PUP-pytanie do obcykanych:)

Jestem zarejestrowana u PUP i od października chce isc do szkoły zaocznej. Przysługuje mi zasiłek. Czy w takim razie mogą mnie wyrejestrować lub pozbawić kasy??. Czy musze zgłosić to w urzedzie że zaczynam sie uczyć??
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Re: PUP-pytanie do obcykanych:)

to napewno musisz zgłosic ze chcesz sie uczyc bo to bedzie zapisane i bede Ci szukac takiej pracy aby pogodzic to ze szkoła .... Nie wyrejestruja Cie i nie dostaniesz zasiłku ...

zasiłku nie dostane?? No prosze nie wiedziałam o tym

Nie zostaniesz wyrejestrowana. Dostaniesz również przysługujący Ci zasiłek.

Będąc osobą zarejestrowaną w PUP możesz podjąć naukę w trybie zaocznym z zachowaniem prawa do zasiłku. Problem pojawiłby się w sytuacji, gdybyś chciała podjąć naukę w systemie dziennym bądź wieczorowym. Wówczas, chcąc zachować prawo do zasiłku, zalecałabym aby nie wspominać o tym w urzędzie, ponieważ zgodnie z przepisami, moim zdaniem archaicznymi, ucząc się dziennie nie jesteś dyspozycyjna w oczach urzędu oraz potencjalnego pracodawcy. Archaiczność przepisu polega na tym, że Urząd zakłada, że podejmiesz pracę w systemie pn-pt 8.-16. Nikt nie zmienił tego punktu - przecież mamy centra handlowe i supermarkety, które są otwarte również w weekendy i można pracować tylko w tym trybie. No ale urząd to urząd. Sama chcesz się aktywizować, wiec dopóki nikt nie grozi palcem, siedź cicho i się ucz! :)

dziekuje bardzo za odpowiedz:) Wiedziałam ze mozna na was liczyc:)

Inne tematy z forum

Własny biznes - jak się reklamować? (181 odpowiedzi)

Jak reklamować swój biznes w sieci? Bez obecności firmy w Internecie ciężko będzie zdobyć...

zarobki w Mohito /LPP (13 odpowiedzi)

Witam, orientuje się ktoś jak wyglądają zarobki w sieci Mohito? System premiowania?

jak znaleźć pracę bez znajomośći???? (63 odpowiedzi)

nie mam pojęcia juz co robić.....skonczyłam studia...nie mam doswiadczenia...ale też nie mam go...