Poród Swissmed

Dziewczyny poprosze o jakieś swieze opinie dotyczace porodu, czytałam inne wątki ale są już stare... Cena za poród naturalny to 5500 :( strasznie duzo, ale może warto, w koncu za wesele placi sie o wiele wiecej, a dla mnie narodziny maleństwa są ważniejsze :)
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0

Re: Poród Swissmed - grudzien 2009

Cześć Dziewczyny. Ja również mam termin na 15maj. także może się spotkamy. Mam nadzieję że uda mi się urodzić w swissie tzn zakwalifikują mnie i dotrwam. Na 100% chce cesarkę, jak nie ze wskazań, bo miałam już jedną więc niby mój wybór, to na życzenie. Dużo moich znajomych tam rodziło i wszystkie zadowolone, więc póki co jestem zdecydowana. Pozdrawiam:)
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Donia, a masz skierowanie do cc. czy tak sobie ustalilas w swiss?

Do pati i izy
Ja mam termin na maj a konkretnie gdzieś koło 13.05 to będzie cc planowana z Wójcikiem. Też jestem z Gdyni i jak na razie nie zapisałam się na sr bo w sumie do Gdańska daleko a i tak już 2 pociechy mam więc coś tam wiem :)
Myślę że pewnie spotkamy się gdzieś tam w maju na sali :)

do Sorha tak to był mój 1wszy poród, nie chodziłąm do szkoły rodzenia. Najważniejsze to zachować spokój. Przed porodem byłam strrrraszną przeciwniczką nacinania - uważałm że to barbrzyństwo. Podczas porodu położna nacięła mnie - to nic nie boli!!!!! jak zobczyłam nożyczki w jej rękach to modliłam się żeby ich w kńcu użyła!!! i chyba usłyszła moje myśli.i Aha polecam położną - anioła Joannę Miłosz która była ze mną podczas porodu. Nacięcie znacznie pomogło i przyspieszyło maleństwu wyjście na świat a mi przyniosło ulgę. Aha szycie też nie boli tak bardzo. Zaraz po porodzie normalnie siadałam.

Ja mam nadzieje ze sie zakwalifikuje i dotrwam do 36 tyg bez zadnych problemow... chciclaabym bardzo rodzic w swiss.
Kat chodzilas tez tam do SR?

Witam, ja rodziłam w grudniu 2009 w swissmedzie przez CC (to był mój drugi poród i druga cesarka). I polecam każdemu, kogo tylko stać na wydatek 5500 zł poród właśnie tam. Dlaczego? Już ktoś to wyżej opisywał, przede wszystkim za komfort psychiczny, za miłą "obsługę" - lekarz przychodzi, przedstawia się, pyta o samopoczucie, mówi o zleconych badaniach o ich wynikach itd. Jesli dziecko ma jakieś dodatkowe badania ( a tak było w moim przypadku, ze względu na podejrzenie wady serca i "skłonność" do cukrzycy) pani neonatolog o wszytskim zaraz po badaniach mnie informowała, zalecała co dalej itd. Wyszłam po 4 dobach do domu z zadowoleniem i świetnym samopoczuciem. Nie wspominam już o dodatkowym komforcie kobiety jakim są świetnie wyposażone sale, wygodne łóżka, jedzenie (które rzeczywiście wyglada jak śniadanie, obiad czy kolacja), czy Panie położne oraz pielęgniarki dziecięce, które w każdej chwili były do dyspozycji.
Opieka przed porodem zaczyna się ok. 36 tyg. ciąży - tzw kwalifikacja. I później w zależności od przypadku, lekarz decduje jak często nalezy pojawiać się na wizytach.
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0

w pakiecie medici i allianz polska wariant rozszerzony nie ma poroduw abonamencie - jest tylko prowadzenie ciazy, badania, wizyty i prowadzenie ciazy

Sylwia, możesz napisać ile dni pozostaje się w Swissmedzie po cc? Wciąż się zastanawiam czy przy cc opłaca się wydawać te 5500... To moja pierwsza ciąża i na razie lekarz stawia na cc.

mam wykupiony prywatnie w swissie , pakiet 2 bardziej rozszerzony, u nich na stronie mozna zobaczyc co obejmuje nr 1 lub nr 2, kiedys moja firma wykupila mi go i bylo naprawde ok, wiec teraz juz prywatnie mam wykupiony. chyba na sam porod jest znizka 10 czy 5 %... a skladka miesieczna pakietu nr 2 to 200 zl, pierwszego chyba 100 zl.

Kamyk a masz konkretnie w Swissmedzie ten abonament czy np. medica polska (która obejmuje swissmed)??

abonament który zapewnia tam poród to chyba ok. 700zł miesiecznie

ja mam tam wykupiony abonament i dzieki temu nie place z kazde zlecone badanie przez lekarza, do kazdego lekarza moge isc w ramach abonamentu i chyba jest jakas mala znizka na sam porod.. ale napewno nie ma wizyt darmowych w ramach oplaty za porod.. to pewne. W 36 tyg mozna sie zglosic na sama kwalifikacje z tego co wiem...

to zależy jaki ma się abonament- są też takie które obejmują również poród

Nie chodzi o "darmowe" wizyty, tylko KTG po 36t.c., a czasem USG czy samolot. Do ginekologa prowadzącego musisz chodzić na własną rękę. Swissmed nie ma żadnej pewności, że będziesz u nich rodzić, więc faktycznie nie opłacałoby im się.
Może jest inaczej jeśli masz abonament w Swissmedzie, ale wydaje mi się że abonament nie obejmuje porodu.

Dziękuję za informacje:) Od razu wydawało mi się to dziwne:)

Wciąż myślę, czy zdecydować się na swissmed, zwłaszcza, że są wskazania do cc.

Waham się, czy zacząć chodzić na wizyty do lek. ze swissmedu wcześniej, czy dopiero pod koniec ciąży...

Dziękuję!

jakby cale prowadzenie tam ciazy bylo darmowe to z lekka by na tym nie zarobili - jedna wizyta gola to koszt ok 100 pln , usg jezcze wiecej, usg genetyczne jeszcze dodatkowo - policz ile jest takich wizyt w czasie ciazy :) wyszloby ze to 5500 to juz jest wyczerpane na same wizyty :) nikt tu do interesu doplacac nie bedzie...wszysyc by wtedy tam rodzili a nie o to chodzi

wizyty miesiąc przed porodem jak jest się już jest zakwalifikowanym do porodu w swiss medzie są darmowe

Czy jeśli kobieta decyduje się na poród w Swissmedzie, czy wizyty przed ciążą są płatne? Słyszałam, że prowadzenie ciąży u lekarza w swissmedzie jest bezpłatne, jeśli się tam będzie rodzić - ale jakoś nie chce mi się w to wierzyć.... Jeśli już decydować się na prowadzenie ciąży w swissmedzie, czy warto chodzić do lekarza stamtąd od razu czy np. w połowie ciąży??? Z góry dziękuję za odpowiedź:)

z kazdym Waszym postem utwierdzam sie w przekonaniu, ze swiss to dobry wybor i nie mam sie czego bac :) tylko juz kase szykowac :D

ja miałam sn w swissie i twierdzę,że sn było dobrą decyzją:) bo mnie nic nie bolało i zero problemów z wstawaniem:), więc poprostu nie ważne jak byle w swissie. też mam porównanie do porodu nr.1:)