Opel Astra I

Astra, choć nie jest już najnowszą konstrukcją, zdaje się być nadal wartym uwagi autem, zarówno dla poszukujących samochodów używanych, jak i nowych. Model ten zastąpił wysłużonego Kadetta w 1991 roku, a w 1998 przeszedł poważny facelifting. Od 1994 roku Astra I była montowana na Żeraniu. Do Polski dostarczane były silniki 1.4 oraz 1.6 z pojedynczym lub wielopunktowym wtryskiem paliwa i auta ...
więcej
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0

Użytkownik od nowości do 150000km

Jeżdże z braćmi (w sumie trzech użytkowników) Astrą 1,6 8 zaworów - 75 kM. Samochód kupiony w salonie w 99 - przebieg 150000km. Autko po 60000km pracuję głównie na gaz.
Autko jest dosyć mocno eksploatowane. Przeżył kilka przeprowadzek, budowę domu, remonty mieszkań, itp...a ponadto próbę kradzieży w stolicy. Samochód bardzo bezpieczny - brat przeżył dosyć poważny wypadek, i brał udział w karambolu. (2poduszki powietrzne, ABS)
Ogólnie nie mogę się skarzyć - wymieniane były: systematycznie olej, filtry, pasek rozrządu, klocki hamulcowe, świece itp, ponadto 1 raz końcówka tłunika, 1raz termostat, 1 raz ustawiana zbieżność 1raz uszczelka pod głowicą a mimo to bierze olej,
Teraz po zimie planuje jakiś poważniejszy remont.
Wady:
-bardzo słaby serwis gwarancyjny
-serwis pogwarancyjny bardzo drogi i niesolidny (odwiedziłem 4 różne serwisy rozrzucone po całej Polsce) Zachecam do samodzielnych drobnych napraw
-jeśli chodzi o korozje to stan nadwozia OK, gorzej z podwoziem - tam dosyć mocno się rozwija, mam już jedną dziurę - co w tym wieku nie powinno się zdarzyć
-jeśli jeżdzi się na gazie to radzę nie szaleć a jak już masz ochotę to przełączaj na benzynę - temp spalania gazu jest dużo wyższa niż benzyny i układ chłodzenia może nie wytrzymać a to prowadzi do przegrzania silnika
-mam wersje bez klimy - utrudnia to życie w lato przy długich trasach

Ogólnie jest to bardzo sympatyczne i ekonomiczne autko, teraz myślę o Oplu Tigrze 1,6 16V, z klimatyzacją z 99/00 roku- mam nadzieję, że będzie tak samo mocna jak mój obecny Opelek.
Pozdrawiam
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Astra Carawan

Niedawno sprowadziłem sobie z Niemiec Opla Astra F 1.6i (75KM) Carawan, '92, 160tkm. Nigdy nie byłem przekonany do Opli ale Astra pozytywnie mnie zaskoczyła. Silnik: bardzo ekonomiczny, 5,5l przy 130km\h, 7,2l w mieście przy normalnej jeździe, uszczelka pod pokrywą zaworów troche sie poci. Przyjemnie sie prowadzi. Auto dosyc przestronne jak na swoją klase, bagażnik rewelka. Jedyny mankament to tylne nadkola, rdza :-(
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 1

Opel Astra II ' 98r czy warto

Dostalem propozycje nabycia Astry 1.6, 5 drzwi, wersja "full wypas" za dosc
atrakcyjna cene. Niestety mankamentem jest przebieg 120 tys km. Samochod
przywieziony z Niemiec wiec zuzycie powinno byc mniejsze niz 120 tys km na
naszych dziurach.
Prosze uzytkownikow o opinie na temat tych samochodow ile pali, jak jezdzi,
ile kosztuje, co juz wymieniliscie w wszych autach, co sie psuje i co trzeba
wymienic. Interesuja mnie rowniez opinie subiektywne na temat tego auta.
Dzieki z gory!

!!! Astra GSI 16v 150 ps !!!

jak Astra to tylko GSi 16v !!! 150 ps - istrna rakieta !!
Wyposażenie bajer , spalanie od 9,5 litra do 12,5 tylko jedna podstawowa wada Opli ... rdza a szczególnie na tylnich nafkolach :( Ale ta moc ... malina :)) Polecam !!

Fajne autko....

Niedawno kupiłem Astrę z 1993r. ,ogolnie to super autko tym bardziej że nie za duze pieniądze,ale ma mały problem gdyż auto bardzo wolno schodzi na niskie obroty po odjeciu nogi z gazu -czy to maja wszystklie ople czy jest to jakas usterka? Czy moglby mi ktoś doradzić w tej sprawie,z góry dzieki Odp na mojego maila.

ASTRA 1.7TDI ISUZU

Kupiłem Astra 1.7 Isuzu 94r, proszę o linki do stron o tym samochodzie, lub opinie użytkowników o tym autku-na co zwracać uwage.
popieram tę opinię 9 nie zgadzam się z tą opinią 0

ASTRA 1.7TDI

Kupiłem Astre 1.7TDI silnik ISUZU 92r,czy ktoś może mi cos o tym modelu napisać.Pozdrawiam.
popieram tę opinię 10 nie zgadzam się z tą opinią 0

uważam że astra jest bardzo mało dynamicznym autem Ma prędkość Maksymalną 150 na godzinę przyspiesza 15 s do 95 gdy jedzimy nią 80 na godzinę to czujemy się tak chćbyśmy nim jechali 200 silnik jest bardzo mało dynamiczny silnik astra to małe guwno do hondy crx
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 2

Astra c20ne

Mam ten samochód już jakiś czas. Żadnych awarii, rozsądne soalanie gazu (120km/h-10l LPG), przyśpieszenia wystarczające. Super autko od 8 lat testuje markę Opel i jestem zadowolony.

tragedia

zakupiłem fabrycznie nową Astrę z sil. 1,4l. 60KM. Jeżeli chodzi o auto jest bardzo fajne jak za te pieniadze które wydałem w 98r. najgorsze jest tylko to że była zmontowana na żeraniu i niedawno odkryłem że ma podłogę jak ser szwajcarski za to z wierzchu wygląda przyzwoicie To się nie mieści w głowie żeby auto w tym wieku miało dziury w podłodze ale cóż polska produkcja i jeżeli taka jest jakość blachy i produkcji Opla w gliwicach to zyczę powodzenia. Mam teraz Opla Omege ma w tej chwili 11 lat i nie bede ukrywał że blachy wyglądają o niebo lepiej niż w Astrze. A co do serwisów Opla w Gdańsku to tragedia. Karzą sobie słono płacic za przeglądy w których prawie nic się nie robi (jestem mechanikiem z zawodu) a na moje uwagi że przekładnia kierownicza stuka i należy ją wymienić bo auto ma gwarancję zbywają Trzeba się mocno napocić żęby coś wskorać nie wiem jak inne serwisy innych marek ale przypadku Opla serwis za gwarancyjne naprawy dostaje połowę mniej pieniędzy od producenta (importera) niz wynosi RBG i widocznie tak ciężko podchodzi im się do napraw gwarancyjnych. W każfym razie stwierdziłem że nie kupię już nowego auta bo jakie by ono nie było super to serwis poprostu je zepsuje a nie naprawi i jeszcze karze sobie za to słono płacić. Pozdrawiam

astra z niemiec

czekam wlasnie na astre z niemiec poj. 1.6 i przebieg ok 120 000km. Rok 1996. Jest to samochod ktory juz mi sie podoba od kilku dobrych lat. Slyszac w opiniach ze blache zjada rdza jestem troche zaniepokojony, bo wlasnie ostatni moj samochod zostal pozarty przez rdze ( fiat 126p ). Zastanawiam sie ile bede musial czesci wymienic zaraz po zakupie astry ( oprocz filtrow, oleju i paska rozrzadu ). Ale za takie pieniadze (ok8000) ! taki samochod ! Zobaczymy czy trafie na ten lepsiejszy model. Pozdrawiam wszystkich !

problemy z ciepłym silnikiem 1,6 w astrze

mam problem z odpaleniem silnika gdy jest już ciepły( np. po krótkiej jeżdzie za miasto ) silnik musi się zchłodzić i wtedy pali bez problemu jest to astra 1,6 z 93 roku

kupię astrę 1,4

Jeżeli masz dobrą astrę na zbyciu oczekuję propozycji wif@poczta.fm

astra

jak macie kłopoty z astrą to jechać proszę do shell autoserv na morenie super obsługa przystępne ceny i chlopaki sobie fajnie radzą nie są w stanie zrobic wszystkiego ale robią dużo i solidnie
żona jeździ punto też tylko do nich
jak nie da sie u nich czegoś zrobić to odrazu mówią a nie naciągają

WItam

Witam wszystkich serdecznie. Ja właśnie kupiłem Astrę 1,6i 1992 rok z Niemiec, przebieg 120 tys.
Autko super. Silnik w bdb stanie (choć poci się pod uszczelkami), wnętrze także. Ostatnie 8 lat miał ja jakiś dziadek (w ciągu 3 lat zrobił niecałe 10 tys. km), który trzymał ją w wilgotnym garażu. Efekt, jak to w Oplach - rdza. Podłoga, elementy układu napędowego (np. skrzyni biegów) pokryte nalotem rdzawym, nadkola tylne zeżarte przez rdze. Ale: to zrobienia! Prowadnice i zawieszenie są w porządku. To najważniejsze.

Zawsze mi się ten samochód podobał, z tego, co wiem, silnik 1,6 jest jednym z najlepszych Opla. Troszkę przerywa przy dodaniu gazu, być może ma zbyt oszczędnie ustawiony wtrysk. Za to przy spokojnej jeździe: w trasie: 5-5,5 litra, na autostradzie (120-130 km/h): ok. 6. Zdaje się, że jednak założę gaz, bo ostrzejszym deptaniu może być więcej!

Od wielu lat ociec jezdzi Oplami, najpierw Kadett D 1,3S (rewelacja!!), teraz Omega 2,3TD z automatem (ma 16 lat, pół miliona km, z układem napędowym nic się nie dzieje). Mam nadzieję, że moje autko też tak się bedzie sprawowało. Z dotychczasowych doświadczeń: jeśli komuś pasuje ten samochód, gorąco polecam!!

Pozdrawiam wszystkich!!

HALLO

Mam zamiar kupić samochodzik, tylko nie wiem czy dobrzeee robię ( mysląc o Astrze I 1.6i + gaz z 1997 roku, ABS, poduszka kierowcy, autoalarm, immobiliser, centralny zamek, halogeny przeciwmgielne, klimatyzacja, radio + CD, wspomaganie kierownicy, aluminiowe felgi, regulacja wysokości fotela ) a i ma uszkodzoną sprężarkę od klimatyzacji !!! Czy ktoś wiem ile taka rzecz naprawdę kosztuje, i gdzie taka część mogę dostać???. Co o takim samochodzie sądzicie???
Mile widziane wszystkie opinie (nie tylko opel ale równiez inne marki tak do 20tys.zł)

Astra 2000r

I stało się , Astra z 2000 roku a zaczyna na nadkolach rdzewieć ... silnik 1,4 8 V ..słaby , ale bezawaryjny ... Trzeba kupić Astre II
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 2

Astra jest ok, ale to nie super samochód.

Posiadam astrę 1,4 8V 1994 r. 151 kkm (jeszcze w Niemczech robiona-w zasadzie to w Antwerpii-Belgia). Ja mam ją ponad rok-25 kkm. Kupiłem w dobrej cenie od 2 właściciela, który miał ją od ojca... Troszkę dynamiczniejszy po zastosowaniu innych świec i sportowego filtra powietrza oraz regulacji. Przerobiłem na gaz - pali 9-do 10l LPG. Uszczelniłem silnik, podremontowałem zawieszenie-ekonomiczny używany samochód dla niezbyt zamożnego Polaka w Unii Europejskiej!!!

?

od ktorego roku w asterce zaczeto stosowac ocynkowane blachy??

opel

jednym słowem ford jest gówno wort fiat jego brat a opel omega jego kolega