Poród Swissmed 2

Zakładam nowy wątek. Link do poprzedniego:

http://forum.trojmiasto.pl/Porod-Swissmed-t112206,1,130.html
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Re: Poród Swissmed 2

czesc szymelek :) :) Sylwia jak mozesz tez napisac odpowiedzi na te pytania na forum bedzie super :) :)

szymelek masz sporo pytan, najlepiej na biezaco je zadawac, ja mialam cc w swissie 2 miesiace temu, chetnie odpowiem na wszystko, nr gg 5787941

Hej dziewczyny
śledzę z ogromna ciekawością ten wątek i jestem zdecydowana na poród w SwissMedzie, o ile oczywiście dotrwam do kwalifikacji.
Chciałabym, aby poród odbył się poprzez cc - mam wskazania ze względów laryngologicznych i ortopedycznych, ale jeszcze nie zdążyłam załatwić zaświadczenia. Właśnie się za to zabieram i mam nadzieję, że zdążę. Niedługo zaczynamy z bubusiem 31 tydzień:) wstępny termin to połowa lipca:)
Paniczny strach przez psn jest trzeci w kolejce...
Mam sporo pytań, zwłaszcza do osób, które już przechodziły cc w Swiss Medzie, zwłaszcza dot. opieki i samego przebiegu - wiadomo, że wszystko co się wiąże z cc wygląda różnie w różnych szpitalach, dlatego wiem, że warto wydac pieniążki dla zdrowia dzidziusia i swojego.
co tak na szybkiego przychodzi mi do głowy:
1. znieczulenie - kiedy zachodzi decyzja o znieczuleniu ogólnym? mam slabą krzepliwośc krwi i boję się, żeby nie było to podstawą z rezygnacji cc :(
ile czasu leży się bez ruchu po znieczuleniu, jak wygląda sprawa diety, pomocy przy maluszku oraz czy też rodzi się łożysko i krwawi jak po psn?
czy podczas cc mąż może być przy mnie? jestem straszną panikarną i skacze mi ciśnienie z nerwów:/
2. po jakim czasie dochodzi się całkowicie do siebie? słyszałam opcję, że podobno po 2 latach, ale jakoś ciężko mi w to uwierzyć...
3. czy podwyższony cukier w badaniu krzywej, ale jeszcze na granicy normy jest podstawą do nie przejścia kwalifikacji? z jakich innych powodów mogą mnie nie przyjąć?
4. co się dzieje jesli akcja porodowa zacznie się przed terminem planowanego cc?
5. co tak naprawdę warto zabrać do szpitala - co jest niezbędne - nie chciałabym pakować całej walizy:)
6. czytałam rożne opinie nt.badan robionych dzieciom - czy wykonuje się im wszystkie badania, szczepienia, usg? czy tylko wtedy jak się upomnimy?
tyle narazie przyszło mi do głowy - z góry Wam bardzo dziękuję za odpowiedzi i uspokojenie mojego i tak już niespokojnego serducha:)
byleby dotrwać do kwalifikacji:)
pozdrawiam ciepło i mam nadzieję, że w końcu juz wiosennie:)

jacy doktorzy teraz przyjmuja te kwalifikacje? jak rozumiem kazdego dnia od pon do wtorku od 8 rano do 14ej? czy dr chmielewski w jakis dzien tez kwalifikuje lub wojcik?

Natalus - trzymam kciuki, czekamy na dobre wiesci ;)

juz po 8:00, no to Natalus zaraz mama zostanie :) ale super :) trzymam kciuki

Hej dziewczyny rodziąm w swiss w lutym tego roku i w 100 % polecam!! rodziłam sn, bez znieczulenia, poród szybko i bez problemów, w czw urodziłam w sobotę już byłam w domu - położna Joanna Miłosz - anioł nie człowiek - polecam każdemu - mały wyj to dr B. - jakoś mi nie podpasował :/ no ale cóż... reszta suuuper!! następny poród tylko w swiss!

Nataluś, trzymam kciuki!

ale masz fajnie, że już jutro będziesz mamusią :) ja mam termin za 8 dni więc niby lada dzień mogę urodzić ale jakoś się jeszcze na to nie czuję

trzymam kciuki i głowa do góry :) pozdrawiam

Iza nic się nie martw tam jest dyżur anestezjologa 24godz/dobę, podobnie jak ginekolog czy lekarz od maluszków neonatolog. Także dostaniesz znieczulenie obojętnie o której godzinie będzie Ci dane przyjechać:)

Dziewczyny- jutro mój wielki dzień:) Myślę że tak około 9rano będę już mamusią:) Na 7.30 mam się stawić, kurczę stres mnie łapie. Trzymajcie za mnie kciuki jutro, a ja w zamian jak już wrócę to wszystko ładnie opiszę. Żegnam się z Wami po raz ostatni z brzuszkiem:) Jutro już nie będę ciężarną:) Buziaki.

anestezjolog jest dostępny cała dobę
z odwiedzinami nie ma problemu może przyjść każdy oczywiście to też zależy od nas samych i szacunku do drugiej pacjentki, ja do szpitala zaprosiłam tylko dziadków nie licząc męża oczywiście
nie ma osobnej sali do odwiedziń dlatego jakies tabuny ludzi moga byc denerwujące dla drugiej mamy to samo tyczy się nas, poza ty to tez wprowadzanie niepotrzebnych zarazków
ja szczerze mówiąc nie miałam ochoty w szpitalu pokazywać się większemu gronu

a jeszcze jedno pytanie mam z czystej ciekawości -- jak to jest z odwiedzinami w swiss medzie bo zapomniałam o to spytać- partner to jasne wiem ,że może odwiedzać i przebywać ze mną w szpitalu - a co z innymi członkami rodziny?

jeżeli znieczulenie jest podane za szybko to tak się może zdarzyć - dlatego czasem próbują go nie dawać - ale ja osobiście chciałabym z niego skorzystać, tylko boję się że np w nocy nie mają na miejscu anastezjologa i będę próbowali żebym rodziła bez znieczulenia...

tzn. wybierasz sie 17.05.?jeszcze raz przeczytalam twoj wpis,kwalifikacja moze odbyc sie po 36 tygodniu,ja przeszlam ja rowno w 36 tyg wiec jezdze co tydzien az do porodu.

co tydzien na ktg ale jesli jestes w 38 tygodniu to moze jeszcze raz,dwa.pozdrawiam

A powiedzcie mi czy po pierwszej wizycie często musiałyście jeszcze do nich jeździć na kontrolę - ja wybieram się do nich 17.04 na kwalifikację (to już będzie 38 tydz. z kalendarza a 37 z USG) i mam nadzieję że na jednej wizycie się skonczy - jestem z Gdyni i nie za bardzo jak mam co tydzień do nich jeździć :/

a czy to prawda ze jak sie juz wezmie znieczulenie to akcja sie wstrzymuje....i pozniej duze jest prawdopodobienstwo cc?

Znieczulenie jest na prośbę (trzeba mieć 2,5 rozwarcia o ile dobrze pamiętam)- powiesz i masz- nie słyszałam aby komuś odmówili. Ja rodziłam sn ze znieczuleniem ale skończyło się cc.
Płatności można też dokonać przy wyjściu np. kartą.
A co do kwalifikacji to jeśli nie ma jakiegoś konkretnego zagrożenia to nie ma czego się bać.

jesli cala ciaza przebiegala bez problemow to chyba jakos dotrwa sie do 36 tyg do kwalifikacji... trzeba byc dobrej mysli... ja narazie sie modle zeby dotrwac i zeby nie brac pod uwage innego szpitala...

na stronie swissu znalazlam:

"(...) Lewatywę i golenie krocza wykonujemy tylko na prośbę rodzącej, zaś wskazania medyczne decydują o nacięciu krocza.
Na życzenie pacjentki w czasie porodu stosujemy znieczulenie zewnątrzoponowe(...)"

Inne tematy z forum

DORADŹCIE JAKIE FIRANY/ZASŁONY DO SALONU :) (38 odpowiedzi)

Dziewczyny kompletnie nie mam pomysłu na firany czy też zasłony do naszego salonu. Mieszkamy już...

Przeprowadzka- jaka firma? (43 odpowiedzi)

Jak w temacie, macie sprawdzona i niezbyt droga firme do przeprowadzek?Moze jakis forumkowy maz...

Wybór auta :) (83 odpowiedzi)

Jeśli macie któreś z niżej wymienionych aut - proszę o opinię :) wszystkie auta diesel,...