego rodzaju praca będzie wykonywana w miejscu zamieszkania, zdalnie, przez internet. Dla naszych pracowników organizujemy regularne szkolenia online, mające na celu podniesienie ich poziomu zawodowego.

Jeżeli powyższy, krótki opis Twojej przyszłej pracy w naszej firmie odpowiada Twoim oczekiwaniom, to uprzejmie proszę o potwierdzenie swojej kandydatury.

ODP.2
Uprzejmie dziękujemy za ponowny kontakt z nami i chcemy zapewnić, że z należyta uwagą odniesiemy się do każdego kandydata. Jednocześnie chcemy przeprosić za pewne opóźnienia spowodowane napływem bardzo dużej ilości CV od kandydatów. Na pewno skontaktujemy się z każdym.

Chcemy zatrudnić osoby, które odpowiedzialnie podchodzą do wykonania swoich obowiązków służbowych, i wy różniają się sumiennością i uczciwością, a także zainteresowane są rozwojem swojej kariery zawodowej korzystając z szerokich możliwości, jakie daje ku temu nasza firma.

Do podstawowych obowiązków doradc y finansowego i eksperta ds. kredytowania należy: sprawdzenie prawidłowości wypełnienia wniosków kredytowych i zawartych w nich danych, wstępne zaopiniowanie tych wniosków i przekazanie do działu do działu kredytowego, wymagane jest również sporządzanie właściwych raportów okresowych. W związku z tym, że n aszą działalność prowadzimy również wkrajach nadbałtyckich: Litw a, Łotwa, Estonia, oraz w Ukrainie, Białorusi i Rosji, niekiedy nasi klienci zagraniczni życzą sobie wysłania do nich gotówki (do 5 tys. USD) za pomocą systemu Western Union. Przy zaistnieniu takiej sytuacji dokonujemy przelewu odpowiedniej kwoty, z uwzględnieniem prowizji na konto pracownika, który pode jmuje w banku gotówkę i zgodnie z otrzymana instrukcją wysy łać do klienta.

Dla nowo przyjętych pracowników, w ciągu pierwszych dwóch tygodni zatrudnienia będzie zorganizowane obowiązkowe szkolenie online, na którym szczegółowo omówimy zakres obowiązków służbowych każdego i procedury, których przestrzeganie jest u nas obowiązkowe.

Praca zdalna zakłada wykonanie swoich czynności roboczych bezpośrednio w domu, aby to było możliwe wszystkim nowym pracownikom umożliwimy zainstalowanie na swoich PC odpowiedniego oprogramowania i udzielimy dostępu do naszych baz danych.

Wynagrodzenie możemy wypłacać pracownikowi comiesięcznie lub cotygodniowo. Uposażenie przelewamy na konto podane w wypełnionym przez niego formularzu. Po kliknięciu tego linku przejdziesz do wypełnienia formularza, wszystkie pola zawarte w nim są obowiązkowe do wypełnienia, po wypełnieniu formularza zostanie automatycznie wygenerowany projekt umowy o pracę, który wyślemy pod adres e-mail, z którego otrzymaliśmy CV. Oryginał pełnego tekstu umowy i inne materiały niezbędne do wykonania swoich obowiązków wyślemy pocztą pod adres, który został podany w ankiecie.

Chcialam zapytać czemu ten policjant opowiadal mi takie bajki? czemu nie powiedział wprost? Dodam ze zanim się z nim spotkałam przedstawiłam e dokumenty kobiecie z informacji, która po przeczytaniu zapytala "wprost" czy chodzi o pranie brudnych pieniędzy, a po wszystkim powiedziała ze radzi mi posluchac policjanta i odpuscic.
Jestem zla, bo chciałabym tak pracować i wysokie koszty do mnie nie przemawiają przy takich zarobkach. A ten człowiek nie powiedział mi o zagrożeniu tylko wymyslil historyke :/
To stadardowe postepowanie policji???
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 1

Re: Oferta pracy z Urzedu Pracy

czyli PUP nie sprawdza nadal ofert jakimi dysponuje,

dziwna ta oferta!

ja nad swoja oferta nie musiałam się długo zastanawiać---
masaz erotyczny!--tak! oferta podana mi w urzędzie

rozmawiałam tez z dziewczyna ,w kolejce-ona tez dostała TAM oferte
kelnerowania-na miejscu okazało się,ze z usługami seksualnymi!
----powiedz mi -czy standardowe i prawidłowe jest wysyłanie umowy do podpisania przez firme ,która proponuje prestizowa prace
o międzynarodowym zasiegu działania-przez neta?
bez wielkiego know-how z toba? icałego procesu wymagan rekrutacyjnych?
i bez tego sprawdzenia ciebie--udostepnienie bazy danych -czy jak to ma się rozumieć?
nie wydaje ci się to w całości dziwne?
popieram tę opinię 4 nie zgadzam się z tą opinią 0

Mi dziwne wydaje się to od samego początku. Chocby pracownik, który to czytal. Wymagania to wyksztalcenie srednie , zawodowe... za 4 tys! Praca zdalna, żadnego doświadczenia itp. I ten kto to wydrukowal, wywiesił nie miał wątpliwości??
A pracownik, który zajmuje się sprawdzaniem ofert, sugerował ze ja chce się wymigać od pracy i nie miał pojęcia o jakiego rodzaju przestępstwie mowie...
Firma ma siedzibę w warszawie i nie ma rozmow kwalifikacyjnych-tyle powiedziała mi posredniczka wreczajac ta oferte. Na wydrukujest jej nazwisko i jeszcze musiałam się podpisac, ze otrzymałam oferte pracy.
Wg mnie to niedopuszczalne, żeby tak niekompetentne osoby decydowaly o mnie jako osobie bezrobotnej. Bo ta sama osoba bez mrugniecia pozbawila mnie statusu, kiedy powiedziałam ze nie mogę wziąć udziału w szkoleniu, bo mnie nie stać na opieke nad dzieckiem a oni tego nie refundowali! Mialam 4 mce przerwy w ubezpieczeniu i mam ochote po prostu się zemscic.
A druga kwestia to postawa policjanta czy policji ogółem...
popieram tę opinię 8 nie zgadzam się z tą opinią 1

Taka jest nasza obecna policja...a jak widzą bandyterkę stadionową (czyt. ludzkie bydło) to spieprzają ile wlezie !!! Przy przestępstwach gospodarczych natomiast pewnie obowiązuje nieoficjalny cennik opłat za przedłużenie bezkarności pseudo biznesmenów i takich firm...
popieram tę opinię 7 nie zgadzam się z tą opinią 2

P.S.Miało być 'nasza' policja, bo moja ona nie jest.
popieram tę opinię 4 nie zgadzam się z tą opinią 1

isztar to pod jakim adresem prowadzisz działalność :D ?
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0

charytatywnie to robie!
mam takie serducho:)
---
a tak poważnie--to niedługo mi chyba nic innego nie pozostanie:(
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

mamy taka rzeczywistość zapodana nam przez nasze "elity"
że na każdym kroku i w każdym miejscu możemy być oszwabieni-
a wysjcie mamy -jedno-wyjechac
a i tam trzeba uwazac i mieć alternatywę albo kogos zaufanego blisko
w razie czego..

a wystarczyłoby pare przepisów pozmieniać,żeby SIE PRACODAWCOM OPŁACAŁO
i zmiejszyc podatki,opłaty --na drobna przedsiebirczosc
ale ni- musza nas oskubać na maksa!

Co do przedsiębiorców i poziomu podatków, to nowy minister finansów (oficjalnie od 27-ego XI) zapowiedział już wprowadzenie zmian w ordynacji podatkowej (zmniejszenie ich wysokości) i przestawienie polskich przedsiębiorców na innowacje - tzn. likwidację zbędnych przepisów skarbowych i opłat dot. działalności gosp. Oczywiście jest pytanie czy można jeszcze w jakiekolwiek słowa ministrów i innych ważnych osób nie będących w rządzie, choć będących członkami PO wierzyć. Wiadomo, lemingi wszystko łykną. Jeśli jednak wierzymy, to co to za innowacje miałyby być (na to pyt. minister nie potrafił jednoznacznie odp., a to chyba zły znak) ? I w jakim kierunku ma się rozwijać polski biznes (głównie handel, produkcja i usługi), żeby efektywnie odpowiadał na potrzeby rynku pracy nie oszukując na podatkach i tzw. kosztach stałych ? To poważne pytania,na które ministrowie finansów, gospodarki i pracy powinni znaleźć racjonalne odpowiedzi lub chociaż zainicjować debatę w Sejmie.

wybory coraz bliżej to i obietnic coraz więcej, ale nie z nami takie numery
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 1

nie liczyłabym na jakies rewolucyjne posuniecia
jeśli dojdzie do tego w ogóle-to już będzie cud nad wisła!
popieram tę opinię 5 nie zgadzam się z tą opinią 0

Rzeczywiście dostałaś taką ofertę?Kiedyś to podobno takich co proponowali nazywano"alfons",no ale prawa rynku.Może nawet mają świadomość,ale mają to gdzieś,bo dzięki temu jest kilka miejsc pracy więcej i lepiej w statystykach wygląda.
O podatkach wiadomo nie od dziś że obniżenie pobudziło by gospodarkę,pozostaje nam pytanie,dlaczego tego nie próbują?Przecież też doskonale o tym wiedzą.
No to PUP idzie w dobrym kierunku,gratulacje dla pracowników urzędu;-)
popieram tę opinię 7 nie zgadzam się z tą opinią 0

Zadzwonilam do Up zapytać co z moja oferta. Oczywiście cos grubo nie tak. I chcąc wyjasnic sprawę Urzad skierowal zapytanie do pracodawcy zadając wyjasnien. Niedlugo minia jakies 2 tygodnie-oczywiście brak odpowiedzi. Pewnie jak minie miesiąc bez odzewu, uznaja sprawę za zamknieta.
A ze rozmawiałam z kierowniczka (która chętnie pozbyla mnie kiedyś statusu) dowiedziałam się jak wygląda to sprawdzanie ofert.
W skrocie-musza zostać wypelnione wszystkie rubryczki w formularzu...

Statystyka u nich jest chyba najważniejsza...dlatego o ile mogę omijam urząd pracy. PUP potrzebny mi jest tylko, gdy faktycznie sam nie mogę znaleźć pracy (a to się zdarza b. rzadko) lub raczej aby załapać się na staż na okres wakacji (tak było w zeszłym roku - pewnie z racji wieku ostatni niestety) lub szkolenie podnoszące moje umiejętności zawodowe. Ale w PUP i WUP zdarzają się osoby kompetentne, życzliwe i pomocne (częściej w WUP-ach), które na standardowe 'Dzień dobry' lub 'Ładny dziś dzień mamy...' odpowiadają uśmiechem.

Art ma rację ze statystykami.Wiadomo,że więcej ofert to niby
więcej miejsc pracy,a % też ładnie wygląda.
Na staże to pieniędzy nie ma.
Ostatnio kolega otrzymał ofertę z UP z Gdyni do ochrony
za 4,20zł netto

Podobną oferte otrzymałem od firmy transportowo-logistycznej Lassiter Logistics, obecnie poszukuja pracowników na terenie całej Polski, praca zdalna 4500 netto/m-c.

Też z Urzedu?;)

Za takie pieniądze to pracownicy PUP by tam siedzieli:-),o ile uznali by że to prawda.

Ale pojawia się też moje pytanie: Czy PUP może odmówić umieszczenia nadesłanej oferty jeżeli spełnia ona wszystkie wymogi formalne?! Jeżeli tak to proszę o wyjaśnienie. To, że oferta jest "dziwna", "nie wydaje się atrakcyjna" etc to chyba za mało by PUP mógł ją usunąć.
Mylę się?

Pewnie nie,ale na masaż erotyczny to raczej nie każdy musi chcieć/umieć robić.Mogą mieć to zawoalowane pod inną nazwą,ale urząd po pierwszym zgłoszeniu powinien chyba taką ofertę sprawdzić.

Wiadomo co się kryje pod wieloma ogłoszeniami poszukujemy masażystek... , ale domysły, przypuszczenia to za mało, urząd pracy nie może się bawić w skojarzenia. Jak nie ma dowodów to nic nie zrobi. Takie komisje sprawdzające każdą ofertę to by było tysiąc formalności i sto etatów to i tak już rozrośniętej niebotycznie biurokratycznej machiny. A bardzo wybiórcze sprawdzanie z kolei było by szerokim polem do nadużyć i układów z urzędnikami ze strony konkurencji.

Wie ktoś jak obecnie wygląda weryfikacja i sprawdzanie nadesłanych do PUPu ogłoszeń? Ciekawy temat i widać na czasie.

Ja w pewnym stopniu rozumiem ze taka praca może być legalna-wystarczy jak ma się kase fiskalna.
Ale zastanawiam się, jak urzędnik (urzedniczka) może komus spojrzeć w twarz i zaproponować taka prace?
Gdyby ktoś chcial znaleźć zajecie w tej branzy nie jezdzilby do urzędu!
Przeciez urzędnicy mogą namiejscu wykonać tel do pracodawcy i poznac szczegoly oferty. To nie powinno zajac więcej niż 5 minut!
Ja poczułabym się urazona i to bardzo...

Inne tematy z forum

Facet klepie po tylku (31 odpowiedzi)

Chciałam ostrzec wszystkie dziewczyny przed facetem który klepie panie po tyłku.Podchodzi on do...

Czy ktoś byl w Areszcie Śledczym w Wejherowie? (6 odpowiedzi)

Witam, mam pytanie. Czy ktoś przebywal, odwiedza/ł pracuje lub pracowal w Zakladzie karnym w...

Zostałam okradziona przez kuriera-co robić (89 odpowiedzi)

Dziś przyszedł kurier dpd z paczką za pobraniem 177 zł. Miałam 200 zł,on nie miał wydać....