Podszywają się pod policję i blokują komputery

Opinie do artykułu: Podszywają się pod policję i blokują komputery.

Komenda Główna Policji zablokowała ten komputer z co najmniej jednego powodu. Przewidywana kara 500 złotych lub więzienie - taki komunikat zobaczył na swoim komputerze nasz czytelnik, Łukasz z Gdańska. Sprawę zgłosił policji. Policja dobrze zna ten sposób działania hakerów, ale... zgłoszenia nie przyjmuje i radzi wynająć dobrego informatyka.Mieszkaniec Gdańska napisał do nas zbulwersowany, że od kilku godzin ma zablokowany komputer. Komunikat, który pokazał się na ekranie sugeruje, że ...
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

i co g..w postaci linuksa

czy beznadziejne jabuszko? Bo alternatywa musi być.
Znawcy od kilu boleści. O informatyce zielonego pojęcia nie mają. Troche info na forach zero praktyki i się mądzą.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

juz to przerabiałem

ten wirus miałem w tamtym 2 razy na szczescie mam 2 profile na komputerze i tylko jeden z nich był zablokowany więc z drugiego mogłem poczytac jak go usunąć....ale za 2 razem było gorzej usunąć..
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 0

a polucja oczywiście bezradnie

ma to w d*p.... - ie

no nie wiem

mam linuxa, nie mam programu antywirusowego, chociaż zainstalowałem fajerłol. nie spotkałem się jeszcze z działalnością wirusa na moim komputerze.
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 0

Faktycznie temat warty artykułu

użytkownik albo właził na różne strony xxx albo ściągał różne "piraty" a teraz robi raban na policji i w mediach.

Jak daleko ten świat jeszcze upadnie....
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 6

A co ma Policja do tego? Przeczytałeś chociaż podpis pod zdjęciem?
"fot. Przemek/czytelnik Trojmiasto.pl"
Przecież to sam czytelnik przesłał takie zdjęcie.
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 0

najprostszych zastosowań domowych ? Może po prostu domowych??

no to jakieś bedzie minimum 95% użytkowników Windows...

a tak BTW ci fachowcy to chyba sobie radzą z wirusami
bez pomocy 3miasto.pl?

@Santo chłopie, też niewiele wiesz

Ad. 1. Moje komputery (Win XP i drugi z Win 7 też się uruchamiają w 30 kilka sekund, kwestia instalacji i konfiguracji systemu, słyszałeś o takich narzędziach jak nLite?)
Ad. 2. Nie jest wydajniejszy jeśli chodzi o RAM, u mnie "goły" system zajmuje jakieś 110 MB, jak pisałem wyżej, kwestia konfiguracji systemu.
Ad. 3. Zgadza się, wirusów na Linuxa jest mniej, bo nikomu nie chce się ich pisać dla garstki użytkowników.
Ad. 4. Open Office czy Libre Office jest również dostępny na Windowsa, dasz wiarę? Ponadto jest coś takiego jak chociażby portableapps.com gdzie w kilka minut masz "zainstalowane" darmowe oprogramowanie jak chociażby wspomniany już OO czy takie programy jak Gimp, RAW Therapee, Blender, Inkscape, Scribus, LibreCAD, przeglądarki internetowe, klienci poczty, narzędzia systemowe itd., a wszystko w wersji portable, bez wpisów w rejestrze, instalacji systemowej, możliwe do uruchomienia z dowolnej lokalizacji (włącznie z USB).
Ad. 5. Jak wyżej. Spora część z tych 40 tys. aplikacji niekoniecznie warta jest uwagi, a te faktycznie wartościowe mają swoje wersje również na Windowsa, w drugą strone to już tak nie działa.
Ad. 6. No i jaki jest sens instalować Linuxa, jeżeli ktoś pracuje głównie na oprogramowaniu, które jest tylko na Windę? Po to żeby przez większość czasu pracować w trybie emulacji przez Wine, które często działa koślawo i nie każdy program da sie tak uruchomić?
Ad. 7. Aktualizacje, również te mniejsze, też wychodzą niemalże cocdziennie.

Linux jest fajnym systemem pod warunkiem, że ktoś go używa do najprostszych zastosowań domowych (pomijam wykorzystanie serwerowe), jednak jak ktoś korzysta ze specjalistycznego oprogramowania w celach zawodowych to w większości przypadków nie ma alternatywy.
popieram tę opinię 5 nie zgadzam się z tą opinią 4

I ta prostota
popieram tę opinię 4 nie zgadzam się z tą opinią 0

Na zdjęciu podane IP czytelnika

Nieprofesjonalne zachowanie Policji, tzn. Dyżurnego. Słuchając ostatnimi czasy doniesień medialnych i z własnych doświadczeń wysnuwam wniosek, że na stanowiskach Dyżurnych, Policja i Pogotowie obstawia najmniej kompetentnych i bezczelnych pracowników. Może za karę? Dziwię się, że jeszcze przełożeni tego nie zauważyli. To tak jakby w firmie na infolinii pracowali najgorsi pracownicy, a potem firma się dziwi, że opinia publiczna ma o nich złe zdanie. Kiedyś z tym problem miała np. TPSA. Widać niestety że służbami ratunkowymi dowodzą "betony" ze starego ustroju, a nie sprawni menedżerowie.
Czekać tylko jak za chwilę Rzecznik Policji przeprosi za takie zachowanie i uzna je za naganne - i słusznie.
P.S. może warto by zamazać załączony zrzut ekranowy by nie podawać danych czytelnika? :)
popieram tę opinię 4 nie zgadzam się z tą opinią 1

Policja zainteresowana pracą

nie źle...

właśnie w ten sposób usunęłam wirusa z kompa

to była jedyna metoda- naprostsze rozwiązania są najlepsze.
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0

@Stef chłopie mało wiesz

"Zwykli" użytkownicy komputerów mają ogromny wybór jeśli chodzi o Linuxa (Ubuntu, Mint, Fedora, Archi i wiele innych).

Obsługa wcale nie polega na wpisywaniu komend - tak mogą sobie robić dobrze profesjonaliści - ci, którzy po prostu chcą tak robić.

Linux posiada wiele graficznych interfejsów, gdzie obsługa jest taka sama jak w Win, klik myszką, menu start itd. DO tego każdy można wypróbować, dostosować na tak wiele sposobów, o których Winda może tylko marzyć.

Ponadto jest:
1. szybszy (w szczególności na starszych maszynach), mój komp z Windą Vista uruchamia się ok 3 minut zanim jest w pełni gotowy do pracy (zakończy wczytywać wszystkie procesy działąjące w tle) a na LinuxMint ok 30 sekund
2. wydajniejszy jeśli chodzi o RAM,
3. bezpieczniejszy - aby cokolwiek zainstalować trzeba podać hasło, więc każdy program o nie musi zapyta, poza tym 90% wirusów pisanych jest na Winde ze względu na jej słabości. Można spokojnie używać Linuxa bez programu antywirusowego.
4. jest DARMOWY - po co płacić kilkaset złotych za Offica, skoro instalując Linuxa otrzymujesz odpowiednik GRATIS??? Obsługa taka sama,a do tego tworzy PDFy!!!
5. wiele DARMOWYCH programów - chcesz tworzyć grafikę, nie sprawy, muzykę - prosze bardzo, klikam ikonkę Menadżera Oprogramowania i mam dostęp do ponad 40.000 (czterdziestu tysięcy) DARMOWYCH aplikacji!!!
6. Dla tych przywiązanych do gier i innych programów - możliwość otwierania programów Windowsowych w Linuxie!!!
7. AKTUALIZACJE - bieżące, nawet codziennie jeśli zajdzie taka potrzeba system sam się aktualizuje (oczywiście możemy pominąć aktualizację). A jak to wygląda w przypadku Windy? Kilkaset MB za KILKA LAT jako ServicePack. Linux jest żywy i społeczność szybko reaguje na problemy.

MOżna by jeszcze dużo pisać ale lepiej samemu spróbować, wystarczy ściągnąć obraz płyty DVD i nagrać na płytkę i uruchomić z płyty, a jak się spodoba to zainstalować zamiast Windy, lub OBOK Windy - mamy dostęp do dwóch systemów. Acha, można zainstalować również w Windzie, tak jak inne programy.

Należy pamiętać że w przypadku uruchomienia z płyty, system jest bardzo wolny (logiczne - płyta jest dużo wolniejsza niż RAM lub HDD), a w przypadku instalacji w Windzie może być braku dostępu do pewnych sprzętów - kwestia tego, Winda blokuje) - dlatego te dwa tryby są tylko do ogólnego sprawdzenia i łatwego odinstalowania.

Polecam Linux Mint (oczywiście jest po polsku), do wyboru 3 różne interfejsy graficzne - najlepiej uruchomić z płyty i porównać (mój wybór to KDE):
polska strona Mint: linuxmint.pl
strona główna Mint (angielska): linuxmint.com
Obrazy systemu Linux są na tej stronie (do wyboru rodzaj interfejsu graficznego oraz wersja 32 i 64 bit):
http://www.linuxmint.com
popieram tę opinię 5 nie zgadzam się z tą opinią 2

hmm

włącz komputer, też jak?
popieram tę opinię 8 nie zgadzam się z tą opinią 0

Akurat z Nortonem to bym nie spał spokojnie.

To najgorszy antywirus jaki istnieje.
A to że "legalny windows uchroni przed wirusem" to kompletna bzdura. Oczywiście nie popieram piractwa, ale takie robienie wody z mózgu to przegięcie.
popieram tę opinię 9 nie zgadzam się z tą opinią 0