Re: POMOC PILNIE POTRZEBNA
Anna_Pruszynska
(15 lat temu)
Ja to bym nie mogła tak oszukiwać i iść na zwolnienie lekarskie tylko po to, aby uniknąć wypowiedzenia umowy... no ale każdy ma swój system wartości.
Jednak nie tylko o system wartości tutaj chodzi. Co z tego, że pójdziesz na to zwolnienie lekarskie? Będziesz brała pomniejszoną pensję, a to zawsze jakaś strata w domowym budżecie. Po drugie, jak długo chcesz trwać w takim stanie? Miesiąc? Dwa? Przez ten okres nie możesz nigdzie indziej zacząć pracy. Więc to jest tylko odwlekanie nieuniknionego. Jeśli wpiszesz swoją obecną firmę do CV, to rekrutujący Ciebie mogą się skontaktować z nimi i dowiedzą się jakie robisz przekręty. Jeśli ich nie wpiszesz do CV, to masz lukę, która też nie jest zawsze dobrze widziana. Nie wiem ile w Twoim przypadku wynosi okres wypowiedzenia, ale jest to właśnie czas na to, aby sobie znaleźć pracę. Masz też bodaj 2 dni wolnego na szukanie tej nowej pracy. Jeśli masz przepracowaną odpowiednią ilość czasu, a zwolnienie jest spowodowane winą pracodawcy (redukcja etatów), to wówczas możesz się zacząć starać o zasiłek, darmowe kursy, jak również mieć preferencyjne warunki założenia własnej działalności.
Ja bym namawiała do działania, a nie chowania się. Życzę powodzenia ;)
2
0