Poród w Wejherowie

Gosma opisała swoje przeżycia więc ja opisze swoje ze Szpitala w Wejherowie.

Prze 1,5 doby leżałam na patologi ( z uwagi na wysokie ciśnienie),w pokoju miałam jedną dziewczynę,która oczekiwała na bóle porodowe po podaniu żelu...bóli dostała ok.20 i biegały koło niej 3 położne -pielęgniarki a mniej więcej co dwie godziny zjawiał się lekarz, który ją badał. Poza tym podłączano jej KTG, aby wiedzieć czy z maluchem jest ok.Wszystkie te czynności odbywały się na patolgi z uwagi iż 4 porodówki były wciąż zajęte. Mi z uwagi na nadciśnienie podano relanium (ciśnienie miałam 155/100), a ponadto co dwie godziny mierzone miałam ciśnienie i w ciągu tej 1,5 godziny trzy razy leżałam pod KTG - przez około godziny. o rodzącą dbały do samego odwiezienia jej na porodówkę (około1 w nocy), przy czym nigdy nie wykazały znudzenia i zniecierpliwienia.
Na patologii nie było żadnych minusów - wg mojej opinii.

Porodówka - same plusy,mimo iż trafiłam tam akurat podczas zmiany pielęgniarek i położnych, poród trwał w nocy. Moja położna Pani Ewa- złota kobieta, dzięki której nie byłam ani cięta ani nacięta!żadnych aluzji co do nie uczestniczenia w szkole rodzenia, wszystko mówiła, wyjaśniała. sala porodowa super wyposażona, pod prysznicem i na piłce spędziłam około 2 godzin. ŻADNYCH WAD!!!!!

Oddział poporodowy, w pokoju byłam z jedną dziewczyną i jej synkiem nerwuskiem.Miała problem z karmieniem i natknęłam się na jedną wredną siostrę, ale to był wyjątek. Poza nią miła obsługa, która znów co chwilę mierzyła ciśnienie, pomagała mi małą przystawiać do piersi. i dość często zaglądały. Pani z poradni Laktacyjnej - Super baka z fantastycznym podejściem do matki i jej maluszka. Dała dużo cennych rad!

Podsumowując:
WADY:

1.Firma cateringowa - i ich jedzenie obrzydliwe,
2.Brak środków czystości, typu papier toaletowy, ręczniki papierowe, mydło w płynie - ale tak podobno jest we wszystkich szpitalach,

ZALETY:

1.Bardzo fachowa opieka, sympatyczni lekarze, położne,pielęgniarki,

2. Robią maleństwu badania na miejscu: słuchu, oraz pobierają krew na muskowiscydoze i tarczycę (wcześniakom badają również oczy),

3.Bardzo dobra pomoc przy nauce karmienia,

4. Z uwagi iż posiadają ISO mają dużo papierów do wypisania, ale dzięki temu wszelkie szczegóły pobytu w szpitalu są odnotowane, nic nie zostaje utajone. Dowiedziałam sie,że muszą nawet do karty danej pacjentki wklejać numery z opakowań wysterylizowanych narzędzi i materiałów używanych podczas porodu.

5.Miło wspominam poród i tamtejszą obsługę, drugie dziecko oczywiście również tam zamierzam urodzić.

popieram tę opinię 6 nie zgadzam się z tą opinią 1

Re: Poród w Wejherowie

;)

popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

dziekuje majls
dziękuje Sysia
;-) niech Wam Bóg w dzieciach wynagrodzi :)))))))))))))))))))))))))

(sorki, że taka upierdliwa jestem - stresi - 29 dni do porodu)

pomarańczka, na porodówce miałam całą torbę i tak ma każdy, ale warto mieć na wierzchu:

- ręcznik i klapki - pod prysznic,
- z 2 litry wody mineralne - przy tym całym sapaniu chce się potwornie pić - ja tyle wypiłam przez cały okres porodu - 5,5, godziny,
- papier toaletowy - bo nie ma go w toaletach - a siusiać się chce (warto mieć też zrobioną lewatywę ) przynajmniej problem z głowy,
- nakładka na toaletę - dostępna w aptece - warto aby niczego nie załapać siadając na kibelek,
- aparat fotograficzny - mąż pstryka zdjęcia - niesamowita pamiątka z porodu mam takie zdjęcia, które są tylko dla mnie.
- własna koszula do porodu- położne dbają, aby jej nie ubrudzić - ja miałam jedną małą plamkę - więc żadnego wywalania koszuli -niekoniecznie rozpinana z przodu - możesz po porodzie się przebrać, tym bardziej, że wysyłają pod prysznic - obowiązkowo.
- ciuchy dla malucha z rożkiem

Po porodzie bardzo przydatne są papierowe ręczniki do wycierania po kąpieli krocza.

Do szpitala obowiązkowo zabierz: papier toaletowy, nakładkę na kibelek, ręczniki papierowe i mydło płynie do rąk. Podkłady do przewijania malucha, ręcznik dla malucha ( w 2 dniu myją dzieci), sok jabłkowy i dużo wody, poproś rodzinę,aby przynosili ci coś do jedzenia, bo szpital ma firmę cateringową i żarcie jest okropne - tylko chleb pyszny.

chyba wszystko napisałam..........

do majls:)

Z własnego doświadczenia w Wejherowie:
My mieliśmy wszystkie torby ze sobą. Generalnie nasze manele stały w kącie i mój mąż je obsługiwał tzn podawał mi to o co prosiłam.
Nie wspomnę o tym, że jak mnie tak bolało na maksa i krążyłam po sali nie chcąc z nikim gadać to mój kochany mężuś siedział i czytał Politykę ;):):)
Na porodówce spędziłam ponad 4 godziny.

Na pewno potrzebny był ręcznik - na sali jest prysznic z którego można korzystać.
Weź też coś do picia np wodę mineralną.
Kup sobie jakieś landrynki owocowe.
No i oczywiście ciuszki dla nowego obywatela ;)
Najlepiej mieć 2 osobne torby. łatwiej coś wyszukać.

majls:)
czy możesz napisać, co można zabrac ze soba bezpośrednio na porodówkę?
dzięki z góry:)))

tak tak , mam swoją:) tyle, że nowiuśką
musze wyszperac jakiegoś starego podkoszulka:)

Pomaranczka z tego co mówili w SR to że mają szpitalne koszule ale lepiej zabrać swoją, trzeba mieć przynajmniej 2 ze sobą.

mam pytanie
czy dają jakąś szpitalną koszulę do porodu, czy trzeba mieć swoją?

bardzo dziękuję jest mi o wiele lżej:)

Jeśli chodzi o znieczulenie to tam z tym nie problem. Ja miałam taką sytuację, iż po nieprzespanej nocy (dwie rodzące obok mnie) i całym dniu wyczekiwania na położenie żelu byłam zmęczona, a skurcze wydawały się niemiłosiernie mocne i bolące. Położna to widziała i poprosiła lekarza, aby wyraził zgodę na znieczulenie jakieś tam (nazwy nie pamiętam) dostałam kroplówkę i między skurczami po prostu zasypiałam (ok.2 minut, ale mnie się to wydawało dłuższym spaniem, nabrałam sił i dzięki temu przy bólach partach miałam jeszcze na tyle siły aby wyprzeć swoje maleństwo. Co do wagi. Mi ostatnie usg robione przed podaniem żelu mówiło o wadze 3,5 kg, a mała miała 2860 g....i ja miałam podobną wagę jak się urodziłam....a miła teściowa też straszyła mnie 6 kg dzieckiem....głupie gadanie.

Ja również słyszałam same pozytywne opinie na temat szpitala w Wejherowie aczkolwiek nie zdecyduję się na rodzenie tam ze wzgledu na odległość.
Tak czy inaczej z opinii znajomych - Polecam:)

dziękuję Wam za wsparcie:)

Nadewno jeśli okaże się takie duże dziecko będziesz miała cesarke. Dzieci do 4500 rodzi się naturalnie potem już lekarz decyduje. Nie masz sie czym matrwić.

popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0

ciekawe te dzieci 5-6 muszą być. Spytaj w jakim szpitalu? Pewnie prowadzą jakiś rejestr i możesz to sprawdzić. Poza tym pierwsze słyszę by w jakiejś rodzinie same takie duże się rodziły. Głowa do góry i nosa zadzieraj, bo to Ty urodzisz dziecko i nie ważne ile będzie miało wagi, byle by zdrowiutkie było;)
Poza tym ja też jestem szczupła i doskonale rozumiem Twe obawy.

czytam i czytam .... i szczerze jest mi trochę lżej po waszych opiniach:)
mnie niestety straszy teściowa ze u nich w rodzinie to dzieci ważą 5-6kg nie wiem jaki ma w tym cel:( boje sie pewnie jak każdy ale jak pomyśle ze jestem drobna i bym miała urodzić 6kg dziecko to jest mi słabo:(
zastanawiam sie nad porodem w Wejherowie i mam nadzieje że warto wybrać ten szpital...mam też nadzieje ze w razie czego nie robią problemów ze znieczuleniem w razie potrzeby

Majls to bardzo mnie podniosło na duchu. W sumie mojego męża siostra jest też położną (pracuje na Dolnym Śląsku) i mi dużo podpowiada. W szoku byłam jak czytałam że na Zaspie prze pierworódkach zawsze nacinają krocze.... a w Wejherowie jak piszesz nie koniecznie i tak też mi mówiła szwagierka, warto robić masaże krocza właśnie by temu zapobiec.

Mój mąż już szykuje aparat by mieć wszystko udokumentowane dla synka heheheh.

ciuszki musisz mieć własne, ale spokojnie w Wejherowie nie smarują genincjaną tylko spirytusem, od nich dostaniesz taką małą buteleczkę i tym smarujesz, dzięki temu pępek mojej małej odpadł dokładnie 10 dni po porodzie. a przy okazji ubranka są czyste. Tam Ci wszystko pokażą , jak masz tym spirytusem polewać. Warto ze sobą zabrać: papier toaletowy, ręczniki papierowe do wycierania krocza po prysznicu, kubek i własne sztućce, cukier (jeśli ktoś słodzi),wodę niegazowaną, soki: jabłkowy,aroniowy czy z czarnej porzeczki - pozwolenie położnych.podkłady porodowe tam dają, ale i tak ja miałam jeszcze swoje.

Ciuszki dla malucha musisz mieć własne

czy smaruja w wejherowie pepek gencjana?czy daja tam ciuszki szpitalne dla dziecka?bo swoich mi szkoda zeby pielegniarki pobrudzily niespierajacą sie substancja.

popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 1

Inne tematy z forum

rolety rzymskie kto ma? (33 odpowiedzi)

http://img62.imageshack.us/img62/6410/rolt.jpg Uploaded with ImageShack.us może podpowiecie :...

Wyprawka do zerówki szkolnej - co kupić? (22 odpowiedzi)

Witajcie Co jest potrzebne dziecku z wyprawki, które pójdzie od września do zerówki szkolnej?...

Szkoła podstawowa nr 47 Gdańsk opinie zerówka pierwsza klasa (29 odpowiedzi)

Witam, moje dziecko chodzi teraz do przedszkola ale za kilka miesięcy będzie dylemat zerówka...