Planowanie ślubu

Temat dostępny też na forum: Wesele
Czesc kobietki :)
Powoli zaczynamy myslec o slubie. Mam pytanie i jednocześnie proszę Was o pomoc. Z jakim wyprzedzeniem trzeba rezerwować kościół? I jaki byście poleciły na terenie Gdańska? Ew. Sopotu??
I gdzie można wyprawić Wesele? I również z jakim wyprzedzeniem??
I ostanie pytanie gdzie dostane obrączki w dobrej cenie ale nie klasyczne złote tylko takie matowe łączone najlepiej, bardziej w nowoczesnym stylu.

Błagam pomóżcie... :(
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Re: Planowanie ślubu

Jeżeli chodzi o salę i kościół, to wszystko zależy głównie od terminu jaki sobie wypatrzysz. Jeżeli to będzie środek sezonu ślubnego, to może być ciężko z znalezieniem fajnego miejsca na wesele, bo dobre sale są strasznie oblegane ; )

Niektórzy są w stanie zorganizować wesele w 3-miesiące, a niektórzy potrzebują na to dwa lata, więc wszystko zależy od ciebie.

Ja jak rezerwowałam salę w styczniu tego roku, to pierwszy wolny termin był na listopad 2015 (Ale nie wszędzie są aż tak napięte terminy :P)

A jaki lokal wybraliście?

Amelia w Zelewie :)

podpisuje sie pod ta wypowiedzią:)

Sporo jest czynników które maja wpływ.Czasami wszystko jest zbyt rozdmuchane i sami sobie robimy pod górke słuchajac opowiesci i rezerwujac sale 2-3 lata wczesniej...

Ja zareczyłam sie w styczniu....wybrałam jedna sale , brakowałao sezonowych miesiaców z literką R....jednak maj, lipiec i pażdziernik miały jeszcze terminy. Wiec można spokojnie w 3 mc zorganiozwac slub:) Jak sie dobrze poszuka....

To samo z sukienka wszystko wyolbrzymione, przerazona opowiesciami ze kiecka musi być conajmniej 1 rok wczesniej polleciałam do salonu wybierac a potem okazało sie ze w kazdej chwili moge zmianić na inna bo nowa dostawa bedzie w maju i czerwcu...wiec mogłam spokojnie isc 2 mc przed slubem. Salonów jest masa i na pewno znajdzie sie ta wymarzona.

Krótszy termin organizacyjny na pewno dostarczy wiecej nerwów ale wszystko sie da załatwić i to w cale nie na gorszym poziomie niż organizacja slubu przez 2 lata:)
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0

Ja moge powiedziec na swoim przykladzie:). Ślub mamy pod koniec lipca tego roku. Sale na wesele zarezerwowalismy rok wczesniej a terminy i tak juz byly napiete, z tym ze mamy slub w piatek wiec bylo nieco prosciej. Wybralismy piatek dlatego ze w wielu miejscach w piatki jest taniej:) pozatym mamy duzo gosci z Francji i jak sie wyspia w sobote to w niedziele moga spokojnie wyruszyc do domu zeby w poniedzialek wrocic do pracy:). Co do kosciola, rowniez zarezerwowalismy rok wczesniej a i tak juz nie bylismy pierwsi na ten termin. My slub mamy w kosciele św Walentego w Gdansku Matarni. Malutki slodki kościolek. Najwazniejsze to to ze ksieza tam sa mega wporzadku i nie robia problemow z niczego. Moj narzeczony np mial tylko chrzest, wiec balismy sie ze w polsce to w ogole bedzie nie zrobienia zeby udzileili nam slubu bez reszty sakramentow a tam ksiadz powiedzial nie ma sprawy, musi tylko odbyc pierwsza spowiedz (ktora bedzie jednoczesnie spowiedzia generalna obowiazkowa przed slubem) jak i komunie ktora przyjmie na slubie. Wiec zero stresu:) Odbylismy nauki juz w kwietniu jako ze nie mieszkamy w polsce. Najwazniejsze dla nas to to ze nie musilismy robic nauk przedslubnych w poradni (wiesz jak sie zabezpieczac naturalnie, planowanie rodziny itp) bo ksiadz powiedzial ze jak mamy to zrobic dla papierka to oni tego nie wymagaja. Wiec z parafii jestesmy mega zadowoleni.
Co do reszty czyli fotografa, strojenia dj rowniez rezerwowalismy rok wczesniej zeby zaklepac termin. Najgorsze w tym ze wszedzie trzeba wplacac zaliczke wiec musielismy troche rodzicow poprosic bo z wyplat nam nie starczylo:)
Co do obraczek, jesli zamawiasz w sieciowkach typu Apart czy Kruk mozesz sobie wybrac tylko to co maja w katalogu ( a nam nic sie nie podobalo bo chcielismy biale matowe zloto dla mnie z brylancikami) i poszlismy do Pana ktory od lat prowadzi swoj warszatat jubilerski (vis a vis Galerii Baltyckiej we Wrzeszczu) maly jubieler ale za to zrobi to co sobie wymarzysz. My za dwie obraczki z bialego zlota, matowe i z 4 brylantami na mojej zaplacilismy 2500. Sa super bo sami sobie wybralismy co chcemy.
Mam nadzieje ze to Ci pomoze i nieco przyblizy to co cie czeka:)
pozdrawiam

Ja nie mam bierzmowania, ze względu na chore panujące zasady panujące wówczas w parafaii. My ślub panujemy za 2-3 lata wiec jeszcze trochę czasu jest, ale czytając fora zaczełąm się niepokoić, bo natrafiłam na tematy gdzie jest wspomniane, że rezerwacji należy dokonywać 3-4 lata wcześniej. A jaką salę wynajęliście? :) Z tymi obrączkami to bardzo dobry pomysł. Fotografa akurat mamy :) Mamy rodzinnego więc myśle, że będzie ok. Aczkolwiek swoje lata już ma, a nie ma co ukrywać, że młodzi fotografowie mają zbliżoną wizję do naszej takiej sesji :)

My mamy wesele w Gościńcu dla przyjaciół w Wyczechowie. Troche daleko od centrum gdanska ale nic nie przebije jakosci i losci jedzenia jakie proponuja:) Wyroby maja tylko i wylacznie wlasne z wlasnego miesa i wlasnych ryb wiec jestesmy pewni jakosci i nie ma jak w czesci knajp 1.5 kawalka miesa na osobe tylko 4 a to robi roznice bo ostatnie co chce uslyszec po swoim weselu toto ze zabraklo jedzenia:)
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 0

Miałam wesele w gościńcu i polecam w 10000%. Podpisuje sie pod wszystkim co napisałaś :-)

To super, ciesze sie ze faktycznie tak to wyglada a nie sa to tylko slowa menagera:) Jak juz bedzie po to napewno zdam relacje

Warto jest Waszym zdaniem kupić planner ślubny?

Uważam, że ślub jest na tyle oczywistym wydarzeniem, że można to przemyśleć i zorganizować wszystko samemu. Ale jak ktoś nie czuje się na siłach to każda pomoc może mu się przydać.

Ja myślę warto bo to będą fajne zdjęcia i zawsze będziecie miło wspominać. Jedyna pewnie sesja we dwoje. Polecam pana Damiana fotomadeksza tu macie jego stronkę fotomadeksza.pl lub na FB fotomadeksza

Takie sesje są fajne, jak ktoś ma możliwość to czemu nie.
Nam akurat robił kamerzysta - mamy z tego filmik a nie foto :)

Czasami warto jest dać sobie pomóc...Sama nie organizowałam swojego slubu ale przekazałam pałeczkę dziewczynom, które wszystko mi zaplanowały. Konkretnie Asi i Ani z http://sercadwa.eu/ - znają się na tym co robią oraz co najważniejsze widać, że to lubią oraz organizowanie ślubów to dla nich prawdziwa pasja...
Zarówno ja jak i goście byliśmy zadowoleni.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 3

Inne tematy z forum

Gdzie warto zamowic kwiaty w Gdansku?? (64 odpowiedzi)

Dziewczyny poniewaz jestem za granica niemam za bardzo mozliwosci jezdzenia po kwiaciarniach.Bede...

Zaproszenia ślubne - gdzie najlepiej kupić? (135 odpowiedzi)

Gdzie najlepiej kupić zaproszenia w okolicy Trójmiasta?