Pedaly CrankBro.

Witam!

Czy ktos z was posiadal pedaly tej firmy i moze cos o nich powiedziec?
Prosze tylko konkrety, bo wszedzie pisza ze sa super i wogole, a jedyny minus to cena. Hehe
Zastanawiam sie nad Eggbeater C (ktore sa w dos przystepnej cenie jak na te pedaly 66€).
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Re: Pedaly CrankBro.

eee na tym jeżdże pare lat i nie mam najmniejszego zamiaru zmieniać (chociaż łapia luzy i wymagaja od czasu do czasu troski) ostatnio stwierdziłem ze wyrobiły sie już druty które wpinają się w bloki czyli pedałki bedą do wymiany...

Ja mam je od niedawna, no i mam pytanie do bardziej doswiadczonych uzytkownikow, jak je konserwowac, czyscic itd. zeby posluzyly mi jak najdluzej?

W testach wszystkie pedały są super. Łatwo sie wpinają i wypinają, nie zapychają błotem, nie trzeba ich często konserwować , ale prawda jest taka, że każdy biker ma inne depnięcie. A jak ktoś ma końską nogę to żadne pedały nie wytrzymają, a napewno nie te superlekkie.

Ja na Crankach,przejechałem 10.000km,po 4000km,na maratonie w Świeradowie Zdroju ukręciły się,tzn.rozwaliły się łożyska.Firma 7annna,wymianiła je za darmo i dodatkowo zlikwidowała wszystkie luzy-rewelacja.To jest może mały minus,ale jest.Jeśli chodzi o działanie to rzeczywiście,działają w każdych warunkach-bardzo duży plus.Wpięcie i wypięcie bardzo intuicyjne.Nikt jednak nie pisze,że jak się zaliczy glebe,to za cholerę się nie wypinają(rzadko).Leci się razem z rowerem-moim zdaniem największy minus.Miałem parę niezłych "gleb"i właśnie przez Cranki były one bardzo niebezpieczne.Dlatego i tylko z tego powodu je zmieniłem na Shimano.Nie wiem jak to się dzieje,ale Shimano zawsze się wypną przy upadku.
Ogólnie polecam,jeśli komuś nie przeszkadzają te dwa minusy.

Mi się jakoś wypinaja przy upadku, nie mam z tym problemu. Na samym początku jeździłem w ochraniaczach na kolana (dotyczy to wszystkich pedałów zatrzaskowych) ale wykształciły sie odpowiednie odruchy. Poza tym dużo zależy od tego w jakim stanie są bloki bo w ubijakach szybko się wyrabiają i mozna wypiąć się znacznie łatwiej.
W celu konserwacji należy zdjąć korek, odkręcić śrubę imbusową, zdjąć część ruchomą z ośki, usunąć zanieczyszczenia, przesmarować i złożyć (uważając na uszczelki). Tak ze 2 razy do roku warto to zrobić