Oznaczenia na łańcuchach Shimano

Czy ktoś jest w stanie wyjaśnić mi co oznaczaję symbole, oznaczenia łańcuchów Shimano. Wiem że inne są na 7,8 i 9 rzędową kasetę i jeszcze wchodzi w grę klasa łańcucha IG, HG? Kupiłem IG-71 (50 PLN) do 24 przełożeń na osprzęcie Acera i w sumie nie wiem czy wszystko jest ok. Gdzie zdobyć te informacje?

Tomek
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Re: Oznaczenia na łańcuchach Shimano

Czesc,

IG, i HG to szerokosc lancucha- IG jest wezszy- do 8,9 rzedowych kaset. Cyfra oznacza twardosc, im wieksza, tym lancuch twardszy- 70 jest git.

Pozdrowienia
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 1

bla bla bla, sam nie wiem a pisze

IG i HG to systemy (rodzaje) lancuchow, IG - nowoczesniejszy, HG - starszy wytrzylmalszy bo prostrzy i znacznie popularniejszy.

IG - ma kilka dodatkow, naciec itp do samooczyszczania i lepszej zmiany przlozen.

szerokosci lancucha zaleza od ilosci biegow dla 9 biegowych HG (IG)-9x

dla mniej czyli 8, 7, 6 - 7x, 5x, (x - oznacza jakas cyferke)

podobnie oznacza s****
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0

jasne lepiej sam sie zapoznaj z tym o czym piszesz... pierwsza cyfra oznacza twardosc np. HG 9x, cyfra 9 oznacza tardosc (na marginesie z****iscie mocne lanuchy tej klasy). druga cyfra odpowiada za ilosc biegow, np HG 92 to lancuch na 9 biegow. tak sa rozne twardosci. najtwardsze sa HG potem sa UG a najwiekszy smietnik to IG a zwalsza IG 51 i IG 31 ( jedynka oznacza ze na 7-8 biegow, mozna spotkac w starszych lancuchach 0). roznica miedzy IG a HG polega na tym ze IG jest bardziej miekie, przez co szybko sie zurzywa, ale z****iscie cicho i dobrze chodzi w indeksie. Natomiat UG jest wyposrodkowaniem lancuchow IG i HG. Beka polega na tym ze lancuchy IG sa z wyzszej pulki niz UG a sa slabsze...
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 2

a k**** chlopaki jeszcze jedno, nie opowiadajcie na forum takich bzdur bo az zal dupe sciska... a tak wogle lancuchy 7-8 biegow maja taka sama szerokosc, tylko 9 biegow ma wezszy... (wyjatkiem jest tylko compagnolo, ale tam jest 10 biegow)
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0

gosc mial racje co do sytemow, nie mial co do cyferki nie widze powodow do bluzgania, a co do twardosci to sie z toba nie zgadza wcale !! to znaczy IG90 jest tak samo twardy jak HG90

z tego co sie orientuje i obilo mi sie o uszy to IG 70 to stary model LXa

systemy masz dosc dobrze opisane tu
http://www.cyfronet.krakow.pl/rowery/wielotr.html#KilkaUscislen
popieram tę opinię 5 nie zgadzam się z tą opinią 2

Jezeli chodzi o lancuch IG 71 (opisalem wszystko nizej) to jest lancuch na 7-8 biegow, czyli do tej kasety, jezeli chodzi o twardosc to tej idealnie dobrane... twardszy moglby przeskakiwac po pewnym czasie, bo nie zurzywalby sie rownomiernie z ta kaseta. Krotko mowiac dobrane idealnie...

P.S nigdy nie sugeruj sie specyfikacja shimano, oni zalecaja do tej kasety IG 31 a to jest najwiekszy **** tej firmy!!!! nie wiem czy bys przejechal 500 KM nie zajezdzajac lancucha

Inne tematy z forum

Z Kościerzyny do Kościerzyny (3 odpowiedzi)

W najbliższą niedzielę, tj. 9 czerwca wybieram się na spokojną wycieczkę szosówką na trasie jak w...

Jaki rower dla wysokiej kobiety? (129 odpowiedzi)

Przymierzam się do zakupu roweru, ale nie mam pojęcia jaki wybrać. Czy ktoś bardziej obeznany w...

Zabezpieczenia i drzwi do piwnicy (20 odpowiedzi)

Hej. Na wstępie zaznaczam, że jestem w pełni świadomy tego, iż w piwnicy rowerów się nie...