Poród w Wejherowie

Gosma opisała swoje przeżycia więc ja opisze swoje ze Szpitala w Wejherowie.

Prze 1,5 doby leżałam na patologi ( z uwagi na wysokie ciśnienie),w pokoju miałam jedną dziewczynę,która oczekiwała na bóle porodowe po podaniu żelu...bóli dostała ok.20 i biegały koło niej 3 położne -pielęgniarki a mniej więcej co dwie godziny zjawiał się lekarz, który ją badał. Poza tym podłączano jej KTG, aby wiedzieć czy z maluchem jest ok.Wszystkie te czynności odbywały się na patolgi z uwagi iż 4 porodówki były wciąż zajęte. Mi z uwagi na nadciśnienie podano relanium (ciśnienie miałam 155/100), a ponadto co dwie godziny mierzone miałam ciśnienie i w ciągu tej 1,5 godziny trzy razy leżałam pod KTG - przez około godziny. o rodzącą dbały do samego odwiezienia jej na porodówkę (około1 w nocy), przy czym nigdy nie wykazały znudzenia i zniecierpliwienia.
Na patologii nie było żadnych minusów - wg mojej opinii.

Porodówka - same plusy,mimo iż trafiłam tam akurat podczas zmiany pielęgniarek i położnych, poród trwał w nocy. Moja położna Pani Ewa- złota kobieta, dzięki której nie byłam ani cięta ani nacięta!żadnych aluzji co do nie uczestniczenia w szkole rodzenia, wszystko mówiła, wyjaśniała. sala porodowa super wyposażona, pod prysznicem i na piłce spędziłam około 2 godzin. ŻADNYCH WAD!!!!!

Oddział poporodowy, w pokoju byłam z jedną dziewczyną i jej synkiem nerwuskiem.Miała problem z karmieniem i natknęłam się na jedną wredną siostrę, ale to był wyjątek. Poza nią miła obsługa, która znów co chwilę mierzyła ciśnienie, pomagała mi małą przystawiać do piersi. i dość często zaglądały. Pani z poradni Laktacyjnej - Super baka z fantastycznym podejściem do matki i jej maluszka. Dała dużo cennych rad!

Podsumowując:
WADY:

1.Firma cateringowa - i ich jedzenie obrzydliwe,
2.Brak środków czystości, typu papier toaletowy, ręczniki papierowe, mydło w płynie - ale tak podobno jest we wszystkich szpitalach,

ZALETY:

1.Bardzo fachowa opieka, sympatyczni lekarze, położne,pielęgniarki,

2. Robią maleństwu badania na miejscu: słuchu, oraz pobierają krew na muskowiscydoze i tarczycę (wcześniakom badają również oczy),

3.Bardzo dobra pomoc przy nauce karmienia,

4. Z uwagi iż posiadają ISO mają dużo papierów do wypisania, ale dzięki temu wszelkie szczegóły pobytu w szpitalu są odnotowane, nic nie zostaje utajone. Dowiedziałam sie,że muszą nawet do karty danej pacjentki wklejać numery z opakowań wysterylizowanych narzędzi i materiałów używanych podczas porodu.

5.Miło wspominam poród i tamtejszą obsługę, drugie dziecko oczywiście również tam zamierzam urodzić.

popieram tę opinię 6 nie zgadzam się z tą opinią 1

Re: Poród w Wejherowie

czy na poród możesz przyjechać ze swoją położną, tego nie wiem, ale powiem szczerze - nie widzę takiej potrzeby. Tamtejsze położne to super fachowe babki, ja dzięki "mojej" (czyli odbierającej mój poród) urodziłam naturalnie choć (u mnie bliżej było do cesarki - tarczyca i nadciśnienie), ale Pani Ewa czuwała i nade mną i nad maluszkiem i udało się naturalnie bez nacinania krocza, ładnie masowała krocze i dzięki niej nie popękałam i do formy doszłam 2 godziny po porodzie. Dziś pozostały tylko miłe wspomnienia z sali, na którą wrócę za około 3-4 lata:)))))))))))))

popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

nie chodzilo mi o wykupowanie swojej położnej tylko ja będę miała swoją która będzie do mnie do domu przychodziła, więc pytanie dotyczyło czy może być ona ze mna przy porodzie, ale jak wyczytałam powyzej nie ma takiej potrzeby;) bo połózne w wejherowie są podobno superowe

Nie chodziłam do szkoły rodzenia i dziewczyny ze mną leżące również nie chodziły - a doskonale sobie poradziłam, bo położna wszystko mówiła i uczyła cierpliwie, bez żadnych humorów, fochów, ale z uśmiechem i sympatią. W Wejherowie nie ma czegoś takiego, jak wykupienie własnej położnej......i nie ma po co.

WSZYSTKIE POŁOŻNE są rewelacyjne, mówią jak oddychać, jak postępować, aby skurcze były łagodniejsze. Ja trafiłam na porodówkę w momencie zmiany położnych, więc kompletnie nie wiedziałam kto mi się trafi....a trafiło mi się ekstra. Ale poznałam trzy inne położne i każda z nich jest fajna.

"Moja" położna pokazywała mi jak skakać na piłce pod prysznicem, jak oddychać, jakie pozycje przyjmować. Nam sie super dogadywało z nią, to ona przypomniała mojemu mężowi, że czas robić fotki,dzięki niej mamy wspaniałą pamiątkę z porodu.

Poród rodzinny kosztuje 250 zł i warto to przeżyć!

Kruszynaa - chodzę do szkoły rodzenia w wejherowie i położna na zajęciach mówiła że w czasie porodu mówią jakie ćwiczenia wykonywać, kiedy i jak przeć, jak oddychać - pomagają

Majls - czy chodziłaś na szkołę rodzenia czy poprostu połozne Ci mówiły co robić??

Ja nie chodzę na szkołę, ale czasami jak czytam jakieś opisy porodów to sie zastanawiam czy nie zrobiłam błędu. Ze mną oczywiście będzie mąż, czytałam że jest pomocny przy naliczaniu częstotlliwości skutczów i wielu innych. Mój mąż nie umie tego robic więc zastanawiam sie czy właśnie czegoś nam brakuje z tej wiedzy. Napewno tak ale wiem że natura tak naprawdę robi swoje i sama nas wszystkiego nauczy.

Położne w Wejherowie są bardzo fajne i z tego co wiem w tym szpitalu nie ma czegoś takiego jak wykupywanie położnej.

Fajnie sie czyta takie relacje, podnosza na duchu

hej a czy do wejherowa mozna tez wziąć swoja położną? czy lepiej nie ryzykowac? czy tam opieka w zupełności wystarczy bez dodatkowej połóznej?

no ja też biorę swoją położną

o zaspie słyszałam rozne opinie...i takie i takie ....ale te moje kolezanki ktore były zadowolone to miały swoje połoze
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 1

Cieszy mnie twoja dobra opinia, bo wybrałam ten szpital dla siebie.

Moja kuzynka, która rodziła w grudniu w święta również nie miała zastrzeżeń jak i moja koleżanka, która rodziła tam w listopadzie.

o :) fajnie majls:) ja też tam chcę rodzić :)

A może ma ktoś jakieś rady i sugestie dotyczące Zaspy?

moja kolezanka tez rodziła w wejherowie i nie wiem co sie stało ale jest poprostu tragedia.....do tej pory myslałam ze to dobry no ...najlepszy szpital jak chodzi o połoznictwo a tutaj takie cos:/ ale gratuluje ze wszystko było ok i ze jestes zadowolona
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 1

Super :) bardzo się cieszę, że masz takie fajne wspomnienia :) Mi niestety nie było dane, bo trafiłam na wrednego lekarza, ale.. wyjątek potwierdza regułę ;)

Inne tematy z forum

przedszkole mapeciaki (16 odpowiedzi)

prosze o opinie o tym przedszkolu

porod w słynnym szpitalu w wejherowie ---byl najwieksza pomyłką!! (214 odpowiedzi)

Moja ciaza przebiegala bez komplikacji, mialam urodzic dziewczynke,cieszylam sie ogromnie!!!...

Gdzie kupic okna PCV w Wejherowie? (6 odpowiedzi)

Musze wymienic okna mozecie polecic jakas sprawdzona firme.