Opony zimowe klasy Dębicy

Temat dostępny też na forum: Motoryzacja
Czy warto kupując nowe zimówki, zainwestować w nasze Dębice, lub doradzilibyście jednak inną markę w tej klasie cenowej i jakościowej, lub nieco droższe ale znacznie lepsze.
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 0

Re: Opony zimowe klasy Dębicy

Zimówki Dębicy (bieżnik Frigo 2) są bardzo dobre biorąc pod uwagę ich cenę.
Jak masz trochę więcej wolnej gotówki to zainteresuj się Nokianami albo Goodyear Ultra Grip 7.

Polecam Frigo 2. Używam już ich drugą zimę i za komplet zapłaciłem 600 PLN.

Zgadzam się z przedpiszcą :)
Kupiłem Dębice Frigo 2 w zeszłym roku - 600 PLN za komplet. U nas na Pomorzu świetnie dają sobie radę. W zeszłym roku zaliczyły wyjazd do Białki. Też się sprawdziły.
Polecam

Jak zdążyłem ostatnio zaobserwować , kierowcy jeżdżący na zimówkach po śniegu na różnych zachodnich markowych (drogich) oponach często mają problemy z poruszaniem się po śliskiej , śnieżnej breji. Natomiast zauważyłem ,że tym kierowcom , co mają zamontowane polskie opony zimowe ,ani razu koło nie zakręciło się w miejscu.
Wyjeżdżają z zaśnieżonego parkingu bez żadnego problemu !
Moje , następne zimowe opony też będą teraz z Dębicy .
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0

Spróbuj opony zimowe firmy nokian. Mają kilka modeli opon zimowych.
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 1

http://www.nokiantyres.com/product-group?group=1.01

Szczególnie Hakkapeliitta 7
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 1

tylko standardowo problem z kolcami/ćwiekami w tych Hakkapeliitta'ch

"Seba" , jak praktyka wskazuje , droższe nie zawsze znaczy lepsze !

Ja jeżdżę na całorocznych Dębicy Navigator 2 i też bardzo dobrze radzą sobie z zimą.
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 1

dziękuje za wszystkie opinie i rady
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Zależy do jakiego auta. Ja mam 13", więc najlepsze opony w tym rozmiarze są w niskiej cenie. Zwykle co 3 sezony kupuję najlepsze opony. Jak masz większe koła - dębica i tak będzie lepsza od letnich, ale na śniegu jest przeciętna.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 1

Dębica właśnie na śniegu i w błocie pośniegowym bardzo ładnie się zachowuje, gorzej na suchym i mokrym.. Ale taka specyfika zimówek, jeżeli jeden parametr wybija się nad przeciętność to kosztem innego, kwestia wyboru. Miałem w poprzednim aucie Dębice i było ok jak za te pieniądze. Jednak obecnie mam GY Ultragrip 7+ i jest to zupełnie inna bajka :)
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 1

mam opony kleber kris. hp2, na suchej nawierzchni bdb, na mokrej bardzo niepewne, auto szybko traci przyczepność, mam wrażenie, że ta opona bardziej nadaje się jako całoroczna, a w prawdziwie zimowych warunkach zdecydowanie na minus.
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 1

a to ciekawe, tez jeżdżę na krisalpach 2, i na mokrej nawierzchni są ok o0 poślizgów, gorzej na twardym ubitym zalodziałym śniegu

Ja kupiłam na ten sezon Yokohamy (mam 13-tki). Drogo nie wyszło, poniżej 600pln za komplet 4 opon. Mimo, że jeżdżę bocznymi drogami jeszcze się nie zakopałam. Sprawują się bardzo dobrze, nie szarpią i są całkiem ciche jak na zimówki. Przyczepność całkiem dobra zarówno w temperaturach minusowych jak i na lekko plusowych. Tak więc polecam :). Dobre opinie mają też zimowe Nokiany.

Mam opony Nokian W. Też 13", kosztowały ok 420 zł za komplet na 4 koła 2 lata temu.

No więc tak: na lodzie nie ciągną i nie da się wyjechać mając tył zakopany 6 cm w twardym śniegu a przód na lodzie. Na lodzie łatwo stracić przyczepność i samochodem rzuca na boki podczas jazdy w lodowych koleinach. Na śniegu zapewniają dobre hamowanie. Wspaniale trzymają na ubłoconej nawierzchni. Po jednym sezonie ubyło tylko 1.5 mm bieżnika, więc wystarczą na 3 zimy!

jest jeszcze gdzieś w 3city punkt który ma wybór jakiś opon? narazie z tego co pytam to wymiotło opony z rynku, a komplet który mam teraz nie działa tak jak rok temu i chce wymienić.

Z moich doświadczeń z Oponami zimowymi:

- debica frigo directional ( model 1 - bieżnik jodełka ) - super na snieg błoto i lod, bezkonkurencyjne wrecz i to nawet po dwoch trzech sezonach!! niestety na suchym malo stabilna, na mokrym tez słaba.

- frigo 2 - niestety straciła parametry jezeli chodzi o snieg ale nadal dobra, lepiej sie sprawuje w pozostałych warunkach bo twardsza

- dunlop winter sport m3 - na sniegu i lodzie przy ruszaniu dość dobra, gorsza zdecydowanie od frigo 1, ale jezeli chodzi o stabilnosc jazdy w pozostałych warunkach czy to na mokry czy tez suchym jak na zimowke super!! - bardziej uniwerslana

- goodyear model tegoroczny - bardzo uniwersalna, mam w aucie służbowym, na sniegu o dziwo tez dość dobra

- kelly (chinskie ) - balem sie na tym jezdzic jednak o dziwo na blocie i sniegu nie byly najgorsze dosc ladnie sie wgryzały choc na tych oponach jakos tak dziwnie auto pływa bardzo niepewne prowadzenie do tego, w innych warunkach nie mialem okazji wyprobowac

Ja bym Wam radził tak jezeli mieszkacie poza miastem i liczy sie trakcja w trudnym terenie tu njalepsze sa biezniki "klockowe" jak np: frigo, frigo 2 a jezeli do miasta to cos bardziej uniwersalnego z uznanych marek.

Ja uwazam ze w kopny snieg czy tez lód Frigo jedynka czyli tzw jodełka jest nie do pobicia !! i takie opony nastepne kupie bo o dziwo pomimo frigo 2 ten model nadal produkują

Kelly to nie jest opona chińska ,a tzw.budżetowa marka grupy Goodyear produkowana w Polsce i w Słowenii. Kelly winter st jest rozwinięciem opony Sava eskimo.Nieco lepsza od pierwowzoru i wszytkich Dębic.

a gdybyście mieli wybierać pomiędzy Continental a Bridgestone, która marka ma lepsze zimówki

na adac.de sa testy opon radze wszystkim poczytac ale patrzac na parametry opn które nas najbardziej interesuja a nie na ocene koncowa. Z tego co czytałem to Continentale sa lepsze od Bridgestone jezeli chodzi o zimowki, obecny model Bridgestone nie do konca udany podobno, za to letnie Turanzy ER300 to z kolei opona nr 1 w swojej klasie.