Poród Swissmed

Dziewczyny poprosze o jakieś swieze opinie dotyczace porodu, czytałam inne wątki ale są już stare... Cena za poród naturalny to 5500 :( strasznie duzo, ale może warto, w koncu za wesele placi sie o wiele wiecej, a dla mnie narodziny maleństwa są ważniejsze :)
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0

Re: Poród Swissmed

dzięki - o chmielewskim nie słyszałam byłam u Birholza na wizycie i wydawał się być ok chociaż mało delikatny i niezbyt wylewny ale uprzejmy, uśmiechnięty itd
na razie chodzę mam moją prowadzącą (z zaspy) i nie chcę dublować wizyt (to jednak trochę kosztuje) więc po prostu przyjadę do swiss na sam poród
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

mała misia, a mozesz cos wiecej napisac jak dr Chmilewski sie toba opiekowal podczas porodu?

ja nie chodziłam do żadnego lekarza ze swissmedu i rodzilam u dr chmielewskiego - polecam

Dziewczyny, które rodziłyscie w swiss czy chodizłyście wcześniej - w czasie trwania ciąży - do Wójcika lub Birholza? czy można po prostu na sam poród przyjechać? U kogo rodizłyście? który lepszy bo nie wiem na kogo się zdecydować...

mi dokładnie mówili gdzie zabierają dziecko, nie czułam się niedoinformowana, poza tym zawsze się można dopytać przecież. a tych aparatów to jest ileś tam sztuk, każdy szpital ma jeden i się poprostu psują ze zużycia niestety, fakt też nie byłam zachwycona. Ale gdyby je się tak łatwo naprawiało, to by już mieli naprawiony.

racja, za te pieniadze powinien byc caly pakiet badan dodatkowych...

Napisze tak miłe położne, uśmiechniety personel i salowe zmieniajace worki na śmieci to nie wszystko....szczegolnie za takie pieniadze...dla mnie najważniejsza byla opieka na dzieckiem i nade mna....a tego troche zabraklo....nie informowano mnie szczegolowo gdzie jest zabierane dziecko jakie bedzie mialo robione badania...no i bede sie upierac przy aparacie do badania sluchu....dla mnie to jest wstyd zeby zaplacic takie pieniadze i nie miec zrobionego podstawowego badania gdzie przy takim koszcie mozna byloby sie spodziewać jeszcze kilku dodatkowych..... :(

Ja rodziłam 24 godziny, nie zrobili mi cc, a w pewnym momencie już naprawdę chciałam ;) Urodziłam naturalnie, a Maluszek 4460, więc nie zawsze są skorzy do cc ;)

Aparat jest zepsuty od sierpnia - fakt, że to jest akurat porażka...

Matko z córką :( Co do sprzątania to nie wierzcie w te bzdury! Codzienie jest sprzątane! Jest naprawde czysto i dbaja żeby były podklady, pieluchy, środki do pilęgnacji maluszka itp. A salowe pytały mnie czy czegos nie potrzebuję, czy pościel zmienic, podklad na lózko, czy może koszule potrzebuję. babeczko do rany przyłóż.

Co do CC. Ja chciałam SN ale po 13 godzinach (miałam oczywiście znieczulenie na żądanie) i braku wód trzeba było ciąc dla dobra dziecka...więc nie tną od razu...

Czyli w swiss tak chetnie odrazu robia cc? juz nie wiem co lepsze zwlekanie w normalnym szpitalu czy wziecie odrazu na stol w swiss... nadal zastanawiam sie nad prywatnym i panstwowym szpitalem...

te badanie słuchu jest bezplatne gdziekolwiek się nie pójdzie, można się dowiadywać w swissie i podjechać jak będzie działał, tak powiedzieli. Te aparaty z wielkiej orkiestry mają już swoje lata i psują się, a naprawa ponoć nie jest taka prosta. Też nie byliśmy zachwyceni ale może podjedziemy jak będzie działał.

w czasie kiedy ja rodziłam też był popsuty aparat, ale nie było to żadnym problemem, gdyż za darmo zostało mi wykonane badanie słuchu u córeczki w przychodni na hynka na zaspie ( własnie w ramach tego że rodziłam w swissmedzie)

Mag81, wiem co czujesz, ja też wolałam SN a było CC, ale dla dobra dziecka trzeba było dać się pokroić ;) Nasza córa była zbadana od razu – miała przesiewowe badanie słuchu – ale wtedy nie było problemów z aparatem. Faktycznie za taką kasę mogliby się postarać, np. dać bezpłatnie skierowanie do swissmedowego laryngologa. Może to jest wyjście? Albo jeśli nie mają drugiego aparatu, to żeby zachować twarz mogliby zapłacić za badanie przeprowadzone w jakiejś prywatnej klinice, np. w LuxMedzie (o ile tam mają aparat). Z tego co pamiętam, badania słuchu upowszechnił Jurek Owsiak, bo w państwowych szpitalach nie było odpowiedniego sprzętu, ale w Swissmmedzie powinni to robić bez łaski :/ Ale jeśli mocno się niepokoisz, to pójdź gdziekolwiek gdzie mają taki aparat, a potem napisz zażalenie do dyrekcji Swissmedu, bo faktycznie to nie powinno się tak odbywać.

Dziewczyny rodziłam 1 listopada...Wpisze dzisiaj tylko kilka słów...bo nie ma czasu z małym szkrabem...Urodziałm niestety przez cesrake chociaz chciałam SN...troche mnie to zastanowilo ze wzieli mnie na stół...do tego faktycznie wszyscy uprzejmiale zeby ich tak zaraz wynosic w niebiosa....Co do karmienia...bardzo chetni do podawania butli i smoka...jak sie upieralam przy piersi to troche kreciły nosem ze dziecko glodne itp....Ale fakt jak sobie życzylam to w nocy pomagaly mi dostawiac....I jeszcze jedno co dla mnie jest skandalem!!!MOja dzidiza nie ma przebadanego słuchu bo maja aparat popsuty!!!Skandal w takim szpitalu zeby nie robili podstawowego badania słuchu!!!Cały zeszły tydzień aparat popsuty dzisiaj dzwonilam i mozna DOWIEDZIEC sie dopiero w piatek...a dzidzia rośnie nie przebadana.....

Dzięki dziewczyny, jak oblezenie to czekamy na opinie ostatnio rodzących;)

Też byłam w szoku, kiedy przeczytałam opinię o tym,że nikt tam nie sprząta....byłam w swissie, żeby się rozejżeć i porodówka lśniła czystością i nowością, chyba że się nie znam ;-)
dzięki dziewczyny za opinie, dzięki Wam wątek ożył. Może ktoś jeszcze tam urodził niedawno?
Pozdarwiam ;-)

też się uśmiałam z tym "życzliwych" opinii odnośnie sprzątania, rodziłam tam co prawda już jakiś czas temu ale wszystko lśniło. Trzeba sobie zdać sprawę, że Swissmed to normalna firma, która ma przynosić zysk i nikt tam nie zaryzykuje złą diagnozą, słabym personelem czy brudem. Są różne "ale" oczywiście bo wiele zależy od położnej ( z tym karmieniem itp ) ale wszystkie standardy są zachowane, pod tym względem nie ma prawa nic się dziać, oni żyją z tego, że płacisz ale też oczekujesz :)
aha i nie piszcie bzdur że mają jakiś tam inkubator, mają bardzo nowoczesny sprzęt do opieki nad noworodkiem ! Można podjechać i wszystko obejrzeć !

Dziewczyny, na pewno Was nie odeślą, nie bójcie się! Jak ja rodziłam to też było mnóstwo rodzących. Nawet z izolatki zrobili salę dwuosobową, ale nikogo nie odesłali. Spokojnie. Ja też się bałam takiej sytuacji, ale mój lekarz, który pracuje w Swiss uspokajał mnie, że taka sytuacja nie miała nigdy miejsca. Tam jest duża rotacja, naprawdę. Codziennie zwalnia się miejsce.
Fakt, że każda położna trochę po swojemu mówi, też się z tego śmiałyśmy z koleżanką. Jednak wszystkie położne są bardzo kompetentne i do rany przyłóż. Przez całą dobę służą pomocą i dobrym słowem. Mi pomagały karmić za każdym razem - nie umiałam przystawiać maluszka i bardzo bolały mnie piersi... pomagały przy nawale w 3 dobie, w zmienianiu pieluszek, pokazywały jak ubierać maleństwo, z ich rad korzystałam na początku w domu...

A salowe sprzątają codziennie, myją całą łazienkę, podłogi, wszystko. Też są zresztą na zawołanie... Jest naprawdę czysto, nie wierzcie w jakieś bzdury... śmiać mi się chce, jak to czytam :)

Mysle,że jakos sobie z tym radzą. Poprostu planowane terminy cesarek zmieniają. rozmawiałam z babką, której zmienili termin.
Śmiesznie było z karmieniem. Co przychodzila pielęgniarka to miała inną teorię. jedna na nas "nakrzyczała" że czemu nie budzimy dzieci i ze trzeba karmić raz na 3 godz. 30 min. Nastepne przyszła już lekarka, jak się chciałam poradzić czy moje dziecko nie za mało je, to stwierdziła,ze aktywnie z piersi dziecko je tylko około 7 minut potem to już tylko ćmoka no i mówiła,że jak zdrowe to się samo obudzi jak zgłodnieje i nie budzić:) Można sobie z tego wybrać która teoria pasuje :).

Oj...boję się trochę takiej sytuacji, że przyjeżdżam, a mówią mi że sorki, ale nienmamy miejsca, tym bardziej,że dzidzia może się urodzić w okresie świątecznym i pewnie wtedy będzie jeszcze większe oblężenie.