Ortodoncja dla dorosłych

Opinie do artykułu: Ortodoncja dla dorosłych.

Do niedawna aparat ortodontyczny można było zobaczyć głównie u dzieci i nastolatków. Jednak coraz częściej na prostowanie zębów decydują się także osoby dorosłe."Moda" na ładny uśmiech jest ponadczasowa, ale czy noszenie aparatu to na pewno dobre rozwiązanie?

Narodowy Fundusz Zdrowia gwarantuje refundację kosztów leczenia ortodontycznego wyłącznie dzieciom do ukończenia 12. roku życia. Jeśli więc już jako dorośli myślimy o poprawie zgryzu, musimy liczyć się z nie lada wydatkami. ...
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Ktoś przesądził z kosztem RTG, wystarczy zrobić 2 zdjęcia, gdzie każde kosztuje 60 zł. 300zl za zdjęcia RTG to zdecydowanie za dużo ;)
popieram tę opinię 27 nie zgadzam się z tą opinią 3

za panoramiczne i cyklometryczne -koszt razem 130 zł
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 1

cefalometryczne!

ja zaplacilam za panorame 60 zl

Ortodoncja dla starszych

Jeśli przy programie leczniczym jedynek i dwójek komuś jeszcze coś zostało w jamie ustnej to niech prostuje, jednak wiele osób w Polsce staje przed dylematem czy chorego zęba wyrwać za 100 zł czy leczyć i "ocalić" na kilka/kilkanaście lat za 3 000 zł.
popieram tę opinię 36 nie zgadzam się z tą opinią 1

wali mnie to

Cztery dychy na karku powodzenie u kobiet zeby mam normalne ani proste ani krzywe. 3 tysiace? A co to ja Belmondo Jestem?
popieram tę opinię 6 nie zgadzam się z tą opinią 3

Usługa dla bogatych w tym chorym kraju teoretycznym.
popieram tę opinię 29 nie zgadzam się z tą opinią 8

Najlepsze są implanty

Także im wcześniej tym lepiej, tzn. jak już wyrosną zęby stałe. Zleciliśmy profesjonalnemu stomatologowi wszczepienie implantów w całej szczęce naszemu synkowi. Fakt, że taka inwestycja kosztuje kilkadziesiąt tysięcy zł ale dzięki temu ma spokój na całe życie. Żadnej próchnicy, przebarwień, odkształceń etc.
popieram tę opinię 8 nie zgadzam się z tą opinią 54

Moja Dżesika ma tak samo.
popieram tę opinię 40 nie zgadzam się z tą opinią 3

a vaginopolastyke

7 latka juz ma?
popieram tę opinię 26 nie zgadzam się z tą opinią 0

mój brajan mial to pierwszy
popieram tę opinię 29 nie zgadzam się z tą opinią 2

Moj Alan

Ma trzy rzedy implantow. Tak na wszelki wypadek.
popieram tę opinię 32 nie zgadzam się z tą opinią 0

Jak rekin

Może kiedyś będzie rekinem finasjery - specjalistą w zakresie "księgowości kreatywnej"
popieram tę opinię 7 nie zgadzam się z tą opinią 0

mike nie kłam

nikt dziecku nie wstawi implantów -stomatolog bo głąbie dziecku szczęka rośnie i to by bez sensu było
Nie popisałes się
popieram tę opinię 12 nie zgadzam się z tą opinią 4

żaden troll

Prawdę napisał
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 1

Robo - Kid

Dziecko - cyborg. Rękę odgryzie matce karmicielce...
popieram tę opinię 9 nie zgadzam się z tą opinią 0

my naszej Vivien

W Wejherowie wstawilismy nawet dziewiatke madrosci bo chce isc na studia.
popieram tę opinię 43 nie zgadzam się z tą opinią 1

vivienne z wejherowa

Padłam :)
popieram tę opinię 10 nie zgadzam się z tą opinią 1

profesjonalny stomatolog

Ja chodze do amatora. Kowal sie nazywa.
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 0

implanty

implanty to na pozor dobra rzecz, tylko nikt nie mowi o tym, ze organizm czlowieka moze je odrzucic po jakims czasie,nie przyjma sie i wtedy zostajemy bez uzebienia i z wielkim problemem, a na to gwarancji nie dostaniemy. Jestem protetykiem i pierwszy raz slysze zeby ktos dziecku wstawial implanty, poddal Pan dziecko usunieciu zebow z korzeniami ? Druga sprawa to taka, ze implanty nie sa niezniszczalne, krusza sie ,luzuja. Implant to tytanowa srobka, ktora jest wkrecana w kosc do ktorej przymocowuje sie korone porcelanowa. Obawiam sie, ze profesjonalny implantolog bo stomatolog nie ma z tym nic wspolnego z ktorego uslug Pastwo korzystacie nie jest profesjonalnym.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 2

Ceny aparatów i leczenia ortodontycznego są horrendalnie wysokie.

Jeśli ktoś decyduje się na założenie aparatu, wizyty kontrolne powinny być darmowe albo za jakąś symboliczną stawkę. Nie wierzę, że użyte materiały są warte kilka tysięcy złotych (bo tyle kosztuje cały cykl leczenia). Niestety, z tego powodu nie zdecyduję się na wyprostowanie zgryzu.

Dziwi mnie też, że choroby tarczycy są przeciwwskazaniem do noszenia aparatu. Dlaczego?
popieram tę opinię 36 nie zgadzam się z tą opinią 4

typowy roszczenioweic , za darmo jej zrób bo sie należy

śmieszna jestes kobieto
popieram tę opinię 8 nie zgadzam się z tą opinią 20

dlaczego?

odpowie Ci lekarz Ortodonta na wizycie, czy prawnik, księgowy doradza Ci za darmo?
popieram tę opinię 7 nie zgadzam się z tą opinią 3

Ortodonci często nie uprzedzają o tym, że noszenie aparatu 24h na dobę przez przez te 2-3 lata to tylko połowa "wyrzeczeń". Kolejny aparat trzeba będzie zakładać do końca życia na noc, aby utrzymać zgryz, by nie wrócił do dawnej formy .
Znam parę osób, które skłoniły się na aparat myśląc, że się pomęczą przez 2 lata i będą miały spokój do końca życia, a potem w trakcie "leczenia", po opłatach, ortodonta wyskakiwał z news'em, że trzeba go później nosić także nocą.
Ja będąc na pierwszej wizycie u ortodonty również nie otrzymałem takiej informacji. Miało być "super, wszystko będzie po sprawie za 1,5 roku". Niestety po rozmowie z innymi "wykiwanymi" osobami odszedłem od pomysłu aparatu, a i one zastanawiały się czy na pewno by zrobiły tak samo, gdyby wiedziały całość od początku, nim zaczęły leczenie.
popieram tę opinię 35 nie zgadzam się z tą opinią 7

jakos mój syn nosił już w gimnazjum aparta

dziś ma 23 lata i piekne zęby , na noc nie zakładał kolejnego aparatu po usunięciu druciaka
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 4

pisałem myśląc o osobach dorosłych. U dzieci być może jest inaczej, a może zależy też od "zaawansowania" wady
popieram tę opinię 14 nie zgadzam się z tą opinią 0

Ale czytamy ze zrozumieniem

U wielu osób dorosłych założenie aparatu poprawia zgryz tymczasowo. Po zdjęciu i bez aparatu utrwalającego wszystko wraca do starej normy niestety.
popieram tę opinię 13 nie zgadzam się z tą opinią 0

30latka

Mam 30lat i właśnie zdjęłam aparat, który nosiłam 8 miesięcy - fakt koszt aparatu, wizyt kontrolnych wykrywania zębów ( wyrywałam wszystkie 8 i jedną 1) itp dość duży, ale warto i mimo iż nosiłam jako osoba dorosła żadnego aparatu na noc zakładać nie musz.

a ja uważam to jedną z najlepszych decyzji w życiu

aparat założyłam w wieku 35 lat
mój Ojciec w wieku ok. 65 lat stracił większość zębów z powodu paradontozy - zęby były zadbane, bez ubytków, ale rozchwiały się tak, że nie dało się jeśc... Dla mojego Taty była to wielka trauma. Podczas wizyty u Pani Doktor usłyszał, że jednym z powodów rozchwiania zębów jest fakt, że były krzywe - całe życie Jego dziąsła pracowały nieprawidłowo, no i po zębach...
Byłam z Nim na wizycie, pokazałam swoje krzywolce i usłyszałam, że też mam duże szanse, że mi wypadną, może nawet wcześniej niż Tacie...
Rzecz się działa na AM, następnego dnia podjęłam decyzję o założeniu aparatu. Trafiłam do cudownej Pani Doktor, która nie tylko potrafiła słuchać, ale też udzielała wyczerpujących odpowiedzi na moje różne dziwne pytania...
Aparat nosiłam ok. 1,5 roku. Mam teraz piękny uśmiech. Równiutkie zęby.
Minęło 10 lat... Owszem noszę na noc aparat retencyjny - obecnie tak co 3-4 noc... Żaden problem...
I wciąż mam komplet zębów :-) Równiusieńkich :-)
popieram tę opinię 11 nie zgadzam się z tą opinią 5

i nazywasz sie pani stomatolog

Która znowu probuje nagonic baranów do swojego gabinetu.
popieram tę opinię 7 nie zgadzam się z tą opinią 5

a wymieniam jakąś nazwę gabinetu?

wyprostowałam zęby i nie żałuję
oczywiście każdy ma wybór, do stomatologa też nie trzeba chodzić, na NFZ można sobie zrobił ładną, białą, prostą protezę ;-)
popieram tę opinię 6 nie zgadzam się z tą opinią 6

nie słyszałam nigdy o związku paradontozy z krzywymi zębami- niezły bajer

w mojej rodzinie mama - zęby proste wzorcowo, paradontoza , zaczęły wypadać jej po 45 r.ż ( bez dziur, bez plomb),

tatuś - krzywe zęby wzorcowo- "ząb na zębie"- pierwsze zęby stracił przed 70-tką, w wieku 80 lat miał większość swoich

ja- zęby trochę krzywe, wąska szczeka- paradontozy nie mam ( 52 l.),

moja córka- ma cudny uśmiech, zęby prościutkie, równiutkie, bez ubytków- a stan zapalny dziąsła nie wiadomo skąd (bardzo dba o higienę, nie lubi słodyczy),
już jej stomatolog smęci o nadchodzącej paradontozie
popieram tę opinię 4 nie zgadzam się z tą opinią 3

nie napisałam, że warunkuje, czy też że jest jedyną przyczyną, ale sprzyja....

górny ząb jeśli przez 50 lat nie ma "podparcia" w dolnym to niejako wisi... dziąsło, w którym tkwi nie pracuje prawidłowo, z czasem się luzuje...
Nie powiedział mi tego ortodonta, który chciał zarobi, ale paradonta...
Chcesz mi powiedzieć, że w szczęce, w której zęby urosły "faliście" dziąsła pracują prawidłowo?
Oczywiście nie musisz prostować zębów, ja zdecydowałam się wyprostować i nie żałuję... Moja Pani Stomatolog od lat 19 też chwali moją decyzję...
Uprzedzę podejrzenie - Pani Paradontolog, Ortodonta i Stomatolog nie znają się wzajemnie i nie działają w zmowie...
Poczytaj, proste zęby to nie tylko kwestia estetyki...
popieram tę opinię 7 nie zgadzam się z tą opinią 3

Popieram prostowanie zębów, ale chciałam

powiedzieć, że patrząc na paradontozę w mojej rodzinie, nie widzę żadnego związku między jej występowaniem a wadą zgryzu czy jej brakiem

Pitolicie Hipolicie

Takie kawalki to na zjezdzie PO opowiadaj.
popieram tę opinię 7 nie zgadzam się z tą opinią 2

...

Do konca zycia? Czlowieku, nie opowiadaj bzdur i nie strasz ludzi. Retencje stala nosisz tyle, ile Ci ortodonta kaze, a zdejmowany aparat retencyjny cala dobe, a po kilku miesiacach na noc najlepiej tyle samo czasu, ile mialo sie aparat. I wszystko. Zeby nie wroca w magiczny sposob na swoje dawne miejsce. No, chyba ze sie bylo u ortodonty z bozej laski i nie naprawil on wady tylko ja zniwelowal.

nigdy nie ma pewnosci czy wada nie wroci,. zwlaszcza jak mnie wyrwano wszystkie 4ki jak bylam mala i mam bole zuchwy etc. Zniwelowac ten b;ad mozna przez wysuniecie mi zuchwy i wszczepienie 4 implantow. albo sam aparat ale zeby maja tendencje do stloczenia. i zaden ortodonta nie da gwarancji ze efet jest na cale zycie:) i nie znaczy6 wcale, ze jest kiepski.

Do tego ortodonta wyrabia tylko odpłatnie aparat retencyjny, po tym jak on się po prostu zetrze (bo tak się dzieje z tymi plastikowymi wkładkami na noc), więc płaci się dalej i dalej, a jak już sobie odpuścisz to wszystko się sypie ;/

;/

no skoro trafiles do kiepskiego to wspolczuje,moj powiedzial o tym

W państwowej służbie zdrowia nie ma czegoś takiego jak ortodoncja dla dorosłych.
popieram tę opinię 22 nie zgadzam się z tą opinią 0

jasne, jest drogo, ale to też kwestia priorytetów...

mnie na przykład nie kręcą tipsy i inne cuda na paznokciach, doczepiane włosy, czy rzęsy, solarium czy usta pontony...
nie palę też papierosów
ale podobają mi się proste zęby - to mam ładny uśmiech...
Moim zdaniem kluczowe jest trafić do orto, której się ufa... Takiej która dobrze poprowadzi leczenie i nie naciąga na zbędne koszty...
Warto :-)
popieram tę opinię 10 nie zgadzam się z tą opinią 3

ja też nie wydaję na tipsy, rzęsy, sztuczne włosy i usta, i jakoś mimo tego nie stać mnie również na ten aparat...

Dobry ortodonta w Gdańsku

Czy ktoś mógłby polecić dobrego ortodontę w Gdańsku? Jestem zdecydowana na założenie aparatu, mam 38 lat i chciałabym wybrać sie do polecanego ortodonty. Będę wdzięczna za pomoc.
popieram tę opinię 12 nie zgadzam się z tą opinią 10

Pani Dr Anna Słomińska

przyjmuje na Akademii Medycznej (normalnie płatnie - nie wiem czy przypadkiem ceny nie są tam minimalnie niższe, bo studenci patrzą w buzię), ma też gdzieś prywatny gabinet...
Ja zaczynałam w wieku 35 lat... miałam pełno wad... nie chciałam wyrywać zębów (ktoś wiele lat wcześniej wyrwał mi górne dwójki, które urosły w podniebieniu - nie chciałam tracić tylu zębów), ktoś inny zaproponował mi wyrwanie 4 zębów ... Pani Doktor obiecała, że zadecydujemy w trakcie gdy zobaczymy co się dzieje... W rezultacie zachowałam wszystkie zęby, tylko któreś zęby spiłowywałam w domu specjalnym pilnikiem aby je nieco odchodzić... Do dnia dzisiejszego kłaniam się nisko Pani Doktor gdziekolwiek Ją spotkam strzelając przy tym ładnym uśmiechem...
Wspaniały fachowiec :-)
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 3

Pan Nowak

ale on zaplate w paskach do zegarkow
popieram tę opinię 6 nie zgadzam się z tą opinią 1

Dr. TUSK ( Kieł z angielskiego )

ale tylko polisz inglisz bez porcelanek
popieram tę opinię 4 nie zgadzam się z tą opinią 1

Czajkowski Tomasz najlepszy specjalista

dr. Orzelska

oliwa pętla

Dr. Wojda
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 8

osobiście polecam dr. Żak w Curodentalu
popieram tę opinię 4 nie zgadzam się z tą opinią 3

Dr Joanna Guzewicz - Parulska 100 % polecam , mam 33 lata i założyłem aparat 1,5 roku temu miałem mleczaki "2" górne - ząbki wyglądają idealnie.
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0

Marta polecam Dentaurusa na Opolskiej!!!Rewelacyjna Dr Pyc!Na pewno przywróci Ci zdrowy uśmiech...ja mam 42 lata..i zdjęłam aparat w lipcu zeszłego roku...

Mogę polecić Gabinet dr Anny Kienitz- Orzelskiej w Oliwie (Clinica Ortodontica)

Jestem w tej chwili w trakcie leczenia retencyjnego, powiem szczerze, że jestem bardzo zadowolona z efektu, ale również z podejścia do pacjentów oraz kwalifikacji osób pracujących tam... Nie jest tanio, bo jeden łuk kosztował mnie 2300 (zakładałam dwa- na górne i dolne zęby), ponadto wizyty najpierw 100, potem 130, no po zdjęciu aparatu stałego- zamontowanie retainerów , czyli takich małych żyłek biegnących w linii prostej w wewnętrznej stronie zębów oraz wykonanie płytki retencyjnej, wyglądającej jak aparat wyjmowany dla dzieci, którą musimy nosić w nocy, w celu utrzymania prawidłowego zgryzu- to koszt 900 zł... Ogólnie myślę, że w ciągu 2,5 roku leczenia aparat wyniósł mnie około 10 000 zł, ale naprawdę warto...to jest inwestycja w siebie na całe życie:) Ja byłam w tym momencie studentką i dałam radę uzbierać pieniążki, myślę że i ciebie będzie stać, tym bardziej, że Pani doktor Orzelska jest tak miłą osobą, że daje możliwość rozłożenia kosztów na raty. Warto jeszcze dodać, że w momencie kiedy w trakcie leczenia dojdzie do odklejenia zamka lub coś jest "poprawiane", lub jedziesz na "nagłą" wizytę, bo coś cię niepokoi- ta wizyta jest bezpłatna.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 4

Dentalspa dr. Honorata Sroczyńska.
Zdecydowałam się z mężem na założenie aparatu po 40 -ce i jesteśmy bardzo zadowoleni. Efekt niesamowity. Polecam szczerze Panią doktor.
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 3

Doktor Sroczyńska nie ma specjalizacji ortodontycznej!

Leczenie ortodontyczne należy podjąć u wyspecjalizowanych ortodontów. Ja jestem na etapie poszukiwań ale na leczenie zdecyduję się tylko u specjalisty ortodonty.

Ortodonta?

Wiekszość dorosłych Polaków nawet dentysty nie odwiedza - albo boi się, albo nie ma pieniędzy. Niektórzy nawet nie posiadają szczoteczki do zębów!
popieram tę opinię 33 nie zgadzam się z tą opinią 4

Conprawda to prawda

Szczoteczkę to mam ale nie odwiedzam dentysty bo nie ma na to pieniędzy a tym bardziej na aparat na zęby. A na kasę chorych to miałem kiedyś robione. Tak zniszczonych zębów to nigdy nie miałem przez NFZ musiałem je leczyć jeszcze raz prywatnie, że dotej pory wyjść z debetu nie mogę

Są tacy ortodonci w 3-mieście dzięki którym wada się pogłębia.

Szukajcie dobrze, najlepiej wśród zadowolonych znajomych.
popieram tę opinię 10 nie zgadzam się z tą opinią 0

po co proste zęby?

Jak wynika z najnowszych danych, 3,8 miliona Polaków w ogóle nie myje zębów, a 800 tysięcy nie ma nawet własnej szczoteczki.
popieram tę opinię 8 nie zgadzam się z tą opinią 2

gdzie te dane wyczytałeś?

Bezdomni pewnie nie myją, bo nie myją się wcale. A 3,8 mln to by było ok 10%. Chyba aż tylu bezdomnych nie mamy.

skopiowane z netu

newsweek, 17.10.13

po co prostowac?

Statystyki nie pozostawiają złudzeń typowy Kowalski po 35. roku życia ma tylko 21 zębów, chociaż powinien ich mieć 32. Znacznie gorzej jest u starszych Polaków. Jedna czwarta z nich po przekroczeniu 65. roku życia ma tzw. uśmiech Baby Jagi. Nie ma ani jednego zęba.
popieram tę opinię 10 nie zgadzam się z tą opinią 2

Zapytajmy Rodaków

do czego służy piaskarka :-b

taka do zębów?

do takiego końcowego szlifu po ściąganiu kamienia?

????

Mylisz sie mam 60 l oraz 28 zebow

Członkowie plemion

bardzo często mają w tym wieku 8 zębów, więc ogólnie u nas nie jest tak źle
popieram tę opinię 4 nie zgadzam się z tą opinią 0

to tylko statystyka

mój mąż ma 56 lat i ma 31 zębów swoich,

mój tata ma 81 lat i dopiero kilka lat temu zaczęły mu się psuć i zaczął je wyrywać , bo mu się nie chce leczyć

3 lata temu zdjąłem:)

u mnie miało byc 1,5 roku. skończyło sie na ......4 latach z drutami na zebach. wiekszosc ortodontów to tylko kasa kasa kasa i to nie mała. ale przynajmniej mam teraz proste zęby;)
popieram tę opinię 6 nie zgadzam się z tą opinią 0

I to jest włąśnie problem

Na pierwszej wizycie zakładają aparat i szacują czas noszenia na np. 2 lata. Na wizytach kontrolnych przez 1,5 roku jest wszystko super, a potem nagle okazuje się, że trzeba jeszcze przedłużyć czas noszenia. I z 2 lat często wychodzi 3-4...
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 0

Dobry dentysta w Gdańsku

Ortodentika ul.Matejki Pani Asia
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 5

zdecydowałam się na aparat tuż przed 40 i nie żałuję!!Patrząc na swój piękny uśmiech ,zapominam nawet o bólu ,który towarzyszył mi przez ponad 2 lata noszenia aparatu,mimo,ze choruję na niedoczynność tarczycy i również miałam koronkę..w niczym to nie zawadzało...prawda,że koronkę musiałam wymienić ,bo zmienił się kształt zgryzu,ale na pewno nie żałuję i namawiam wszystkich aby się zdecydowali na aparat,również po 40!Ale koszt całego przedsięwzięcia to prawie 10 tys złotych...nie licząc wymiany koronki...
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 1

miałam aparat ortodontyczny

moim zdaniem nie warto. Po zdjęciu aparatu, mimo dobrej higieny podczas noszenia, wiele zębów miałam do leczenia (a przed założeniem aparatu wszystkie były zdrowe). Zastanówcie się dobrze. Teraz muszę nosić tzw. retainer ortodontyczny (wyjmowany aparat) bo inaczej zęby się przesuną do dawnych pozycji.
popieram tę opinię 5 nie zgadzam się z tą opinią 0

wiele to znaczy ile? ja akurat ni żadnej dziury po 1,5 roku noszenia aparatu

retainer noszę - tak co 3-4 noc... spoko...

Wielu stomatologów nie ma specjalizacji ortodontycznej!

Leczenie ortodontyczne należy podjąć u wyspecjalizowanych ortodontów. Ja jestem na etapie poszukiwań ale na leczenie zdecyduję się tylko u specjalisty ortodonty.
P.S. Czy zdecydował by się ktoś na leczenie u laryngologa w sprawach kardiologicznych?!?!?!
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 1

moim zdaniem ok

Założyłam aparat po 30, na początku nie umiałam jeść i mówić ale szybko się przyzwyczaiłam i było ok. Do ortodonty na "przeglądy " chodziłam regularnie i szybko miałam proste zęby. Aparat już zdjęłam i wklejono mi na stałe od wewnętrznej strony mały drucik zęby nadal są proste i efekt się nie cofa, a żadnego aparatu na noc nie muszę zakładać i nie zakładałam. Polecam chociaż nie jest to tania "przyjemność"

Zło ortodoncji.

Po noszeniu powyższego aparatu często pojawia się martwica nerwu zęba. Co prowadzi do leczenia kanałowego, czyli usunięcia nerwu zęba. I w ten sposób staje się on martwy.
Wiem coś o tym.

Mam wrażenie, że coraz więcej osób nie dba o swoje zęby, a takie zabiegi jak prostowanie czy wybielanie powielane są w małym kręgu. Sama nie wyobrażam sobie pójścia spać z nieumytymi zębami czy wizyty u dentysty jak mnie coś zaboli. Systematycznie chodzę do cmp dent na sprawdzenie stanu, wybielanie, leczenie, a kiedyś nawet zdecydowałam się na fluoryzację. Mam nadzieję, że długo będę cieszyła się swoimi zębami.

nfz funduje aparaty do 12 roku życia... gdzie tu k*rwa sens na zębach mlecznych???
Parodia jakaś całego tego kraju, żałuje że jestem polakiem...

Doprawdy?

A wiesz ile problemów z zębami stałymi powodują uprzednie problemy z mleczakami? Proste mleczaki i prawidłowo rozwinięta szczęka to niemal 100% gwarancja prostych STAŁYCH zębów. Właśnie dlatego lepiej leczyć u dzieci wtedy kiedy np. kości jeszcze się rozwijają niż u dorosłych.

Choroba tarczycy a aparat

Jakie choroby tarczycy są przeciwwskazaniem do noszenia aparatu?