Ostre koło

Heja wszystkim!!
Mam rower szosowy i planuję przeróbkę na ostre koło. czy jest ktoś w 3miescie kto ma taki rower? Chodzi mi o porady gdzie i jak zrobić taki rower, bo w sklepach części raczej brak..
Za pomoc z góry dziękuję.
Karol
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Re: Ostre koło

Ciezka sprawa, na zamowienie moze Ci ktos sprowadzi piaste torowa np: dura-ace(jest taka w ofercie), do tego rama tez specjalna. Sprobuj skontaktowac sie z klubem Flota Gdynia oni startuja na torze. Kiedys zaspawywali wolnobiegi nakrecane na tylnapiste- i tak sie jezdzilo......tak z ciekawosci dlaczego chcesz miec ostre kolo?

troche ze względu na coś w rodzaju snobizmu.. ale głównie ze względu na bezpośrednie czucie roweru no i zmniejszenie masy do minimum..
co masz na mysli ze rama musi byc inna?
slyszalem ze wystarczy ze bedzie miala haki z mozliwoscia regulacji napiecia łańcuch.. a taką mam w mojej szosówce :)
dzięki za zainteresowanie

troszkę masz w moim wątku na ten temat - http://forum.trojmiasto.pl/read.php?f=9&i=2544&t=2438

dużo znajdziesz u sheldona browna http://www.sheldonbrown.com/articles.html

no i niemało na www.kolarstwo-szosowe.gda.pl

i trochę sprzętu na http://www.ostro.com.pl m.in. ramy i piasty, w tej chwili strona w remoncie, dodatkowo możesz ich wypytać o koszty i miejsce przeróbki w warszy - kiedyś kolega bigos wspominał mi, że ktos w warszawie przerabia kosztem ok 500 zeta.

nie potrzebujesz piast torowych ani innej ramy (ramy torowe mają inaczej skonstruyowane osadzenie ośki koła - wylot jest do tyłu i koło przesuwa się w poziomie - jak w bmxie), tak naprawdę mając kompletną, sprawną kolarkę masz wszystko czego potrzebujesz, kwestia założenia pojedyńczej zębatki na tył i prtzód i zablokowania wolnobiegu/kasety.

od razu mówię, że ja jeszcze nie zbudowałem kółka - brak kasy, choroba kolana i takie tam, na razie mam kolarkę.

inna rama: regulacja napiecia i szerokosc tylnych widelek (120mm), wezsza od tradycyjnej(130mm)- ale mowimy tu o profesjonalnej ramie. mysle ze mozna dociagnac widelki srubami od oski piasty- bedzie ok. Pomysl fajny, jak zlozysz rower to napisz czy miales spotkanie z matka ziemia ;-)

szerokość tylnich widełek dostosowujesz do piasty, więc jeżeli na ramę ze zwykłej kolarki dasz zwykłą piastę z zablokowaną terkotką i dystansami zamiast zembatek to będzie chodzić jak ta lala

JAK chcesz byc snobem to musisz zainwestowac, przynajmniej w piaste. Przerobki typu blokowanie wolnobiegu/grzechotki kojarza mi sie z brakiem funduszy na przerzutki, hamulce i manetki. I jak to wyglada BADZIEWIE !!!!

no i znowu się z Tobą zetrę o snobizm - wyjedź z polski czasem, zobacz jakie fixy mają kurierzy i wtedy gadaj co się Tobie z czym kojarzy...

zblokowanie terkotki to najprostszy i najszybszy sposób na FG, nikt nie wkłada setek dolców w rower, który i tak ukradną za dwa miesiące - tak powstaje większość kurierskich singlespeedów i FG w londynie i NY.

tu jest krok po kroku jak przebudowac rower właśnie z uzyciem starej piasty - http://www.sheldonbrown.com/deakins/how-to-fixed-conversion.html

Zgadzam sie, jezeli ma to byc rower kurierski-ale chyba nie o takim mowa w tym poscie

hmmm... a jak inaczej się snobować na ostre koło do jazdy po mieście?

ja rozumiem, że chłopak - podobnie jak ja - ma zamiar zbudowac ostre koło do jazdy normalnej - po mieście a nie na tor... czyli snobizm na kurierkę chyba... czy nie?

Panowie, cóż za wspaniała wymiana opinii..
dziękuję za linki i komentarios. przydadzą się w konstruowaniu FG.
zgadzam się z griszą co do celu budowy ostrego - chodzi o to, o co chodzi kurierom. rower ma byc jak najprostrzy, czysty, cichy, bez zbednych bajerów (w samochodzie nazwałbym to CLEAN LOOK) no i najlepiej w czanym macie :)
a że do tego będzie to FG, czyli napęd bardzo niecodzienny to tym lepiej, bo trzeba sie wyróżnić z tłumu szarzyzny..
no i tak na prawdę to mam kasy wystarczająco ale nie chodzi mi zeby ją wydać na coś czego jakości i tak nie odróżnie. ma działać i sie nie psuć.czy to będzie piasta za 100 czy za 500 nie ma znaczenia, ale jesli ta za 100 dzialac bedzie w ruchu miejskim tak jak ta droższa to PO CO PRZEPŁACAĆ?
prosze o dalsze sugestie..

jezdziles kiedys na ostrym kole?? jestes doswiadczonym bikerem?? to nie jest taka latwa sprawa
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 1

MI sie taki uklad nie podoba. To tak jakbys zablokowal skrzynie biegow w aucie. Uzywajac tylko 2-da sie jezdzic. To moje zdanie. nIE JESTEM FANEM TAKICH przerobek :-), wole uzywac czesci zgodnie z ich przeznaczeniem.

doświadczonym... no raczej nie powiedziałbym żebym był szczególnie doświadczony.a jak widzicie w OS wogóle..
myślałem żeby na początek założyć na tył torpedo. co ty na to?
aha, a co do przeróbek, to taka przeróbka nie jest sprzeczna z przeznaczeniem. zblokowane koło na tyle to po prostu mozliwosc hamowania płynnego.ale fakt, nie jezdzilem na FG.
Pomocy!!

co jest snobistycznego w ostrym kole?

raczej trudno sie na tym nauczyć wiec nie jest to rower dla niedzielnych tatuśków z rodzinami.. ;)

> MI sie taki uklad nie podoba. To tak jakbys zablokowal skrzynie
> biegow w aucie. Uzywajac tylko 2-da sie jezdzic. To moje
> zdanie. nIE JESTEM FANEM TAKICH przerobek :-), wole uzywac
> czesci zgodnie z ich przeznaczeniem.

no to już raczej rzecz gustu - kurierski sznyt jest taki a nie inny i tego nie zmienisz. porównanie ze skrzynią biegów też raczej nie do końca teges - ograniczenie liczby biegów w samochodzi nie doda mu nowej jakości, w rowerze doda. no i przecież nie ma wielkiej różnicy jeżeli chodzi o technikę czy na piastę nakręcisz zablokowany wolnobieg czy pojedynczą zębatkę z dystansami co? dociagania ramy srubami bym nie polecał.

no dobra panowie, ale gdzie to wszystko kupić?
bo zdjąć tylne zębatki to każdy chyba potrafi ale jak i gdzie zaopatrzyć się w ostre na tył?czy znacie kogoś kto mógłby mi pomóc?bo przerzutki na prawde mi nie są potrzebne a tylko kłopot z regulacja..

sprzętem w polsce handlują chłopaki z ostro.com.pl

Krzyżak napisał(a):

> co jest snobistycznego w ostrym kole?

to że jest "ostre"...
wg mnie powinno się to nazywać "tępe koło".

immunis - po prostu poczytaj u sheldona browna co i jak - bardziej kompetentnego site'u nie znajdziesz chyba nigdzie w sieci, no i każdą tradę, którą tu dostaniesz tam będziesz miał rozpisaną na wykresy i tabele ;p

odczujesz poprawę jakości inwestując w pierścienie dystansowe, piastę i zębatkę - taki zestaw będzie po prostu mniej awaryjny i bardziej klinluk - tak jak pisze kolega - zgodnie z przeznaczeniem. blokowanie terkotki to rozwiązanie tanie i szybkie.

po co chcesz zakładać torpedo? to już lepiej zrób sobie najpierw singlespeeda (czyli odejmij rowerowi przerzutki)

krzyżak - co studiujesz? zarządzanie czy marketing? bo jeżeli marketing i nie wiesz co jest snobistycznego w FG to cienko Twoją fachowość widzę.

dzięki jeszcze raz Grisza,
co do torpedo to rzeczywiscie nie za dobry pomysł :)
a oboje wiemy ze ostro na razie stoi - wiesz jak sie z nimi skontaktowac inaczej niz przez stronę?
nie za bardzo wiem od czego zacząć. jak dopasować długość łańcucha i jaką przednią i tylną zębatkę dać zeby dało sie jeździć ale żeby też nie było za lekko?

wszystko znajdziesz u browna. do ostro jest mail na stronie. jestem pci męskiej.

grisza jestem na ekonomii. mialem I sem marketu. w takim razie oswiec mnie..
ja nie widze w tym zadnego snobizmu.

sorki krzyżak - nie chciałem byc złośliwy tak naprawdę a tak to chyba zabrzmiało - chodzi o to, co opisałe w książce No Logo naomi klein - jak każdy lewicowiec pomyliła przyczyne ze skutkiem i dopatrzyła się w tym rewolucji, ale jedno zidentyfikowała prawidłowo - trend zarówno popytowy jak i marketingowy na rzeczy niemarkowe (a raczej, o niewidocznej lub trudnej do zidentyfikowania marce).

zauważ, że ostre koło jest kojarzone głównie z kurierami rowerowymi (oderwij się na chwilę od sportu) kurierzy zaś kojarzeni sa - słusznie czy nie - ze zwartą subkulturą. subkultury zawsze stanowiły swietny materiał marketingowy. snobujesz się więc nie tyle na ostre koło jako takie, a na przynalezność do tego "innego swiata". w sumie wydmuszka, ale taki jest każdy snobizm. w skrócie - jeżdząc na ostrym jesteś inny niż ci wszyscy dookoła co stawia Cię w jednym rzędzie z tymi "innymi" - ot i cały mechanizm powstawania snobizmu. to samo swobodnie powtórzysz dla jazzu czy palenia trawy.

Panowie,
a czy prawdą nie jest, że na ostrym kole są mniejsze straty energii? Ma to mieć związek z tym, że podczas ruchu pedały "pomagają" nogom przebyć najmniej ofektywny odcinek drogi podczas pedałowania?

Calego watku nie czytalem ;)
1) Sheldon Brown - jest praktycznie wszystko :)
2) Najtanszy sposob, to piasta od wolnobiezki (gwintowana) + gwintowana zebatka (mają na partyzantow - powinien miec Mytnik). Na to kontra od suportu. Ma to niestety tendencje do odkrecania - przy hamowaniu kopytami. Zabezpieczalem lakierem troche pomoglo. Ponadto jest kley Loctite do zwiekszania tarcia na gwintach.
3) http://archive.davintech.ca/fixed-gear/ - mozna tam spotkac Sheldona :)
Pozdrowka sWx

a co wy na to zeby założyć flip-flopa? mozna wtedy mieć dwa różne przełożenia albo z jednej strony wolnobieg. czy ktoś z was ma dojścia do takich piast?

Jak chcecie zobaczyć ostre koło w akcji to warto sobie ściągnać filmiki z http://www.digave.com/videos/

fajna stronka, chętnie zobaczę te filmiki bo wyglądają nieźle!

czy ktoś z was wie czy jakiś sklep zajmuje się, albo miewa na składzie, osprzęt do OK? chodzi mi o sklep w realu a nie internetowy.
no albo może ktoś wie gdzie są ludzie z trójmiasta, którzy znają sie na OK do jazdy po mieście.
dzięki

Jakie przełożenie chcesz sobie dobrać do ostrego koła?
Ostre koło ma swoje minusy - nie wiesz czy pod każdą góre podjedziesz
, spróbuj wjechać na Chełm na "twardym" przełożeniu ulicą Cienistą.

dbig napisał(a):

> Ostre koło ma swoje minusy - nie wiesz czy pod każdą góre
> podjedziesz
> , spróbuj wjechać na Chełm na "twardym" przełożeniu ulicą
> Cienistą.

mi się udało wjechać pod Potokową na moim miejskim biku 42/14 . Ale u góry nawet ciężar ciała nie wystarczał i zapierałem się za (miejską) kierownicę ;)

Przyznam że trochę przyciągnęło moją uwage to "ostre koło" rowerem tym można z powodzeniem jeżdżić w ruchu miejskim i gdy pada deszcz, nie ma przeżutek ani hamulców - hamuje się korbą bo zębatka jest na stałe zespolona z piastą lub zablokowana kontrą, ale nie wszędzie się na tym rowerze podjedzie ponieważ przełożenie w ostrym kole to nie 42 z przodu a 50, 52 a z tylu 15, 17 i wymaga doświadczenia:)
Tutaj trzeba zainwestować w dobre piasty, zębatke, suport, korbe i łańcuch - te rzeczy muszą być mocne żeby sobie krzywdy nie zrobić.

jeju no... przecież przełożenie możesz sobie dobrać na dobra sp\rawę dowolnie dbig

Pewnie że można ale przełożenie masz zawsze jedno a w ruchu miejskim raz jedziesz szybciej raz wolniej.
"Ostre koło" ma to do siebie że jeżdżi się na twardym przełożeniu a więc z przodu najmniej 50 zębów bo jakbyś tak zrobił 42 z przodu to by była jazda jak na Wigry 3 albo popularnym "góralu" chcąc jechać szybciej byś musiał kręcić nogami bardzo szybko.
Hamowanie korbą koła w ruchu miejskim kwestią wprawy jak widzisz samochód pare metrów przed sobą i nie ma ucieczki to jedziesz z prędkością która umożliwi ci "zwolnienie" aż do momentu zatrzymania.
Inna sprawa znowu z Policją przepisy określają że rower musi mieć najmniej jeden hamulec sprawny i też nie wiesz czy się nie czepią twojego "hamulca z korby"?

> "Ostre koło" ma to do siebie że jeżdżi się na twardym
> przełożeniu a więc z przodu najmniej 50 zębów bo jakbyś tak
> zrobił 42 z przodu to by była jazda jak na Wigry 3 albo
> popularnym "góralu" chcąc jechać szybciej byś musiał kręcić
> nogami bardzo szybko.

sybko. tak sybko, że asz strach normalnie.

tu masz typowe przełożenia dla miejskiego FG przy kołach 27"

48x19
48x18
46x18
46x17
44x17
44x16

nie wiem skąd się Tobie wzieło to "najmniej 50 zębów" i "to do siebie" ale to bzdura. Poza tym proponuję, żebyś oprócz technik hamowania i potencjalnych kłopotów z policją omówił jeszcze problem "noski a kliki" i metafizykę krągłości koła.

Przypuszczałem że najmniej 50 zębów w końcu to ostre koło czy ja zawsze musze mieć racje?

dbig no juz nic nie poradzimy ze zawsze masz racje, po prostu musimy z tym zyc :)

Nie mów "my" mów za siebie cwaniaku.

dbig napisał(a):

> Nie mów "my" mów za siebie cwaniaku.

wiesz Dbig. Krzyżak ma troche racji - twoje wątpliwości są zaczynkiem akademickich dyskusji, aczkolwiek muszę przyznać, że wynikają z tego ciekawe wątki ;)

TJ napisał(a):

> aczkolwiek muszę przyznać, że
> wynikają z tego ciekawe wątki ;)

Moim zdaniem - jedne z najlepszych na tym forum. Czasami dostarczają mi niesamowitego ubawu :)

Tak? Bardzo zabawne, tylko ja akurat nie jestem studentem i nie znam się na jakichś akademickich dyskusjach czy ironii i dokopywaniu innym.
Szczerze przyznam że forum nie służy do kłótni ani wyżywania się na innych jak to ma często miejsce jest założony temat i się od niego nie powinno odbiegać żeby dać ujście swojemu egoizmowi i złośliwości.
Jeżeli ktoś ma ochote i możliwości niech założy forum "ironia i głupota" i niech zbiera chętnych na taki teatr.

dbig napisał(a):

> Jeżeli ktoś ma ochote i możliwości niech założy forum "ironia i
> głupota" i niech zbiera chętnych na taki teatr.

Nie musi! Wystarczy że przeniesie tam Twoje temat, o drogi dbigu;-)

P.S. No offence, just kidding. Taki joke po prostu;-)

Mnie to ty zostaw w spokoju nawet cie nie znam, ja nie zaczynam zwady z nikim ty najwyrażniej poszukujesz wojny i dla ciebie takie forum o którym wspomniałem by się nadawało.
Nie mam zamiaru odpowiadać bo nie w temacie i nie ma to sensu.

dbig napisał(a):

> Przypuszczałem że najmniej 50 zębów w końcu to ostre koło czy
> ja zawsze musze mieć racje?

A ja myślałem, że ostre koło wynika nie z ilości zębów na tarczy w korbie, a z tego że nie ma mechanizmu w piaście lub ma on zablokowane zapadki, które umożliwiałby jazdę bez pedałowania i dlatego niezależnie od prędkości nie można sobie przestać pedałować, ot tak sobie... ale pewnie się mylę... ;-)

Nie nie mylisz się, jak rower jedzie korba kręci się cały czas.

dbig napisał(a):

> Jeżeli ktoś ma ochote i możliwości niech założy forum "ironia i
> głupota" i niech zbiera chętnych na taki teatr.

Ja bym się zapisał ;)

Nie obrażaj się. Nie mam nic do Ciebie. Po prostu bawią mnie całe te dyskusje wywołane Twoimi tematami, które z danym tematem niewiele wspólnego mają :]

A jaki jest pozytek z ostrego, poza niewątpliwym szpanowaniem przed innymi bikerami?
Gadalam kiedyś z jednym kurierem z W-wy, i sam przyznal ze w Trojmiescie ostre slabo się sprawdza.
Tak sobie myślę, ze podjazd na takim rowerku to jeszcze nic, ale niewątpliwie interesujące byloby przyglądanie się zjazdom np z Chelmu, Moreny, albo Niedzwiednika.
No, ale czego to ludzie nie zrobią, żeby sie wyróżnic...

;p

Ola

Czysta forma - jedno z podstawowych pojęć estetyki S.I. Witkiewicza. Założeniem jej było dążenie do sztuki autonomicznej, oderwanej od życia, od jakichkolwiek motywacji praktycznych i treściowych, pozbawionej wszelkiej logicznej treści. Miała być środkiem prowadzącym do przeżycia Tajemnicy Istnienia.

Innymi slowy zajezdzasz jednym ze swoich pieciu weglowych lub tytanowych singli czy tez ostrokolowcow. (dobor koloru w zaleznosci od nastroju) pod wybrana sopocka knajpe. Jest cieply letni wieczor, masz na sobie zwiewne, oslepiajaco biale szaty. Boy odprowadza Tojego bika na wyeksponowany parking nieopodal, gdzie stoja juz rownie boskie maszyny Twoich przyjaciol. Rzucasz mu napiwek, rozpoczyna sie wieczor....

Politowanie budzi to ostre koło, czy następny etap w rozwoju to chulajnoga?

Tak na boku Panu powiem ze pewne elitarne i najbardziej wtajemniczone kregi uprawiaja jazde na dupie!!! na golej dupie z gorki na pazurki, to ci dopiero! i co Pan na to???

hehe, nie próbowałes to nie gadaj. nie w elitarności rzecz, w płynności jazdy, w przyśpieszeniu, w bezawaryjnosci itp. ale lepiej projektować swoje kompleksy co?

p.s. potwierdzam, w trójmieście z racji licznych zjazdów OK się nie sprawdza na dłuższą metę, jeżdzę singlem.

A na czym maja polegać te kompleksy? Przecież hulajnoga jest fajna, nie ma wogóle łańcucha i zębatek powinna być 100% bezawaryjna

na politowaniu diablo, na politowaniu. Nos w sos stary - kazdy jeździ na tym na czym lubi i na swój sposób odkrywa rower. Nie czujesz OK to Twoja cykloza jest o tyle uboższa od mojej, tyle.

Politowanie to słowo z gatunku tych, które świadczą nienajlepiej o czującym politowanie, nie o politowania obiekcie. Podobnie rzecz ma się z WZA'owym zjeżdżaniem na dupie. Wyraźnie Wam czegoś chłopaki brakuje skoro uważacie za stosowne ostrokołowców obśmiać i od czci odsądzić.

Ostrokołowcy są z****iści! Macie, Panowie, moją stałą sympatię i podziw.

W Wawie ostrzy kurierzy napierdzielają ponad 40, a przed skrzyżowaniami podrywają tylne kułko i robią spidziora w powietrzu, jadąc na przednim, coby łatwiej wyhamować, czy jakoś tak. Najlepszy jest gość w dredach i hawajskim szyrcie. Ten to wyrzyna...

Hey,
Osobiście jeżdżę starym rometem skonwertowanym na ostro. I sprawia mi to sporo frajdy, a przecież w większości jeżdzimy dlatego że nam to sprawia przyjemność. Po prostu coś w tym jest :)
Co do moich odczuc, to przemieszczenie się takim tworem jest mniej efektywne, niż wielobiegówką z wolnobiegiem.

I w sumie jedno mnie irytuje, że chciałem złożyć ostre od wielu lat kiedy to jeszcze niewielu o tym slyszalo. W koncu mi sie udalo i tylko dlatego, ze temat zrobil sie "trendy" mam schowac rower do piwnicy, hamowac tylko hamulcem - zadnych skidow? ;)

Panowie i Panie na karbonikach, w pieknych gatkach, XTR'ach połóżcie rękę na sercu i powiedzcie "Jestesmy wolni od snobizmu" ;)

Pozdraw
sWx

widzę, że są głosy o kreowaniu się na elitarność itepe... ale niech sceptycy sami powiedzą, czy taki "gołyt" rower nie jest piękny?

image
no fakt, ten ma jeszcze jeden hamulec,, no ale może ten:

image

jak ktoś nie lubi szosówek to może go nie zakręcić, ale reszta się zachwyci. I o to chodzi.

coś przekombinowałes z tym wstawianiem zdjęć i wątek znikł...

siema!!!!słuchaj ja tez całkiem niedawno zakupiłem sobie kolażóweczke geanta całkiem sliczną z przerzutami i hamulcami i wcale nie zamierzam jej jak narazie przerabiac na ostre koło bo niby po co??? wcale nie czuję sie gorzej jak wiem ze mam możliwosc zmiany przerzutki lub zachamowania ...no nie wiem tak myslę

w archeologa się bawisz ?
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0

Inne tematy z forum

Zabezpieczenia i drzwi do piwnicy (21 odpowiedzi)

Hej. Na wstępie zaznaczam, że jestem w pełni świadomy tego, iż w piwnicy rowerów się nie...

trening interwałowy (25 odpowiedzi)

witam! mam pytanie co do treningu interwałowego, czy ktoś z forumowiczów jeździ może w ten...