Piszczące hamulce!!!

Witam:)) Mam problem z przednim hamulcem. Piszczy i modulacja hamowania jest do d... bo nagle blokuje koło. Próbowałem już pawie wszystkiego ale może wy macie jakiś pomysł. Dzięki
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Re: Piszczące hamulce!!!

1. wyczyscic klocki

2. wyregulowac

3. zmienic klocki

4. kupic porzadny hamulec (s**** 5.o lub alivio juz od 50 zeta, tektro jeszcze taniej choc to nie to samo)

5. niektore po prostu piszcza
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 3

Czasami powodem piszczenia jest obręcz, a przynajmniej u mnie tak było. Dopiero 4 lub 5 para klocków nie piszczała na tej obręczy.
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0

Klocki piszcza gdy sa ustawione tak ze wpierw dotykaja kola czescia ktora jest zwrocona w kierunku jazdy. Tzn sa ustawione pod katem. Nie wiem czy dobzre wytlumazcylem ale nie wiedzialem jak.... Najlepiej klocki ustawic tak zeby byly LEKKO pochylone do tylu czyli na odwrot ,']

Kłaniam,
Ja mam właśnie tektro i mi piszczą. Felga AirlinerOne, ustawiłem klocki tak jak zalecacie i piszczą troche mniej ale piszczą. I tu pytanie czy na klamkach tektro można powiesic szczeki acera? Bo gdzieć słyszałem że pomimo tego ze to niska grupa to są baaardzo skuteczne.
Grusik!
I.

> I tu pytanie czy na klamkach tektro można powiesic
> szczeki acera? Bo gdzieć słyszałem że pomimo tego ze to niska
> grupa to są baaardzo skuteczne.

ja do v-braków tektro miałem założoną klamkę najzwyklejszą pod słońcem (to to http://www.allegro.pl/show_item.php?item=29290187 ) i wszystko działało super. Modulacja była i moc też.

Ja mam takie same chamulce i tez zdarzylo mi sie, ze po czyszczeniu i regulowaniu rowera piszczaly. Ustawialem klocki na wszystkie mozliwe sposoby ale nadal piszczaly. Po paru godzinach kombinowania zrezygnowalem i jezdzilem z piszczacymi. Okazalo sie, ze po jakichs 2-3dniach przestaly piszczec i jest ok.

a ja mam tektro i nic nie piszczy i hamuje ok.

zalej hamulce olejem, nie będą piszczały i jaka modulacja z tłumieniem..

wiesz co, ty juz tego wszystkiego probowales, a hamulce masz dobre i i tak piszcza...ale mnie to juz nie przeszkadza,hihi ;-)

siemanko,,
a wiec zaczynając od początku...
- po 1, tak jak wyzej wyczysc klocki, (czesto klocki sie zeszklają,,, robi sie taka sliska,szklista jednolita powierzchnia ,,, najlepiej przetrzec ją grubym papierem sciernym ) (jak juz sie zabierzesz za czyszczenie - odtluść obręcze )

- po 2, klocek musi byc ustawiony prawie rownolegle do obręczy, ale musi byc on dociskany tzw, " z włosem" a nie pod włos. najczęstrza przyczyna piszczenia.

- po3 co do tej modulacji,,,, daje 99% na to ze masz wykrzywioną obręcz,, centrowanie ,10 minut, i po temacie no i 1% ze obręcz jest tak tandetnię spięta ze na kancie łączenia zachacza o kolcek hamulcowy.

- po4 w ostatecznosci !!!! wynien klocki, zapłać nawet te 10 zł :), i kup klocki do obręczy aluminiowych,,, mają zdecydowanie wiecej gumy niż innych smieci.

po wykonaniu powyższych rytuałów i tak bedzie piszczało :),, ale tylko zanim sie te wyczyszczone i zarazem niedopasowane klocki odpowiednio nie dotrą,, kwestia kilkunastu hamowan

Pozdrawiam i zycze powodzonka :))
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0

Inne tematy z forum

Bagażnik na Hak (4 odpowiedzi)

Cześć, czy może jest szczęśliwym posiadaczem Bagażnika na hak firmy thule lub mont blanc a jeśli...

Zabezpieczenia i drzwi do piwnicy (21 odpowiedzi)

Hej. Na wstępie zaznaczam, że jestem w pełni świadomy tego, iż w piwnicy rowerów się nie...

Lekki rower trekkingowy - jaki? (144 odpowiedzi)

Witam, Poszukuję nowego lekkiego(gdyby był do 13 kg to byłoby ekstra, bo póki co widziałam same...