Poród w szpitalu Morskim w Gdyni Redłowie cz.2

Moja lekarka bada mnie co wizytę na fotelu plus usg brzucha i odkąd powiedziałam o skurczach to usg szyjki- i dobrze, bo miałam bardzo skróconą, co grozi przedwczesnym porodem... na szczęście 2 tyg leżenia plackiem wydłużyły ją do odpowiedniej długości :)
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Re: Poród w szpitalu Morskim w Gdyni Redłowie cz.2

jeżeli chodzi o odwiedziny to jest wyznaczona specjalna sala odwiedzin dzieci są zostawiane przy szybce zeby odwiedzajcy mogli je zobaczyć ale nie mają kontaktu z dzieckiem, ja osobiście byłam bardzo szczęśliwa ze nie ma odwiedzin na salach, wszystkie sale są pozamykane każda z nas mogła swobodnie w każdej pozycji karmić swoje dziecko nie przejmując się tym czy ktos gapi się w piersi, jest tez stres czy wszystko robi się dobrze szczególnie jak jest to pierwsze dziecko ma się niepewne ruchy kazda się boi zeby nic nie zrobić maleństwu w takich sytuacjach obserwatorów z zewnątrz nie potrzeba
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 0

Ahh jak uroczo... Czyli jestem w czarnej d... bo ni w ząb nie mam pojęcia o opiece nad dzieckiem, karmieniu i calej reszcie.

Haneczka pisz pisz ja czytam i notuje

żadnych smoczków żadnych butelek tylko i wyłącznie karmienie piersią warto zabrać laktator moze się przydać aby uruchomić laktacje

a pępek jest psikany raz dziennie octeniseptem przy chusteczkowaniu z rana :)

ręcznik niepotrzebny do dyspozycji są pieluchy flanelowe

jeżeli chodzi o opieke to połozne nie zajmują się w ogóle dzieckiem po urodzeniu matka dostaje dziecko i przez caly pobyt sie nim zjamuje, połozne mają kontakt z dzieckiem jedynie rano każą rozebrać dziecko wycierają chusteczkami smarują parafiną i kładą na łożko do ubrania na tym ich kontakt z dzieckiem się konczy, dzieci nie są kąpane jedynie w wyjątkowych sytuacjach kiedy w momencie ich przyjscia na chusteczkowanie jest kupa w pampersie, jak pampers jest czysty to tylko chusteczkują po chusteczkowaniu przychodzi pediatra z położną waży i sprawdza całe dziecko czy nie ma żółtaczki, szmerów w serduszku itd. wtedy jest jedyna okazja aby dowiedziec sie czy z dzieckiem jest wszystko ok, w ciągu dnia wpada czasem zagląda jakaś położna i pyta czy sobie kazda radzi (jeżeli czegoś nie wiecie od razu pytajcie bo jezeli odpowiecie ze wszystko dobrze stwierdzi ze wszystko wiesz i umiesz ) jedyną osobą która ma trochę kontaktu z dzieckiem jest pani od karmienia jeżeli nie potrafisz karmić to pokazuje jak to robic przykłada dziecko do piersi i daje kilka cennych rad wiec jak czegoś nie wiecie to pytać jeżeli nie wychodzi karmienie to od razu mówić bo sprawdzą w czym jest problem jeżeli np nie ma pokarmu to dokarmiają sztucznie ale muszą o tym wiedziec od was bo jak sie tego nie zgłosi to dziecko bedzie bez jedzenia a one będą przekonane ze karmisz skoro nic nie mówisz

O rany julek, czyli jednak ręczniczek dla dzieciaczka tez trzeba zapakować...
Nic to, przepakowuję się do walizki ;)
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0

no masz a ciekawe czemu znowu myją pod kranem ??

byłam odwiedzić koleżankę, która już urodziła i teraz nie chusteczkują znów, tylko myją pod kranem i smarują parafiną

Haneczka a ja mam pytanie jeśli chodzi o opiekę nad dzidziusiem, jak znajdziesz trochę sił i chęci to napisz proszę jak to wygląda z tym chusteczkowaniem, czy smarują czymś dzieciaczka i pępek itp. Ile robią i uczą położne a ile mamusia musi sama umieć i wiedzieć jak się dzieckiem opiekować...

Haneczka! Gratulacje i dobrze, że masz już to za sobą;)

nie było źle ale dobrze też nie było, jeżeli dziecko rodzi się zdrowe bez zadnych problemów a matka nie ma problemu z opieką to jest wszystko ok (tak było u mnie) ale obserwując stosunek personelu do kobiet które mają problem z opieką nad dzieckiem to tragedia

a wiec tak:

patologia- personel ma straszną znieczulice na wszystko, nic tych kobiet nie interesuje jakby mogły to w ogóle by nie zglądały do sal jak już o coś się pyta to odpowiadają zdawkowo i z wielką pretensją, była tylko jedna super babka która służyła pomocą na każde zawołanie ale niestety tylko ona

porodówka- super bardzo miłe kobiety bardzo pomocne :D

oddział położniczy- lekarze super ale oni są obecni jedynie na obchodach natomiast położnicze z którymi ma się stycznośc przez cały pobyt tragedia brak jakich kolwiek informacji o dziecku jak już się pyta ich o zdrowie dziecka to odpowiadają zdawkowo i z wielką łaską, pomocy zero trzeba radzić sobie samemu jeżeli chodzi o karmienie to czesto zaglądała babka z poradni laktacyjnej była w porządku pytała każda czy sobie radzi z karmieniem jeżeli sobie któraś nie radziła to pomagałą i dawałą dużo cennych porad :)

warunki- jestem mało wymagająca niczego specjalnego się nie spodziewałam jedzenie jak to jedzenie szpitalne nie ma zadnych rarytasów, toaleta na oddziale jest jedna wiec była praktycznie caly czas zajeta, co prawda jest tez druga z prysznicami ale to poza oddziałem na korytarzu zeby do niej sie dostac trzeba przejsc przez sale odwiedzin ja z niej nie korzystałam ponieważ nie miałam ochoty aby ludzie z zewnatrz oglądali mnie w takim stanie :/

co najwazniejsze jezeli czegos nei wiecie to pytac pytać i jeszcze raz pytać każdej połoznej po koleji ponieważ żadna sama z siebie nie udziela żadnych infomacji na temat dziecka i opieki na nim:/

przed porodem miałam wielką nadzieje ze te wszystkie złe opinie nie są do końca prawdziwe ale niestety rozczarowałam się trochę jedyną osobą która mnie nie zawiodła był mój lekarz prowadzący :)

Haneczka moje gratulacje dla Was!!

Haneczka! Gratulacje! Czekamy na relacje!

Haneczka gratulacje...jesteś następną szczęśliwą mamusią.
Dopisz się do listy rozpakowanych mamuś i opisz nam wrażenia ze szpitala-jedzenie, warunki, opieka.

dziewczyny melduję się ale już nie w dwupaku :D:D:D 03.03 urodziłam córeczkę :) jesteśmy od wczoraj w domu całe i zdrowe no może ja trochę obolała ale nie ma tragedii

jeżeli macie jakieś pytania to pytajcie :)
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0

powoli do przodu ;)
czekam na obchód... wczoraj mi obiecali, że dziś po obchodzie zrobią mi USG i jeśli wody będą w normie to idę do domu! OBY! :)

jak tam dziewczynki ??

Dzięki Asiaczek, przeczytałam, zapisałam, zapamiętałam i w takim razie do zobaczenia jutro :-)...mąż z pracy wrócił i obiadu się domaga. Spokojnej nocki