Pmożcie chcękupić w miarę tanio rower

Nie znam się na rowerach. Znalazłem stronę z ofertą w miarę tanich rowerów - chcę kupić kilka rowerów - dla siebie, żony i dzieciaków (w jednej firmie). Co sądzicie o tych rowerach: www.bikesport.pl Ważna jest dla mnie bezawaryjność i funkcjonalnosć.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Re: Pmożcie chcękupić w miarę tanio rower

no, jezeli sie nie znasz na rowerach to lepiej nie zaczynaj od strony producenta rowerow...
nie chce zniechecac, ale sprzet ze strony ktora wymieniles jest raczej makrokeszowy i nie polecam takich zestawow nikomu - nawet kompletnym amatorom...

postaram się być bardziej konstruktywny - rowery na stronie przez Ciebie podanej są rzeczywiście podejrzanie tanie, choć droższe niż w "Żanie" ;)
Jeżeli chcesz jeździć czysto amatorsko powiny takie wystarczyć.
Główną wadą rowerów typu makrokesz jest kiepski osprzęt, powodujący konieczność częstych napraw - nie polecałbym Ci takich rowerów dla całej rodziny, gdyż zwykła rodzinna przejażdżka jelitkowską ścieżką skończyła by się dla Ciebie ubrudzonymi po pachy rękoma - zakładam, że Ty byś się podjął np zakładania spadających łańcychów i ciągłej regulacji przerzutek, które ze swej natury nie poddają się tej operacji (mówię cały czas o tanich, makrokeszowych modelach). Rowery na znalezionej przez Ciebnie stronie mają sprzęt powiedzmy markowy (Shimano) aczkolwiek nie z najwyższej półki. Z tym, że do rodzinnych przejażdżek nie potrzeba raczej osprzętu za jakieś grube tysiące. Myślę, że niska cena rowerów z tej strony wynika, z niskiej jakości ram - główną wadą bedzie tu duzy ciężar rowerów (ramy na pewno zrobione są ze zwykłej stali). Jeżeli Ci to nie przeszkadza to możesz chyba zdecydować się na taki zakup (zaznaczam, że nie testowałem nigdy roweru tej firmy i wypowiadam się czysto teoretycznie).
Znając to forum znajdzie się tu paru maniaków, którzy będą się starali przekonac Cię, że nie kupisz dobrego roweru za poniżej X tys złotych - nie przejmuj się nimi i patrz na to do czego rowery Ci będą potrzebne.

witam,
rowery prezentowane na wspomnianej stronie wyposazone sa w najnizsze grupy Shimano z rodziny TY-xxx i tym podobne...

Jest to sprzet montowany w wiekszosci w rowerach "komunijnych" i makrokeszowych. Oczywiscie, mozna na takim sprzecie pojezdzic latami i zrobic pewnie i 10.000 km. Jednak jakosc dzialania tego sprzetu, ilosc straconych nerwow na naprawe, regulacje, wyciaganie zakleszczonych lancuchow albo ich ponowne zakladnie powoduje, ze jest to sprzet nie nadajacy sie do czestej i intensywnej ekspolatacji. Piszac 'intensywnej', nie mam tu na mysli wyscigow, rajdow czy jakiejs powaznej turystyki - bo do tego to w ogole ten sprzet sie nie nadaje.

Ceny tych rowerkow oscyluja w granicach 400pln - staram sie byc obiektywny i nawet dla kompletnego TOTAL amatora mysle, ze sprzet taki jest nieodpowiedni...

Temat ten jest bardzo czesto poruszany na liscie dyskusyjnej pl.rec.rowery, najpierw proponuje zapoznac sie z opiniami i propozycjami tam podawanymi, gdyż moze to byc w takim wypadku wielce pomocne.
Jesli nie chce ci sie czytać archiwum listy to proponuje wybrac sie do 2-3 porzadnych sklepów (serwisów) rowerowych (nie sportowych i nie marketów) i tam zagadać. Wiadomo że "kazdy żyd swój towar chwali" ale bedziesz mial juz podstawową wiedze w temacie i moze wybierzesz jakis wariant optymalny.

Pzdr.
T.

Inne tematy z forum

Lekki rower trekkingowy - jaki? (144 odpowiedzi)

Witam, Poszukuję nowego lekkiego(gdyby był do 13 kg to byłoby ekstra, bo póki co widziałam same...

Bagażnik na Hak (4 odpowiedzi)

Cześć, czy może jest szczęśliwym posiadaczem Bagażnika na hak firmy thule lub mont blanc a jeśli...

Zabezpieczenia i drzwi do piwnicy (21 odpowiedzi)

Hej. Na wstępie zaznaczam, że jestem w pełni świadomy tego, iż w piwnicy rowerów się nie...