Opel Astra I

Astra, choć nie jest już najnowszą konstrukcją, zdaje się być nadal wartym uwagi autem, zarówno dla poszukujących samochodów używanych, jak i nowych. Model ten zastąpił wysłużonego Kadetta w 1991 roku, a w 1998 przeszedł poważny facelifting. Od 1994 roku Astra I była montowana na Żeraniu. Do Polski dostarczane były silniki 1.4 oraz 1.6 z pojedynczym lub wielopunktowym wtryskiem paliwa i auta ...
więcej
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0

z tymi blachami to jest różnie - jeśli była bita to 100% że wyjdą kwiatki. Moja zaliczyła szlif od strony kierowcy i rdza pojawiła się na spodzie drzwi i nad tylnym nadkolem. Mam astre (1,6 16V sedan) od niedawna. Kupiłem krajówke od pirewszej właścicielki ;) Prowadzenie (tylko koła do wyważenia) właściwie OK, tylko w koleinkach trzeba uważać bo ściąga. Samochód jest też dość podatny na boczny wiatr - kurka nikt o tym nie pisał heh :) Silnik - żyletka. (100 KM) Zrywny i szybki - gorzej ze spalaniem (ok. 7,5-8 l/100) Poci się uszczelka pod miską ale to podobno normalka w oplach ??? Właściwie nie ma się do czego przypieprzyć - i o to chyba włąśnie w samochodzie chodzi. Pozdrawiam

Kupilem Astre 1,4i

Wlasnie stalem sie posiadaczem Astry 1,4 (82km)96r.
Przegladajac opinie poprzednikow chyba moge byc pelen optymizmu. Chociaz moje wrazenia z jazdy sa mieszane, auto jest b. twarde i brak wspomagania utrudnia jazde. Troche taka taczka, wina sa na pewno alufelgi i moze troche zuzyte amortyzatory. Tyle z minusow po kilku dniach uzytkowania. Plusem sa niskie spalanie niezla dynamika i ceny czesci. Musze wymienic tarcze chamulcowe (wentylowane) ceny od 70-120zl Brembo. Mysle ze bedzie OK. Jesli ktos moze udzielic kilku rad bede wdzieczny. A i nie znalazlem zadnych ognisk korozji:)
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Pomocy !

Jesli ktoś mógłby podać mi adresy stron, gdzie można dowiedzieć się co nieco o modelu z dieslem Isuzu będę wdzięczny. Pozdrawiam. chatcafe@wp.pl

Pomocy !

Jesli ktoś mógłby podać mi dresy stron, gdzie można dowiedzieć się co nieco o modelu z dieslem Isuzu będę wdzięczny. Pozdrawiam. chatcafe@wp.pl

astra kombi

Duże, przestronne, rodzinne auto o ładnej sylwetce. Jeżdziłem nim 6 lat! Silnik ok. niestety największe wady i straszne kłopoty to blachy!!! Szczególnie błotniki tylne i progi... rdza. Ten problem jest nawet w młodszych rocznikach. Taka firma, szkoda.

C16SE

Mam Astrę 1.6 8Vz '95r z silnikiem 100 KM, z instalacją gazową. Właśnie wskoczyło mi 200.000km. Nie licząc wymiany felg, opon, tarcz i klocków, to wymieniłem tylko silnik do wycieraczek. Ostatnio pękła mi też sprężyna w klamce po stronie pasażera - klameczka nie "odbija". Jak na ten przebieg to stan do pozazdroszczenia. Poza tym autkiem jeździ się wyjątkowo dobrze.
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 0

Co z tymi blachami ?

Chcę kupić Astre Classic. Wszyscy ją chwalą za silnik , osiągi , komfort jazdy itp. ale co z blachami ? Słyszę różne opinie. Niech mi ktoś napisze kto użytkuje Astrę 91-92 na temat blach. mankris@wp.pl
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 0

Astra 1.4 `94

Jeżdze tym modelem ponad 2 lata i zrobiłem w tym czasie jakieś 30 tys. km. Jak dla mnie i za te pieniądze rewelacja. Nigdy nie miałem żadnych problemów z silnikiem i mechanizmami. Inaczej sprawa wygląda w kwestii blach i korozji tu niestety DRAMAT. Nie ocynkowane blachy dają znać o sobie ale wymieniłem punkty zapalne, zrobiłem lakierkę ponad rok temu i śmigam do tej pory i mam zamiar jescze troszkę pojeżdzić. Naprawdę polecam.

82mpi

nabylem przeszlo szescioletnia astre z silnikiem 1,4 mpi majaca 60 tys. przebiegu, bardzo mi sie podoba, na trasie pali bardzo malo (6l), na miescie duzo (11l po stolicy), predkosc maksymalna wysoka (190km/h), duza pewnosc prowadzenia, przyspieszanie i wybieranie biegów mniej komfortowe niz np. w japonczykach, generalnie auto do polecenia

astra 1.6i

posiadam astre 1.6i z 97r, jest ok, oby tak dalej.
za te pieniazki chyba nic lepszego sie nie kupi.

astra - stuki z przekładni kierowniczej

Mam astrę 1.4 z 98 roku bez wspomagania. Rownież w moim egzemplarzu na nierównościach stukała przekładnia. Winę ponosi wytarta podkładka teflonowa, umieszczona na elemencie do którego przymocowane są drążki kierownicze. Wymontowałem przekładnię, pod element podłożyłem dwa paski cienkiej blachy i po kłopocie.
Cena nowej przekładni 1800 na co namawiali mnie wszyscy mechanicy. pozdrawiam.
popieram tę opinię 4 nie zgadzam się z tą opinią 0

Dobre auto

posiadam Astrę F 1.6 96r. (75 PS), jestem z niej zadowolony, b. tanie części- oczywiście nie u Hallera, stosunkowo ekonomiczne,przyjemne w prowadzeniu, jedno z lepszych aut w tym przedziale cenowym, wciąż atrakcyjna linia nadwozia
popieram tę opinię 6 nie zgadzam się z tą opinią 1

Opel Astra 1.6i

Mam go od roku. Za te pieniądze nie ma lepszego auta.
popieram tę opinię 6 nie zgadzam się z tą opinią 0

Prosta obsluga

Zbyt proste auto, zeby jezdzic do stacji obslugi. Nie jestem fachowcem, ale wszystkie czynnosci zwiazane z przegladem i drobne usterki usuwam we wlasnym zakresie. Posiadam Astre 17TD, z czego jestem zadowolony.

Michal z wawy

Chce kupic Opla Astre, ale nie wiem zabardzo zkad. Strasznie mi sie podoba taki samochod. Jak by ktos mial do sprzedanie Opla Astre1 z 92/96r, to prosil bym o e-maila. dzieki wszystkim.

opel - haller

czlowieku...a kto serwisuje auto u hallera...?
Jezdze oplami od 83 roku i juz wowczas 'udawano' ze wymieniano mi filtr oleju (ascona diesel 1.6), o czyszczajac go jedynie szmatka, nieslownosc, niestarannosc i wyludzanie pieniedzy za rzekomo zrobione uslugi to cecha O-H service. Wszystkch 'oplarzy' zdecydowanie zniechecam do serwisowania tam swoich aut. Gdy bedzie zblizal sie wasz kolejny przeglad - zadzwoncie do 3 dealerow opla w 3miescie - ktory ma ceny dwukrotnie wyzsze..? Odpowiedzcie sobie sami.
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 1

SEHR GUT

Gut maschinen, motoren von I-Kampf...
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 1

Dobre auto

Astra jest świetnym autem dla rodzin. NIskie koszty eksploatacji,duża trwałość, niezawodność.
Nawet silnik 1.4 60 koni zapewnia miłą podróż
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 0

Wady Astry 1,6 -75kM egzemplarz z importu

Zakupiony egzemplarz Astry u dealera Servis Haler mial szereg wad m.in. układ napedowy wpadal w rezonans z ukladem wydechowym w serwisie poprawiano ta wade 3 razy wstawiajac lacznik elastyczny oraz uklad kierowniczy bez wspomagania posiadal wade tzw stuki na nierównosciach ja jako uzytkownik to stwierdzalem i inteweniowalem wielokrotnie zbywano mnie wciskajac ze wymienili,a do wymianynigdy nie doszla mam nawet opinie rzeczoznawcy PZM i w koncy dolem sobie spokoj szkoda nerwow.
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 4

polska astra

nie wiem na ile to jest prawda ale słyszałem, że modele montowane w Polsce mają nieco niższą trwałość
popieram tę opinię 8 nie zgadzam się z tą opinią 0