Podszywają się pod policję i blokują komputery

Opinie do artykułu: Podszywają się pod policję i blokują komputery.

Komenda Główna Policji zablokowała ten komputer z co najmniej jednego powodu. Przewidywana kara 500 złotych lub więzienie - taki komunikat zobaczył na swoim komputerze nasz czytelnik, Łukasz z Gdańska. Sprawę zgłosił policji. Policja dobrze zna ten sposób działania hakerów, ale... zgłoszenia nie przyjmuje i radzi wynająć dobrego informatyka.Mieszkaniec Gdańska napisał do nas zbulwersowany, że od kilku godzin ma zablokowany komputer. Komunikat, który pokazał się na ekranie sugeruje, że ...
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Miałem tego ,,WIRUSA,,

To jest wirus o nazwie WEELSOF jak ktoś tu napisał (Tryb awaryjny -> przywracanie systemu -> kawka dla uspokojenia -> format c:) to nie zawsze i każdemu zadziała. Jak dla mnie to najlepszym programem jest COMBOFIX. Ściągamy na innym komputerze i instalujemy na pendrive. Gdy program się zainstaluje to podpinamy naszego pendriva do portu usb i włączamy komputer w trybie awaryjnym z wierszem poleceń. W wierszu wpisujemy "NOTEPAD" i otwiera nam się notatnik. Szukamy naszego pendriva i włączamy ten program.
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 2

ciekawe: majac juz rownoczesnie drugiego "skenara" czynnego spowoduje popsucie systemu
popieram tę opinię 4 nie zgadzam się z tą opinią 0

niekoniecznie piszemy razem. na tego wirusa niestety nie ma żadnego lekarstwa, bo to wirus Matol.#10.Barrotes
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 4

Woł.... ale sukces zrobić najlepszy program w swoim systemie operacyjnym

Najbezpieczniej to jest używać każdej przeglądarki
w MacOS albo Linuks...
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 6

szerzej

Tryb awaryjny - wciskac po uruchomieniu F8 az sie pojawi ekran z monitem o uruchomieniu tegoz, uruchomic tryb awaryjny bez obslugi sieci.

Niektore wersje tego wirusa uruchamiaja się także w trybie awaryjnym. Rada - uruchomic tryb awaryjny w trybie konsoli, uruchomic msconfig ( wpisac jego adres w konsolę, przybliżoną lokalizację znajdziecie w google) i odznaczyć wszystkie podejrzane programy i usługi uruchamiane ( w praktyce najlepiej wszystko poza produktami microsoft). Uruchomic ponownie, wybrac jak na samej gorzej i dalej jak radzą inni :)
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 0

Można prościej: zainstaluj linuksa

w życiu nie zobaczysz już żadnego wirusa
popieram tę opinię 9 nie zgadzam się z tą opinią 9

Z tego co widać "blokada" sprowadzała się do

wyświetlenia komunikatu Exploderze....
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0

Odinstalowanie wirusa-wszystkich-wirusów

czyli MS Windows...
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 1

Legalny dobry, płatny program antywirusowy

+ zdrowy rozsądek.
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 2

hahaha

oj kolego zapewniam cię że masz wirusa ale nie koniecznie w kompie
popieram tę opinię 8 nie zgadzam się z tą opinią 0

nie dziwię Ci się..

bo Cię kocham :)
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0

posiadanie yorka świadczy o preferencjach seksualnych
z kolei kaspersky, który już na początku roku ma obniżoną cenę o 1/3, to musi być jakaś wielka kupa...
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 6

Pomoc

zapraszam na tą stronkę a napewno ktoś wam pomoże z tego typu komunikatami

pps

nie jakąś tam datę sprzed zawirusowania tylko dzień, w którym został utworzony punkt przywracania systemu, jestem laikiem a wiem takie rzeczy

Można łatwiej.

Ctrl+Alt+Del, znaleźć proces tego tałatajstwa, wyłączyć i usunąć ten program np. jakimś programem antywirusowym, jak jest wykrywany przez bazę wirusów.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 11

kszywdzic ?

kszywdzic ? a co to ?
popieram tę opinię 7 nie zgadzam się z tą opinią 1

a ja mam Kaspersky Internet Security i dwa yorki ... zero wirusów

pomaga albo kaspersky albo zawzięte szczekanie
popieram tę opinię 8 nie zgadzam się z tą opinią 1