Re: Planowanie ślubu
Ja moge powiedziec na swoim przykladzie:). Ślub mamy pod koniec lipca tego roku. Sale na wesele zarezerwowalismy rok wczesniej a terminy i tak juz byly napiete, z tym ze mamy slub w piatek wiec bylo nieco prosciej. Wybralismy piatek dlatego ze w wielu miejscach w piatki jest taniej:) pozatym mamy duzo gosci z Francji i jak sie wyspia w sobote to w niedziele moga spokojnie wyruszyc do domu zeby w poniedzialek wrocic do pracy:). Co do kosciola, rowniez zarezerwowalismy rok wczesniej a i tak juz nie bylismy pierwsi na ten termin. My slub mamy w kosciele św Walentego w Gdansku Matarni. Malutki slodki kościolek. Najwazniejsze to to ze ksieza tam sa mega wporzadku i nie robia problemow z niczego. Moj narzeczony np mial tylko chrzest, wiec balismy sie ze w polsce to w ogole bedzie nie zrobienia zeby udzileili nam slubu bez reszty sakramentow a tam ksiadz powiedzial nie ma sprawy, musi tylko odbyc pierwsza spowiedz (ktora bedzie jednoczesnie spowiedzia generalna obowiazkowa przed slubem) jak i komunie ktora przyjmie na slubie. Wiec zero stresu:) Odbylismy nauki juz w kwietniu jako ze nie mieszkamy w polsce. Najwazniejsze dla nas to to ze nie musilismy robic nauk przedslubnych w poradni (wiesz jak sie zabezpieczac naturalnie, planowanie rodziny itp) bo ksiadz powiedzial ze jak mamy to zrobic dla papierka to oni tego nie wymagaja. Wiec z parafii jestesmy mega zadowoleni.
Co do reszty czyli fotografa, strojenia dj rowniez rezerwowalismy rok wczesniej zeby zaklepac termin. Najgorsze w tym ze wszedzie trzeba wplacac zaliczke wiec musielismy troche rodzicow poprosic bo z wyplat nam nie starczylo:)
Co do obraczek, jesli zamawiasz w sieciowkach typu Apart czy Kruk mozesz sobie wybrac tylko to co maja w katalogu ( a nam nic sie nie podobalo bo chcielismy biale matowe zloto dla mnie z brylancikami) i poszlismy do Pana ktory od lat prowadzi swoj warszatat jubilerski (vis a vis Galerii Baltyckiej we Wrzeszczu) maly jubieler ale za to zrobi to co sobie wymarzysz. My za dwie obraczki z bialego zlota, matowe i z 4 brylantami na mojej zaplacilismy 2500. Sa super bo sami sobie wybralismy co chcemy.
Mam nadzieje ze to Ci pomoze i nieco przyblizy to co cie czeka:)
pozdrawiam
0
0