Poród w szpitalu Morskim w Gdyni Redłowie

Witam . Mam termin porodu wyznaczony na koniec marca 2013 r. Jestem w 25 tygodniu ciąży i jeszcze nie spakowałam torby , ponieważ nie za bardzo wiem co do niej włożyć . Proszę o pomoc i podanie takiej listy co konkretnie potrzeba właśnie tym szpitalu . Dziękuje i pozdrawiam Karolina
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 2

Re: Poród w szpitalu Morskim w Gdyni Redłowie

DOBRA DOBRA !!!! a teraz poważnie która z Brzuchatek na dniach wybiera się na porodówkę do Redłowa ??
Proszę o świeże opinie na ten temat ;-))))))
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Hexusia- było by fajnie jakby się obyło bez naszych krzyków, ale to chyba nie mozliwe :)
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0

może spotkamy się i razem pokrzyczymy aż redłowo rozniesiemy ;)

http://forum.trojmiasto.pl/Majowo-czerwcowe-mamusie-2013-2-t430192,1,16.html

stenemi zapraszam do wątku:
Majowo - czerwcowe mamusie 2013 (2)

Całkiem możliwe:)

Witam dziewczyny, jestem w 18 tc. Zamierzam rodzić w Redłowie, fajnie, że można się tu czegoś od Was dowiedzieć :)
Jotenka- może spotkamy się na porodówce? :):):)

Ja zaufałam firmie hipp z jedzeniem i kosmetykami, też są od pierwszego dnia i mają delikatniejszy zapach od Johnsona, chociaż te też używaliśmy. Parafiny używaliśmy tylko na stópkach bo tam małej bardzo skóra się łuszczyła przez kilka pierwszych dni, ale nie widzę sensu w smarowaniu całego malucha parafiną.

My kupiliśmy oliwkę w żelu , płyn do kąpieli ciałka i włosków Johnson's baby . Ta firma robi kosmetyki dla dzieci od 1 dnia zycia

najekologiczniej i najzdrowiej, bez detergentów i alergenów- kąpiel w krochmalu i smarowanie parafiną :)
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 2

Bombelkowa- przeczytaj etykiety z kosmetyków Nivea. Nie nadają się raczej dla noworodka. W ogóle Nivea jest raczej uczulajaca i na większości produktów nie ma informacji, że można jej używać od 1. dnia życia. Do kąpieli najlepszy jest emolient, bo nie zawiera detergentow.
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 1

Ja się nie zgodzę z tym, że przewijanie zajmuję tyle samo czasu, pieluchy wielorazowej z kupą nie wsadzisz prosto do pralki tylko wiadomo, że trzeba to najpierw wypłukać itd. Mimo wszystko podziwiam zapał do wielorazówek:)

Michałowa, jesteś kolejną osobą która mówi, że ekologiczne pieluchowanie wielorazowe, to jakiś super zabieracz czasu. Czytałaś o tym, wiesz jak to działa, że takie opinie wystawiasz? :)
To nie zajmuje nic więcej czasu. Pralkę wstawiasz przy dziecku i tak częściej, a samo przewijanie zajmuje dokładnie tyle samo czasu co przewijanie jednorazówki.

Powiem wam, ze ja tylko jednorazowek uzywalam. Jednak to wygoda. Nie trzeba prac, prasowac itd. A dziecko ma sucho. Wiem, to nie ekologiczne. Ale w sumie detergenty do prania pieluch rowniez. Jestem wygodna i przy malutkim dziecku trudno jeszcze na wszytsko znalezc czasz...

Natomiast mialam na strart 10 pieluch tetrowych - tylko. I u nam b. byly potrzebne bo mala ulewala. Takze po miesiacu dokupilismy kolejne 10 szt. Dziennie 2 - 3 byly do prania. Uzywalam do podkladnia pod glowke do odbicia, do wycierania sliny itd. jako podklad - zeby golej nie klasc na kanapie, czy przewijaku u kogos itd.

myśmy kupili do szpitala Dada i mam 2 pieluszki flanelowe i 8 tetrowych. Zastanawiam się ile w sumie kupic do domyu tych tetrowych. bo jednorazówki to najlepiej na wyjścia a tetrowe spokojnie można uzywac w domu. Tak mi sie wydaje

karolka my mamy kupione huggisy newborna z wycięciem na pępek na pierwsze 2 tygodnie (dopoki nie odpadnie), a potem wielorazówki.

Cześć dziewczyny jakie pieluszki kupować na początek tzn jednorazowe czy tetrowe?

Michałowa, zgadzam się w 100% :)
ja w ciąży z Zuzią dostałam próbkę sudocremu takie malusie pudełeczko i ponad połowę wyrzuciłam po roku bo 12 mies mogło być otwarte ;) i potem już też niczego nie potrzebowałam :)
do kąpieli przez pierwsze 3 miesiące używałam krochmalu i do smarowania czystą parafinę z apteki, potem już niczym
a na brodawki- -położna poleca smarować na 2 tyg przed porodem- purelan :) i też można na d*pkę wykorzystać jakby co :)

Dziewczyny, tak z własnego odświadczenia podpowiem ;-). Już wyżej ktoś pisał, żeby nie smarowac d*pki kremem, jeśli nie ma potrzeby - racja. W szkole rodzenia P. Iwona Guć mówiła, żeby sudocremem smarować d*pkę TYLKO jesli jest zaczerwieniona/odparzona. Absolutnie nie na zdrową skórę - to jest lek, więc nie wolno go uzywac na codzien. Skora sie przyzwyczaja i potem bez kremu ani rusz - nawet w starszym wieku.
A już na położniczym oddziale była b. fajna polozna od noworodków i powiedziała mi, żeby niczym nie smarować d*pki. Po myciu trochę poczekać, aż skóra będzie sucha i załozyć pieluszkę. Przy zmianie pieluchy tylko obsikanej, niczym nie wycierać, ewentualnie jeśli jesteś w domu to wacikiem z samą wodą, po kupie w domu wacikiem, jeśli nie masz możliwości to chusteczkami mokrymi i tyle. Jeśli pupa zaczerwieniona to sudocrem. Ja tak robiłam i moja córka ma 2 lata, a ja wciąz ma kupione w ciązy średnie opakowanie sudocremu. Nigdy nie miała odpazonej pupki - jedynie lekkie zaczerwienienie, które mijało po jedym smarowaniu.

Co do kosmetyków - na początku jak najmniej. Czytajcie etykiety itd. W szpitalu myją swoimi kosmetykami i marują chyba oliatóm albo czymś podobnym.
Ja w domu do kąpieli przez pierwszy rok chyba (na długo starcza butelka) oliatum. Lenka miała mało wlosow, wiec do calego ciala. Po kąpieli nic juz nie uzywalam. Jesli widzialam ze cialko suche, to delikatny balsam.

I pamiętajcie od początku o higienie jamy ustnej - przynajmniej raz dziennie (ja przy porannej toalecie) czyście dziąsełka i języki dzieci. Czystą pieluchę flanelową lub gazik (ja gazik) owijacie wokół palca, zanuzacie w przegotowanej wodzie i dajecie dziecku do ssania - delikatnie jednocześnie masujecie język i dziąsła. Osad po mleku jest usuwany i nie powstaną pleśniawki itd.

Aaa polecam wam kupic bepanten na poczatku - idealny na popękane brodawki (nie trzeba myć piersi po nim, tylko wytrzeć) i jeśli wam zostanie idelany do pupci też jako zamienniek sudocremu. Nie trzeba kupiowac drogiego kremu na brodawki osobno. Wszystko się wykorzysta.

oliwkę mam kupioną, ale będę stosować raczej kilka kropelek do kąpieli i na ciemieniuszkę. Wzięłam specjalnie małą buteleczkę. Oliwka brudzi ubranka i zatyka pory. Wolę stosowac balsamik.

jak się czuję?
Zaczynają się problemy ze spaniem, żaden bok już mi nieodpowiada jak kiedyś, na plecach zaczynam się dusić.. Dziś byłam na badaniu glukozy, właśnie czekam na wyniki..
Plecy tez pobolewają, brzuch czasem się napina..
ja o porodzie staram się nie myśleć. Nie ja pierwsza i nie ostatnia będę rodzić, boleć będzie - wiadomo. Jakbym miała już o tym myśleć, to chyba bym cała się trzęsła ;)

Inne tematy z forum

Problem z usypianiem dziecka- może ktoś miał podobny? (37 odpowiedzi)

Czy któraś z Was miała taki problem: Od kilku tygodni mam problem z kładzeniem małej spać...

Adwokat- rozwód- podział majatku (63 odpowiedzi)

Szukam bardzo dobrego adwokata z trójmiasta, który zajmuję się rozwodami i podziałem majątku....

Woda na oknach - mam dość. (96 odpowiedzi)

codziennie rano musze wycierac okna i wode na parapecie. wedlug wlascicielki mieszkania wplyw na...