PLANETARIUM

Temat dostępny też na forum: Co? Gdzie? Kiedy?
WITAM

MAM PYTANIE CZY KTOS ZNA ADRES STRONY PLANETARIUM W GDYNI?CHCIAŁAM SIE TAM WYBRAC ALE NIE WIEM CZY TYLKO GRUPY ZORGANIZOWANE MOGA TAM WCHODZIC ?
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Re: PLANETARIUM

Wysłany: Wto Maj 16, 2006 14:02 Temat postu: Gdyńskie planetarium otwarte dla turystów

--------------------------------------------------------------------------------

Gdyńskie planetarium otwarte dla turystów

Gdyni przybyła nowa atrakcja turystyczna. Znajdujące się na skwerze Kościuszki planetarium Akademii Morskiej od najbliższej soboty będzie w końcu ogólnodostępne

Gdynia ma dwa planetaria, ale dotąd żadnego z nich nie można było zwiedzać. Swoje planetarium na Oksywiu posiada Akademia Marynarki Wojennej, której studenci odbywają tam zajęcia z astronawigacji. Turysta jednak zajrzeć tam nie może. - Udostępniamy obiekt do zwiedzania tylko zorganizowanym grupom i tylko w czasie roku akademickiego - poinformowano nas w Instytucie Nawigacji AMW.

Drugie gdyńskie planetarium, będące częścią Wydziału Nawigacji Akademii Morskiej, już w najbliższą sobotę będzie ogólnodostępne. Wczoraj odbyło się oficjalne otwarcie. Planetarium AM ma najlepszą lokalizację spośród 11 takich placówek w Polsce - znajduje się na końcu skweru Kościuszki w sąsiedztwie Akwarium Gdyńskiego i mariny (w kompleksie budynków Wydziału Nawigacyjnego, wejście od strony basenu jachtowego).

Powstało w 1979 roku jako laboratorium dydaktyczne do nauczania astronomii i astronawigacji. Centralną częścią obiektu jest sala projekcyjna z miejscami dla 45 osób urządzona pod kopułą o średnicy 8 metrów, na której odtwarzana jest panorama rozgwieżdżonego nieba widocznego z każdego miejsca na Ziemi. Można na niej podziwiać wiele tysięcy gwiazd i innych ciał niebieskich (także tych, których w naszej szerokości geograficznej nigdy nie widać), a także zjawiska dnia i nocy polarnej, zaćmienia Słońca i Księżyca, ruchów planet oraz różnic w trwaniu świtu i zmierzchu. - Urządzenia projekcyjne pochodzą z 1967 roku, wykonała je nieistniejąca już firma z byłego NRD. Na razie nie mamy funduszy na nową aparaturę, więc tę starą oddaliśmy do remontu pracownikom Planetarium Śląskiego w Chorzowie - opowiada Józef Lisowski, rektor Akademii Morskiej w Gdyni.

Jak zapowiada Wojciech Szczurek, prezydent Gdyni, miasto wspólnie z Akademią Morską będzie występować o unijne fundusze na zakup nowych urządzeń (potrzeba 500 tys. euro). - Ale najważniejsze, że już teraz planetarium jest częścią gdyńskiej ścieżki turystycznej, obejmującej "Błyskawicę", "Dar Pomorza", Akwarium Gdyńskie, basen jachtowy i dwa muzea: Gdyni i Marynarki Wojennej, które wkrótce oddamy do użytku - podkreśla.

Odwiedź planetarium

Planetarium Akademii Morskiej od 20 maja będzie czynne przez siedem dni w tygodniu. Codziennie odbywać się będą dwa seanse: o godz. 11 i 12.30 (lub w innych godzinach, po wcześniejszym uzgodnieniu telefonicznym - 620 92 18, 620 74 63, 690 11 13, bądź wypełnieniu formularza w internecie: www.frwsm.com.pl). Bilety kosztują 5 zł (normalny) i 3 zł (ulgowy). Seanse poprowadzą wolontariusze ze Stowarzyszenia Kapitanów Żeglugi Wielkiej i pracownicy AM.

Placówka prowadzić będzie także seanse dydaktyczne dla uczniów drugich klas gdyńskich gimnazjów i liceów, którzy w planetarium odbywać będą lekcje astronomii. Koszt tych zajęć pokryje miasto, które w br. przeznaczyło na ten cel 13 tys. zł.

Źródło: Gazeta Wyborcza (Katarzyna Fryc) 2006-05-16

Powrót do góry

Mam nadzieję że pomogłam, też się tam wybieram z dzieciakami
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0