PROSZĘ UWAŻAĆ NA WYŁUDZACZKĘ Mama Szymona i Bartka alias Aleksandra27

Drodzy Forumowicze,

Jak wiecie, czasami na tym forum organizujemy różne spontaniczne akcje pomocy osobom potrzebującym, bez rozgłosu i hałasu ale za to skutecznie. Ponieważ za każdym razem dobro się zadziało, to moja czujność została uśpiona, a wiara w człowieka podbudowana.
W połowie marca, via PW (prywatna wiadomość) zwróciła się do mnie pani spod nick`a Mama Szymona i Bartka z dramatyczną prośbą o pomoc w znalezieniu pracy dorywczej przy sprzątaniu, gdyż pensja jej i męża nie wystarcza na pokrycie rosnących rachunków (w tym powiększającej się raty kredytu za mieszkanie). Udało się dla niej zorganizować drobne zlecenie, zarobiła 400zł. Wtedy wydawało mi się, że znowu dobro się zadziało i oby tak dalej.

Minął miesiąc i otrzymałem od tej pani wiadomość, że prosi o pilny kontakt w równie pilnej sprawie. Okazało się, że jest znowu w dramatycznej sytuacji, a w zasadzie jej mama, której rzekomo wyłączono gaz, bo pomagała jej finansowo, sama nie płacąc swoich rachunków. Efektem był niezapłacony rachunek za gaz w kwocie 500zł. Płacząc, wręcz szlochając, prosiła mnie, czy nie mógłbym jej pożyczyć tej kwoty dosłownie na trzy dni, bo zaraz jej mąż ma dostać ekwiwalent mundurowy i ona na pewno odda pieniądze. Przepełniony wiarą w jej szczerość i wzruszony sytuacją, uznałem że warto, aby znowu się dobro zadziało. Zgodziłem się jej pożyczyć tę kwotę.
Przyjechała do mnie do firmy w środę 18 kwietnia, usiadła, zapłakała i opowiedziała jeszcze raz tę wzruszającą historię, jak to rodzice, odmawiając sobie wszystkiego, pomagali jej, sami wpadając w tarapaty finansowe. Gdy już jej dałem te pieniądze, zaszlochała znowu i powiedziała, że jest jej bardzo wstyd ale wydarzyło się coś jeszcze i nie śmie prosić o dalszą pomoc ale nie ma wyjścia. Powiedziała, że 17 kwietnia Energa wyłączyła jej w domu prąd, jako że nie zapłaciła rachunku, za dogrzewanie prądem mieszkania w okresie zimowym, który wynosi aż 1500zł. I znowu, przekonany o tym, że takie dramatyczne zbiegi okoliczności się zdarzają, postanowiłem jej pomóc, kompletnie uśpiwszy zdrowy rozsądek i moje doświadczenie życiowe, które podpowiadało mi, że coś tu jest nie tak.

Pani Karolina, bo tak się przedstawiła, obiecała, że do piątku 20 kwietnia pieniądze odda, byleby tylko jej mamie włączyli gaz, a jej prąd. Jeszcze tego samego dnia zadzwoniła do mnie, że już wszystko jest uregulowane i czekają na włączenie mediów, że mama bardzo dziękuje, że ona nie wiem, jak może się odwdzięczyć, itd.. Było mi zwyczajnie miło, że kolejny raz udało się komuś pomóc. To przecież krzepi duszę.

Przyszedł piątekdostałem od tej pani sms, że jednak mundurówka męża będzie w poniedziałek, że bardzo przepraszablablabla W tym momencie zorientowałem się, że prawdopodobnie zostałem oszukany i wyłudzono ode mnie 2000zł. Ponieważ ta pani się przedstawiła z imienia i nazwiska, więc postanowiłem troszkę poszperać za nią w sieci. Zamarłem, gdy znalazłem na jednym z portali następujący wpis: http://www.dodajoszusta.pl/historia/1886-wyludzaczka.html Imię i nazwisko się zgadzało. Lokalizacja mniej więcej również. Kolejne sms`y od tej pani (telefonu już nie odbierała ode mnie), że oddzwoni, że przyjedzie, żeitd., jedynie utwierdziły mnie w przekonaniu, że prawdopodobnie padłem ofiarą perfidnej wyłudzaczki i oszustki. Liczyłem jeszcze na to, że może ta pani się opamięta i pieniądze odda. Niestety, była (jest) na tyle bezczelna, że nawet nie przeprosiła za zaistniałą sytuację, nie popełniła żadnego wyjaśnienia/wytłumaczeniapo prostu jakby się nic nie stało.

W tej sytuacji skontaktowałem się z Adminem137 i poprosiłem go, aby zabezpieczył dane z logów tej pani, a sam będę zmuszony zawiadomić policję. Aby zachować maksimum obiektywizmu w tej sprawie, dwukrotnie wysłałem tej pani sms`a, że jeśli pieniędzy mi nie zwróci, będę zmuszony sprawę zgłosić na policję (chociażby aby ustalić prawdziwe personalia tej kobiety) bez odzewu. Uznałem, że czas minął, dałem tej pani szansę na zwrot moich pieniędzy nie skorzystała z niejba! W zupełności mnie zlekceważyła.

Także za pośrednictwem forum ostrzegam Was wszystkich, abyście i Wy nie dali się naciągnąć tej pani Karolinie na jej dramatyczne historie. A jeśli jest ktoś na forum, kto już padł ofiarą nieuczciwości tej pani, to proszę dać mi znać via PW.
Jest mi niezmiernie przykro, że ta pani wykorzystała moje szczere intencje pomocy, podle mnie okłamała i wykorzystała dobre serce i moją empatię wobec osób będących w potrzebie to co zrobiła jest zwykłą podłością, nikczemnością i nie może być niczym usprawiedliwione.
Nie mając innego wyjścia zawiadamiam dzisiaj organa ścigania i z całą powagą sytuacji doprowadzę sprawę do końca, tak w postępowaniu karnym, jak i cywilnym. Nie godzi się bowiem, aby podszywając się pod osobę w potrzebie, wykorzystując czyjeś szczere intencje niesienia pomocy, w tak bezczelny i nikczemny sposób wyłudzić pieniądze. To zasługuje na karę i będę się jej domagać wobec tej osoby.
popieram tę opinię 62 nie zgadzam się z tą opinią 11

Re: PROSZĘ UWAŻAĆ NA WYŁUDZACZKĘ Mama Szymona i Bartka alias Aleksandra27

Acha. Ta kolezanka wtedy jesienią pokazał mi na szybko legitymacje służbową (nie wiem czy prawdziwa, czy aktualna), jako dowód że pracuje w pewnej instytucji.

Halewicz - jeśli mogę Ci w czymś pomóc w tej sprawie - to pisz. Podaj maila - odpiszę.
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0

Niestety jest to moja koleżanka z liceum. Niestety, bo ja akurat miałam szczęście w głupocie - pożyczyłam 100 zł na leki dla dzieci ;-). Ale trzeźwo myśląc, zatrzymałam jej dowód osobisty. Oczywiście zaczęły sie smsy, zamiast odbierania telefonu, że jutro, że coś tam. Odpisałam w końcu po jakimś czasie, że jade własnie na najbliższy komisariat oddac dowód. Kasę odzyskałam.

Uwazajcie. Bo nie ja jedna (z jednej klasy z liceum) dałam się naciągnąć, tylko, że mi akurat udało się odzyskac pieniądze, a wiem że co najmniej jednej kolezance niestety nie.

Moja sytuacja to sytyuacja z jesieni zeszłego roku. Rok wczesniej czy jeszcze wczesniej ni z gruszki ni z pietruszki owa kolezanka zapytała mnie poprzez sms, czy jej tysiąc złotych nie pozyczę. Nie pozyczyłam. Zaznaczam, że liceum skończyłam 13 lat temu i raczej się nie kolegowałyśmy.
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 0

Dziękuję :) będę pamiętała a w razie czego służę pomocą w granicach moich możliwości :))
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

@czekolada-chili - tak, przykre to wszystko. Ale tak jak napisałem, ja jestem ostatnią ofiarą tej pani - dopilnuję tego.

@Aniaa - tak, naiwne i szczere. Nie myślałem, że na tym forum znajdzie się ktoś na tyle głupi, żeby wyłudzić ode mnie pieniądze i mnie okraść, udając osobę ubogą i w potrzebie. Nic głupszego ta pani zrobić nie mogła. Dowodów jest wystarczająco, zapewniam Cię.
Ale nie o pieniądze się sprawa rozbija, a o formę w jakiej ta pani mnie naciągnęła. Dla jej własnego dobra, oby miała dobre wytłumaczenie tego, co zrobiła.
@nascimento - pozdrowienia dla pani Eli, ode mnie i całej załogi:) W razie "W" jesteśmy do pomocy.
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 1

Mnie nie dziwi,że tak wyszło jeżeli chodzi o tę osobę.
Hal napisałam priv jakie jest moje zdanie.
Być może odda te pieniądze,może nie...istotą jest,że nie oddała w terminie paląc przy tym za sobą wszystkie mosty i Halewicz napisałał prawdę,ta kasa sie jej odbije czkawką.
Tu już nikt nie pomoże dziewczynie,a wiem że z forum otrzymała sporo pomocy,zresztą pamiętacie wątek który założyła AgusiaGda,dużo osób pomogło,oby tamata pomoc nie poszła na marne.

Aż przykro czytać... Hal dziękuję za zaufanie którym mnie obdarzyłeś mimo tej przykrej sytuacji-chodzi o pomoc dla Pani Eli... Tym wszystkim którzy piszą teksty typu "Taki kozak i tak się dał wykiwać" życzę by nigdy sami nie musieli tak niemiło się zaskoczyć... Wydaje mi się że Hal wie że za bardzo zaufał widząc zaszlochaną matkę, (sam to napisał ) ale teraz tylko czekać aż zaczną lecieć w jego stronę przeróżne teksty bo przecież trzeba jeszcze wbić kolec między żebra...
popieram tę opinię 10 nie zgadzam się z tą opinią 0

To oszustka, ok ja wszystko rozumiem, ale tego ze ktos daje obcej osobie 2tys zl to nie jestem w stanie pojac. Nawet jesli chce pomoc, to jest po prostu naiwne w tych czasach. Masz jakies potwierdzenie tego ze pozyczyles te pieniadze?
Mowia ze to niby faceci sa bardziej rozsadni niz kobiety, a tu nasz naczelny "wszystkowiedzący" daje sie robic w konia. Zycze Ci zebys odzyskal ta kase, ale jak nie masz zadnego dowodu to cienko to widze.
popieram tę opinię 6 nie zgadzam się z tą opinią 5

To daj mi 4 tys na szkołę...sory "pożyczysz" też potrzebuje
popieram tę opinię 5 nie zgadzam się z tą opinią 11

Z tego co mi wiadomo, to nie jestem pierwszą ofiarą tej pani - ale zapewniam, że będę ostatnią. Nie godzi tak wyłudzać pieniądze, wycierając sobie gębę małymi dziećmi, mamą i tatą - to nikczemne.

Tak, jest mi przykro, bo to co ta pani zrobiła jest poniżej wszelkich norm. Nawet złodziej ma swoje zasady...ta pani nie ma żadnych.
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 0

to chyba ta pani ktorej tak bardzo przeszkadzalo to ze niektorzy decyduja sie na porod za 6 tys prywatnym szpitalu?:)wspolczuje, sytuacja przykra, mam nadzieje ze odzyskasz pieniadze

Nie, nie pojawiła się. Napisała do mnie kolejnego sms`a, że przyjedzie w poniedziałek. Odpisałem, że jest już za późno. Właśnie wróciłem z policji, złożyłem zawiadomienie. Ta pani miała szansę, chociażby się wytłumaczyć, wyjaśnić...cokolwiek. Nic nie zrobiła, zachowała się podle.

jaki ciąg dalszy? Karolina zjawiła się albo chociaż odezwała?

no taka dobra dwulicowosc jest miłym zaskoczeniem, a kobitka wykorzystala sytuacje, najpeirw przygotowala grunt zarabiajac pieniazki, a teraz sie miga

Niech nie wie lewica, co robi prawica, AgaM.. Ja robię wiele rzeczy, o których nie piszę na forum. Ale to nieistotne w tej chwili.

Istotnym jest to, że matka dwójki dzieci, udzielając się na tym forum, osoba skądinąd niezupełnie anonimowa, popełnia zwykłe i chamskie wyłudzenie pieniędzy.
popieram tę opinię 4 nie zgadzam się z tą opinią 0

fajnie jest pomagać ludziom, chociaz najwiekszego krzykacza i "ripostnika" na forum bym nie posadzala. z opowiesci znajomych wiem, ze warto spisac chociaz pokwitowanie, bo pożyczanie"na gebe" niestety potem wielu ludziom odbiera pamięć. skoro miala uczciwy zamiar oddania pieniedzy to warto bylo chodzy kwote i date z nazwiskiem napisac.... czesto mądry polak po szkodzie....

Nie rozumiem tej kobiety. Sytuacja w której się znajduje przyniesie jej wiele goryczy, nie wartej tych 2000zł. Ale jest osobą dorosłą i widać dokonała wyboru. Nie wierzę, aby do 15-tej przywiozła pieniądze (choć łudzę się, że się opamięta...).

Niestety decydując się na pomoc nie zawsze da się wszystko przewidzieć i zweryfikować, a jak widać, są ludzie, którzy potrafią bezczelnie dobroć wykorzystać.
Też jestem zdziwiona, bo Mama Szymona i Bartka dużo się udzielała na forum, a tacy ludzie zazwyczaj cieszą się tutaj zaufaniem.
Przykre:/
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 0

sprawa jest prosta musisz ta gorzką pigułkę przełknąć i pogodzić się że kasa przepadła wierz mi jedyne co możesz zrobić to napluć sobie w brodę jestem po twojej stronie ale musze przyznac że dałeś d..
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 2

Może tak powiedzieć. Ale nie uprzedzajmy faktów^^