Osiedle Fotoplastykon

Osiedle powstanie w rozwijającej się południowej dzielnicy Gdańska – Rębowie, w spokojnej i zielonej okolicy w otoczeniu wzgórz. Osoby aktywne znajdą tu dla siebie wystarczająco dużo terenów rekreacyjno-sportowych. Lokalizacja sprawia także, że miłośnicy wypoczynku nad wodą lub w lesie mają stąd blisko na Kaszuby.

Usytuowanie osiedla zapewnia też dostęp do punktów usługowych i ...
więcej
popieram tę opinię 12 nie zgadzam się z tą opinią 5

Zrobie bo jest to niezgodne z projektem jak nie teraz to przy odbiorze. Na projekcie moj daszek konczy sie wraz z dlugoscia mojego mieszkania a nie wraz z dlugoscia drzwi balkonowych
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 2

Nic z tym nie zrobisz.
Na tym etapie to możesz sprzedać mieszkanie i kupić inne z wielkim daszkiem heh.
Nawet jak będziesz miała dłuższy daszek to nic ci to nie pomoże ponieważ jest on węższy niż balkon.
popieram tę opinię 6 nie zgadzam się z tą opinią 0

Marta
2018-09-10 20:52:22
ok dzieki pójde do polnordu i porozmawiam z nimi i przedstawie te argumenty zobacze co oni na to :)
super...bo wole nawet dac 1.000/2.000zl wiecej od razu aby miec dachu przy balkony niz za kilka lat placic sedzia i adwokaty bo cos nie tak i nie moja wina.
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 0

ok dzieki pójde do polnordu i porozmawiam z nimi i przedstawie te argumenty zobacze co oni na to :)

Marta
2018-09-10 20:27:17
przecież o tym mówiłam że trzeba kupe formalności by coś z tym zrobić. I teraz jak sąsiadowi coś sie stanie przez snieg i wode po deszczu na balkonie to odpowiadam za wszystko ja tylko dlatego że nie chciało sie polnordowi zakryć całego balkonu a mi sprawdzić jak wygląda zadaszenie mojego balkonu tak? ....
Marta...if we ask to have a protection? All togheter? It's without sense to have a balcony without any protection, for us and more for at the downstairs. I don't know polish rules and how to ask. If all togheter I'm with you.
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 0

przecież o tym mówiłam że trzeba kupe formalności by coś z tym zrobić. I teraz jak sąsiadowi coś sie stanie przez snieg i wode po deszczu na balkonie to odpowiadam za wszystko ja tylko dlatego że nie chciało sie polnordowi zakryć całego balkonu a mi sprawdzić jak wygląda zadaszenie mojego balkonu tak? ....

Witam przyszłych sąsiadów. Pisałem Państwu aby zamiast karkóweczki z ,, Biedry" i piweńka uważnie przeczytać akty notarialne. Wyśmialiście mnie wówczas Państwo i pisaliście abym wyluzował i że się czepiam. Pisałem wówczas aby skupić wokół siebie fachowców w różnych branżach. Niestety nie było pozytywnego odzewu Bez zgody autora projektu niczego wam nie wolno zrobić. To grozi sprawą w sądzie. Nie wolno uprawiać samowoli budowlanej. Musicie Państwo (mieszkańcy ostatnich kondygnacji) zwrócić uwagę na odprowadzenie wody z powierzchni balkonu i wykonać (podczas układania glazury) na balkonie bardzo dokładną izolację przeciwwilgociową, bo może dojść do zagrzybienia mieszkań oraz przy wsiąkaniu wody w płytę (przez popękane fugi) może dojść do odpadnięcia tynku (piętro niżej ) na suficie u sąsiada. Najgorzej będzie na przełomie jesień - zima i wiosna lato. W dzień zalegający na balkonie śnieg będzie topniał a woda będzie wsiąkać przez fugi pod płytki. Tam w nocy w temperaturach ujemnych będzie zamarzać i dojdzie do odspajania i pękania glazury. Najgorzej będzie w miejscach gdzie brak jest kleju pod płytką i tam gdzie są puste przestrzenie. Polecam fugi epoksydowe które są bardziej wytrzymałe. Budynek musi być wykonany zgodnie z projektem architektonicznym i jakiekolwiek zmiany w elewacji są niedopuszczalne bez zgody architekta !

balkon
2018-09-10 20:10:07
2018-09-10 19:11:27
Wiem, rozumiem twoją odpowiedź, myślę, że masz mieszkanie na dole, ale tak naprawdę, czy myślisz, że to wystarczy? Jeśli ostatnie piętro jest otwarte na deszcz, śnieg, wiesz co będzie? Infiltracja z góry :) Witamy.
Wiem, przy okazji, jeśli chronisz, nie rozumiem, dlaczego nie ja! chciałbym zjeść na balkonie jak ty.
Ile będzie chronić cały balkon? 1,000zl więcej za mieszkanie? Boze, nie ma co żartować!
Nie wiem czy to wystarczy, wiem co kupiłem i oczekuję, że dostanę to co było zaplanowane a nie coś innego :)
Każde piętro i mieszkanie ma swoje plusy i minusy. Próbujcie się skontaktować z polnordem, przecież jeśli uda się zrobić spójną estetycznie zmianę dla każdego balkonu to super! Życzę udanych rozmów.

Zapytam z ciekawości, z jakiego kraju do nas przyjechałeś? :) Będziesz mieszkał czy na wynajem?
Jak tak bardzo sie martwie sie o tej mieszkania znaczy ze to jest mieszkania o moim przyslosci .:-D . Bede mieszkac i moze wynajemowac na pustine czasu, jak sie uda. To i to :)
Moj kraj? ...kraju o dlugi wlosy :-D
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 2

balkon
2018-09-10 20:03:53
Marta
2018-09-10 18:56:00
Nie obchodzi mnie wizualizacja gdy bedzie moklo mi pranie meble czy co mi sie zechce tam postawic.
Nie chcę być złośliwy, ale analogicznie nikogo nie obchodzi co ty chcesz tam stawiać. Takie rzeczy trzeba sobie analizować przy wyborze mieszkania, a szczególnie skoro to ostatni balkon..

Kontaktuj się z polnordem, jeśli ogarniecie to w estetyczny sposób nad każdym balkonem z pomocą polnordu to żaden problem i życzę pomyślnego załatwienia sprawy. Ale jak ktoś ma sobie stawiać byle co nad balkonem na własną rękę to mam nadzieję, że tych pozwoleń będzie wymagane wystarczająco dużo
Right...all right if I knew that in Poland flats at the last floor can be open ad the rainy and snow. I didn't really take care about protection over balcony. I saw in the photos some glass protection and I thought: Wow, nice. It's ok.

Anyway, If you live in downstairs, I think you should to be in worry about infiltration, more if all at the open.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 2

2018-09-10 19:11:27
Wiem, rozumiem twoją odpowiedź, myślę, że masz mieszkanie na dole, ale tak naprawdę, czy myślisz, że to wystarczy? Jeśli ostatnie piętro jest otwarte na deszcz, śnieg, wiesz co będzie? Infiltracja z góry :) Witamy.
Wiem, przy okazji, jeśli chronisz, nie rozumiem, dlaczego nie ja! chciałbym zjeść na balkonie jak ty.
Ile będzie chronić cały balkon? 1,000zl więcej za mieszkanie? Boze, nie ma co żartować!
Nie wiem czy to wystarczy, wiem co kupiłem i oczekuję, że dostanę to co było zaplanowane a nie coś innego :)
Każde piętro i mieszkanie ma swoje plusy i minusy. Próbujcie się skontaktować z polnordem, przecież jeśli uda się zrobić spójną estetycznie zmianę dla każdego balkonu to super! Życzę udanych rozmów.

Zapytam z ciekawości, z jakiego kraju do nas przyjechałeś? :) Będziesz mieszkał czy na wynajem?
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 1

Masz racje. Gdzies przegapilismy ten punkt. Jakbym miala stawiac na wlasny koszt to bylby to i tak taki sam daszek jaki juz mam bo sama nie chcialabym zeby bylo pstrokato. Po prostu nigdy nie spotkalam sie z polowicznym zakryciem balkonu, dlatego nie zawracalam sobie tym glowy no a teraz mam..

2018-09-10 19:50:56
Na vivaldiego nie ma daszkow na ostatnim i jakoś ludzie żyją
Transl.from english (site doesn't like english): Nie wiem "vivaldiego", ale wierz mi, nie myślałem o tym "problemie". Odkryłem to dzisiaj. Może mój błąd, żeby nie pytać o ochronę na balkonie, ale nie miałem pojęcia, że ​​w Polsce zwykle buduje się mieszkanie otwarte na deszcz, śnieg: -O. Ponadto na oficjalnej stronie internetowej nie jest tak łatwo zobaczyć ten projekt. Nie wiem, dlaczego Polnord postanowił nie pokrywać całego ostatniego mieszkania, dla mnie nie tyle sensu. Może architekt studiował w Egipcie;)
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0

Marta
Nie obchodzi mnie wizualizacja gdy bedzie moklo mi pranie meble czy co mi sie zechce tam postawic.
Nie chcę być złośliwy, ale analogicznie nikogo nie obchodzi co ty chcesz tam stawiać. Takie rzeczy trzeba sobie analizować przy wyborze mieszkania, a szczególnie skoro to ostatni balkon..

Kontaktuj się z polnordem, jeśli ogarniecie to w estetyczny sposób nad każdym balkonem z pomocą polnordu to żaden problem i życzę pomyślnego załatwienia sprawy. Ale jak ktoś ma sobie stawiać byle co nad balkonem na własną rękę to mam nadzieję, że tych pozwoleń będzie wymagane wystarczająco dużo
popieram tę opinię 5 nie zgadzam się z tą opinią 0

Na vivaldiego nie ma daszkow na ostatnim i jakoś ludzie żyją

tak o gniazdko i mam projekt wiec widze ze tam jest i widze bo byłam na budowie że nie jest pod daszkiem. A wg projektu jaki otrzymałam powinien być dłuższy daszek. I po jaki kij zaraz musisz być nie miły......

Hej KUba to TY?
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Marta
Nie obchodzi mnie wizualizacja gdy bedzie moklo mi pranie meble czy co mi sie zechce tam postawic. Dlatego chcialabym by polnord zrobil 1 ciag tych szklanych daszkow w 1 lini. Zeby zrobic to na wlasny koszt trzeba miec pozwolenia inspektora budowy projekt i Bog wie co jeszcze bo podobno podchodzi to pod zmiane budowlana... Nie zauwazylam w projekcie ze bd dach na 1/4 balkonu tylko..
I'm with you. B4-B5.B6 have to start to build, so, no problem to protect the last floor. We're in delay about 6mc, so, maybe a good way from Polnord.
B1-B2-B3 at the end, so, it can be do too.

Marta
2018-09-10 19:02:35
A po drugie jaki sens miec kontakt na zewnatrz jak nie ma zadaszenia nad nim...........
Right...I can't have a light too.

balkon
2018-09-10 18:50:41
2018-09-10 18:40:35
Mozna za tego cos robic?
Proszę, nie psujcie nam bloku jakimś pseudo zadaszeniem pojedynczego balkonu
Trans.from English. Mam ten sam problem. Nie zauważyłem, że mój balkon będzie bez ochrony. Polska to nie Tunezja, pogoda nie jest słoneczna 360/365, więc dla mnie nikt nie pomyślał o mieszkaniu bez ochrony.

I po co instalować coś na zewnątrz (na ostatnim piętrze), żeby chronić balkon? Nowy projekt? Nie wiem, ale dziś odkryłem, że kupiłem coś bez użytecznego balkonu :(
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 1

Chodziło ci o kontakt /gniazdko elektryczne/ czy włącznik światła? i skąd taka wiedza, ze tam jest usytuowane?
Widziały gały co brały?
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 4

Inne tematy z forum

Osiedle Hiszpańskie - opinie i oceny (2174 odpowiedzi)

Osiedle Hiszpańskie powstaje w południowej części Gdańska, pomiędzy potokami Kozackim i Oruńskim....