Pierś z kurczaka

Temat dostępny też na forum: Rodzina i dziecko bez ogłoszeń
Przepisy :)
Jak macie coś fajnego :)
Ja mam w tej kwestii wypróbowane już wiele pomysłów, ale może jest coś, czego nie znam :)

popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Re: Pierś z kurczaka

ja robie dewolaje nadziewane serem topionym, bananem jak ktos lubi na słodko. Robie piersi ala stogonof z torebki ;-) i pieczarkami. Gulasz. Ale moge dac ci przepis na szybkie danie z tuńczyka i drugie makaronowe z brokułami
pycha.

popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Re: Pierś z kurczaka

dawaj :)

ps. z bananem? to brzmi ciekawie :)

popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Re: Pierś z kurczaka

Piersi rozbijasz jak na kotlety w środek wsadzasz banana i zawijasz jak dewolaje. Tylko nie sól i nie pieprz bo to na słodko. Potem bułka tarta, jajko i znowu byłka tarta i można podawac z ryżem a do tego jakaś surówka zaostrzająca. Nawet dobre :-). Moja teściowa tak robi.

popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Re: Pierś z kurczaka

Nie wiem, czy już nie podawałam...

Kurczak w cieście piwnym

Pierś z kurczaka pociąć na wąskie, długie fileciki (ok.5-7 z jednej piersi) wzdłuż włókien mięśniowych. Lekko stłuc tłuczkiem do mięsa, namoczyć w jasnym sosie sojowym, popieprzyć, zostawić na min. 1/2 h.

Przygotować ciasto jak na naleśniki, ale zamiast mleka lub wody dać jasne piwo (mąka, jajka, piwo, sól +trochę pieprzu)

Mięso dokładnie maczać w cieście i smażyć na dość głębokim, bardzo gorącym oleju.

Podawać (najlepiej) z ryżem i surówką z kapusty pekińskiej z kolorowymi warzywami.

Smaczne i wychodzi tego dużo (dobre dla niespodziewanych gości!)
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Re: Pierś z kurczaka

Fajny przepis a jak smakowo możesz do czegos przyrównać ;-) ?

popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Re: Pierś z kurczaka

Trudno z czymś porównać... Jest to dość łagodne w smaku, ale nie mdłe, bo piwo i sos sojowy robią swoje.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Re: Pierś z kurczaka

na przyprawie imbiru knorra był zawsze przepis na potrawkę z kurczaka :) pychotka, często to przygotowuję :)))

popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Re: Pierś z kurczaka

imbir? poszukam przy okazji wizyty w sklepie :) może jeszcze jest

popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Re: Pierś z kurczaka

up

popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Re: Pierś z kurczaka

Ja też mam fajny przepis na pierś z kuraka :) Polecam!
A znalazłam go w serwisie extra.smaczny.pl

Składniki:
1 pierś (połowa "serduszka")
2 łyżki mąki pszennej
1 łyżka mąki ziemniaczanej
1 łyżka majonezu
2 jajka
10 dag żółtego sera
Sposób wykonania:
Pierś pokroić w kostkę. Ser potrzeć na tarce o dużych oczkach. Wszystkie składniki wrzucić do dużego płytkiego naczynia. Wszystko wymieszać aż powstanie jednolita masa z kostkami mięsa. Z powstałej masy usmażyć placki na rozgrzanym do przezroczystości oleju.

Na jeden kotlecik przypada 2-2,5 łyżki masy. Z podanych składników otrzymamy 4-5 kotlecików.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Re: Pierś z kurczaka

W przepisie nie dodali tylko, że całość należy doprawić. Sól i pieprz wystarczy.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Re: Pierś z kurczaka

To ja podam ostatnio który wypróbowałam.

Składniki: 1 podwójna pierś z kurczaka
1 śmietana do gotowania Rama
1 zupa knor cebulowa
35 dag pieczarek

pieczarki obieramy lub nie ( jak kto woli) krolimy w talarki zupę rozmieszamy razem ze śmietaną dodajemy pieczarki i pierś. Zostawiamy to na jakieś 4 godziny w naczyniu zaroodpornym. Później wkładamy to do piekarnika na ok. 40 min. pieczemy w tem. 190stopni. Najlepiej żeby naczynie miało górę bo inaczej sos wyparuje.

popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Re: Pierś z kurczaka

E, Paulina ja też tego kurczaka po pokrojeniu moczę przez chwilę w sosie sojowym, więc potem daję tylko ciut soli, mnóstwo pieprzu mielonego, dużo papryki słodkiej i ciut ostrej. Dopiero wtedy jest dobre, garkotłuku.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Re: Pierś z kurczaka

Sama jesteś garkotłuk :) Gdyby nie ja to byś tego przepisu nie znała ;P
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Re: Pierś z kurczaka

Ale ja ulepszyłam!
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Re: Pierś z kurczaka

garkotłuk :) jak pięknie :)

Dawajcie więcej pomysłów na kurczaczka...

ja dzisiaj robię w sosie curry :) tak mi smaczek naszedł :)

popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Re: Pierś z kurczaka

No, niestety. Siostra ma to po mamie. Jak robią coś w kuchni, to nie potrafią cicho, tylko tłuką garami.

Kiedyś, jeszcze na weselniku, podawałam przepis na kurczaka "po chińsku"... Muszę zobaczyć, czy ktoś nie przeklieił tutaj.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Re: Pierś z kurczaka

Nie ma tego w rodzinkowych przepisach, więc przeklejam z dopiskami Wiper:


Podam jeden z moich ulubionych przepisów na bardzo szybkie danie.

Przepis dobry na jesień, bo jest tania papryka i ogórki... W dodatku danie jest "podzielne"...

"Chińszczyzna"

Piersi z kurczaka
ogórki szklarniowe lub cukinia
papryki (czerwone, lub czerwone i żółte)
sos sojowy (nie ciemny!)
pieprz czarny
mąka ziemniaczana
olej
ryż

Pierś kurczaka (ok. 1 pojedyncza na "łebka") pokroić w kostkę ok. 2x2 cm.
Wrzucić do miski, zalać kilkoma łyżkami sosu sojowego. Dodać pieprz, wymieszać. Mięso trzymać w sosie min. 15 minut. Raczej nie solić, bo sos sojowy jest b. słony.

W podobną kostkę pokroić paprykę i ogórki szklarniowe bez skóry. Ogórków i papryki powinno być objętościowo min. 2x tyle, co pokrojonego mięsa (jeżeli mamy 1 miseczkę mięsa, to musimy mieć min. 1 miseczkę ogórków i 1 miseczkę papryki). Nie kroić w dobną kostkę, bo warzywa i mięso skurczą się podczas smażenia. Warzywa lekko skropić sosem sojowym.

Rozgrzać dużo oleju na patelni (jeszcze lepszy jest wok).

Do miski z mięsem dodać trochę mąki ziemniaczanej, wymieszać tak, aby każdy kawałek mięsa był oblepiony cienką warstewką mazi z mąki i sosu. Szybko wrzucić na bardzo rozgrzany olej. Jeżeli jest odpowiednia ilość i temperatura oleju, mieszane mięso powinno szybko poodzielać się od siebie (jeśli nie, trzeba mu pomóc łopatką). Smażyć krótko, często mieszając, aż kurczak lekko zbrązowieje. Wtedy wyjąć mięso z patelni, na ten sam olej wrzucić warzywa (bez mąki) i podsmażać aż się nie "zeszklą". Wtedy wrzucić do warzyw mięso i chwilkę dusić na małym ogniu (dosłownie 2 minuty).

Zwyczajnie ugotowany ryż wysypać na talerze, na wierzchu nałożyć mięso z warzywami. Smacznego!

Oczywiście do warzyw i mięsa można wrzucać cokolwiek się nawinie: kukurydzę, kiełki, selera pociętego w słupki, seler włoski, pieczarki... ale ja najbardziej lubię wersję podstawową...




Re: obiad
Autor: wiper 23-10-2006 14:24 wyślij odpowiedź

zmodyfikuję trochę przepis Agathy-wiem coś o tym bo mój dziadek był przez 10 lat w Wietnamie

jak dajesz sos sojowy to już bez soli, do kurczaka warto dodać trochę wódki i wstawić do lodówki na pre godzin-będzie lepsze

kurczaka nie trzeba obtaczać w mace ziemniaczanej; można to zrobić w inny sposób
podsmażonego kurczaka i warzywka wrzucasz do garnka; mąke ziemniaczaną rozpuszczasz w zimnej wodzie i zalewasz tym mięso i warzywka i podgotowujesz lekko-zrobi sie fajny galaretowaty sosik i wszystkie smaki fajnie się wymieszają







Re: obiad
Autor: Agatha 23-10-2006 14:30 wyślij odpowiedź

Zawsze nazwy "chińszczyzna" używaliśmy ironicznie, zastanawiając się, czy prawdziwy Chińczyk by choć na to spojrzał :)

Z twoich rad chętnie skorzystam, ale chyba nie z tej z mąką... To mięsko jest smaczne, bo jest podsmażone, a nie ugotowane... Chyba, żeby ten manewr zrobić na koniec... Hmmm...




Re: obiad
Autor: @gnieszka 23-10-2006 14:31 wyślij odpowiedź

Aghata, ja właśnie robię na koniec:), ale nie wiem, jak jest w przepisie Wipera:)




Re: obiad
Autor: wiper 23-10-2006 14:43 wyślij odpowiedź

na sam koniec Agatha to ma się tylko podgrzać lekko i nic nie będzie miękkie-ja nie lubię miękkiego tylko chrupiące ;)
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Inne tematy z forum

Dieta warzywno-owocowa dr.Dąbrowskiej-ktoś stosuje? (29 odpowiedzi)

Dziewczyny,czy któraś z Was stosowała tę dietę,badz stosuje? Bardzo mnie zaciekawiła,chciałabym...

Co na wypadające włosy? (48 odpowiedzi)

Macie jakieś sprawdzone sposoby na wypadające włosy? Mam już dość, bo moje włosy są dosłownie...

Leczenie zębów mlecznych... (16 odpowiedzi)

...dziewczyny, jak wygląda leczenie zębów mlecznych - czy się boruje ząbek tak jak u dorosłego? I...