PRZEPISY-rybki i owoce morza
dzisiaj zrobiłam i jest bardzo dobre, jezeli ktoś lubi takie klimaty ;)
Ryba w warzywach (Chiny)
80 dag filetów rybki (w oryginale był karp)
2 łyżki mąki ziemniaczanej
1 jajko
2 plasterki imbiru albo w proszku
2 cebule
strąk papryki
3 dymki
8 łyżek oleju
2 łyżki sosu sojowego jasnego (może być ciemny-będzie bardziej wyraziste w smaku0
2 łyżki wody
łyżeczka cukru
1/2 łyżeczki soli
do oryginalnego przepisu dodaje jeszcze czosnek swiezy lub suszony w proszku
Filety pokroić w kostkę. albo w paseczki ;)
Sól utrzeć w z mąką.
Cebulę i paprykę pokroić w plasterki, dymkę zaś na kawałki.
Na grubej patelni rozgrzać olej.
Rybę obtaczać w mące, następnie w roztrzepanym jajku, wrzucać na tłuszcz i smażyć na dużym ogniu po 1 minucie z każdej strony.
Gdy ryba będzie gotowa, odlać z patelni nadmiar oleju, rybę polać 1 łyżką sosu sojowego, przewrócić delikatnie kilka razy i wyjąć łyżką cedzakową na talerz.
Na patelnię wrzucić cebulę wraz z papryką i smażyć na dużym ogniu 1 minutę.
Do cebuli i papryki dodać sos sojowy i rosół, całość posypać cukrem, dokładnie wymieszać, imbir i czosnek
Do powstałego sosu z warzywami przełożyć rybę, posypać pokrojoną dymką i smażyć pod przykrywką 4 minuty.
ja jeszcze zageszczam ten sosik odrobiną mąki ziemniaczanej rozpuszczonej w zimnej wodzie
Podawać z ryżem na sypko.
Ryba w warzywach (Chiny)
80 dag filetów rybki (w oryginale był karp)
2 łyżki mąki ziemniaczanej
1 jajko
2 plasterki imbiru albo w proszku
2 cebule
strąk papryki
3 dymki
8 łyżek oleju
2 łyżki sosu sojowego jasnego (może być ciemny-będzie bardziej wyraziste w smaku0
2 łyżki wody
łyżeczka cukru
1/2 łyżeczki soli
do oryginalnego przepisu dodaje jeszcze czosnek swiezy lub suszony w proszku
Filety pokroić w kostkę. albo w paseczki ;)
Sól utrzeć w z mąką.
Cebulę i paprykę pokroić w plasterki, dymkę zaś na kawałki.
Na grubej patelni rozgrzać olej.
Rybę obtaczać w mące, następnie w roztrzepanym jajku, wrzucać na tłuszcz i smażyć na dużym ogniu po 1 minucie z każdej strony.
Gdy ryba będzie gotowa, odlać z patelni nadmiar oleju, rybę polać 1 łyżką sosu sojowego, przewrócić delikatnie kilka razy i wyjąć łyżką cedzakową na talerz.
Na patelnię wrzucić cebulę wraz z papryką i smażyć na dużym ogniu 1 minutę.
Do cebuli i papryki dodać sos sojowy i rosół, całość posypać cukrem, dokładnie wymieszać, imbir i czosnek
Do powstałego sosu z warzywami przełożyć rybę, posypać pokrojoną dymką i smażyć pod przykrywką 4 minuty.
ja jeszcze zageszczam ten sosik odrobiną mąki ziemniaczanej rozpuszczonej w zimnej wodzie
Podawać z ryżem na sypko.